Liity verkostomme!

Iran

Pitäisikö eurooppalaisten investoida Iraniin? Ei! Jopa vuoden 2025 jälkeen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Vuosia kestäneen kansainvälisen eristäytymisen, taloudellisen epävakauden ja pakotteiden jälkeen eurooppalaiset yritykset saattavat joutua houkuttelemaan jatkamaan liiketoimintaa Iranin kanssa, jos Washington ja Teheran elvyttävät vuoden 2015 ydinsopimuksen. Ennen kuin toimitusjohtajat ja sääntöjen noudattamisesta vastaavat virkailijat tekevät sen, heidän on pohdittava huolellisesti vakavia riskejä, joita aiheutuisi tarkoituksellisesta altistumisesta Iranin rahanpesun täynnä olevalle rahoitusjärjestelmälle. kirjoittaa Saeed Ghasseminejad.

Vuoden 2015 ydinsopimusta, joka tunnetaan virallisesti yhteisenä kattavana toimintasuunnitelmana (JCPOA), täytäntöönpanon jälkeen monet eurooppalaiset yritykset ryntäsivät Iraniin saadakseen taloudellista hyötyä. Fortune 500 -yritykset, kuten ranskalainen Total, Airbus ja PSA/Peugeot; Tanskan Maersk; Saksan Allianz ja Siemens; ja italialainen Eni allekirjoitettu sijoitussopimus.

Trumpin hallinnon päätös vetäytyä JCPOA:sta vuonna 2018 ja ottaa sitten uudelleen käyttöön sanktiot pakotti nämä yritykset kuitenkin poistumaan maasta. Silti Bidenin hallinto on innokas palauttamaan ydinsopimuksen; Amerikan ja Iranin väliset neuvottelut on tarkoitus jatkaa 29. marraskuuta, joten eurooppalaisilla yrityksillä saattaa olla välitön tilaisuus palata islamilaisen tasavallan piiriin.

Niiden ei pitäisi. Ja tärkeimmän syyn pitäisi olla ilmeinen: Uusittu JCPOA ei voi kestää kauemmin kuin alkuperäinen sopimus - ja kun seuraamukset palaavat tulevan presidentin alaisuudessa, seuraava oikeusministeriö voisi vaatia yritykset tilille.

Mainos

Ei ole mitään syytä olettaa, että Joe Biden tai hänen puolueensa voittaisi vuoden 2024 presidentinvaalit. Seuraava presidentti voi olla republikaani, joka kannattaa raskaita yksipuolisia pakotteita papistohallintoa vastaan. Eurooppalaiset yritykset voivat jälleen joutua a vuoden 2018 jälkeinen tilanne. Liiketoiminnan suunnittelua varten vuosi 2024 on nurkan takana.

Lisäksi sopimus, jonka Bidenin hallinto saattaa saavuttaa Teheranin kanssa, on erittäin epätodennäköistä, että se lopettaisi islamilaisen tasavallan ydinsaagan. Parhaassa tapauksessa kauppa saattaa lykätä kriisiä muutamalla vuodella. Hallituksen ydinohjelmalla ei ole taloudellisia perusteita. On kyseenalaista, että mikä tahansa sopimus, olipa taloudellisesti kuinka antelias, vakuuttaa Teheranin lopettamaan ydinohjelmansa sotilaalliset ulottuvuudet. Kriisi, joka liittyy Iranin atomipommin tavoitteluihin, nousee väistämättä uudelleen esiin ennemmin tai myöhemmin. Tämä lisää huomattavasti riskiä pitkäaikaisista investoinneista Iraniin - elleivät usko, että israelilaiset ja amerikkalaiset hyväksyvät pommin ydintapahtumana, mikä on mahdollista, mutta ei todennäköisin lopputulos. 

Muutama yritys voi löytää kannattavia mahdollisuuksia riskeistä huolimatta. Yksittäisen yrityksen altistuminen Iraniin liittyville riskeille ja haittatapahtumille riippuu vähintään kolmesta tekijästä. Ensimmäinen on maahan saapuvan yrityksen tyyppi. Esimerkiksi, jos kaikki muut asiat ovat samat, Iraniin investoinnit ovat alttiimpia riskeille kuin kauppa, koska investoinnit asettavat vakuuksia maahan. Sitä vastoin kauppa ei yleensä tee sitä tai tekee sitä paljon vähäisemmässä määrin. 

Mainos

Toiseksi yritysten koko ja horisontti ovat tärkeitä. Yritykset saattavat pystyä tekemään pienen lyhytaikaisen sopimuksen ennen kuin poliittiset olosuhteet muuttuvat. Se olisi paljon vaikeampaa tehdä massiivisella pitkän aikavälin investoinnilla. 

Kolmanneksi alan luonteella on merkitystä. Loppujen lopuksi Iranin taloutta hallitsevat pahanlaatuiset toimijat, kuten islamilainen vallankumouskaarti (IRGC). Tämä valvonta saattaa altistaa eurooppalaiset puolueet vakavalle riskille rikkoa amerikkalaisia ​​terrorismin rahoituksen, rahanpesun ja ihmisoikeuslakeja ja toimeenpanomääräyksiä, jotka voivat hyvinkin jäädä kirjoihin jopa Bidenin hallinnon aikana.

Tärkeää on, että Bidenin hallinto voi keskeyttää Yhdysvaltain terrorismipakotteet Irania vastaan ​​ilman todisteita siitä, että pankit ja yritykset ovat lopettaneet terrorismin rahoittamisen. Tietoinen liiketoiminta, jopa lyhytaikainen kauppa, tällaisten yritysten kanssa voi avata eurooppalaisia ​​yrityksiä tuleville syytteisiin ja sakkoihin, kun tuleva hallinto määrää oikeutetusti uudelleen kaikki terrorismipakotteet. Jopa harjoittaessaan humanitaarista kauppaa, jonka Yhdysvaltojen laki vapauttaa pakotteista, Iraniin tavaroita vievien on tarkastettava kumppaninsa huolellisesti.

Eurooppalaisille yrityksille, riippumatta niiden mahdollisesta riskistä Iranissa, sijoittaminen ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja Yhdysvalloissa olisi virhe. Senkin jälkeen suuria pitkäaikaisia ​​investointeja ja kauppaa IranissaVarsinkin IRGC:n hallitsemilla teollisuudenaloilla, voi olla epävarma. Niin kauan kuin maa pysyy kirkon diktatuurin käsissä, joka ei sulje pois ydinvaihtoehtojaan, seuraava kriisi voi olla aivan nurkan takana.

Iran saattaa julistaa olevansa avoinna liiketoiminnalle, mutta viisaille kaikki avoimet ovet eivät ole sisäänpääsyn arvoisia.

Saeed Ghasseminejad on Iranin ja rahoitustalouden neuvonantaja Foundation for Defense of Democracies -järjestössä (FDD). Seuraa Saeedia Twitterissä@SGhasseminejad. FDD on Washington DC:ssä toimiva puolueeton tutkimuslaitos, joka keskittyy kansalliseen turvallisuuteen ja ulkopolitiikkaan.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa