Liity verkostomme!

Iran

"Iranin vankilan virkamiehen oikeudenkäynti Tukholmassa: konflikti opposition, hallinnon välillä on ei-kansainvälinen"

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Valitusoikeudenkäynnissä, joka koski alemman tuomioistuimen Iranin hallinnon entiselle vankilan virkamiehelle tuomitsemaa elinkautista tuomiota, Iranin pitkäaikainen sisäinen konflikti sai uutta valoa. Oikeudenkäynnin aikana esitetyt todisteet paljastivat, että vastarinnan ja hallitsevan teokratian välillä on ollut jatkuva taistelu vuodesta 1981 lähtien., kirjoittaa Shahin Gobadi.

Kenneth Lewis, asianajaja, joka edusti useita valittajia Hamid Nouryn, entisen vankilan virkamiehen, joka oli syytetty osallistumisesta 30,000 1988 poliittisen vangin joukkomurhaan kesällä 20 valitusoikeudenkäynnissä, väitti, että Iranin kansan Mojahedin-järjestön (PMOI/) välinen vastakkainasettelu. MEK) ja Iranin hallinto ei muodosta kansainvälistä aseellista konfliktia. Hän väitti, että Noury ​​pitäisi tuomita rikoksista, jotka on tehty ei-kansainvälisen aseellisen konfliktin aikana. Lewis korosti, että tämä sisäinen kiista MEK:n ja Iranin viranomaisten välillä alkoi 1981. kesäkuuta XNUMX rauhanomaisten mielenosoitusten, laajalle levinneiden pidätysten ja hallinnon suorittamien joukkoteloitusten tukahduttamisesta. Teheranin viranomaisten lausuntojen mukaan konflikti jatkuu tähän päivään asti.

Kesällä 1988 maan hallitsevan teokratian perustajan Ruhollah Khomeinin fatwan alaisuudessa teloitettiin järjestelmällisesti arviolta 30,000 90 poliittista vankia. Tämä julma tukahduttaminen kohdistui oppositioryhmien jäseniin, ja noin 100 prosenttia uhreista tunnistettiin MEK:n jäseniksi. Joukkoteloitukset ulottuivat yli XNUMX vankilaan Iranissa, ja ne toteutettiin niin kiireessä, että uhrit haudattiin salaa joukkohautoihin.

Tämä synkkä ajanjakso Iranin historiassa koki yhden syvimmistä ihmiskuntaa vastaan ​​kohdistuvista julmuuksista toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, kuten kymmenet merkittävät kansainväliset juristit ovat kuvanneet.

Iranin hallinnon nykyinen presidentti Ebrahim Raisi toimi tuolloin Teheranin apulaissyyttäjänä. Hän palveli erityisesti Teheranin "kuolemakomiteassa", joka tunnetaan pahamaineisesti roolistaan ​​teloitusten rankaisemisessa. Hänen suora osallistumisensa tähän julmuuteen on huomioitu ja tuomittu.

Näiden tapahtumien jälkeen vaatimus vastuullisuudesta on kaikunut kaikkialla kansainvälisessä oikeusyhteisössä, ja monet arvostetut juristit ovat vaatineet, että Iranin viranomaiset, erityisesti Ebrahim Raisi, joutuisivat oikeuteen heidän osallistumisestaan ​​vuoden 1988 joukkomurhaan. Tämä oikeudenmukaisuuden vaatimus korostaa maailmanlaajuisen yhteisön sitoutumista sen varmistamiseen, että tällaisia ​​vakavia ihmisoikeusloukkauksia ei unohdeta tai hylätä.

Islamic Revolutionary Guard Corpsin (IRGC) jäsen Noury ​​toimi apulaissyyttäjän avustajana Gohardashtin vankilassa Teheranin länsipuolella. Hän osallistui suoraan vuoden 1988 joukkoteloituksiin sekä Gohardashtissa että pahamaineisessa Evinin vankilassa. Hänen osallistumisensa näihin tapahtumiin on nostanut hänet kansainvälisten oikeuskäsittelyjen keskipisteeseen, mikä kuvastaa meneillään olevia pyrkimyksiä puuttua menneisiin julmuuksiin.

Mainos

Noury ​​pidätettiin Arlandan lentokentällä Tukholmassa 9 hänen saapuessaan Ruotsiin. Ruotsin viranomaiset pidättivät Nouryn "yleisen lainkäyttövallan" periaatteen perusteella vedoten hänen väitettyyn osallisuuteen vuoden 2019 joukkoteloituksiin.

Alkuperäisessä oikeudenkäynnissä, joka alkoi 10. elokuuta 2021 ja käsitti 92 istuntoa, Noury ​​tuomittiin lopulta elinkautiseen vankeuteen 14. heinäkuuta 2022 sen jälkeen, kun hänet todettiin syylliseksi. Tämä merkitsi historiallista ennakkotapausta, koska se oli ensimmäinen tapaus, jossa Iranin hallituksen virkamies saatettiin oikeudellisesti vastuuseen vuoden 1988 verilöylystä.

Lewis korosti oikeudellisissa perusteluissaan, että pitkäaikainen konflikti Iranin vastarinnan ja Iranin hallinnon välillä alkoi vuonna 1981 keskittyen demokratiaan ja Iranin kansalaisten ihmisoikeuksiin. Hän väitti, että tämä oli sisäinen, ei-kansainvälinen konflikti, joka jatkuu tähän päivään asti. Lisäksi Lewis kiisti väitteet, joiden mukaan MEK:n Iranin kansallinen vapautusarmeija olisi ollut tekemisissä Iranin hallituksen joukkojen kanssa Irakin armeijan avustuksella, ja hylkäsi tällaiset väitteet Iranin hallinnon levittämänä propagandana.

Lewis huomautti, että Iranin hallinnon kertomus, joka kuvaa MEK:ää Irakin armeijan tukemana operaatioissaan, jatkuu henkilöiden esittäessä itsensä asiantuntijoina, joilla on siteitä Teheraniin. Yksi tällainen henkilö on Rouzbeh Parsi, joka paljastettiin äskettäin kuuluvan "Iranian Experts Initiative" -aloitteeseen ja joka oli aktiivisesti yhteydessä Iranin ulkoministeriöön ja toisti johdonmukaisesti Teheranin kannan kirjoituksissaan ja analyyseissaan. Parsi ei ole kiistänyt näitä yhteyksiä.

Teheranin kertomusta kyseenalaistaen entinen ruotsalainen asianajaja viittasi Yhdysvaltain entisen apulaisulkoministerin suurlähettiläs Lincoln Bloomfieldin kirjalliseen lausuntoon, joka todisti Yhdysvaltain kongressille vuonna 2011. Bloomfieldin lausunnossa todettiin yksiselitteisesti, ettei koskaan Iranin ja Irakin välisenä aikana. sota, mukaan lukien NLA:n "Ikuinen valo" -operaatio, osallistuivatko Irakin armeijat operaatioihin MEK-joukkojen kanssa tai rinnalla.

Tukeakseen MEK:n autonomiaa Lewis esitti 9. joulukuuta 2002 asiakirjan, jonka Irakin viranomaiset antoivat Yhdistyneiden Kansakuntien seuranta-, tarkastus- ja tarkastuskomissiolle (UNMOVIC). Tässä asiakirjassa todettiin selvästi, että MEK:n tilat Irakissa eivät olleet Irakin hallinnassa. Asiakirja julisti: "Kansan Mojahedinille kuuluvat laitokset ovat tämän järjestön alaisuudessa ilman Irakin hallituksen sekaantumista", vahvistaa kantaa, että MEK toimi Irakin hallituksen valvonnasta riippumatta.

Esityksessään tuomioistuimelle Lewis esitti huomattavan joukon todisteita, joiden tarkoituksena oli vahvistaa MEK:n riippumattomuus Irakin vaikutuksesta ja vahvistaa väitettä, jonka mukaan sisäinen aseellinen konflikti Iranissa jatkui vuoden 1988 jälkeen.

Lewis, joka toimii oikeudellisena neuvonantajana useille MEK:n jäsenille, jotka selvisivät vuoden 1988 verilöylystä ja asuu nyt Ashraf 3:ssa – erillisalueella Albaniassa, jossa asuu tuhansia MEK:n jäseniä – esitti asiakirjoja, jotka havainnollistavat MEK:n taloudellista autonomiaa erityisesti koko ajan. kun sen jäsenet olivat Irakissa.

Keskeisiä todisteita olivat kaksi pankkiasiakirjaa, jotka Lewis esitti oikeudenkäynnin aikana. Näissä asiakirjoissa kerrottiin yksityiskohtaisesti rahoitustransaktioista, joissa MEK siirsi 8 miljoonan dollarin summan Swiss Credit Bankista Irakin hallitukselle. Vastineeksi MEK:n oli määrä saada Irakin dinaareja maan sisäisiin toimintakuluihinsa. Tämä taloudellinen toiminta Lewisin mukaan korostaa MEK:n riippumattomuutta Irakin valtiosta.

Lewis korosti Teheranin hallinnon herkkyyttä tälle oikeudenkäynnille. Nouryn tapaus ja hänen tuomionsa ovat herättäneet suurta huomiota ja herättäneet keskusteluja hallinnon korkeimmilla tasoilla. Tähän sisältyy vuoropuhelu Iranin ulkoministerin ja Ruotsin korkeiden virkamiesten, mukaan lukien Ruotsin ulkoministerin, välillä, joka osoittaa tapauksen diplomaattisen merkityksen ja sen mahdolliset vaikutukset kansainvälisiin suhteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa