Liity verkostomme!

koronavirusantigeenin

Komissio hyväksyy 687 miljoonan euron Italian ohjelman, jolla korvataan kaupallisille rautateiden matkustajaliikenteen harjoittajille koronaviruspandemian aiheuttamat vahingot

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan komissio on hyväksynyt EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti 687 miljoonan euron Italian tuen kaupallisten kaukoliikenteen matkustajaliikenteen tarjoajien korvaamiseksi 1-2020 välisenä aikana koronaviruspandemian ja rajoittavia toimenpiteitä, jotka Italian oli toteutettava viruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Kilpailupolitiikasta vastaava varatoimitusjohtaja Margrethe Vestager sanoi: "Tämä 687 miljoonan euron toimenpide antaa Italialle mahdollisuuden korvata kaukoliikenteen rautateiden matkustajaliikenteen harjoittajille kaupallisilla linjoilla koronavirukseen liittyvistä rajoituksista aiheutuneet vahingot. Jatkamme tiivistä yhteistyötä Italian ja kaikkien muiden jäsenvaltioiden kanssa varmistaaksemme, että kansalliset toimenpiteet, joilla tuetaan kaikkia kriisin koettelemia sektoreita, mukaan lukien rautatieala, voidaan panna täytäntöön mahdollisimman nopeasti EU:n sääntöjen mukaisesti.

Italian tukitoimenpide

Pandemian alusta lähtien Italian hallitus on ottanut käyttöön joukon toimenpiteitä viruksen leviämisen rajoittamiseksi, mukaan lukien erityisesti pakollinen porrastettu istumapaikkavarausjärjestelmä, joka vähentää saatavilla olevia istumapaikkoja 50 %, rajoittaa vakavasti henkilökohtaisia ​​ja liiketapaamisia. matkoja ja tapahtumien peruutuksia. Kaikilla näillä rajoituksilla oli suora negatiivinen vaikutus merkittävien matkustajaryhmien, kuten liike- ja vapaa-ajan matkustajien, liikkuvuuteen, jotka ovat avainasemassa pitkän matkan junien liikenteessä. Lisäksi hallitus otti joulukuun lopun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana käyttöön valtakunnallisen alueiden välisen matkustuskiellon.

Voimassa olevien pakollisten rajoitusten vuoksi kaukoliikenteen matkustajaliikenteen harjoittajat kokivat kuljetusmäärien ja tulojen laskua. Erityisesti 1 ja 2020 välisenä aikana matkustajamäärät laskivat jopa 30 % vuoteen 2021 verrattuna, mikä johti merkittävästi rautateiden matkustajapalvelujen tarjoajien tulojen laskuun. Samaan aikaan liikenteenharjoittajille aiheutui edelleen erilaisia ​​kustannuksia, erityisesti lisäkustannuksia tehostettujen saniteetti- ja hygieniatoimenpiteiden toteuttamisesta. Tämä johti vakaviin likviditeettiongelmiin, jotka uhkaavat vaarantaa rautatieliikenteen harjoittajien kilpailukyvyn.  

Ilmoitetun 687 miljoonan euron ohjelman mukaan tukikelpoisilla edunsaajilla on oikeus saada korvausta suorina avustuksina asianomaisen ajanjakson aikana kärsineistä vahingoista.

Tämä toimenpide noudattaa samanlaista järjestelmää, jonka komissio hyväksyi 10 maaliskuuta 2021 (SA.59346) tarkoituksena on korvata kaupallisille rautateiden matkustajaliikenteen harjoittajille 8.–30 aiheutuneet vahingot.

Mainos

Komissio arvioi toimenpidettä XNUMX artiklan nojalla 107 (2) (b) SEUT, jonka nojalla komissio voi hyväksyä jäsenvaltioiden myöntämät valtiontukitoimenpiteet, joilla korvataan tietyille yrityksille tai tietyille aloille poikkeuksellisista tapahtumista suoraan aiheutuneet vahingot.

Komissio katsoo, että koronaviruspandemia on luokiteltava tällaiseksi poikkeukselliseksi tapahtumaksi, koska kyseessä on poikkeuksellinen, ennakoimaton tapahtuma, jolla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Tämän seurauksena jäsenvaltioiden poikkeukselliset toimet taudinpurkaukseen liittyvien vahinkojen korvaamiseksi ovat perusteltuja.

Komissio totesi, että Italian tukijärjestelmä korvaa vahingot, jotka liittyvät suoraan koronaviruspandemiaan. Se totesi myös, että toimenpide on oikeasuhteinen, koska suunniteltu korvaus ei ylitä sitä, mikä on tarpeen vahingon korjaamiseksi.

Siksi komissio päätteli, että tukiohjelma on EU: n valtiontukisääntöjen mukainen.

Tausta

Terveyspalveluille tai muille julkisille palveluille koronavirustilanteen torjuntaan myönnetty EU- tai kansallisista varoista myönnetty rahoitustuki ei kuulu valtiontukien valvonnan piiriin. Sama koskee mitä tahansa julkista taloudellista tukea, joka myönnetään suoraan kansalaisille. Vastaavasti kaikkien yritysten saatavilla olevat julkiset tukitoimenpiteet, kuten esimerkiksi palkkatuet sekä yhteisö- ja arvonlisäveron tai sosiaaliturvamaksun maksamisen keskeyttäminen, eivät kuulu valtiontukivalvonnan piiriin eivätkä vaadi EU:n valtiontukisääntöjen mukaista komission hyväksyntää. Kaikissa näissä tapauksissa jäsenvaltiot voivat toimia välittömästi. Kun valtiontukisääntöjä sovelletaan, jäsenvaltiot voivat suunnitella runsaasti tukitoimenpiteitä tukeakseen tiettyjä koronavirusepidemian seurauksista kärsiviä yrityksiä tai toimialoja nykyisen EU:n valtiontukikehyksen mukaisesti.

Komissio hyväksyi 13. maaliskuuta 2020 a Tiedonanto koordinoidusta taloudellisesta vastauksesta COVID-19-puhkeamiseen asettamalla nämä mahdollisuudet.

Tässä suhteessa esimerkiksi:

  • Jäsenvaltiot voivat korvata tietyille yrityksille tai tietyille aloille (järjestelmien muodossa) vahingot, jotka ovat aiheutuneet ja aiheutuneet suoraan poikkeuksellisista tapahtumista, kuten koronaviruksen puhkeamisesta. Tätä säädetään SEUT-sopimuksen 107 artiklan 2 kohdan b alakohdassa.
  • SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohtaan perustuvat valtiontukisäännöt antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden auttaa yrityksiä selviytymään likviditeettivajeista ja tarvitsemaan kiireellistä pelastustukea.
  • Tätä voidaan täydentää monilla lisätoimenpiteillä, kuten vähämerkityksinen Asetus ja yleinen ryhmäpoikkeusasetus, jonka jäsenvaltiot voivat myös ottaa käyttöön välittömästi, ilman komission osallistumista.

Erityisen vakavissa taloudellisissa tilanteissa, kuten nykyisessä tilanteessa, jossa kaikki jäsenvaltiot kohtaavat koronaviruksen puhkeamisen, EU: n valtiontukisäännöissä sallitaan jäsenvaltioiden myöntää tukea vakavan häiriön korjaamiseksi taloudessa. Tästä määrätään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdassa.

Komissio hyväksyi 19. maaliskuuta 2020 a Valtiontuen väliaikainen kehys perustuu SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohtaan, jotta jäsenvaltiot voivat käyttää valtiontukisäännöissä säädettyä täyttä joustavuutta talouden tukemiseksi koronaviruksen puhkeamisen yhteydessä. Väliaikainen kehys, sellaisena kuin se on muutettuna 3 huhtikuu, 8 toukokuuta, 29 kesäkuu, 13 lokakuu 2020, Tammikuu 28 ja Marraskuu 18 2021, sisältää seuraavantyyppisiä tukia, joita jäsenvaltiot voivat myöntää: (i) suorat avustukset, pääomasijoitukset, valikoidut veroedut ja ennakkomaksut; ii) valtiontakaukset yritysten ottamille lainoille; iii) julkiset lainat yrityksille, mukaan lukien pääomalainat; (iv) Suojat pankeille, jotka kanavoivat valtiontukea reaalitalouteen; (v) julkinen lyhytaikainen vientiluottovakuutus; (vi) tuki koronavirukseen liittyvälle tutkimukselle ja kehitykselle (T&K); (vii) tuki testaustilojen rakentamiselle ja laajentamiselle; (viii) Koronavirusepidemian torjuntaan liittyvien tuotteiden tuotannon tukeminen; (ix) Kohdennettu tuki veronmaksujen lykkäämisenä ja/tai sosiaaliturvamaksujen keskeyttämisenä; x) Kohdennettu tuki työntekijöiden palkkatukena; (xi) Kohdennettu tuki oman pääoman ehtoisten ja/tai hybridipääomainstrumenttien muodossa; (xii) Tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin yrityksille, joiden liikevaihto laskee koronavirusepidemian vuoksi; xiii) investointituki kestävään elpymiseen; (xiv) Vakavaraisuustuki.

Väliaikaiset puitteet ovat voimassa 30. kesäkuuta 2022 saakka, lukuun ottamatta kestävän elpymisen investointitukea, joka on voimassa 31. joulukuuta 2022 asti, ja vakavaraisuustukea, joka on voimassa 31. joulukuuta 2023 saakka. seuraa edelleen tiiviisti COVID-19-pandemian kehitystä ja muita talouden elpymisen riskejä.

Ei-luottamuksellinen toisinto päätöksestä on saatavilla tunnuksella SA.62394 vuonna valtiontukitapausrekisteri komissiolle kilpailu verkkosivuilla, kun luottamuksellisuusasiat on ratkaistu. Uudet julkaisut valtiontukipäätöksistä Internetissä ja virallisessa lehdessä on lueteltu Kilpailun viikoittaiset e-uutiset. Lisätietoja väliaikaisista kehyksistä ja muista toimista, joihin komissio on ryhtynyt puuttuakseen koronaviruspandemian taloudellisiin vaikutuksiin, löytyy tätä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa