Liity verkostomme!

Ghana

Ghanan vuoden 2024 vaalit koettelevat EU:n ulkopolitiikkaa

SHARE:

Julkaistu

on

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on enää melkein vuosi aikaa, ja EU:n analyytikot ja päättäjät keskittyvät laserilla arvioimaan presidentti Joe Bidenin toisen kauden tai Trumpin toisen hallinnon mahdollisuuksia ja seurauksia., kirjoittaa Louis Auge.

USA:n äänestys tulee pian toisten tiukkojen ja suhteellisen ennakoimattomien vaalien jälkeen – mutta joilla voi silti olla merkittävä vaikutus EU-maihin. Lokakuussa 2024 Ghana menee vaaleihin valitakseen uuden presidentin kilpailussa, jonka ennustetaan käyvän tiukasti kahden hyvin erilaisen ehdokkaan välillä.

Ghanaa hallitseva Uusi isänmaallinen puolue (NPP) valitsi tänä viikonloppuna nykyisen varapresidentin Mahamadu Bawumian ehdokkaaksi lokakuun 2024 kilpailuun. Teknokraatti ja koulutettu taloustieteilijä Bawumia kohtaa vuosina 2012–2017 presidenttinä toimineen populistin John Dramani Mahaman.

Vakauden ylläpitäminen ja talouden elpymisen tukeminen ovat äänestäjien mielessä. On helppo ymmärtää, miksi nämä kysymykset ovat niin kriittisiä äänestäjille, yksinkertaisesti katsomalla, mitä Ghanaa ympäröivällä alueella tapahtuu. Presidentti Nana Akufo-Addon aikana Ghana on ollut vakaa ja johdonmukainen tukiasema Länsi-Afrikan ja Sahelin halki riehuneelle epävakaudelle ja kaaokselle.

Vuodesta 2020 lähtien vallankaappaukset ovat syrjäyttäneet vakiintuneita johtajia Punaisenmeren Sudanista Atlantin Guineaan, ja Mali, Tšad, Burkina Faso (kahdesti), Gabon ja Niger ovat kaikki kokeneet hallintomuutosta. Samaan aikaan kasvava islamilainen ääriliike, joka liittyy usein rikolliseen toimintaan, on kukoistanut heikentyneen hallinnon jättämissä valtatyhjiöissä, minkä ansiosta jengit voivat hallita suuria alueita ja kohdistaa raja-asutuksia vauraammissa naapureissa, kuten Ghanassa.

EU tunnustaa vakauden tärkeyden Ghanassa ja on ilmeisesti huolissaan taudin leviämisestä. Viime kuun lopussa EU antoi Ghanalle yli 100 panssaroitua sotilasajoneuvoa, jotka oli takavarikoitu aluksesta Libyan rannikon edustalla, osana 20 miljoonan euron tukipakettia maan armeijalle maan turvaamiseksi ja alueen vakauttamiseksi.

EU:n huolenaihe on hyvällä paikalla, sillä Länsi-Afrikan alueellisella epävakaudella on suoria seurauksia EU:lle. EU:hun pandemian aikana saapuneiden laittomien saapuneiden määrä laski huomattavasti, ja Pohjois-Afrikasta tulevien siirtolaisten kuormattuna olevien Välimeren ylittävien veneiden määrä kasvaa nopeasti. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) siirtymän seurantamatriisin tietoihin on kirjattu yli 246,000 2023 laitonta saapumista Eurooppaan vuonna 100,000, ja Guinea on yleisin lähtömaa. Tämä verrattuna hieman alle 2020 10 saapuvaan vuonna XNUMX, jolloin Guinea ei ollut edes kymmenen parhaan lähtömaan joukossa.

Mainos

Ghanassa seuraava presidentin valinta on ratkaiseva vakauden säilyttämisen kannalta. Edellisellä presidenttikaudellaan Moskovassa koulutuksensa saanut Mahama piti suhteet Iraniin ja muihin liittoutumattomiin valtioihin etusijalla. Äskettäin hän väitti, että Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan ei ollut vaikutusta Ghanan taloudelliseen tilaan, huolimatta sodan aiheuttamista suorista vaikutuksista polttoaineen ja vehnän hintoihin. Hän moitti myös IMF:n johtajaa Kristalina Georgievaa siitä, että heikentyneen taloustilanteen päätekijä oli Covid-19 ja Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti. Mahama mieluummin politisoi asian väittämällä, että nämä globaalit tapahtumat olivat toissijaisia ​​ydinvoimalaitoksen huonon hallinnon vuoksi.

Mahaman itsepäinen väitteet olivat ironisia. Vaikka presidentti, hänen omaa hallitustaan ​​oli syytetty lukuisista korruptiosyytöksistä, mukaan lukien Airbusin kautta, jolle Lontoon tuomioistuin määräsi ennätykselliset 3 miljardin punnan sakot myönnettyään, että se oli maksanut valtavia lahjuksia voittaakseen sopimuksia useissa maissa, mukaan lukien Ghanassa. Mahaman NDC:n hallinto. Hänen hallitustaan ​​syytettiin liioiteltujen sopimusten myöntämisestä Mahaman veljelle, samalla kun se ylihinnoitti yhdestä lähteestä hankitun voimaturbiinisopimuksen 350 miljoonalla dollarilla. Silloinen presidentti myönsi myös saaneensa Ford-ajoneuvon lahjaksi rakennusyritykseltä, joka tarjosi merkittävästä valtion sopimuksesta.

Tämä populistinen sarja on johtamistyyli, johon alueella ei ole varaa. Bawumia sitä vastoin on teknokraatti – koulutettu taloustieteilijä ja keskuspankkiiri, jolla ei ole yhteyksiä mihinkään skandaaleihin. Hänen aloitteitaan Akufo-Addon hallituksen aikana – mukaan lukien merkittävä askel kohti digitalisaatiota – on kehuttu ankarasti. Ghanan talous, joka on kärsinyt sekä sodasta että pandemioista, osoittaa elpymisen merkkejä, kun BKT:n kasvu ylittää analyytikoiden odotukset ja inflaatio alkaa hidastua. Jos tämä jatkuu ensi vuonna, Bawumian asema äänestäjien keskuudessa vahvistuu.

On selvää, että Ghanan pitämiseksi vakaana tarvitaan johdonmukainen ja johdonmukainen taloussuunnitelma, joka tukee kasvua ja mahdollisuuksia yhä nuoremman äänestäjäväestön keskuudessa. Ilman tällaista suunnitelmaa epävakauden riski kasvaa, millä on kielteinen vaikutus Ghanaan ja laajemmalle alueelle, mikä näkyy voimakkaasti EU:n kaduilla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa