Liity verkostomme!

Unkari

Keski- ja Itä-Euroopan pankit kiirehtivät lisäämään kultavarastoja

Julkaistu

on

Unkari kolminkertaisti kultavarastonsa 95 tonniin, suurin henkilöä kohti Itä- ja Keski-Euroopassa. Puola lisäsi yli 200 tonnia jalometallia kansalliseen varantoonsa kahden vuoden aikana, ja jopa Serbian keskuspankki on kasvattanut kultaostoja jatkuvasti viime vuosina, kirjoittaa Cristian Gherasim.

Keski- ja Itä-Euroopan kansojen taipumus kultaan on kasvanut. Unkarin keskuspankin pääjohtaja, pääministeri Viktor Orbanin läheinen yhteistyökumppani, sanoi, että toimenpiteellä on tarkoitus vakauttaa taloutta COVID-pandemian, lisääntyvien inflaatioriskien ja julkisen velan kasvun yhteydessä. Maan keskuspankki kehui jopa verkkosivuillaan suurin kultavarasto asukasta kohti KIE-alueella.

Unkarin keskuspankki selitti dramaattisen kultapalkkien ostamisen korostaen, että kullalla ei ole luottoriskiä eikä vastapuoliriskiä ja vahvistaa siten valtioiden luottamusta kaikissa taloudellisissa ympäristöissä

Toinen maa, jonka kultavaravaroja on tarkoitus lisätä, on Puola. Kuvernööri Adam Glapinski, joka on myös lähellä hallituspuoluetta, sanoi, että kullan tulisi saavuttaa 20 prosenttia Centrad l-pankin varannoista hänen seuraavan toimikautensa aikana, kun hän aloitti uudelleenvalintatarjouksensa. Glapinski sanoi, että hänen johtama laitos ostaa lähivuosina vähintään 100 tonnia kultaa osoittaakseen maan taloudellisen vahvuuden.

Puolan keskuspankki osti 126 tonnia kultaa vuosina 2018 ja 2019 ja palautti 100 tonnia Englannin keskuspankilta kaksinkertaistamalla varantonsa.

Kultavarantojen palauttamista kotiin on käytetty myös osana populistista retoriikkaa, kuten tapahtui vuonna 2019 Romaniassa, jolloin vastaava hallitus yritti sitten epäonnistuneesti siirtää maan kultavarantoa Lontoosta Bukarestiin.

Toinen kultahankkija, Serbia, on myös päässyt otsikoihin asteittaisemmalla kullan kasautumisellaan. "Näiden ostojen tärkein ajuri oli vahvistaa Serbian rahoitusjärjestelmän vakautta epävarmuuden aikana ja suojautua globaalin kriisin lisääntyneeltä riskiltä", Serbian ulkomaisten sijoittajien neuvosto totesi ja lisäsi, että COVID-19 pandemia on edelleen tärkeä laukaisu, joka haluaa lisätä Keski- ja Itä-Euroopan keskuspankkien kullalle altistumista.

Viime vuosikymmenen aikana jotkut Itä-Euroopan maat ovat lisänneet kullan ostoja keinona vähentää riippuvuutta muista varoista.

Toisaalta muut Euroopan kansat aloittivat vuosituhannen vähentämällä kullan varastojaan. Euroalue, johon sisältyy myös Euroopan keskuspankin varantoja, myi viimeisten kahden vuosikymmenen aikana yhteensä 1,885.3 15 tonnia, mikä vähensi kullan varastoja noin XNUMX%. Tästä huolimatta Saksa, Italia ja Ranska säilyttävät edelleen suurimmat kultavarannot.

Euroopan keskuspankki uskoo kulta on edelleen "tärkeä osa maailman valuuttavarantoa, koska se tarjoaa edelleen varojen hajauttamisen etuja". Sen varannoilla on vähitellen lisääntynyt kahden viime vuosikymmenen aikana.

Puhuessaan Cristian PaunBukarestin taloustieteiden yliopiston professori ja kansainvälisten taloudellisten suhteiden tutkimuskeskuksen johtaja, kultavaravarojen on tarkoitus tarjota vakautta maan valuutalle ja tukea sen rahapolitiikkaa.

Păun kertoi EU Reporter -yhtiölle, että kun otetaan huomioon markkinoiden nykyisen huomattavan likviditeetin politiikka, kulta on edelleen houkutteleva keskuspankkien varallisuusresurssi uskottavuuden osoittamiseksi.

Hän selitti EU Reporterille, että jotkut keskuspankit varastoivat kultaa ja toiset eivät perustu siihen, miten he suhtautuvat kullan rooliin tämän päivän taloudessa. Toinen syy, joka voi painaa voimakkaasti kullan puolesta tai vastaan ​​päättämistä, liittyy metallin käsittelyyn liittyviin kustannuksiin.

”Kulta on kansainvälinen likviditeettiongelma. Jos haluat päästä eroon kullasta nopeasti keskuspankkina, sinulla on tänään vain muutama hyödyllinen mahdollisuus. Lisäksi kullalla on ongelmia varastoinnissa, kuljetuksessa, käsittelyssä ja turvallisuudessa. On tärkeitä kustannuksia, joita ei voida sivuuttaa ja joita monilla keskuspankeilla ei ole varaa ”, Păun kertoi EU Reporter.

Cristian Păun katsoo, että kultavarannoilla voi olla myös myönteinen vaikutus inflaation pysäyttämisessä EU: ssa keskuspankkien rahavarannon sitomisjärjestelmän avulla.

”Taloudelliset erot euromaiden ja muiden kuin euroalueen maiden välillä voivat kasvaa inflaation nousun vuoksi. Niin kauan kuin valtavia määriä euroja painetaan euroalueella, tämä rahapolitiikan laajentuminen voi vaikuttaa euroalueen ulkopuolisiin maihin ", hän kertoi EU Reporter.

Kullan varastointi voi silti myös osoittaa sisäistä poliittista tai taloudellista epävakautta, uskoo entisen Neuvostoliiton vaikutuspiirin maiden geopolitiikan asiantuntija Armand Gosu. Hän kertoi EU Reporterille, että kullan hankkiminen on pikemminkin taipumus, joka näkyy koko maailmassa kriisitilanteissa.

Euroopan komissio

EU listaa Unkaria ja Puolaa koskevat oikeusvaltioperiaatteet, jotka ovat keskeisiä COVID-varojen vapauttamisessa

Julkaistu

on

Euroopan komissio on luetellut vakavia huolenaiheita oikeusvaltioperiaatteesta Puolassa ja Unkarissa raportissa, joka voi auttaa päättämään, saavatko ne miljardeja euroja EU: n varoja koronaviruspandemian elpymisen helpottamiseksi. kirjoittaa Jan Strupczewski.

Euroopan unionin toimeenpanovalta antoi Puolalle myös 16. elokuuta asti noudattaa EU: n ylimmän oikeuden viime viikolla tekemää, Varsovan huomiotta jättämää päätöstä, jonka mukaan Puolan tuomareiden kurinpitojärjestelmä rikkoi EU: n lakia ja se olisi keskeytettävä. Lue lisää.

Jos Puola ei noudata sääntöjä, komissio pyytää EU: n tuomioistuinta määräämään taloudellisia pakotteita Varsovaan, komission varapuheenjohtaja Vera Jourova kertoi tiedotustilaisuudessa.

Komissio oli jo esittänyt monia huolenaiheita viime vuoden kertomuksessa, mutta niillä voi nyt olla todellisia seurauksia, kun Bryssel on asettanut pääsyn avustusten ja lainojen takaisinperintärahastoon, jonka arvo on yhteensä 800 miljardia euroa, ehtona oikeusvaltion noudattamiselle.

Komission mukaan Puola ja Unkari heikentävät tiedotusvälineiden moniarvoisuutta ja tuomioistuinten riippumattomuutta. Ne ovat ainoat kaksi maata 27-jäsenisessä ryhmässä, jota EU: n virallinen tutkimus koskee oikeusvaltion vaarantamista.

"Komissio voi ottaa huomioon oikeusvaltioraportin ... tunnistaessaan ja arvioidessaan unionin taloudellisiin etuihin vaikuttavia oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksia", komissio totesi lausunnossaan.

Puolan hallituksen tiedottaja Piotr Muller sanoi Twitterissä, että hallitus analysoi komission asiakirjoja EU: n tuomioistuinten päätösten noudattamisen tarpeesta.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga sanoi Facebookissa, että komissio kiristää Unkaria lastensuojelulain takia, joka ei salli "LGBTQ-aktivisteja ja kaikkea seksuaalista propagandaa Unkarin päiväkoteihin ja kouluihin".

EU: n toimeenpanovirasto on jo viivästyttänyt Unkarin 7.2 miljardin euron hyväksymistä yrittäessään saada oikeusvaltio-myönnytyksiä pääministeri Viktor Orbanin hallitukselta, eikä se ole vielä antanut mahdollisuutta myöntää 23 miljardia euroa avustuksia ja 34 miljardia halpoja lainoja Puolalle.

Jourova sanoi, että hän ei voinut ennustaa, milloin Puolalle myönnettävät rahat voidaan hyväksyä, ja totesi, että Varsovan oli ensin vakuutettava komissio, että sillä on uskottava valvonta- ja tarkastusjärjestelmä EU: n varojen käytölle.

Raportin mukaan Unkari ei ole noudattanut komission pyyntöä vahvistaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja että sen korruption vastainen strategia on liian rajallinen.

Vuosikymmenen aikana vallassa Orban on osittain käyttänyt miljardeja euroja valtion ja EU: n varoja rakentamaan uskollisen liikeeliitin, johon kuuluu joitain perheenjäseniä ja läheisiä ystäviä.

Komissio mainitsi pysyviä puutteita Unkarin poliittisten puolueiden rahoituksessa sekä asiakaskunnan ja nepotismin riskejä korkean tason julkishallinnossa.

Merkittävä määrä valtion mainontaa menee hallitusta tukevalle tiedotusvälineelle, kun taas riippumattomat myyntipisteet ja toimittajat kohtaavat esteitä ja pelottelua, se totesi.

Raportti ilmaisi myös huolensa Puolan nationalistisen laki ja oikeus -puolueen (PiS) vaikutuksesta oikeusjärjestelmään.

Siinä luetellaan PiS: n laittomasti tekemät nimitykset ja muutokset perustuslakituomioistuimelle ja muille elimille sekä Varsova hylkäsi EU: n tuomioistuinten päätökset, jotka sitovat kaikkia jäsenvaltioita.

Komissio totesi, että valtion korruption jäljittämisestä vastaava syyttäjäviranomainen oli samanaikaisesti Puolan oikeusministeri ja aktiivinen PiS-poliitikko.

Viime vuonna Puolan toimittajien ammatillinen ympäristö on heikentynyt "pelottavien oikeudenkäyntien, toimittajien suojelun lisääntyvän kyvyttömyyden ja väkivaltaisten mielenosoitusten aikana, mukaan lukien poliisivoimien joukossa".

Continue Reading

Unkari

Unkari suunnittelee kansanäänestystä lastensuojelukysymyksistä taistelussa EU: n kanssa

Julkaistu

on

By

Mielenosoittajat protestoivat Unkarin pääministeri Viktor Orbania ja uusinta LGBTQ-vastaista lakia vastaan ​​Budapestissa, Unkarissa, 14. kesäkuuta 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Mielenosoittajat protestoivat Unkarin pääministeri Viktor Orbania ja uusinta LGBTQ-vastaista lakia vastaan ​​Budapestissa, Unkarissa, 14. kesäkuuta 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Unkari ilmoitti keskiviikkona (21. heinäkuuta) suunnitelmasta järjestää kansanäänestys lastensuojelukysymyksistä torjuakseen Euroopan unionin painetta lainsäädännössä, joka blokin mukaan syrjii LGBT-ihmisiä, kirjoittavat Gergely Szakacs ja Anita Komuvon, Reuters.

Kulttuuritaistelun tehostamiseksi Euroopan komission kanssa pääministeri Viktor Orban syytti EU: n toimeenpanevaa tahoa väärinkäytöksistään haastamalla Unkarin koulutus- ja lastensuojelulakiin äskettäin tehdyt muutokset.

"Lasten tulevaisuus on vaakalaudalla, joten emme voi luopua maasta tässä kysymyksessä", hän sanoi Facebook-videossa.

Euroopan komissio ei kommentoinut välittömästi Orbanin suunnitelmaa järjestää kansanäänestys.

Vuodesta 2010 lähtien vallassa ollut pääministeri, jota odottavat ensi huhtikuun vaalit, kuvaa itseään perinteisten kristittyjen arvojen puolustajana länsimaisen liberalismin puolesta ja on tehostanut kampanjaa LGBT-ihmisiä vastaan.

Tässä kuussa voimaan tullut LGBT-vastainen laki kieltää materiaalien käytön, jonka katsotaan edistävän homoseksuaalisuutta ja sukupuolen muutosta kouluissa. Se on aiheuttanut ahdistusta LGBT-yhteisössä ja lisääntynyt kitkaa komission kanssa.

Brysselin viime viikolla aloittama oikeudellinen toiminta lainsäädännön suhteen voi estää EU: n rahoitusta Budapestille. Lue lisää

"Viime viikkoina Bryssel on selvästi hyökännyt Unkariin lastensuojelulainsa vuoksi. Unkarin lait eivät salli seksuaalista propagandaa päiväkodeissa, kouluissa, televisiossa ja mainoksissa", Orban sanoi.

Hän ei ilmoittanut, milloin suunniteltu kansanäänestys pidetään, mutta sanoi, että siihen sisältyy viisi kysymystä.

Näihin kuuluisivat unkarilaisten kysyminen, kannattavatko he seksuaalisen suuntautumisen työpajojen järjestämistä kouluissa ilman heidän suostumustaan ​​vai pitäisikö heidän mielestä edistää sukupuolenvaihtomenettelyjä lasten keskuudessa.

Orban sanoi, että kysymyksiin sisältyisi myös se, onko sisältö, joka voi vaikuttaa lasten seksuaaliseen suuntautumiseen, näytettävä ilman rajoituksia, vai että sukupuolenvaihtomenettelyt tulisi antaa myös lapsille.

Continue Reading

Unkari

Komission puheenjohtaja kuvailee NSO-vakoiluohjelmien käyttöä toimittajiin "täysin mahdotonta hyväksyä"

Julkaistu

on

Kysyttäessä hallitusten vakoiluohjelmien käytöstä paljastamaan opposition ja kriitikoiden vakoilemisen, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuvaili tilannetta "täysin mahdottomaksi hyväksyä" ja lisäsi, että tiedotusvälineiden vapaus oli EU: n ydinarvo. 

Pariisissa toimiva tutkivaa journalismia käsittelevä laitos Forbidden Stories suoritti tutkimuksen yhteistyössä useiden sanomalehtien kanssa israelilaisesta NSO-yrityksestä, joka on myynyt Pegasus-nimisiä vakoiluohjelmia asiakkaille yli 50 maassa vuodesta 2016 lähtien. .

Kiellettyjen tarinoiden mukaan yritys lisensoi vakoiluohjelmia hallituksille valvomaan kriittisiä kansalaisjärjestöjä, liikemiehiä, toimittajia ja oppositiojohtajia. 

Unkari

Yksi tunnistetuista hallituksista on Unkari, jossa tekniikkaa on käytetty kriittisten tutkivien toimittajien, oppositiopuolueiden kaupunginjohtajien ja asianajajien seurantaan.

300 unkaria tavoitteet Telex.hu tunnisti: neljä toimittajaa (Direkt36, HVG.hu ja yksi nimettömäksi jääneistä), unkarilainen valokuvaaja, joka teki yhteistyötä amerikkalaisen toimittajan kanssa Venäjän kansainvälisen investointipankin (IIB) muutoksesta Budapestiin ja Yhdysvaltoihin. päätös koskemattomuuden myöntämisestä pankin työntekijöille ja muun muassa hallitusta kritisoinut Central Media Groupin omistaja Zoltán Varga.

Vaikka Telex.hu kirjoittaa, ei ole selkeää näyttöä siitä, että Orbánin hallitus olisi käyttänyt ohjelmistoa, hallitusta vastaan ​​esitetyt syytökset ovat erittäin vahvoja, koska NSO väittää tarjoavansa palvelujaan vain kansallisille viranomaisille.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa