Liity verkostomme!

Belgia

Belgian hallitus "sanoo vihreää valoa" Iranin terrorismille

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Belgian parlamentti äänestää hallituksen esityksestä, joka koskee "tuomittujen vankien siirtoa" Belgian ja Iranin hallinnon välillä. Lakiesitys eroaa "rikollisten luovuttamista" koskevasta sopimuksesta ja koskee erityisesti Belgiassa tai Iranissa syyllisiksi todettuja rikollisia. kirjoittaa Hamid Bahrami.

Lakiesitys sisältää 22 artiklaa. Artiklan viidennessä kappaleessa "tuomittu" tulkitaan henkilöksi, joka on tuomittu tuomioistuimen päätöksellä ja joka kuluttaa tuomiota. Kolmannen pykälän mukaan tuomittu voi pyytää viettämään tuomionsa omassa maassaan.

Meidän on tiedettävä, miksi Iranin hallinto on kiinnostunut tällaisen sopimuksen tekemisestä länsimaisen demokratian kanssa. Belgian Antwerpenin tuomioistuin tuomitsi Iranin Wienin-suurlähetystön jäsenelle Assadollah Assadille 20 vuoden vankeusrangaistuksen, koska hän oli järjestänyt pommisuunnitelman maanpaossa olevan oppositioryhmän järjestämän suuren ranskalaisen mielenosoituksen pommittamiseksi vuonna 2018. Tilaisuuteen osallistui tuhannet Euroopassa asuvat iranilaiset ja kansainväliset poliittiset hahmot, mukaan lukien eurooppalaiset kansanedustajat.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun iranilainen virkamies on joutunut vastaaviin syytöksiin EU:ssa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Myös kolme muuta tuomittiin. Heidät pidätettiin Saksan, Ranskan ja Belgian poliisin yhteisen operaation aikana.

Ranskan hallitus sanoi Assadin pidätyshetkellä, että juonen suunnitteli Iranin tiedustelupalvelu (MOIS). Assadin oikeudenkäynnin aikana Iranin hallitus lobbasi Euroopan hallituksia jättämään kaikki syytteet huomiotta, mutta sen yritykset epäonnistuivat.

Siksi Teheran päätti vapauttaa tuomitut agentit panttivankien ottopolitiikan avulla. Iranissa ei kuitenkaan ole Belgian kansalaista tai kaksoiskansalaista panttivankia. Bryssel näyttää edustavan muita Euroopan hallituksia, joiden kansalaiset ovat vangittuna Iranissa. Lontoossa toimiva lähetysyhtiö Iran International kuitenkin väitti kaksi Belgian kansalaista on tällä hetkellä vankilassa Iranissa.

Länsimaiden kansalaisten vangitsemisesta lunnaiden saamisen toivossa on tullut tuottoisaa liiketoimintaa Iranin mullahille. Se tarjoaa heille myös mahdollisuuden solmia vankien vaihtosopimuksia, sillä Teheran on vanginnut tusinaa Ranskan, Ruotsin, Ison-Britannian, Yhdysvaltojen, Saksan ja Itävallan kansalaista.

Mainos

Historiallisesti teokratia on harjoittanut toisinajattelijoiden salamurhaa Euroopassa. Vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen tiedetään ainakin kymmenen Iranin tukemaa terrori-iskua. Saksalainen tuomioistuin antoi vuonna 1997 kansainvälisen pidätysmääräyksen Iranin tiedusteluministerille Iranin Kurdistanin demokraattisen puolueen pääsihteerin murhasta vuonna 1992 Berliinin kreikkalaisessa ravintolassa Mykonos.

MOIS-agentit ampuivat MEK-nimellä tunnetun toisinajattelijaryhmän jäsenen Kazem Rajavin 24. huhtikuuta 1990, kun hän oli ajamassa kotiinsa Coppetiin, kylään Geneven lähellä. Kaksi murhaajaa löydettiin myöhemmin Ranskasta, ja Ranskan poliisi pidätti heidät. Mutta huolimatta Sveitsin viranomaisten antamasta pidätysmääräyksestä Ranskan hallitus lähetti heidät suoralle lennolle Teheraniin "kansallisista syistä". Päätös sallia Teheranin terroristiagenttien paeta syytteeseenpanoa herätti kansainvälistä tuomitsemista, myös Yhdysvalloista.

Ali Vakili Rad, joka tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 1994 Shahpour Bakhtiarin, viimeisen ennen vuotta 1979 pääministerin, salamurhasta, vapautettiin kaksi päivää Iranin tuomioistuinten vakoilusta syytetyn ranskalaisen opettajan Clotilde Reissin vapauttamisen jälkeen.

Lakiesitys todellakin heikentää kaikkia pyrkimyksiä lopettaa Iranin panttivankien ottopolitiikka ja valtion terrorismi. MOIS käyttää väärin Iranin EU-maiden suurlähetystöjä terroristioperaatioiden suunnittelun, organisoinnin ja toteuttamisen keskuksena, kuten Assadin tuomio osoittaa.

Koska EU:n johtajat käyttävät kaikkia diplomaattisia ja poliittisia voimavaroja ydinsopimuksen elvyttämiseen turvatakseen taloudellisia etujaan, energiansaantia ja vangittuja kansalaisia, tällaiset lakiehdotukset antavat Teheranille mahdollisuuden paeta oikeutta ja antaa vihreää valoa Iranin hallinnolle laajentaa terrorismiaan. kaikkialla EU:ssa. Jos Belgian parlamentti hyväksyy lain ja hallitus lopulta vapauttaa Assadin, länsimaiden kansalaisten pitäisi odottaa lisää kohtalokasta terrorioperaatiota lähitulevaisuudessa.

Hamid Bahrami on itsenäinen Lähi-idän analyytikko, joka twiittasi @Habahramissa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa