Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin näyttelijä voitti parhaan miespääosan palkinnon Aasian maailmanelokuvafestivaaleilla 2021 LA:ssa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

kazakstanilainen näyttelijä Tolepbergen Baissakalov (Kuvassa, vasen) voitti parhaan miespääosan palkinnon roolistaan ​​elokuvassa Tulipalo elokuvan ohjasi Aizhan Kassymbek Aasian maailmanelokuvafestivaaleilla 2021 (AWFF), kertoi elokuvan tuottaja Diana Ashimova Instagramissaan, kirjoittaa Saniya Bulatkulova in Kulttuuri.

Elokuva sai äskettäin ensi-iltansa Busanin 26. kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Tänä vuonna festivaaleilla esiteltiin 30 elokuvaa yli 20 maasta.

Mainos

Seitsemännen kerran järjestettävä AWFF tuo Los Angelesiin Aasian maailman laajan elokuvavalikoiman parhaat puolet herättämään tunnustusta alueen elokuvantekijöille ja vahvistamaan Aasian ja Hollywoodin elokuvateollisuuden siteitä.

Komedian elementtejä sisältävä sosiaalinen draama kertoo tarinan tavallisesta keski-ikäisestä miehestä, joka yrittää rakentaa elämäänsä megapoliksi ja tekee parhaansa elättääkseen perheensä. Hänestä näyttää, että ongelmat eivät lopu koskaan, koska hän elää loputtomissa veloissa. Hän saa selville teini-ikäisen tyttärensä olevan raskaana ja yrittää löytää isän vain päästäkseen mukaan absurdiin seikkailuun, joka auttaa häntä ymmärtämään elämän tärkeimmät asiat.

Elokuva sai äskettäin ensi-iltansa Busanin 26. kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Mainos

Viime viikolla Baissakalov palkittiin parhaasta miespääosasta kuudennessa venäläis-brittiläisellä Sotšin kansainvälisellä elokuvafestivaaleilla ja IRIDA-elokuvapalkinnoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Kazakstan

Kazakstanin itsenäisyyden 30-vuotispäivä: saavutuksia ja tuloksia

Julkaistu

on

Tuore analyyttinen kappale julkaistu Venäjän kielestä käännetty verkkouutislehti Zakon.kz paljastaa Kazakstanin polun kohti taloudellista edistystä ja kestävää kehitystä vuodesta 1991 lähtien. Se osoittaa, kuinka maa saavutti merkittäviä tuloksia laajamittaisten markkinauudistusten toteuttamisessa Neuvostoliiton jälkeisellä kaudella. tilaa, Henkilöstöraportti, Kazakstanin itsenäisyys: 30 vuotta, Kansakunta.

Kazakstan viettää tänä vuonna 30-vuotispäivää itsenäisyydestään. Tänä aikana maa muutti imagoaan kansainvälisellä areenalla ja siitä on tullut alueen taloudellinen ja poliittinen johtaja. 

Kazakstanin Eli-monumentti. Monumentti symboloi Kazakstanin ja sen kansan modernia historiaa. Monumentin korkeus 91 metriä merkitsee vuotta 1991, jolloin Kazakstan itsenäistyi. Kuvan luotto: Elbasy.kz.

”Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Kazakstanin itsenäisyydestä. Tämä on tärkeä päivämäärä vahvistettaessa elvytettyä Kazakstanin valtiollisuutta ja vapautta, josta esi-isämme haaveilivat. Historialle 30 vuotta on hetki, joka lentää ohitse silmänräpäyksessä. Monille ihmisille tämä on kuitenkin kokonainen vaikeuksien ja ilojen, kriisien ja nousujen aikakausi", sanoi Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev artikkelissaan "Independence Above All".

Mainos

Itsenäisyyden ensimmäiset vuodet olivat maalle vaikeimpia. Kazakstan peri heikon talouden. Vuonna 1991 maan bruttokansantuote laski 11 prosenttia. Muutos oli mahdollinen vasta vuoden 1996 loppuun mennessä, jolloin se kasvoi 0.5 prosenttia. Seuraavana vuonna kasvua oli 2 prosenttia. Inflaatio vuonna 1991 oli 147.12 prosenttia ja kuukausittainen hintojen nousu 57-58 prosenttia. Vuonna 1992 tämä luku oli jo 2962.81 prosenttia. Tilanne tasaantui vuoden 1993 lopussa, jolloin keskikorko oli noin 2169.8 prosenttia. Vuonna 1994 se leikattiin puoleen 1160.26 prosenttiin, ja seuraavina vuosina lasku oli 1.88 prosenttia vuonna 1997.

Ajatus uuden Kazakstanin pääkaupungin perustamisesta kuuluu Nursultan Nazarbajeville. Päätös pääkaupungin siirtämisestä Almatysta Akmolaan tehtiin 6. Astana nimettiin uudelleen Nur-Sultanin kaupungiksi 1994. Kuva: Elbasy.kz.

Samaan aikaan työttömyysaste oli 4.6 prosenttia. Vuonna 1995 se laski 3.2 prosenttiin. Vuosien 1992 ja 1994 välillä työttömyysaste nousi jyrkästi ja väestö lähti massiivisesti pois – 1.1 miljoonaa ihmistä lähti maasta. Maan budjettialijäämä vuonna 1994 oli 20.6 miljardia tengeä (47.8 miljoonaa dollaria).

Mainos

Kazakstanin hallitus kehitti ja käynnisti maan poliittisen ja taloudellisen kehityksen strategian vuoteen 2005 asti. Strategian mukaan hallitus käynnisti yksityistämisohjelman, taloudellisia uudistuksia ja käynnisti siirtymisen Neuvostoliiton suunnitelmataloudesta markkinatalouteen. . Vuosina 1991–2000 Kazakstanissa ilmestyi kokonainen luokka pieniä ja keskisuuria yrityksiä. He ostivat 34500 215.4 valtion omaisuutta 499.7 miljardilla tengellä (XNUMX miljoonalla dollarilla). 

Talousministeriön mukaan Kazakstan on osoittanut merkittäviä saavutuksia laajamittaisten markkinauudistusten toteuttamisessa Neuvostoliiton jälkeisessä tilassa. Maa on houkutellut ulkomaisia ​​suoria sijoituksia yli 380 miljardia dollaria, mikä on 70 prosenttia Keski-Aasian alueelle suuntautuvista kokonaissijoituksista.

Vuonna 1997 valtio kohtasi toisen talouskriisin, jonka aiheutti Aasian markkinoiden jyrkkä lasku. Kriisi iski kaikkiin talouden toimijoihin, jotka tavoittelevat voittoa sijoituksistaan ​​nopeasti kasvaviin Itä- ja Kaakkois-Aasian talouksiin ajautuivat konkurssiin. Taloudelliset tappiot olivat miljardeja dollareita, mikä vaikutti entisen Neuvostoliiton maiden, mukaan lukien Kazakstanin, talouksiin.

Pääoman ulosvirtausta seurasi energian ja hyödykkeiden hintojen romahdus maailmanmarkkinoilla. Tämä yhdenmukaistaminen johti Venäjän talouden epävakauteen, mikä vaikutti venäläisten tuotteiden kustannusten laskuun ja sen seurauksena kazakstanilaisiin tuottajiin. Kotimarkkinoiden vakauttamiseksi Kazakstanin viranomaiset vähensivät tuontia naapurimaista ja devalvoivat Kazakstanin valuuttaa. Se pelasti maan talouden suurelta turbulenssilta.

Aasian kehityspankin mukaan Kazakstanin pragmaattinen talouspolitiikka auttoi maata nousemaan ylemmän keskitulotason valtioksi sekä taloudelliseksi ja poliittiseksi johtajaksi Keski-Aasiassa.

Kazakstan on onnistunut vähentämään köyhyyttä, lisäämään väestön pääsyä peruskoulutukseen sekä parantamaan sukupuolten tasa-arvoa ja lasten ja äitien sosiaaliturvaa. Tilastojen mukaan köyhien osuus maan köyhyysrajan perusteella vuoteen 2001 verrattuna on laskenut 46.7 prosentista 2.6 prosenttiin. Kansainvälisen työjärjestön mukaan Kazakstanin työttömyysaste on jatkuvasti alhainen. Vuodesta 2011 lähtien tämä indikaattori ei ole koskaan ylittänyt viittä prosenttia.

Kazakstanin viranomaiset ovat jo useiden vuosien ajan seuranneet ohjelmaa maan talouden monipuolistamiseksi. Hallitus toteuttaa ohjelmia maatalouden modernisoimiseksi, julkisten resurssien käytön parantamiseksi, öljyn ulkopuolisen sektorin tuottavuuden lisäämiseksi ja valmistavan teollisuuden siirtymisen varmistamiseksi lupaavammille, korkean vientipotentiaalin teollisuudenaloille.

Korkean talouskasvun ylläpitämiseksi Kazakstan pyrkii toteuttamaan rakenteellisia muutoksia taloudessa, mikä näkyi ensimmäisen presidentin puheessa Kazakstanin tapa 2050: Yhteinen tavoite, yhteiset edut, yhteinen tulevaisuus vuonna 2014.

Viime aikoina maa otti tien kohti innovaatiolähtöistä taloutta, joka tähtää suotuisan liiketoimintaympäristön ja investointi-ilmapiirin muodostumiseen sekä kansantalouden intensiteetin ja tuottavuuden lisäämiseen.

Kazakstanin asiantuntijan Andrei Chebotarevin mukaan tehdasteollisuus kasvoi pandemiasta ja yleisestä BKT:n laskusta huolimatta vuoden 2020 loppuun mennessä 3.9 prosenttia. Myös bruttoarvonlisäys kasvaa ja oli 9.3 biljoonaa tengeä (21.5 miljoonaa dollaria) viimeisen vuoden aikana. Myös korkean jalostusarvon tuotteiden vienti on lisääntynyt 5 %. 

Talouden monipuolistuminen mahdollisti yhä useamman paikallisen tuotteen pääsyn markkinoille valtakunnallisesti. Niiden laatu ei ole millään tavalla huonompi kuin ulkomaisten valmistajien laatu.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Kazakstan

Kazakstan – Presidentin asetus parantaa ihmisoikeuksia

Julkaistu

on

Helmikuussa Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa kritisoitiin Kazakstania sen ihmisoikeustilanteesta, korostettiin sukupuolikysymyksiä, kansalaisyhteiskunnan ryhmien ja aktivistien tilannetta sekä vaadittiin pidätettyjen aktivistien vapauttamista. Kazakstanin viranomaiset vastasivat, että kritiikki oli epäoikeudenmukaista ja että EU:n ei pitäisi jättää huomiotta tai lannistaa pyrkimyksiä parantaa maan ihmisoikeustilannetta.

Suunnitelman painopistealueita ovat pyrkimykset poistaa naisten syrjintä, vahvistaa yhdistymis- ja sananvapautta sekä elämänvapautta ja yleistä järjestystä. Suunnitelman tavoitteena on myös tehostaa vuorovaikutusta kansalaisjärjestöjen kanssa ja parantaa ihmisoikeuksia rikosoikeusjärjestelmässä vankien kidutuksen ja pahoinpitelyn lopettamiseksi.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev allekirjoitti 10. kesäkuuta 2021 asetuksen maan ihmisoikeustilanteen parantamisesta.

Siihen sisältyi yrityksiä poistaa naisten syrjintä, vahvistaa yhdistymis-, sananvapautta sekä elämänvapautta ja yleistä järjestystä. Suunnitelman tavoitteena on myös tehostaa vuorovaikutusta kansalaisjärjestöjen kanssa ja parantaa ihmisoikeuksia rikosoikeusjärjestelmässä vankien kidutuksen ja pahoinpitelyn lopettamiseksi. Hän korosti vammaisten ja ihmiskaupan uhrien oikeuksia painopistealueina yhdistymisvapauden, sananvapauden ja "yleisen järjestyksen" turvaamisen lisäksi. Päätös johtuu Kazakstanissa kaksi vuotta kiihtyneestä erimielisyydestä ja mielenosoituksista.

Mainos

Tokajev on valvonut useita merkittäviä uudistuksia, mukaan lukien kuolemanrangaistuksen poistaminen vuonna 2019 ja maaseutualueiden ja pienten kaupunkien pormestarien suorien vaalien käyttöönotto. Vaikka Tokajevin nimenomaan 10. kesäkuuta antamassaan asetuksessa mainitsemat ongelma-alueet eivät välttämättä vaadi Kazakstanin poliittisen järjestelmän laajaa uudistamista, kohdistetuilla politiikan muutoksilla voi silti olla seurauksia monien ihmisten elämään.

Asetukseen sisältyi muutoksia rikoslakiin, kuten kesäkuussa 2020 hyväksyttyihin rauhanomaista kokoontumista koskevien määräysten uudistuksiin. Uusi laki lievensi rajoituksia säilyttäen samalla valtion mahdollisuuden rajoittaa Kazakstanin kokoontumisvapautta.

Uuden lain mukaan järjestäjien tulee edelleen ilmoittaa etukäteen paikallisviranomaisille, joilla on viimeinen sana kokoontumisen sallimisesta. Kokoontumispaikka on edelleen myös kuntien harkinnassa

Mainos

Vaikka on olemassa merkittäviä uudistuksia, kuten vammaisten koulutuksen ja saavutettavuuden parantaminen tai työpaikkojen avaaminen naisille, näyttää todennäköiseltä, että pyrkimykset varmistaa Kazakstanin kansalaisvapaudet edellyttävät vuorovaikutuksen tehostamista kansalaisjärjestöjen kanssa.

Kazakstanin ihmisoikeustilanteen parantaminen voisi tuoda taloudellisia etuja, kun potentiaaliset ulkomaiset sijoittajat houkuttelevat vakaampaa ja alhaisemman riskin taloudellista ympäristöä.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Ilmastonmuutos

COP26-haasteet Kazakstanille

Julkaistu

on

Maailman katseet kohdistuvat pian skotlantilaiseen Glasgow'n kaupunkiin ja uusiin ponnisteluihin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kirjoittaa Colin Stevens.

COP26 Glasgow'ssa on kokoontuminen maailman johtavista talouksista ja siitä, mitä ne aikovat tehdä ratkaistakseen kriisin, jonka jotkut ovat sanoneet olevan jopa koronaviruspandemiaa pahempi.

Mutta mitä tapahtuu tämän kiireellisimmän ongelman ratkaisemiseksi muualla maailmassa?

Tällä verkkosivustolla tarkastellaan ilmastonmuutoksen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia muissa maissa, jotka eivät osallistu suoraan YK:n tapahtumaan Skotlannin pääkaupungissa, mukaan lukien Kazakstan.

Mainos

Kazakstan on 2.72 miljoonan neliökilometrin kokonaispinta-alallaan maailman suurin sisämaavaltio ja yhdeksänneksi suurin maa. Euraasian mantereen keskustassa sijaitseva Kazakstan yhdistää strategisesti Kaakkois-Aasian ja Länsi-Euroopan markkinat.

Sen ennustetut ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat eri puolilla maata, mutta Kazakstanissa on jo alkanut kokea yhä enemmän kuivuutta, tulvia, maanvyörymiä, mutavirtoja ja jäätukoksia, jotka vaikuttavat maatalouteen, kalastukseen, metsiin, energiantuotantoon, veteen ja terveyteen.

Muuttuvat sademallit lisäävät kuivuuden voimakkuutta ja esiintymistiheyttä. Suurin osa maan topografiasta luokitellaan aroiksi, autiomaaksi tai puoliautiomaaksi, joten ilmastonmuutos asettaa lisätaakkaa maan vesivarojen hallintaan ja lähes 13 prosentin toimeentuloon erittäin kuivuudelle alttiilla alueilla. Vähäisen sateen vuoksi vuosina 2012 ja 2014 esiintyi vakavaa vesipulaa maan kahden suuren joen vedenkorkeuden laskun seurauksena.

Mainos

Tulvien ja niihin liittyvien mutavirtojen lisääntyminen on johtanut tuhansien kazakkien asuinsijoituksiin. Viime vuonna tällaiset tapahtumat maan eteläosissa vaikuttivat 51 siirtokuntiin, ylittivät yli 2,300 13,000 taloa, joutuivat siirtymään noin 125 1.8 ihmistä ja aiheuttivat taloudellisia menetyksiä, arviolta XNUMX miljoonaa dollaria. Kaiken kaikkiaan lähes kolmasosa kazakinväestöstä asuu alueilla, jotka ovat alttiita mutavyörymille, mukaan lukien lähes XNUMX miljoonaa Kazakstanin suurimman kaupungin Almatyn asukasta. Viimeaikaiset ilmastoennusteet ennustavat, että niitä esiintyy useammin lisääntymisen myötä. rankkasateista.

Mitkä ovat Kazakstanin ilmastohaasteet? 

No, liiallinen riippuvuus öljyntuotannosta tekee Kazakstanin talouden haavoittuvaksi öljypohjaisten tuotteiden kysyntään sidotuille markkinavoimille, joten asiantuntijoiden mukaan sen taloudellisesti merkittävien alojen ilmastonkesto edellyttää kestävämpää ja osallistavampaa talouskasvua.

Kansallisen sopeutumissuunnitelman laatiminen on askel siihen suuntaan, jonka hallitus tunnustaa perustavanlaatuiseksi prosessiksi, jolla voidaan suojata investointejaan muuttuvan ilmaston mahdollisilta vaikutuksilta.

Maan energiaministeri Kanat Bozumbajev sanoo: "Kazakstanissa olemme sitoutuneet ilmastonkestämään taloudellisesti merkittävät alamme, jotta voimme tarjota kestävää ja osallistavaa talouskasvua", ja torjunnassa on epäilemättä onnistuttu. ilmastonmuutos.

Kazakstan on esimerkiksi asettanut etusijalle aavikoitumisen, veden niukkuuden ja maaperän heikkenemisen pysäyttämisen metsityksen ja hylättyjen viljelymaiden ennallistamisen avulla.

Vaikka tällaiset ponnistelut keskittyvät lieventämiseen, Kazakstan kehittää ja tehostaa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmia ja integroi niitä lainsäädäntö- ja institutionaalisiin järjestelyihin. Eräs esimerkki parhaillaan kehitteillä olevasta sopeutumisstrategiasta on mukautuvan viljelyteknologian käyttöönotto kompensoimaan kevätsadon edellyttämien suotuisten ilmasto-olosuhteiden odotettua heikkenemistä.

Brysselissä toimiva ilmastonmuutoksen asiantuntija kertoi tälle sivustolle: ”Vaikka Kazakstanin talous kasvaa nopeasti, maaseutuväestö ja maanviljelijät tärkeimpien kaupunkikeskusten ulkopuolella kohtaavat merkittäviä ilmastonmuutosriskejä elinkeinoilleen, jotka johtuvat lisääntyneestä kuivuudesta, vesihuollon haasteista ja äärimmäisistä olosuhteista. säätapahtumat.

”Vuotuinen keskilämpötila nousi 0.31 astetta 10 vuoden aikana vuodesta 2000 lähtien, ja nopeimmin lämpeneminen tapahtui talvella. Suurin tämän lämpötilan nousun aiheuttama muutos on Kazakstanin autiomaa- ja puoliaavikkoalueiden sekä niiden lähialueiden yhä kuivempi ilmasto. Jäätiköiden rappeutumista on kirjattu."

Myös metsäpalojen määrä on lisääntynyt, ja niiden sanotaan liittyvän ilmastonmuutokseen.

Ilmastonmuutoksella voi olla kielteisiä vaikutuksia väestön terveyteen sekä eteläisten alueiden lämpöstressin voimistumisen että tautien leviämisen vuoksi.

 Kazakstan kuitenkin tunnustaa yhä useammin, että on tärkeää vähentää maan haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle, ja on alkanut laajentaa investointejaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, erityisesti kansallisia viestintään UNFCC:lle.

Tietystä edistyksestä huolimatta ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä ei voi välttyä.

Ennustetut ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat eri puolilla maata, ja Kazakstan on jo alkanut kokea tämän jollain tavalla.

COP26-huippukokous kokoaa maailman johtajia, kansalaisyhteiskunnan pioneereja, aktivisteja ja nuoria toteuttamaan toimia Pariisin sopimuksen ja YK:n puitteiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tapahtuman aattona COP26:n Euroopan, Keski-Aasian, Turkin ja Iran David Moran vieraili äskettäin Kazakstanissa keskustellakseen ilmastonmuutoksen torjuntatoimista ja tulevasta konferenssista. 

Kokouksessa Kazakstanin hallitus ilmoitti suunnitelmistaan ​​kehittää ja hyväksyä pitkän aikavälin strategia päästöjen vähentämiseksi ja talouden hiilestä vähentämiseksi. Moron totesi, että Kazakstan voi vaikuttaa myönteisesti ja kunnianhimoisesti näiden sitoumusten osalta. 

COP26:ta silmällä pitäen Moran sanoi: "Kazakstan on myös merkittävä energiantuottaja. Etsimme kunnianhimoisia mestareita, jotka voivat siirtyä pois fossiilisista polttoaineista ja erityisesti hiilestä puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan, joka voi olla inspiroivaa myös muille maille."

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa