Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstan ja EU juhlivat yhä tiiviimpien suhteiden 30 vuotta

SHARE:

Julkaistu

on

Diplomaatit ja muut vieraat, jotka kokoontuivat Brysseliin juhlimaan 30 vuotta EU:n ja Kazakstanin virallisten suhteiden solmimisesta, tunnustivat, että kumppanuus on nyt nopeasti kehittyvä. Molemmat osapuolet halusivat tunnustaa strategisen suhteensa molemminpuolisen merkityksen, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Vaikka se merkitsi 30-vuotista suhdetta, kaikki Brysselissä juhlissa olleet tiesivät merkittävästä 12 kuukaudesta sekä Kazakstanissa että sen suhteissa Euroopan unioniin. Suurlähettiläs Margulan Baimukhan huomautti, että he nostivat strategista kumppanuuttaan uusiin korkeuksiin.

"Nämä 30 vuotta on vasta alkua... Olen varma, että tulevaisuus tuo monia uusia menestystarinoita Kazakstanin ja Euroopan unionin suhteista", hän sanoi. Hän totesi, että EU on jo nyt hänen maansa suurin kauppa- ja investointikumppani.

Euroopan ulkosuhdehallinnosta sen Keski-Aasian toimitusjohtaja Michael Siebert kertoi vieraille, että EU ja Kazakstan ovat saavuttaneet yhä läheisempiä suhteita 30 vuoden aikana.

"Se on ollut tasaisesti kasvava suhde, jota voimme vilpittömästi kutsua tänään strategiseksi suhteeksi, ja olemme erittäin iloisia ja ylpeitä tästä Euroopan unionin ja Kazakstanin välisestä tilanteesta", hän sanoi.

Siebert viittasi suhteen harppaukseen vuonna 2023, mikä johtui osittain viime vuoden geopoliittisesta mullistuksesta. Pohja oli jo vankka, ja tehostettu kumppanuus- ja yhteistyösopimus astui täysimääräisesti voimaan vuonna 2020 ja kattaa 29 erityisaluetta. "Rakennamme yhteistyötämme tulevaisuudessa", hän lisäsi.

EUH:n toimitusjohtaja korosti taloudellista yhteistyötä, liikennettä, vihreää muutosta ja ilmastopolitiikkaa, koulutusta sekä tutkimusta ja kehitystä suuren potentiaalin alueina. Hän viittasi myös viime vuonna tehtyyn yhteisymmärryspöytäkirjaan strategisesta kumppanuudesta kestävien raaka-aineiden, akkujen ja uusiutuvan vedyn alalla.

Mainos

Hän sanoi, että yhteisymmärryspöytäkirja tuki kumppanuutta tällä erittäin tärkeällä alueella, joka on niin ratkaiseva vihreään energiaan siirtymisen kannalta. Siellä Kazakstan tarjosi niin paljon Euroopan unionille tulevaisuudessa - ja missä EU toivoi vastavuoroisuutta.

Suurlähettiläs Baimukhan totesi, että eurooppalaiset yritykset ovat investoineet yli 160 miljardia euroa Kazakstanin talouteen, ja EU:n osuus kaikesta ulkomaankaupasta on nyt kolmannes. Hän esitteli Kazakstanin maatalousministeri Erbol Karashukejevin, joka korosti myös maansa roolia kestävämmän maailman luomisessa.

"Kazakstanilla on valtava potentiaali korkealaatuisten ja ympäristöystävällisten luonnonmukaisten maataloustuotteiden tuotannossa ja viennissä", hän sanoi. Hän lisäsi, että maa on jo nyt maailman johtava viljan ja öljysiementen viejä.

Michael Siebert puhui myös EU:n läheisestä kiinnostuksesta Kazakstanin poliittiseen muutokseen. "Olemme nähneet vision oikeudenmukaisesta ja oikeudenmukaisesta Kazakstanista, joka on avoimempi, demokraattisempi ja osallistavampi", hän sanoi. Hän jatkoi, että aina kun Euroopan unionin auttaminen on hyödyllistä, "haluan vakuuttaa teille, että seisomme puolellanne ja auttaisimme sinua tässä hankkeessa".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa