Liity verkostomme!

Georgia

Georgia ja NATO: Tiivis yhteistyö, mutta ei jäsenyyttä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Georgialle ja Ukrainalle luvattiin Naton jäsenyys vuoden 2008 Bukarestin huippukokouksessa, mutta neljätoista vuotta myöhemmin molemmat maat odottavat edelleen pääsyä liittoutumaan. Ukrainan sodan jälkeen Georgia, joka on vuosien aikana kokenut kolme sotaa, mukaan lukien Venäjä, toistaa kiinnostuksensa liittyä Natoon - kirjoittaa Katarzyna Rybarczyk

Jäsenyyden painostaminen tulee intensiivisemmäksi, kun ilmaantuu ääniä, joiden mukaan jos Naton Ukrainalle antama jäsenyyslupaus olisi toteutunut aikaisemmin, Venäjän meneillään oleva hyökkäys olisi ehkä voitu välttää.

"Olen täysin vakuuttunut, ja olen sanonut sen aiemminkin, että jos Ukraina olisi ollut osa Natoa ennen sotaa, sotaa ei olisi ollut. Uskon tähän,' sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky.

Kun Suomi ja Ruotsi saivat virallisen kutsun liittyä liittoumaan viimeisimmän Madridissa 28.-30. kesäkuuta pidetyn huippukokouksen jälkeen, Naton laajentuminen on käsillä. Ja silti Georgian liittymisnäkymät ovat heikkoja.

Siitä huolimatta, että se odottaa huomattavasti kauemmin kuin Pohjoismaat, sen sijaan, että olisi kutsuttu liittymään, Georgia kerrottiin että se saisi "räätälöityä poliittista ja käytännön" tukea. 

Georgia on yksi Naton lähimmistä kumppaneista ja on ollut aktiivisesti useissa Naton johtamissa operaatioissa, kuten Operation Active Endeavour, merenkulun valvontaoperaatio, jonka tarkoituksena on torjua terrorismia ja estää aseiden liikkuminen Välimerellä, tai Naton Resolute Support Mission Afganistanissa. Lisäksi "Georgia täyttää lähes kaikki Naton jäsenyyden kriteerit", sanoo Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. sanoi vähän aikaa sitten.

Joten, miksi Georgia on juuttunut siihen, mikä näyttää pysyvältä umpikujalta?

Mainos

Ensinnäkin, koska Venäjä miehittää kaksi separatistista aluetta Abhasia ja Etelä-Ossetia, Georgian alueellinen koskemattomuus estää liittymisneuvottelut.

"Uskomme, että Georgian tulisi jatkaa euroatlanttista polkuaan, ja aina kun Georgia on valmis liittymään Natoon, se tekee sen, vaikka en usko, että on mahdollista integroida vain yhtä osaa Georgiasta." sanoi Naton Kaukasuksen ja Keski-Aasian edustaja Javier Colomina.  

Aivan kuten konflikti Donbasissa esti Ukrainan liittyminen Natoon jo kauan ennen meneillään olevan sodan alkamista, aluekiistojen ratkaiseminen on tekijä, joka vaikuttaa Georgian mahdollisuuksiin siirtyä kohti jäsenyyttä.

Nato on haluton ottamaan vastaan ​​valtioita, joiden alueellinen itsemääräämisoikeus on vaarassa, sillä liiton keskinäiset puolustusvelvoitteet huomioon ottaen se voisi vaarantaa muiden jäsenmaiden turvallisuuden ja laukaista laajan sotilaallisen konfliktin.

Seuraavaksi Georgian vauhti toteuttaa tarvittavat uudistukset hidas ja vaikutteita poliittinen polarisaatio, joka ilmenee hallitsevan Georgian Dream -puolueen ja suurimman oppositiovoiman Yhdistyneen kansallisliikkeen -puolueen välisten jännitteiden lisääntymisenä.

Georgian vuoden 2020 parlamenttivaalien jälkeen maa on joutunut poliittiseen umpikujaan ja ajautumassa pois demokratiasta. Vaikka Georgian Dream ja United National Movement tukevat Georgian pyrkimyksiä saada Naton ehdokasstatus, heidän kiivas valtataistelunsa on ollut esteenä tarvittavien uudistusten tehokkaalle toteuttamiselle.

Erityisesti viimeisen puolentoista vuoden aikana edistyminen tällä alalla on pysähtynyt, sanoi Javier Colomina viime toukokuussa lisäten, että "NATO on huolissaan pyytämiemme uudistusten täytäntöönpanon tasosta."

Kuten virkamies totesi, ellei Georgia halua seurata muiden maiden hyppäämistä sen edelle liittyäkseen liittoumaan, sen on ratkaistava ongelmansa ja vahvistettava sitoutumisensa täyttämään kaikki Naton vaatimukset.

Lopuksi Georgian salliminen nyt voisi olla haitallinen liike, joka uhkaa heikentää Natoa sen vahvistamisen sijaan. Kun Suomi ja Ruotsi saivat kutsun liittyä liittoumaan, Vladimir Putin varoitti He kertovat heille "vakavista sotilaallisista ja poliittisista seurauksista", jos he jatkavat sotilaallisten joukkojen ja sotilaallisen infrastruktuurin lähettämistä.

Kuten Putin sanoi, Venäjällä ei kuitenkaan ole "alueellisia eroja" näiden kahden maan kanssa. Valitettavasti näin ei ole Georgiassa, jossa viidesosa alueesta on Venäjän miehittämä ja jossa Kremlillä on kymmeniätuhansia sotilaita.

Näin ollen laajentuminen Georgiaan olisi Putinin mielestä kiistatta välitön uhka Venäjälle.

NATO tunnustaa että Venäjä on "merkittävin ja suorin uhka liittoutuneiden turvallisuudelle sekä rauhalle ja vakaudelle" ja toistaiseksi on epätodennäköistä, että se tarjoaisi Georgialle jäsenyyttä, mikä saattaisi vetää kaikki Naton jäsenmaat sotaan Venäjän kanssa.

Laajentumisella itään voi olla tuhoisat seuraukset, ja koska verenvuodatus Ukrainassa jatkuu, nyt ei ole oikea aika ruokkia Putinin vihaa. Näyttää siis siltä, ​​että Georgialla on pitkä odotus ennen kuin sen Nato-pyrkimykset toteutuvat.

Katarzyna Rybarczyk on poliittinen kirjeenvaihtaja Maahanmuuttoneuvonta. Hän käsittelee humanitaarisia kysymyksiä ja konflikteja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa