Liity verkostomme!

EU

Mohsen Rezaee nousee lännen mieheksi kentällä

SHARE:

Julkaistu

on

Wienin ydinneuvottelujen loppuessa neuvottelijat seuraavat tarkasti Iranin tulevia presidentinvaaleja, joiden tulos voi olla avain nykyisen umpikujan poistamiseen, kirjoittaa Yanis Radulović.

Neljännen neuvottelukierroksen on tarkoitus aloittaa uudelleen Wienissä tällä viikolla, ja korkeatasoisia eurooppalaisia ​​neuvottelijoita painostetaan saavuttamaan sopimus, joka yhdistää Washingtonin ja Teheranin välisen geopoliittisen kuilun ja tuo Iranin takaisin vaatimustenmukaisuuteen vuoden 2015 yhteisen kattavan toimintasuunnitelman (JCPOA) kanssa.

Historiallinen ydinsulkusopimus, jota pidetään laajalti yhtenä Obaman hallinnon tärkeimmistä ulkopoliittisista saavutuksista, JCPOA asetti puitteet Iranin ydinreaktioiden lyhentämiselle ja muodosti muodolliset vaiheet halkeamiskelpoisten aineiden rikastamisen rajoittamiseksi, aikatauluttamalla läpinäkyvät atomilaitosten tarkastukset, ja purkamalla ylimääräiset sentrifugilaitteistot. Vastineeksi tämän kehyksen jatkuvasta noudattamisesta Yhdysvallat ja muut suuret maailmanvallat sopivat Iraniin kohdistuvien ydinalan pakotteiden asteittaisesta kumoamisesta.

Kun Yhdysvallat vetäytyi tästä merkittävästä sopimuksesta vuonna 2018, Saksan, Ranskan ja Ison-Britannian allekirjoittajat Euroopassa tehostivat pitääkseen sopimuksen voimassa. Eurooppalaiset suhteet alueella kuitenkin kiristyivät nopeasti Washingtoninsuurin paine kampanja”Iranista, kampanja, jonka tarkoituksena oli kuristaa Iranin talous yksipuolisilla pakotteilla ja eskaloivilla vastatoimilla.

Ei ole yllättävää, että Washingtonin kääntäminen maksimaaliseen paineeseen on asettanut suuret eurooppalaiset valtiot ulkopolitiikkaan kaksinkertaisesti. Vaikka Yhdysvaltojen ja Iranin viimeaikainen jännitys on kasvanut alaspäin presidentti Joe Bidenin vaalien jälkeen, hänen edeltäjänsä lähestymistavalla alueella on ollut pysyvä vaikutus Iranin hyväntahtoisuuteen JCPOA: n kaltaisten monenvälisten sopimusten suhteen.

Eurooppalaisille allekirjoittajille ydineuvottelut Wienissä ovat sisällytetty laajempaan strategiaan Euroopan ja Iranin välisen strategisen uudelleenjärjestelyn ja diplomaattisen uudelleenkotoutumisen. Ydinaseiden leviämisen ilmeisten etujen lisäksi Eurooppa katsoo myös tulevaisuutta, jossa Iran voi toimia täysivaltaisena, pakotteista vapaana toimijana kansainvälisellä näyttämöllä. Huolimatta siitä, että sillä on arvioitu 9 prosentin osuus maailman öljyvaroista, pakotteiden aiheuttama Iranin talous on valitettavasti alikehittynyttä. Heitä Iranin jäädytettyjen varojen simulatiivinen potentiaali - arviolta 100–120 miljardin dollarin arvosta - ja on helppo ymmärtää, miksi Eurooppa pitää Irania niin lupaavana kumppanina suorille ulkomaisille sijoituksille.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön vanhempi virkamies nimettömänä puhui Reutersin kanssa ja valaisivat jonkin verran todennäköisyyttä, että kauppa painetaan musteella neljännen neuvottelukierroksen aikana, sanoen: "Onko mahdollista, että näemme vastavuoroisen paluun sääntöjen noudattamiseen seuraavien viikkojen aikana tai ymmärryksen keskinäisestä noudattamisesta? mahdollista kyllä. "

Mainos

Iranin ylin neuvottelija Abbas Araqchi suhtautuu hieman pessimistisemmin mahdollisuuteen sopia lähitulevaisuudessa. Araqchi korosti valtion televisiossa puhuessaan, että Iran ei kiirehdi uuteen sopimukseen ilman vakaita suojakeinoja.

"Milloin se tapahtuu, on arvaamatonta eikä aikataulua voida asettaa. Iran yrittää (jotta) sen tapahtua mahdollisimman pian, mutta emme tee mitään kiireessä", Araqchi sanoi.

Muodollisten neuvottelujen pysähtyessä, Eurooppalaiset neuvottelijat etsivät Mohsen Rezaeeä, joka on yksi kolmesta tulevien Iranin presidentinvaalien edelläkävijästä, vähentääkseen diplomaattista byrokratiaa ja edistääkseen molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä Yhdysvaltojen ja EU: n kanssa.

Toisin kuin muut presidenttiehdokkaat, Rezaee ei ole elinikäinen poliitikko. Tästä huolimatta Rezaee on kokenut diplomaatti ja käytännöllinen neuvottelija, jonka uran aikana Islamilainen vallankumouksellinen vartijakunta (IRGC) ulottuu Tarkkailuneuvostoon. Ehkä vaikuttavin Rezaee-saavutus on se, että hän ei ole koskaan ollut siviili-, sotilas- ja poliittisen palveluksensa aikana koskaan korruptioskandaalin tai rikostutkinnan kohteena.

Vaikka vakiintuneet poliitikot, kuten ulkoministeri Mohammad Javad Zarif, voivat olla perinteisesti houkuttelevampi kumppani lännen kanssa, Euroopassa on yhä enemmän vakaumusta siitä, että Rezaee, monipuolinen, arvostettu ja luotettava ehdokas, on paras henkilö edustamaan Irania. ja sen kanta kansainvälisiin ydinalan neuvotteluihin.

Todistettu johtaja, joka ei pelkää ilmaista mielipiteitään, Rezaee on toistuvasti osoittanut kykenevänsä mukauttamaan mielipiteitään ja yhdistämään koalitioita. Huolimatta roolistaan ​​”vallankumouksen sukupolven” edustajana, Rezaee on tehnyt selväksi, ettei hän ole radikaali. Vuosien virkamieskunnan jälkeen Rezaee on rikkonut rivejä monien kovan linjan näkemysten kanssa, jotka ovat yleisiä IRGC: ssä. Itse asiassa haastattelussa Tehran Times, hän menetti niin pitkälle kuin hylkäsi ydinasevarustelun järjettömänä ja huomautti: "Poliittinen viisaus edellyttää, ettei jahdata aseita, jotka voivat tuhota koko ihmiskunnan."

Edistyksen esteiden kasvaessa joka käänteessä Wienissä on tullut täysin selväksi, että länsi tarvitsee miehen paikan päällä Iranissa. Mohsen Rezaee ja hänen edustamansa nouseva liike voivat olla avain neuvottelujen umpikujan purkamiseen ja Iranin tuomiseen takaisin tärkeäksi toimijaksi maailmantaloudessa.

Edellä olevassa artikkelissa ilmaistut mielipiteet ovat yksin kirjoittajan mielipiteitä, eivätkä heijasta yhtään mielipidettä EU Reporter.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa