Liity verkostomme!

Iran

Iran "Olemme kriittisessä vaiheessa" EU: n korkea edustaja

SHARE:

Julkaistu

on

Tänään (18. lokakuuta) pidetyn ulkoasiainneuvoston jälkeen. EU: n korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että JCPOA ('Iran Nuclear Deal' - Joint Comprehensive Action Plan)) oli kriittisessä vaiheessa. 

Borrell kertoi puhuneensa Iranin uuden ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin kanssa YK: n yleiskokouksessa ja että Euroopan ulkosuhdehallinnon ryhmä oli tavannut neuvotteluryhmän Teheranissa. Hän kumosi huhut siitä, että tapaaminen järjestetään torstaina tällä viikolla. 

"Kaikki ovat päättäneet saada sen takaisin raiteilleen", sanoi Borrell. "Teemme kovasti töitä palataksemme Wieniin, mutta teimme myös iranilaisille selväksi, että aika ei ole heidän puolellaan."

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

Iran

Iranin tukema miliisi järjesti drone-hyökkäyksen Irakin pääministeriä vastaan

Julkaistu

on

By

Ainakin yksi Iranin tukema miliisi teki sunnuntaina Irakin pääministeriä vastaan ​​suunnatun drone-hyökkäyksen, Irakin turvallisuusviranomaiset ja miliisilähteet sanoivat, viikkoja sen jälkeen, kun Iran-mieliset ryhmät tyrmättiin vaaleissa, joiden he sanovat olevan väärennetty. kirjoittaa Bagdadin uutishuone, Reuters.

Mutta naapuri islamilainen tasavalta ei todennäköisesti ole hyväksynyt hyökkäystä, koska Teheran haluaa välttää väkivallan kierteen länsirajallaan, lähteet ja riippumattomat analyytikot sanoivat.

Pääministeri Mustafa al-Kadhimi (kuvassa) selvisi vahingoittumattomana, kun kolme räjähteitä kuljettavaa dronia laukaistiin hänen asunnossaan Bagdadissa. Useat hänen henkivartijoistaan ​​loukkaantuivat.

Tapaus lisäsi jännitteitä Irakissa, jossa voimakkaat Iranin tukemat puolisotilaalliset joukot kiistelevät viime kuussa pidettyjen parlamenttivaalien tuloksen, joka aiheutti heille murskaavan tappion vaaleissa ja heikensi huomattavasti heidän vahvuuttaan parlamentissa.

Mainos

Monet irakilaiset pelkäävät, että hallitusta ja useimpia valtion instituutioita hallitsevien ja myös puolisotilaallisia haaroja hallitsevien shiiamuslimiryhmien väliset jännitteet voivat kiertyä laajaksi siviilikonfliktiksi, jos tällaisia ​​tapauksia tapahtuu lisää.

Bagdadin kadut olivat maanantaina tavallista tyhjempiä ja hiljaisempia, ja pääkaupungin sotilaallisten ja poliisien lisätarkastuspisteet näyttivät pyrkivän pitämään jännitteitä peitossa.

Irakilaiset viranomaiset ja analyytikot sanoivat, että hyökkäys oli tarkoitettu viestinä miliisiiltä, ​​että ne ovat valmiita turvautumaan väkivaltaan, jos ne jäävät hallituksen muodostamisen ulkopuolelle tai jos niiden ote valtiokoneiston laajoista alueista kyseenalaistetaan.

Mainos

"Se oli selkeä viesti: "Voimme luoda kaaoksen Irakissa - meillä on aseet, meillä on keinot", sanoi Hamdi Malik, Irakin shiiamuslimijoukot Washington Institutesta.

Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta iskusta. Iranin tukemat miliisiryhmät eivät heti kommentoineet, eikä Iranin hallitus vastannut kommenttipyyntöihin.

Kaksi nimettömänä puhunutta alueellista virkamiestä sanoi, että Teheran tiesi hyökkäyksestä ennen sen toteuttamista, mutta että Iranin viranomaiset eivät olleet käskeneet sitä.

Miliisilähteiden mukaan Iranin vallankumouskaartin merentakaisten Quds-joukkojen komentaja matkusti Irakiin sunnuntaina hyökkäyksen jälkeen tapaamaan puolisotilaallisia johtajia ja kehottamaan heitä välttämään väkivallan lisääntymistä.

Kaksi Irakin turvallisuusviranomaista, jotka puhuivat Reutersille maanantaina ja halusivat pysyä nimettömänä, sanoivat Kataib Hizbollah- ja Asaib Ahl al-Haq -ryhmät toteuttaneen hyökkäyksen rinnakkain.

Irakin pääministeri Mustafa al-Kadhimi puhuu yhteisessä tiedotustilaisuudessa Saksan liittokansleri Angela Merkelin (ei kuvassa) kanssa liittokanslerissa Berliinissä, Saksassa 20. lokakuuta 2020. Stefanie Loos/Pool REUTERSin kautta/File Photo

Miliisin lähde sanoi, että Kataib Hizbollah oli mukana eikä hän voinut vahvistaa Asaibin roolia.

Kumpikaan ryhmä ei kommentoinut ennätystä.

Vaalien päävoittaja, shiiapappi Moqtada al-Sadr, on Iranin tukemien ryhmien kilpailija, joka, toisin kuin he, saarnaa irakilaista nationalismia ja vastustaa kaikkea ulkomaalaisten, mukaan lukien amerikkalaisten ja iranilaisten, puuttumista asiaan.

Malik sanoi, että drone-isku osoitti, että Iranin tukemat miliisit asettuvat vastustamaan Sadria, jolla on myös miliisi - skenaario, joka vahingoittaisi Iranin vaikutusvaltaa ja siksi Teheran vastustaisi sitä todennäköisesti.

"En usko, että Iran haluaa shiiojen ja shiilien välistä sisällissotaa. Se heikentäisi sen asemaa Irakissa ja antaisi muiden ryhmien vahvistua", hän sanoi.

Monet Iraniin sidoksissa olevat miliisit ovat seuranneet Sadrin poliittista nousua huolestuneena, koska he pelkäävät, että hän voisi tehdä sopimuksen Kadhimin ja maltillisten shiialiittolaisten ja jopa vähemmistöihin kuuluvien sunnimuslimien ja kurdien kanssa, mikä jäädyttäisi heidät vallasta.

Iranin tukemat ryhmät, jotka kuten suojelija Iran ovat shiialaisia, pitävät Kadhimia sekä Sadrin miehenä että ystävällisenä Teheranin arkkivihollista Yhdysvaltoja kohtaan.

Iranin tukemat miliisit ovat johtaneet petoshuutoja lokakuun 10. päivän vaaleissa, mutta eivät tarjonneet todisteita. Siitä lähtien heidän kannattajansa ovat järjestäneet viikkoja kestäviä mielenosoituksia lähellä Irakin hallituksen rakennuksia.

Yksi irakilaisista turvallisuusviranomaisista sanoi, että käytetyt droonit olivat "nelikopterityyppisiä" ja että jokaisessa oli yksi ammus, joka sisälsi voimakkaita räjähteitä, jotka voivat vahingoittaa rakennuksia ja panssaroituja ajoneuvoja.

Virkamies lisäsi, että nämä olivat saman tyyppisiä iranilaisvalmisteisia droneja ja räjähteitä, joita käytettiin tänä vuonna Yhdysvaltain joukkoja vastaan ​​Irakissa tehdyissä hyökkäyksissä, joista Washington syyttää Iraniin sitoutuneita miliisejä, mukaan lukien Kataib Hizbollah.

Yhdysvallat asetti viime kuussa Iranin drone-ohjelmaan uusilla pakotteilla sanomalla, että Teheranin vallankumouskaartin eliitti oli lähettänyt lennokkeja Yhdysvaltain joukkoja, Washingtonin alueellisia liittolaisia ​​ja kansainvälistä merenkulkua vastaan.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Iran

Saudi-Arabian aikomus vetäytyä Libanonista, mikä muuttaa pelin?

Julkaistu

on

Prinssi Faisal bin Farhan bin Abdullah Al Saud puhui CNBC:n haastattelussa (Kuvassa) sanoi: "Libanonissa on kriisi, jossa iranilaiset edustajat hallitsevat tapahtumapaikalla. Tämä huolestuttaa meitä ja tekee Libanonin kanssa käymisestä turhaa valtakunnalle ja mielestäni Persianlahden maille." kirjoittaa Yossi Lempkowicz.

Prinssi Faisal selitti, että Kordahin huomautukset korostavat, kuinka "Libanonin poliittista näyttämöä hallitsee edelleen Hizbollah, terroristiryhmä, ryhmä, joka muuten aseistaa, toimittaa ja kouluttaa Houthi-miliisejä".

Hänen kommentit tulivat sen jälkeen, kun Saudi-Arabia päätti vetää suurlähettiläänsä Libanonista viime perjantaina vastauksena Libanonin tiedotusministerin George Kordahin kommentteihin, jotka kommentoivat Jemenin tilannetta sanomalla, että huthit "puolustivat itseään ... ulkoista hyökkäystä vastaan". . Hän kutsui Saudi-Arabian johtamaa sotilaallista operaatiota heidän alistamiseksi "turhaksi".

Kordahi on lähellä Christian Marada Movement -liikettä, Hizbollahin liittolaista. Saudi-Arabia kutsui hänen kommenttejaan "loukkaaviksi".

Mainos

Muut Persianlahden maat, mukaan lukien Bahrain, Kuwait ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat, liittyivät Riadin päätökseen vetäytyä suurlähettilästään. Saudi-Arabia keskeytti myös kaiken tuontinsa Libanonista.

Saudit jäädyttivät myös Iranin johtavan Hizbollahin rahoituslaitoksen ja "hyväntahtoisen yhteiskunnan", Al-Qard al-Hassanin, varat ja määrittelivät sen terrorijärjestöksi. Al-Qard al-Hassan on ollut Yhdysvaltain pakotteiden alaisena vuodesta 2007.

Lisäksi Saudi-Arabian viranomaiset ovat syyttäneet Hizbollahia yrittäessään muuttaa Libanonin arabiidentiteettiä pyrkimällä laajentamaan Iranin hegemoniaa ja omaksumaan Iranin shia-teokratian.

Mainos

Saudit jättivät huomiotta sen tosiasian, että Kordahin haastattelu annettiin ennen kuin hänestä tuli hallituksen jäsen. He panivat merkille Hizbollahin johtajien äskettäiset syytökset, joiden mukaan kuningaskunta ylläpitää suhteita kansallismielisiin kristillisiin Libanonin joukkoihin ja sen ylipäällikkö Samir Geageaan. Lisäksi Saudi-Arabian ulkoministeri prinssi Faisal bin Farhan syytti Hizbollahia ja Irania Kordahin julistusten takana.

Lisäksi hän viittasi Hizbollahin osallistumiseen Jemenin sotaan yhdessä huthien kanssa Saudi-Arabiaa ja Yhdistyneitä arabiemiirikuntia vastaan ​​Iranin ohjeiden mukaisesti. "Libanon tarvitsee kattavan uudistuksen, joka palauttaa sen suvereniteetin, voiman ja aseman arabimaailmassa", prinssi Faisal kertoi Al Arabiya.

Mukaan  Jacques Neriahille, Lähi-idän erikoisanalyytikolle Jerusalem Center for Public Affairsissa, tSaudi-Arabian ja Persianlahden maiden siirto on ravistellut Libanonin poliittista hallintoa ja jakanut sen:

  • Ne, jotka vaativat tiedotusministerin välitöntä eroa (druusijohtaja Walid Jumblatt ja maroniittiarkkipiispa Bechara al-Rahi);
  • Ne, jotka syyttävät Hizbollahia yrittämisestä vetää Libanonia Iranin poliittiseen hegemoniaan (Libanonin entinen pääministeri Saad Hariri);
  • Ne, jotka julistavat, että Libanon ei kumarra Saudi-Arabiaa hinnalla millä hyvänsä (Suleiman Frangieh, Marada-puolueen johtaja ja Hizbollahin jäsenet).

Ranska ja Yhdysvallat ovat puuttuneet asiaan ja pyytäneet Libanonin pääministeriä Najib Mikatia olemaan ilmoittamatta hallituksensa erosta, vaikka se on tuskin kokoontunut sen perustamisen jälkeen kaksi kuukautta sitten. Sen on halvaantunut Hizbollah, joka uhkasi lähteä hallituksesta, jos tuomari Tariq Bitarin tutkimusta Beirutin sataman tappavasta räjähdyksestä 4. elokuuta 2020 ei peruuteta.

Jacques Neriah huomautti, että Saudi-Arabian liikkeellä on vakavia seurauksia Libanonin näyttämölle, joka on nähnyt kolme kehitystä lokakuun jälkeen:

  1. Beirutin Tayounehin naapurustossa 14. lokakuuta 2021 puhkennut asetaistelu, jota seurasi Hizbollahin vaatimus, että Samir Geagean ja hänen libanonilaisten joukkojensa rooli verisissä tapahtumissa tutkittaisiin (vaatimus, jolla ei aidon libanonilaisen tyylin mukaan seurannut -ylös).
  2. Shiialaisten ministerien vetäytyminen hallituksesta protestina, jonka tarkoituksena on painostaa pääministeriä ja presidenttiä poistamaan tuomari Bitar Beirutin satamaräjähdyksen tutkinnasta.
  3. Saudi-Arabian diplomaattinen liike, josta on tullut Libanonin poliittisen järjestelmän huomion keskipiste. Saudi-Arabian liikkeen mahdolliset seuraukset ovat sellaiset, että se on peittänyt kaikki aikaisemmat tapahtumat; Libanonissa sitä pidetään pelin muuttajana.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Iran

Iran: Pyydä oikeutta

Julkaistu

on

Maryam Rajavi, Iranin kansallisen vastarintaneuvoston valittu presidentti

Iran on ollut monimutkainen haaste kansainväliselle yhteisölle viime vuosikymmeninä. Vuodesta 2003 lähtien, kun Iranin kansallinen vastarintaneuvosto (ajatollahin oppositioliike) paljasti, että Iranin hallinto erittää ydinohjelmaa, tämä aihe on muodostanut EU: n ja Yhdysvaltojen ydinpolitiikan Irania kohtaan. Iranin hallinnon ydinohjelma näkyy yleensä otsikoissa, vaikka neuvottelut ovat olleet pettymyksellisessä ilmapiirissä useiden vuosien ajan. Huolimatta kansainvälisestä aallosta kuvata JCPOA: ta saavutuksena, sopimuksella ei ollut lähes mitään takuuta molemmilta osapuolilta. Yhdysvaltain entinen presidentti vetäytyi sopimuksesta kynän lyönnillä, ja Iranin hallinto aloitti uudelleen uraanin rikastamisen yli 60 prosenttiin muutamassa kuukaudessa. Silti puolueeton tarkkailija vahvistaa EU: n ja Yhdysvaltojen pyrkimykset elvyttää sopimus vaikka myönnytyksiä myönnetään Iranin hallitukselle, kirjoittaa Ali Bagheri.

Iranin ydinsopimuksen esto ei johdu EU: n ja Yhdysvaltojen pahoista aikomuksista tai siitä, että Iran ei ole kiinnostunut neuvotteluista. Diplomatian epäonnistumisella länsivaltojen ja Iranin hallinnon välillä on syvä ja historiallinen juuret Iranin yhteiskunnassa. 14. heinäkuuta 2015 Maryam Rajavi (kuvassa), Iranin kansallisen vastarintaneuvoston valittu presidentti, totesi, että mikä tahansa sopimus, jossa jätetään huomiotta Iranin kansan ihmisoikeudet ja ei korosteta sitä, vain rohkaisee hallitusta sen tukahduttamisessa ja lakkaamattomissa teloituksissa. Tänään, kuusi vuotta JCPOA: n allekirjoittamisen jälkeen, on lähes ilmeistä, että kauppa epäonnistuu ja molemmat osapuolet eivät kykene tekemään sopimusta, ja tämä johtuu puuttuvasta kohdasta, kuten Maryam Rajavin viestissä todettiin. Iranin kansan ihmisoikeudet.

Jos joku kaivaa Iranin nykyhistorian, verinen sota Iranin kansan ja vapautta ja demokratiaa hallitsevien hallintojen välillä muodostaa sosiaalisen kehityksen selkärangan. Tämä sisäinen sota vaikuttaa suoraan Iranin hallinnon ulkopolitiikkaan. Iranin hallituksella on jano varustaa vieraat ruumiinsa sodilla, terrorismilla ja ydinaseilla, jotta kansainvälinen yhteisö voidaan työntää taaksepäin aina, kun se tarvitsee tukahduttaa sisäisen sodan, toisin sanoen Iranin kansan.

Mainos

Esimerkiksi Iranin ja Irakin kahdeksan vuoden sota oli peite, jolla tukahdutettiin kasvava vastustus Islamin tasavallan perustamista vastaan. Kaikkien Iranin hallinnon virkamiesten tekemien rikosten lisäksi on vuoden 8 verilöyly, jolloin 1988 poliittista vankia, lähinnä MEK -kannattajia, teloitettiin kuuloisaan kansainväliseen hiljaisuuteen. Tätä sisäistä sotaa voidaan käsitellä Iranin nykyhistorian jokaisessa hetkessä.

Martin Luther King, Jr. sanoi kerran, että ”moraalisen universumin kaari on pitkä, mutta se taipuu kohti oikeutta”. Oikeus on todellakin viimeinen taistelukenttä, jolla Iranin kansa ja heidän oppositionsa työskentelevät laajalti muuttaakseen Euroopan ja Yhdysvaltojen politiikkaa Irania kohtaan. Vaikka rauhoituspolitiikan kannattajat eivät tunnista yhtään murhaajamullaa käsittelevää rajaa, Iranin kansa ja heidän vastarintansa ansaitsivat sekä Iranin hallinnon että rauhanpolitiikan kannattajat oikeuden käsiin. Tämä on paikka, josta ei ole ulospääsyä.

Kesäkuussa 2018, kun iranilainen diplomaattiterroristi pidätettiin epäonnistuneesta terrori -iskusta Pariisissa, uutinen kattoi otsikot ympäri maailmaa. Oli tapaus, että Iranin hallitus suunnitteli selvästi terrori -iskun Iranin kansallisen vastarintaneuvoston NCRI: n demokraattista oppositiota vastaan. Huolimatta Iranin hallinnon laajoista pyrkimyksistä vaihtaa Iranin diplomaattiterroristi Evinin vankilaan vangitun iranilais-ruotsalaisen professorin kanssa, Antwerpenin tuomioistuimen lopullisuus lopetti kaiken poliittisen edun mukaisen väliintulon Euroopan oikeuslaitoksessa, ja Belgian oikeusministeri vahvisti vallan riippumattomuuden Belgiassa.

Mainos

Belgia on pieni maa, mutta se muutti leikkipaikan, ja sitä on ihailtava päättäväisyydestään. Nykyään toinen Ruotsin eurooppalainen tuomioistuin avasi tapauksen eräästä Iranin vuoden 1988 joukkomurhan rikollisesta. Hamid Noury, joka pidätettiin Arlandan lentokentällä Tukholmassa, oli yksi joukkomurhan henkilöstöstä, joka osallistui vankien kuolemakomission toimeenpanoon. Todistajien mukaan hän osallistui teloituksiin ja jakoi makeisia, kun teloitti poliittisia vankeja. Mutta vuoden 1988 joukkomurha ei pääty tähän, Iranissa istuva presidentti Ebrahim Raisi oli Teheranin kuolemakomissioiden jäsen, joka määräsi henkilökohtaisesti tuhansia teloituksia, ja Hamid Nouryn tuomio ja vuoden 1988 verilöylyn tunnustaminen Euroopan tuomioistuimissa on suurin haaste Irnaian hallinnon virkamiehille.

Belgiassa sijaitsevan iranilaisen diplomaattiterroristin tapaus ja Hamid Nouryn tapaus Ruotsissa saattavat näyttää luonteeltaan erilaisilta, mutta Sveitsin liittovaltion syyttäjä aloitti äskettäisen tutkimuksen tohtori Kazem Rajavin murhasta, joka tapettiin 30 vuotta sitten Genevessä. . Sveitsin liittovaltion syyttäjä johtaa tätä terroria koskevia uusia tutkimuksia kansanmurhan ja ihmisyyttä vastaan ​​tehdyn rikoksen mukaan. Koska tohtori Kazem Rajavi työskenteli vuoden 1988 verilöylyn tapauksessa, joka tapahtui alle vuosi ennen murhaa. Ilman yllätystä tohtori Rajavin tappaneet terroristit saapuivat Sveitsiin diplomaattisilla passeilla ja he olivat yhteydessä Iranin hallintovirastoon Genevessä. Siksi Iranin hallinto käyttää epäröimättä diplomaattista laitettaan terroristihyökkäyksiin oppositiotaan vastaan.

Kaikissa näissä tapauksissa Iranin hallinto ei koskaan erotu terroristeista ja rikollisista. Se pysyi uskollisena agentteilleen ja terroristeilleen ja päinvastoin. Kuitenkin uusi aikakausi, johon Iranin kansa ja heidän vastarintansa tulivat, ei ole riippuvainen poliittisista eduista ja sopimuksista. Iranin oppositioliike MEK ja NCRI puolustavat oikeuksiaan ja Iranin kansan oikeuksia oikeuslaitoksen avulla. Se on paikka, jonka rauhanpolitiikan kannattajat ja Iranin hallinto ovat jo menettäneet. He eivät voi vaatia sopimuksia tai poliittisia etuja tuomioistuimessa, mutta heidän on mainittava tosiasiat, ja tosiasia on, että Iranin hallituksella on synkkä historia ihmisoikeusloukkauksista, rikoksista ja terrorismista, kuten on todettu 69 YK: n päätöslauselmassa ihmisoikeusloukkauksista Iranissa. Lopuksi päästiin uuteen poliittiseen aikakauteen, joka perustuu oikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeuksiin. Voi kestää joskus, ennen kuin Eurooppa ja Yhdysvallat tottelevat uutta tilannetta ja lopettavat mullahien kanssa tehtävän sopimuksen, mutta ei ole mitään mahdollisuutta, että Iranin hallinto kestää Iranin opposition painostuksen ja Iranin kansan mielenosoitukset niin paljon kuin se menettää tukea länsimaista.

Ali Bagheri on energiainsinööri, PhD Monsin yliopistosta. Hän on iranilainen aktivisti ja ihmisoikeuksien ja demokratian puolustaja Iranissa.

Twitter: @Bagheri_Ali_

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa