Liity verkostomme!

Kreikka

Kreikan oppositiopuolueet eivät pysty muodostamaan liittoa, uusia vaaleja odotetaan 25. kesäkuuta

SHARE:

Julkaistu

on

Kreikan tärkeimmät oppositiopuolueet hylkäsivät valtuudet muodostaa hallituskoalitio tiistaina ja järjestivät toisen äänestyksen kesäkuussa 21. toukokuuta pidetyn epäselvän äänestyksen jälkeen.

Vasemmistolainen Syriza-johtaja Alexis Tsipras ja sosialistinen PASOK-johtaja Nikos Androulakis palauttivat presidentti Katerina Sakalaropouloulle erilliset mandaatit, joita tarjottiin erikseen.

KyriakosMitsatakis oli aiemmin päättänyt olla muodostamatta koalitiota. Hänen uuden demokratian puolueensa, joka voitti Syriza voitti sunnuntaina 40 prosenttia äänistä (20.1 %). Hän on nyt vaatinut uutta äänestystä enemmistön saavuttamiseksi.

Tsipras väitti, ettei hän kyennyt muodostamaan koalitiota, koska monet äänestäjät olivat kääntyneet pois Syrizan radikaali anti-establishment, anti-establishment, tyyli, joka oli tuonut sen valtaan Kreikan velkakriisin myrskyisinä vuosina.

Tsiprasin Syriza, joka hallitsi vuosina 2015–2019, sanoi toimittajille presidentin asunnon ulkopuolella: "Minulla ei ole mitään syytä salata sitä tosiasiaa, että vaalitulos oli tuskallinen shokki. Se oli odottamatonta.

"Sanakirjassani otan täyden vastuun tuloksesta, joka tarkoittaa seisomista ja taistelua."

Toinen äänestys toimitetaan alustavasti 25. kesäkuuta. Tällöin voittajapuolueen bonusäänestysjärjestelmä voisi antaa Uudelle demokratialle enemmistön hallita yksin parlamentissa.

Uusi demokratia ei voi liittyä oppositiopuolueiden kanssa muodostamaan hallitsevaa koalitiota.

Mainos

Sakellaropoulou nimittää nyt varamiehen.

Androulakis, PASOKin johtaja Kreikan presidentin ja Androulakisin välisessä tapaamisessa, sanoi: "Yleisen mielipiteen perusteella ei ole tilaa lähentymiselle meidän (poliittisilla alustoillamme). Palaan tähän tutkivaan tehtävään välittömästi."

Mitsotakis sanoi ennen vaaleja hän halusi varmistaa puolueelleen mukavan enemmistön ja totesi, että yksipuoluehallitukset ovat vakaampia kuin koalitiot.

Syrizan tappio paljasti jakautumisen Kreikan vasemmiston sisällä. Syriza oli kutsunut toista äänestystä "viimeiseksi taisteluksi". Kaksi pientä vasemmistoryhmää, jotka olivat entisten Syrizan jäsenten perustamia, eivät saaneet tarpeeksi ääniä parlamenttiin pääsyä varten.

Vaalisääntöjen mukaan jos toinen äänestys toimitetaan epäonnistuneen ensimmäisen äänestyksen jälkeen, voittaja saa jopa 50 lisäpaikkaa eduskuntaan. Mitsotakis pystyisi silti saamaan enemmistön, jos hän saisi toisen äänen 40 prosentilla tai vähemmän äänistä.

Uuden demokratian on pysyttävä suurimpana puolueena, joka saa lisäpaikkoja. Tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä, koska sen lähin kilpailija Syriza sai vain viidenneksen äänistä 21. toukokuuta, mutta se on mahdollista. Mitsotakiksen paikkojen kokonaismäärä riippuu kuitenkin siitä, kuinka moni muu poliittinen puolue pääsee parlamenttiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa