Liity verkostomme!

Iran

Kansainvälinen paheksuntaa Iranin hallinnon ottaessa YK:n ihmisoikeusneuvoston sosiaalisen foorumin puheenjohtajuuden

SHARE:

Julkaistu

on

Järkyttävässä tapahtuman käänteessä Iranin hallinto, pahamaineinen ihmisoikeuksien loukkaaja, otti YK:n ihmisoikeusneuvoston sosiaalifoorumin puheenjohtajuuden, ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat tuomitsivat jyrkästi. kirjoittaa Shahin Gobadi.

Monet ovat järkyttyneitä siitä, että hallinnon sorron, kidutuksen ja teloitusten historiasta huolimatta YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi sille niin arvostetun aseman aiemmin tänä vuonna.

Tänään Genevessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa YK:n Irakin ihmisoikeustoimiston entinen päällikkö Tahar Boumedra ja Iranin kansallisen vastarintaneuvoston (NCRI) edustaja kansainvälisissä järjestöissä Behzad Naziri irtisanoivat nimityksen.

"Tämä häpeällinen päätös loukkaa Iranin kansaa, jonka ihmisoikeuksia hallitus on räikeästi loukannut viimeisten 44 vuoden aikana, ja se tekee pilkkaa YK:n perustana oleville periaatteille", sanoi herra Boumedra.

Lisäksi ilmoitettiin, että 180 ihmisoikeusasiantuntijaa, juristia, lainsäätäjää, Nobel-palkittua, mukaan lukien nykyiset ja entiset YK:n virkamiehet, sekä kansalaisjärjestöt olivat kirjoittaneet YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle Volker Türkille ilmaistakseen suuttumuksensa nimityksestä ja korostaen sen hälyttäviä seurauksia.

"Vuoden 1988 verilöylystä, päivittäisistä teloituksista ja sodanlietsomisesta pahamaineisen hallinnon salliminen ottaa haltuunsa arvostetun YK-foorumin, on tikari ihmisoikeuksien ytimeen, ruokkii terrorismia ja vaarantaa alueellisen ja maailmanlaajuisen rauhan. Se rikkoo törkeästi periaatteita. jonka Yhdistyneet Kansakunnat on perustettu ja jonka vuoksi miljoonat ihmiset ovat uhranneet henkensä. Tämä edustaa synkkää tahraa Yhdistyneiden Kansakuntien historiassa", kirjeessä todettiin.

Allekirjoittajia huolestuttaa erityisesti vuoden 1988 noin 30,000 XNUMX poliittisen vangin joukkomurha, jotka olivat pääasiassa Iranin suurimman oppositioliikkeen Mujahedin-e Khalqin (PMOI/MEK) jäseniä. Iranin nykyinen presidentti Ebrahim Raisi, tuolloin apulaissyyttäjänä, oli Teheranin "kuolemakomitean" jäsen, joka lähetti tuhansia mielipidevankeja hirsipuuhun.

Mainos

Allekirjoittajat korostivat, että Iranin virkamiehet pitäisi saattaa vastuuseen paitsi vuoden 1988 joukkomurhasta, myös heidän viimeisten neljän vuosikymmenen aikana tehdyistä julmuuksista, jotka on tuomittu 69 YK:n päätöslauselmassa. "Pappihallinto on teloittanut yli 600 ihmistä vuoden 10 ensimmäisen 2023 kuukauden aikana ja murhannut 750 mielenosoittajaa vuoden 2022 kansannousun aikana ja 1,500 2019 lisää vuoden 24 kansannousun aikana. Ihmisoikeusneuvosto perusti 2022 kansainvälisen tiedonhankintaryhmän tutkimaan Iranin viranomaisten ihmisoikeusloukkauksia vuoden 2022 kansannousun aikana. Iranin hallinto poistettiin YK:n naisten oikeuksien komissiosta 14. joulukuuta 2022 sen hirvittävän ihmisoikeustilanteen vuoksi. YK:n yleiskokous tuomitsi 15. joulukuuta 2022 brutaalit ja järjestelmälliset ihmisoikeusloukkaukset Iranissa”, kirjeessä todettiin.

Kirjeen allekirjoittajien joukossa on professori Stefan Trechsel, Euroopan ihmisoikeuskomission puheenjohtaja (1995–1999); entinen YK:n entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICTY) tuomari Sveitsistä, prof. Catherine Van de Heyning, YK:n ihmisoikeusneuvoston neuvoa-antavan komitean jäsen; Perusoikeuksien professori Antwerpenin yliopistossa Belgiassa, Amb. Stephen J. Rapp, Yhdysvaltain globaalin rikosoikeuden suurlähettiläs (2009-2015); YK:n Sierra Leonen erityistuomioistuimen (SCSL) syyttäjä (2007–2009) ja monet muut merkittävät maailman ihmisoikeusviranomaiset.

Samanaikaisesti tänään julkaistu YK:n uusi raportti paljastaa, että teloitukset ovat lisääntyneet Iranissa tänä vuonna 30 prosenttia.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres totesi YK:n yleiskokoukselle Iranin ihmisoikeustilannetta käsittelevässä raportissa, että Iran toteuttaa teloituksia "hälyttävän nopeasti" ja tappaa ainakin 419 ihmistä vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana. AP:n mukaan.

Behzad Naziri korosti, että tämä nimitys on selittämätön ja häpeällinen, mikä alittaa juuri ne arvot, jotka Yhdistyneillä Kansakunnilla on valtuutettu suojelemaan, edistämään ja vaalimaan. Hän varoitti, että jos maailmanyhteisö ei toimi estääkseen ihmisoikeuksien loukkaajia hallitsemasta globaaleja ihmisoikeuselimiä, se edistää rankaisemattomuutta ja vain rohkaisee heitä eskaloimaan ihmisoikeusloukkauksiaan.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa