Liity verkostomme!

Ihmisoikeudet

Sotarikokset Ukrainassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Todisteita Venäjän joukkojen tekemistä sotarikoksista Ukrainassa kertyy nopeasti. Hallitustenväliset järjestöt käynnistävät tutkimuksia, ja Ukrainan kansalaiset ja paikan päällä olevat toimittajat tallentavat tällaisia ​​julmuuksia matkapuhelinkameroiden avulla ja tuovat ne maailman tietoon, paitsi Venäjällä, Kiinassa ja muissa valtioissa, jotka yrittävät pitää totuuden kansalaisiltaan - kirjoittaa  Aaron Rhodes varten HRWF (ihmisoikeudet ilman rajoja)

On yhä ilmeisempää, että Venäjän joukot syyllistyvät näihin rikoksiin tietoisena taktiikkana demoralisoidakseen ja murtaakseen siviilien tahtoa ja saada Ukrainan viranomaiset hyväksymään Venäjän vaatimukset ja haastamaan oikeuteen rauhasta uusien teurastusten estämiseksi. Sotarikokset ovat siis taktiikka voiton saavuttamiseksi.  

Samaan aikaan sotarikosten tutkiminen ja kansainvälisten tuomioistuinten uhkailu rangaistuksella ovat myös strategia, joka herättää pelkoa Venäjän johtajien keskuudessa, heikentää heidän auktoriteettiaan ja siten lopettaa kyseiset rikokset – sen lisäksi, että kyseessä on periaatteellinen pyrkimys saada syylliset tuoda esiin. oikeuden eteen.   

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) mukaan "sotarikoksilla" tarkoitetaan vuoden 1949 Geneven yleissopimusten vakavia rikkomuksia ja muita vakavia aseellisiin selkkauksiin sovellettavien lakien ja tapojen rikkomuksia, "kun ne on tehty osana suunnitelmaa tai politiikkaa tai suuressa mittakaavassa." Näitä kiellettyjä tekoja ovat: murha; silpominen, julma kohtelu ja kidutus; panttivankien ottaminen; tarkoituksellinen hyökkäysten kohdistaminen siviiliväestöä vastaan; tarkoituksellinen hyökkäys uskonnolle, koulutukselle, taiteelle, tieteelle tai hyväntekeväisyyteen omistettuja rakennuksia, historiallisia monumentteja tai sairaaloita vastaan; ryöstö; raiskaus, seksuaalinen orjuus, pakkoraskaus tai mikä tahansa muu seksuaalisen väkivallan muoto; alle 15-vuotiaiden lasten asevoiminen tai värväminen asevoimiin tai ryhmiin tai heidän käyttäminen osallistumaan aktiivisesti vihollisuuksiin.  

Nämä periaatteet katsovat, että jos taistelija tietoisesti käyttää taktiikkaa, joka aiheuttaa suhteettoman suurta vahinkoa siviileille tai ympäristölle, se on sotarikos. Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on myös valtuudet nostaa syytteeseen "hyökkäysrikos", joka on ilmeinen Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan rikkominen. 

 Vaikka Ukraina ei ole allekirjoittanut ICC:n perustavaa Rooman perussääntöä, se hyväksyi lainkäyttövaltansa Venäjän vuoden 2014 aseellisen hyökkäyksen jälkeen. Kolmekymmentäyhdeksän (39) ICC:n sopimusvaltiota on siirtänyt Ukrainan tilanteen syyttäjä Karim AA Khanille välitöntä tutkintaa varten. 28. helmikuuta mennessä Khan totesiToimistoni oli jo löytänyt kohtuullisen perusteen uskoa, että tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvia rikoksia oli tehty, ja se oli tunnistanut mahdolliset tapaukset, jotka voitaisiin ottaa tutkittavaksi. 

Väitteet Venäjän armeijan tekemistä sotarikoksista sisältävät kiellettyjen aseiden, mukaan lukien rypälepommien, käyttämisen, jotka levittävät pieniä pommeja laajalle alueelle siviilialueilla, joilla ei ole ollut hallituksen tai sotilaallista kohdetta. Todisteita tällaisten aseiden käytöstä on ollut dokumentoitu Kharkovassa, Buchassa ja Okhtyrkassa, missä tällainen pommi osui ilmeisesti päiväkotiin ja tappoi kolme ihmistä, mukaan lukien lapsen. Myös Ukrainan viranomaisia syytetty Venäjä käyttää termobaarisia pommeja tuhoisin ei-ydinaseet, jotka uhkaavat kaiken elämän laajalla alueella ja tukehduttavat tai polttavat uhrit elävältä.  

Mainos

Vaikka niitä ei nimenomaisesti kielletä kansainvälisissä sopimuksissa, niiden käyttö olisi sotarikosta. Siviilikohteisiin, joilla ei ole sotilaallista tehtävää, hyökätään voimakkaasti. YK:n ihmisoikeusneuvostolle 3. maaliskuuta antamassaan lausunnossa ihmisoikeusvaltuutettu Michele Bachelet sanoi että "suurin osa siviiliuhreista on aiheutunut raskaan tykistön, monilaukaisurakettijärjestelmien ja ilmaiskujen käytöstä asutuilla alueilla…. Asuinrakennuksille on aiheutunut valtavia vahinkoja. Aluevaikutteisten aseiden käyttö tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on luonnostaan ​​mielivaltaista…” 


Mukaan Wall Street Journal, "Venäjän armeija väittää, ettei se kohdistu siviileihin ja syyttää ukrainalaisia ​​"nationalisteja" omien pommituksesta ilman todisteita. Mutta kuolemantapaukset lisääntyvät Venäjän iskujen seurauksena kaupunkien asuinalueille eri puolilla maata, kun taas sopimukset muiden kaupunkien evakuoimisesta ovat epäonnistuneet.   

Sama julkaisu raportoitu 6. maaliskuuta, että Venäjä värvää kaupunkitaisteluissa taitavia syyrialaisia ​​taistelemaan Ukrainassa. Myös Venäjän armeija on käyttänyt Tšetšenian joukkoja. Venäjän tiedot sotarikoksista sekä Syyriassa, jossa ilmahyökkäykset käytännössä tuhosivat Aleppon kaupungin vuonna 2016, että toisessa Tšetšenian sodassa vuosina 1999–2000 antavat aihetta pelätä, että Ukrainassa sovelletaan poltetun maan lähestymistapaa. humanitaariset huolenaiheet eivät ole huolestuttavia, ja sotarikokset ovat menetelmä, jolla pyritään saavuttamaan voitto.  

Toisen Tšetšenian sodan aikana alueella avoimen konfliktin aikana noin miljoonan tšetšeenin joukossa kuoli 85,000 250,000 - 8 25 eli 2002 - 1945 prosenttia väestöstä. Vierailin ihmisoikeuksien puolestapuhujien luona Groznyissa heinäkuussa XNUMX Kansainvälisen Helsingin ihmisoikeusliiton puolesta; Eräs työtoverini huomautti, että kaupungin tila oli "pahempi kuin Kabulissa, jopa vuoden XNUMX Dresdenissä". Venäjän joukot olivat piirittäneet useita kyliä, ja tavoitteena oli kapinallisten "siivoaminen" ja neutraloiminen. Asukkaita ryöstettiin, hakattiin, raiskattiin tai ammuttiin järjestelmällisesti. Monet siepattiin ja katosivat. Benjamin Ferencz, joka työskenteli natsien sotarikollisten syyttäjänä Nürnburgin oikeudenkäynnin aikana, sanoi että Venäjän presidentin Vladimir Putinin vangitseminen on "erittäin realistinen... Haluan nähdä Putinin kaltereiden takana mahdollisimman pian".   

Mutta näyttää epätodennäköiseltä, että kansainvälisten elinten suorittamat sotarikosten tutkimukset estäisivät Ukrainassa nyt tehdyt rikokset joko syytteen pelossa tai vastauksena kotimaisiin tai kansainvälisiin mielipiteisiin. Venäjä on vain puolinaisesti kiistänyt syytökset sotarikoksista ja joskus syyttänyt ukrainalaisia ​​nationalisteja siviilikuolemista; Venäjällä on ilmeisesti tarkoituksella pommitti siviilejä evakuointitoimien aikana sovituilla humanitaarisilla käytävillä. Venäjä, joka ei ole ICC:n perussäännön osapuoli, todennäköisesti kiistää sen laillisen toimivallan.  

Sotarikossyytösten vaikutusta yleiseen mielipiteeseen ja sisäiseen poliittiseen paineeseen Venäjän hallintoon hillitään hallituksen sensuurilla, joka varmistaa, että tiedot näistä syytteistä ovat suurelta osin tuntemattomia. Länsimaiset uutislähteet ovat olleet tukossa. Sillä aikaa kasvava määrä Venäläiset eivät hyväksy sotaa, sen ilmaisemisesta uhkaa ankara rangaistus, ja mediapropagandan vetämä tuki sodalle on myös vahvaa. Lainsäätäjillä on muutettiin rikoslaki, jonka mukaan "väärellisten" tietojen levittäminen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoja ja jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksia, mikä on tehokas riippumattoman journalismin kielto. 

Tällaisissa stalinistisissa olosuhteissa ja koska on epätodennäköistä, että kansainväliset sotarikosten tutkimukset voivat saada aikaan ajankohtaisia ​​muutoksia politiikkaan, Venäjän tuhoisa hyökkäys Ukrainan kansalaisyhteiskuntaa vastaan ​​todennäköisesti jatkuu. Nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa Ukrainan päätökseen pysyä vapaana ja demokraattisena, ja miten länsimaiset hallitukset ja kansalaisyhteiskunta reagoivat.  

Aaron Rhodes on Common Sense Societyn vanhempi stipendiaatti ja uskonnonvapauden Euroopan foorumin puheenjohtaja. Hän oli Kansainvälisen Helsingin ihmisoikeusliiton toiminnanjohtaja 1993-2007.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa