Liity verkostomme!

Kazakstan

Kumppanuus EU:n kanssa ankkuroi Kazakstanin tulevan kehityksen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstanin presidentti selittää, kuinka hänen maansa on osoittautunut poikkeuksellisen luotettavaksi kumppaniksi EU:lle, ja toivoo, että hänen vierailunsa Brysseliin "avaa oven uusille mahdollisuuksille".

1990-luvun aamunkoitteessa kaksi Euraasian suurta maantieteellistä voimatekijää syntyi lähes samaan aikaan. Maastrichtin sopimuksen, Euroopan unionin perustavan tekstin, solmimista helmikuussa 1992 edelsi vain viikkoja aikaisemmin Kazakstanin virallinen itsenäisyysjulistus Neuvostoliitosta. kirjoittaa Kassym-Jomart Tokayevin, Kazakstanin tasavallan presidentti.

Näistä määrittävistä muutoksista kuluneiden 30 vuoden aikana sekä EU että Keski-Aasian suurin maa – itse asiassa maailman yhdeksänneksi suurin maa – ovat kokeneet radikaalin ja jännittävän muutoksen. On suuri kunnia, että minut nimitettiin Kazakstanin ensimmäiseksi varaulkoministeriksi pian itsenäistymisen jälkeen, että saan nyt johtaa maatani presidenttinä sen neljännelle vuosikymmenelle.

Kun edeltäjäni Nursultan Nazarbajev vieraili Brysselissä ensimmäisen kerran helmikuussa 1993, harvat olisivat voineet ennustaa, missä määrin EU:n ja Kazakstanin suhteet kasvavat ja monipuolistuvat. Siitä, mitä jotkut ovat alunperin pitäneet epäsymmetrisen avun suhteena, on tullut todellista kumppanuutta, joka perustuu lukemattomiin päällekkäisiin etuihin ja molemminpuolisiin hyötyihin.

Mainos

Uskon, että Kazakstan on osoittanut olevansa EU:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden poikkeuksellisen luotettava kumppani viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana

Ammattiliittomme ovat sekä eri kansoille että niiden rakentamia liittoja; lähentymispaikkoja, joissa monet etniset ryhmät ja kulttuurit voivat yhdistyä yhdeksi.

EU on nykyään Kazakstanin ylivoimaisesti merkittävin kauppakumppani, jonka osuus ulkomaankaupasta on noin 40 prosenttia. Kriittisesti virrat kulkevat molempiin suuntiin – kaivannaisaineet ja elintarviketuotteet länteen ja koneet ja lääkkeet itään, puhumattakaan EU:n merkittävistä ulkomaisista investoinneista Kazakstanissa.

Mainos

Nämä sijoitusmahdollisuudet eivät näy missään paremmin kuin Astanan kansainvälisessä finanssikeskuksessa, jossa 70 EU-yritystä toimii suotuisan vero-, viisumi- ja työllisyysjärjestelmän alaisina.

Näiden siteiden taustalla on tehostettu kumppanuus- ja yhteistyösopimus (EPCA), jonka kaikki jäsenvaltiot ovat ratifioineet ja joka on voimassa nykyisessä muodossaan maaliskuusta 2020 lähtien. Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana ja Euroopan komission varapuheenjohtajana Josep Borrell sanoi sen ratifioinnin yhteydessä, että suhteemme laajuus ja syvyys ovat edenneet mittaamattomalla tavalla - ja paljon enemmän kuin pelkkä kaupallinen side.

Uskon, että Kazakstan on viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana osoittautunut poikkeuksellisen luotettavaksi kumppaniksi EU:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa, ei vain edellä mainitsemillani aloilla, vaan myös auttaessaan saavuttamaan ja ylläpitämään vakautta naapurialueillamme – ei vähiten viimeaikaiset tapahtumat Afganistanissa. Meillä on kunnia isännöidä väliaikaisesti osaa YK:n Afganistanin-operaatiosta Almatyssa, jossa sen tärkeä humanitaarinen ja turvallisuustyö voi jatkua vauhdilla.

Vieraillessani Brysselissä tällä viikolla olen hämmästynyt suuresta potentiaalista ja mahdollisuudesta, mitä Kazakstan ja EU voivat saavuttaa kumppanuudellaan. Toivon, että tämä vierailu avaa oven uusille mahdollisuuksille ja nopeuttaa pyrkimyksiä vastata yhteisiin haasteihimme. Odotan innolla tarinamme seuraavat 30 vuotta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa