Liity verkostomme!

Italia

Onko Meloni voittanut eurovaalit? Italialainen näkökulma

SHARE:

Julkaistu

on

Giorgio La Malfa, entinen Eurooppa-ministeri, ja Giovanni Farese, taloushistorian apulaisprofessori Rooman Euroopan yliopistosta ja Marshall Memorial Fellow Saksan Marshall-rahastosta Yhdysvalloissa.

Muutama vuosi sitten Italia odotti Euroopan äänestäjien siirtymistä oikealle, jonka nyt kävi ilmi viime viikolla pidettyjen eurovaalien tulos. Radikaalin kannan ansiosta kaikissa asioissa eurojärjestelmästä rokotteisiin siirtymiseen, Italian Veljesten johtaja Giorgia Meloni onnistui vuosina 2018–2022 hyppäämään 6 prosentista 26 prosenttiin vuoden 2022 kansallisissa vaaleissa, jotka voittivat keskustaoikeiston. . Hänestä tuli näin koalitiohallituksen pääministeri, johon kuului Salvinin liitto, joka on linjassa Le Penin kanssa Euroopassa ja melko Putin-myönteinen, sekä Silvio Berlusconin seuraajan Tajanin Forza Italia.

Rouva Melonin tehtävä kahden ensimmäisen vuoden aikana uudessa työssään on ollut suhteellisen helppoa. Sisäisesti oppositio oli sekasorrossa. Suurin oppositiopuolue, Demokraattinen puolue, sai alle 20 prosenttia vuoden 2022 kansallisissa vaaleissa, eikä sillä ollut johtajuutta. Loppu oli hämmennystä. Kansainvälisesti maisema oli yhtä suotuisa. Washingtonissa presidentti Biden etsi eurooppalaista liittolaista, jolla oli vähemmän päähenkilöä kuin Ranska ja vähemmän epäröintiä kuin Saksa. Ukrainassa rouva Meloni toimitti sen.

Sillä välin hän myös vähätteli syvää Eurooppa-vastaista kantaansa. Euroa ei ole koskaan kyseenalaistettu sen jälkeen (vaikka hän kyseenalaistaa integraation syvempiä muotoja). Brysselissä rouva Von Der Leyen tiesi, että Italian elvytyssuunnitelma oli – ja on edelleen – ratkaiseva EU:n pandemian jälkeisen lippulaivaohjelman, Next Generation EU:n, menestyksen kannalta. Niinpä hän nojautui Meloniin, aivan kuten Ranska ja Saksa tekivät, helpottuneena nähdessään Italian kulkevan perinteistä polkuaan. Vakaus- ja kasvusopimuksen keskeyttäminen teki loput. EU suhtautui lievästi Italian velkaan.

Uutinen on, että nämä sisäiset ja ulkoiset olosuhteet ovat nyt muuttumassa. Euroopan parlamentin vaalien tulos voi merkitä uuden vaiheen alkua. Ilmeisesti rouva Meloni menestyi erittäin hyvin, sillä hänen puolueensa nousi 26 prosentista (2022) 28,8 prosenttiin, mikä lisäsi eroa kahteen nuorempaan koalitiokumppaniinsa. Mutta tämä ei ole koko tarina. Äänestysprosentti oli Italian historian alhaisin. Osittain äänien kokonaisvähennys saa hänen prosenttiosuutensa näyttämään hyvältä. Absoluuttisina lukuina Italian veljekset menettivät 600.000 2022 ääntä verrattuna vuoteen 19. Demokraattinen puolue sen sijaan nousi 2022 prosentista (24,1) 250.000 prosenttiin puolittaen etäisyyden Italian veljesten kanssa. Absoluuttisesti laskettuna se sai XNUMX XNUMX ääntä lisää. Tämä on tarina.

 Demokraattisen puolueen nuori johtaja rouva Schlein, jonka johtajuutta monet pitivät tuhoon tuomituina, on osoittautunut tehokkaaksi kampanjoijaksi sellaisissa aineellisissa kysymyksissä kuin kansanterveys ja reaalipalkat. Hänen menestyksensä voi nyt auttaa muodostamaan suuren oppositiorintaman, varsinkin jos keskuspuolueet, kuten herra Calenda's ja Mr. Renzi, saavat takaisin alkuperäisen progressiivisen inspiraationsa. Monissa kunnallisvaaleissa oppositio on jo kukistanut keskustaoikeistolaisen koalition. Kummallakin rintamalla on nyt 48 prosenttia. Kosketa ja mene, kuka voi olla voittaja. Rouva Meloni on myös esittänyt perustuslain uudistussuunnitelman, joka sisältää pääministerin suoran vaalin, mikä vääristäisi Italian parlamentaarista järjestelmää. Se vaatii kansanäänestyksen. Se näytti helpolta tehtävältä sunnuntaihin asti, mutta nyt numerot viittaavat siihen, että hän saattaa menettää sen.

Mainos

Talousrintamalla Meloni ei voi lykätä Italian velan käsittelyä. Toistaiseksi hän on syyttänyt edeltäjiään eikä tehnyt mitään. Nyt EU:n uusi vakaussopimus lähettää ristiriitaisia ​​signaaleja: samalla kun se pidentää julkisen talouden sopeuttamisaikataulua (jopa 4 vuotta), siinä asetetaan myös vuotuiset tavoitteet alijäämän ja velan vähentämiseksi erittäin velkaantuneille maille. Italia on yksi niistä. Hänen on laadittava uskottava suunnitelma. Ja tämä estää häntä tarjoamasta veronalennuksia, mikä on helpoin tapa kerätä ääniä. Hän joutuu leikkaamaan tai kohtaamaan seurauksia Euroopan komissiolta ja markkinoilta, jotka ovat nykyään melko hämmentyneitä. 

Tämä ei ole kaikki rouva Melonin vaivoja. Seuraavien kuuden kuukauden ajan – pitkä aika politiikassa – hänen on lyötävä vetonsa Bidenin ja Trumpin välillä sillä riskillä, että hän joutuu maksamaan hinnan molemmille. Euroopassa hänen liikkumavaransa on vähentynyt huomattavasti. Hän joutuu kohtaamaan sen tosiasian, että hän jakaa nyt Euroopan näyttämön rouva Le Penin kanssa, joka on taitava poliitikko tärkeästä maasta. Voiko hän ottaa etäisyyttä Le Penistä, joka mukautuu sosialistien, kansanpuolueen ja liberaalien perinteiseen eurooppalaiseen konsensukseen? Vai aikooko hän kävellä käsi kädessä rouva Le Penin kanssa ja antaa hänelle Euroopan oikeiston valtikka?

Se nähdään lähikuukausina. Mutta voi olla, että Italia voi toipua ensimmäisenä populistisen taudin saaliiksi joutuneena. Ehkä olemme ohittaneet Myrskyniemen.

Giorgio La Malfa on entinen Eurooppa-ministeri. Giovanni Farese on taloushistorian apulaisprofessori Euroopan yliopistossa Roomassa ja Marshall Memorial Fellow Saksan Marshall Fundissa Yhdysvalloissa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa