Liity verkostomme!

Israel

Seuraava europarlamentti Israel-myönteisempää?

SHARE:

Julkaistu

on


Israelin kannalta tärkein kysymys on, kuka tulee Josep Borrellin seuraajaksi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana. Hamasin Israelissa 7. lokakuuta tekemän verilöylyn jälkeisen sotilaallisen hyökkäyksen Gazassa Hamasia vastaan, Espanjan entinen sosialistiulkoministeri Borrell on noussut lausunnoissaan yhä enemmän Israelin vastaiseksi.

"Eurooppa-vaalien tulokset näyttävät osoittavan, että seuraavalla 720-jäsenisellä Euroopan parlamentilla on potentiaalia tulla enemmän Israel-myönteiseksi", sanoi Tomas Sandell, Euroopan koalition (ECI) johtaja ja perustaja arvioidessaan. European Jewish Pressille viime viikon äänestysten vaikutus Israeliin EU:n 27 jäsenvaltiossa, jotka osoittivat selvän siirtymän oikealle, olipa sitten "pehmeä" tai "kova" oikea.

Euroopan kansanpuolue (keskooikeisto) ja S&D (sosiaalidemokraatit) pysyvät parlamentin suurimpana poliittisina ryhminä, mutta Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) ja äärioikeiston Identiteetti ja demokratia (ID) edut ovat tärkeitä. ryhmien sekä Renew-ryhmän (keskustan, liberaalin), erityisesti Ranskassa, sekä vasemmiston ja vihreiden rekisteröimien tappioiden kanssa.

Tulevat liittoutumat voivat muuttua ja vaikuttavat EU:n korkeimpien virkojen, kuten EU:n komission puheenjohtajan, EU:n neuvoston puheenjohtajan, ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, nimittämiseen (erityisen tärkeä EU:n ja Israelin suhteiden kannalta) ja Euroopan parlamentin puhemies. EU-johtajien epävirallinen illallinen maanantaina on heille ensimmäinen tilaisuus keskustella tulevista kannoista, jotka edellyttävät heidän sopimuksiaan sekä enemmistöä uudessa Euroopan parlamentissa.

Ranskassa Marine Le Penin National Rally -puolue nousi 30 prosenttiin äänistä, kun taas Ranskan presidentti Emmanuel Macronin renessanssipuolue putosi 15 prosenttiin vuoden 22 2019 prosentista. Presidentti hajotti välittömästi kansallisen parlamentin ja vaati uusia vaaleja kesäkuun lopussa.

Saksassa äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) sijoittui toiseksi arviolta 16.5 prosentilla äänistä sunnuntain EU-vaaleissa, kun taas liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit saivat kaikkien aikojen huonoimman tuloksensa.

Italiassa pääministeri Giorgia Melonin Italian veljekset saivat yli neljänneksen äänistä.

Mainos

Kahden Israelin vastaisimman jäsenvaltion, Espanjan ja Belgian, pääministerit kokivat vaaleissa raskaan takaiskun. Belgian pääministeri Alexander De Croo, joka oli vaatinut EU:n kauppasuhteiden tarkistamista Israelin kanssa, erosi maansa parlamenttivaalien jälkeen, jolloin flaamilaiset nationalistit ja ranskankieliset liberaalit nousivat ensimmäisiksi puolueiksi Flanderissa, Valloniassa ja Brysselissä.

Vaalitulos on suuri voitto vahvaa maahanmuuttopolitiikkaa vaativille puolueille, kun taas ilmastonmuutosta ja Ukrainan tukea ajaneet vasemmistopuolueet kärsivät suuria tappioita.

"Sen sijaan, että hylkäämme nämä vaalivoittoja tehneet äärioikeistolaiset puolueet, meidän pitäisi mielestäni ainakin antaa niille mahdollisuus ja suhteuttaa heihin puolueittain, maa maalta, eikä yleistää", sanoi Tomas Sandell, jonka järjestö on aiemmin. tänä vuonna julkaistiin EU:n Israel-luokittelu, joka osoitti selvästi, että suurin tuki Israelille löytyy Euroopan parlamentin keskustan oikealla puolella olevista puolueista, joista Israel-myönteisin poliittisista ryhmistä on Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR). , jota seuraavat Identiteetti ja demokratia (ID), Euroopan kansanpuolue (EPP) ja keskustaliberaali Renew-ryhmä.

"On syytä olla huolissaan AFD:n vaalivoitoista Saksassa erosta muiden äärioikeistopuolueiden, kuten Espanjan Voxin tai pääministeri Giorgia Melonin Italian veljesten, erosta, joka näyttää olevan paljon liikuttavampi valtavirtaan." '

"Yleisesti ottaen tiedät, että tulokset osoittaisivat, että Euroopan parlamentissa on suurempi potentiaali vahvemmalle Israel-mieliselle puoluekokoukselle", Sandell lisää.

Israelin kannalta tärkein kysymys on kuitenkin se, kuka seuraa Josep Borrellia EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana (mediassa tunnetaan paremmin EU:n ulkoasioiden päällikkönä). Hamasin Israelissa 7. lokakuuta tekemän verilöylyn jälkeisen sotilaallisen hyökkäyksen Gazassa Hamasia vastaan, Espanjan entinen sosialistiulkoministeri Borrell on noussut lausunnoissaan yhä enemmän Israelin vastaiseksi.

Hän syytti muun muassa Israelia tahallisesta nälänhädän aiheuttamisesta Gazassa, hän sanoi, että Israel loi Hamasin ja äskettäin hän antoi kiistanalaisen lausunnon, että Israel hylkäsi panttivankisopimuksen, kun Hamas hyväksyi sen. Sopimus, johon hän viittasi, oli vanha ehdotus, ei viimeisin pöydällä. Hän myös kritisoi Israelia sotilaallisen hyökkäyksensä jatkamisesta Rafahissa varoittaen, että tällä voi olla seurauksia EU:n ja Israelin suhteisiin. Hän vastusti myös järjestelmällisesti EU:n Iran Revolutionary Guard Corps (IRGC) -kieltoa, vaikka EU:n parlamentti äänesti päätöslauselmasta, jossa vaadittiin tällaista kieltoa.

Viime viikolla hän ilmaisi tyytyväisyytensä neljän israelilaisen panttivangin vapauttamiseen Gazan vankeudesta ja tuomitsi samalla "Raportit Gazasta toisesta siviilien joukkomurhasta pelastusoperaation aikana" Israelin armeijan toimesta.

Edustajat, kuten David Lega oikealla, ovat jatkuvasti pyytäneet IRGC:n kieltämistä, kun taas EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ja muut poliittisen vasemmiston edustajat ovat vastustaneet tätä.

– Jos Borrell ei itse ymmärrä, että on aika erota, tämä selviää, kun hänen seuraajansa nimitys alkaa. Mielestäni Euroopan parlamentissa olevilla on edelleen vastuu valvoa korkeaa edustajaa, jotta hän ei käytä tätä ontuvan ankkajaksoa epärakentavalla tavalla ja tee enemmän virheitä kuin on jo tehnyt, Sandell korostaa. .

Borrellin aloitteesta EU:n ulkoministerit ovat sopineet aiemmin tässä kuussa kutsuvansa Israelin ulkoministerin Israel Katzin keskustelemaan siitä, miten maa täyttää EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen mukaiset ihmisoikeusvelvoitteensa. "Keskustellaksemme Gazan tilanteesta (…) ihmisoikeuksien kunnioittamisesta" sekä siitä, kuinka Israel aikoo noudattaa Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) päätöstä, joka kehottaa sitä lopettamaan hyökkäyksensä Rafahissa", Borrell sanoi. Mutta sen jälkeen Israelin ministeri ei ole vielä vastannut kutsuun, mikä on merkki siitä, että Israel epäilee Borrelllin kutsua ja saattaa odottaa, kuka ottaa hänen tehtävänsä.

Borrellin "toistuva Israelin vastainen" ennakkoasenne tuomittiin päätöslauselmassa, jonka Euroopan juutalaiset johtajat hyväksyivät äskettäin ja menivät niin pitkälle, että syyttivät häntä myötävaikutuksesta jatkuvaan antisemitismiin. Borrellin tiedottaja hylkäsi jyrkästi syytöksen.

"On poliittinen kehotus todella hillitä Josep Borrellia ja asettaa hänet jonoon tänä usean kuukauden ajan ennen uuden korkean edustajan nimittämistä. Kun otetaan huomioon myös vaalien tulokset, mielestäni on vähemmän suvaitsevaisuutta politiikkaa kohtaan, joka on epäonnistunut täysin, mitä tulee Venäjään ja suhteeseen Iraniin", sanoo Tomas Sandell.

Kuka menestyy Borrellin?

"Uskon, että seuraava korkea edustaja tulisi itäisesta Keski-Euroopasta. Siihen on useita syitä, joista yksi liittyy Ukrainan sotaan. Nämä ovat maita, jotka ymmärtävät, mikä on vaakalaudalla, eivätkä piiloudu väärien mielikuvien taakse. Heillä on myös paljon selvempi, mitä tulee siihen, kuinka Euroopan tulisi suhtautua muihin totalitaarisiin hallintoihin, kuten Teheranin hallintoon. Mielestäni tämän pitäisi näkyä seuraavan korkean edustajan nimityksessä.

Mahdollisia ehdokkaita ovat Viron pääministeri Kaja Kallas ja Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski. Molemmat olisivat Israelin hyväksymiä. Kallas totesi viime marraskuussa: "Hamas harjoittaa häikäilemätöntä terrorikampanjaa ottamatta huomioon ihmishenkiä, mukaan lukien palestiinalaisten elämää. Israelilla on täysi oikeus puolustaa itseään. Mutta sen on tehtävä se tavalla, joka säästää viattomia henkiä ja noudattaa kansainvälisen oikeuden normeja."

Kaikki riippuu EU:n korkeimpien virkojen jakautumisesta EU-parlamentin tärkeimpien poliittisten ryhmien kesken. – Voisimme myös ajatella italialaista diplomaattia Borrellin seuraajaksi, jos Mario Draghi (nykyinen Euroopan keskuspankin johtaja) ei pääse kärkeen. Jopa Italian ulkoministeri Antonio Tajani?, Sandell huomauttaa.

Rutten hallituksen entiselle ulkoministerille prof. Uri Rosenthalille Lähi-idän osalta ''Europarlamenttivaalien tulos olisi voinut olla huonompi kuin Lähi-idän osalta. Uskon, että Israel voi suhtautua myönteisesti siihen tosiasiaan, että Euroopassa kovinkaan Israelin vastaiset tunteet eivät näy EU-vaaleissa.

Viron pääministeri Kaja Kallas on mahdollinen ehdokas Josep Borrellin seuraajaksi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi.

Israel on tähän päivään asti ollut melko varovainen Euroopan äärioikeistopuolueiden saaman tuen suhteen. "Israelin on harkittava jokaista Euroopan äärioikeistopuoluetta erikseen, koska ne eivät kaikki ole tehty samasta hirvästä. Yleisesti ottaen, vaikka tulokset ovat hyviä uutisia, aikana, jolloin Israelin asema Euroopassa on kaikkien aikojen alhaalla, Ynet kirjoittaa.

Se näkee Euroopan oikeiston nousun seurauksena maahanmuuttopolitiikan kasvavasta vastustuksesta ja maahanmuuttajien, erityisesti arabien, kasvavasta vallasta mantereella.

"On tärkeintä, ettei vasemmistolla ole enemmistöä, joka edistää meitä vastaan ​​suunnattua politiikkaa", Israelin virkamies sanoi.

Johtava eurooppalainen rabbi, Rabbi Menachem Margolin, European Jewish Associationin puheenjohtaja, varoitti äskettäin, että Eurooppaa uhkaa juutalaisten "pako" antisemitismin nousun ja Euroopan johtajien toiminnan puutteen vuoksi. "Olemme todella hyvin huolissamme tulevaisuudesta, koska meillä ei ole varmuutta siitä, että uusi johto on varmasti sitoutunut juutalaisten tulevaisuuteen Euroopassa", hän kertoi The Jewish Chronicle -lehdelle EU-vaalien ja kaukaisten saavutusten jälkeen. tiukat puolueet Ranskassa ja Saksassa.

Alternative for Deutschland, jonka perustaja tuomittiin natsien iskulauseen käyttämisestä kampanjapuheessaan, sijoittui toiseksi Saksassa hallitsevan sosiaalidemokraattisen puolueen edellä.

"Jotkut äärioikeistolaiset poliitikot kannattavat Israelin oikeutta puolustautua radikaalin islamin takia, ja ymmärrän miksi jotkut juutalaiset ovat todella iloisia nähdessään heidän saavan valtaan Lähi-idän ansiosta. Mutta juutalaisuus Euroopassa ei ole vain islamismia, vaan meidän on muistettava, ettemme jaa täsmälleen samoja arvoja kuin äärioikeisto", sanoi rabbi Margolin.

”Meillä ei ole ongelmia muslimien, maahanmuuttajien tai vieraiden kanssa. Kehotan niitä, jotka hyppäävät onnesta rauhoittumaan. Meidän on oltava varovaisia. Meidän on analysoitava puolueittain."

AfD:n kaltaiset äärioikeistopuolueet "olisi kieltää niiden ääriliikkeiden vuoksi. Kukaan, joka ylistää natseja, ei voi asettua politiikkaan, heidät tulee tutkia ja estää, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa