Liity verkostomme!

Unkari

Tuhannet protestoivat Unkarin hallituksen päätöstä poistaa opettajilta virkamiehen asema

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Tuhannet osoittivat mieltään Budapestissa keskiviikkona (3. toukokuuta) protestoidakseen uutta hallituksen tukemaa lakia vastaan, joka poistaisi opettajien virkamiehen aseman ja lisää merkittävästi heidän työtaakkaa.

Lähes 5,000 XNUMX opettajaa on jo ilmoittanut jättävänsä ammattinsa, jos niin sanottu asemalaki tulee voimaan, mutta pääministeri Viktor Orbanin hallitus vie eteenpäin uudistuksia, jotka riistävät opettajilta osan heidän työturvallisuudestaan.

Keskiviikon mielenosoitus tuli vuoden kestäneiden opettajien lakkojen ja korkeampia palkkoja koskevien mielenosoitusten jälkeen, kun Unkarin yli 25 prosentin inflaatio heikentää opettajien palkkoja, jotka ovat jo nyt alle kansallisen keskiarvon ja ovat OECD-maiden toiseksi viimeisiä vuoden 2021 tietojen mukaan.

Monet kriitikot kutsuvat luonnosta "kostolakiksi", jota pidetään rangaistuksena opettajien vuoden kestäneestä vastustuksesta.

"Olen täysin tätä lakia vastaan, jota ei vahingossa kutsuta "kostolakiksi" julkisessa keskustelussa", sanoi Katalin Torley, yksi äänekkäimmistä Orbanin koulutuspolitiikan arvostelijoista.

"Se on vastaus viime vuoden aikana nähtyihin mielenosoituksiin, jotka ovat paljastaneet julkisen koulutusjärjestelmän vakavat ongelmat."

Hallitus sanoi, että uudella lailla pyritään parantamaan koulutuksen laatua.

Mainos

Luonnoksen aiemman version mukaan opettajien käyttäytymistä ja viestintää olisi valvottu teknisin keinoin. Vaikka hallitus lupasi poistaa tämän ja muut pienet määräykset luonnoksesta, neuvottelut hallituksen ja opettajien ammattiliittojen välillä ovat vielä kesken.

Jos laki hyväksytään nykyisessä muodossaan, opettajien vuorokausityöaika nousisi 1. kesäkuuta alkaen 8 tunnista 12 tuntiin, viikkotyöaika 40 tunnista 48 tuntiin ja sijaisuuksien määrä 30 tunnista 80 tuntiin vuodessa.

Unkarissa on kasvava pula opettajista pääasiassa alhaisten palkkojen ja sääntely-ympäristön arvaamattomuuden vuoksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa