Liity verkostomme!

Georgia

Georgian turvallisuus on EU:n sisällä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Georgian eurooppalainen unelma ei alkanut eilen. Siitä lähtien kun Neuvostoliitto hajosi ja Georgia itsenäistyi, maa on ilmaissut pyrkimyksensä liittyä Euroopan unioniin. Suunnitelmat liittyä EU:hun on kirjattu maan perustuslakiin, ja vaikka georgialaiset eivät rajoitakaan suoraan yhdenkään nykyisen EU-jäsenmaan kanssa, he kutsuvat itseään ylpeänä eurooppalaisiksi - kirjoittaa Katarzyna Rybarczyk

Georgian hallitus aikoi alun perin jättää jäsenhakemuksen vuonna 2024. Viime vuosina maa on edistynyt merkittävästi assosiaatiosopimuksen toimeenpanossa ja eurooppalaisiin arvoihin perustuvien uudistusten toteuttamisessa.

Georgia näytti olevan oikeilla jäljillä ja kun EU alkoi vaatia lisää Yhtenäisyys vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ihmiset olivat toiveikkaita, että Georgia voisi saavuttaa eurooppalaisen unelmansa nopeammin. Mutta vaikka Ukraina ja Moldova sai Georgia jäi EU-ehdokasasemansa viime kuussa pulaan ja joutui tyytymään "perspektiivisen" jäsenyyden tarjoukseen.  

Kansan ja hallituksen välisen kuilun syventämisen lisäksi EU:lla, joka ei hyväksy Georgian jäsenehdokkuutta, on mahdollisia turvallisuusvaikutuksia.

Georgian hauras kansallinen turvallisuus

Vaikka Georgian miehittäminen ei ehkä ole tällä hetkellä Venäjän tutkalla, historia osoittaa, että Putinin imperialistisia tavoitteita Georgiassa ei pidä jättää huomiotta.

Venäjä miehittää tällä hetkellä noin kaksikymmentä prosenttia Georgian alueesta ja sillä on vähintään viisitoistatuhatta Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan, kahdelle alueelle, jotka Georgia menetti vuoden 2008 sodan seurauksena, pysyvästi sijoitettu sotilashenkilöstö.

Mainos

Koska Georgian valtion politiikkana on olla käyttämättä voimaa menetettyjen irtautuneiden alueiden takaisin saamiseksi ja Euroopan unionin tarkkailuoperaatio (EUMM) on Georgian puolella "rajoja" alueiden kanssa, Georgian ja Venäjän välinen konflikti on jäädytetty. ja viime vuosina ei ole ollut syytä ajatella, että aseellinen konflikti voisi syttyä uudelleen. 

Mutta nyt huolimatta siitä, mikä on Ukrainan sodan lopputulos, Putinin ekspansiopyrkimykset tuskin toteutuvat. Tässä herää kysymys siitä, kuka on seuraava, ja Georgian pitäisi olla ihmisten mielissä.

Sodan uhan sulkeminen Georgiassa kokonaan pois on "yksinkertaisesti naiivia tai pahantahtoista". sanoi Shalva Papuashvili, Georgian parlamentin puhemies 7. heinäkuuta.

Vaikka sotilaallisia toimia ei ehkä tapahdu lähitulevaisuudessa, EU, joka vaatimukset että Georgia "kuuluu eurooppalaiseen perheeseen", sen on oltava valmis auttamaan liittolaistaan, jos Putin ei pysähdy Ukrainaan.

Ei sijaa diplomaattisille virheille

Georgian halu päästä lähemmäksi EU:ta ja Natoa on pitkään vihannut Putinia ja oli yksi niistä liipaisimet Venäjän elokuussa 2008 tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi. Mutta sen sijaan, että EU ryhtyisi suojelemaan maata hyökkääjältä syyttää Georgian sodan syttymisen vuoksi. Sitten, konfliktin päätyttyä, länsi "antesi Venäjälle sen julman käytöksen". sanoi George Mchedlishvil, Tbilisin kansainvälisen Mustanmeren yliopiston professori.

Tämä "rohkaisi Venäjää ja rohkaisi sen jatkamaan seikkailua, tällä kertaa suuremmassa mittakaavassa - Ukrainassa", hän lisäsi.

Sen sijaan, että ottaisi opiksi Georgian sodan kokemuksista, kun Venäjä muutti Krimille vuonna 2014, EU epäonnistui uudelleen. Pehmeä reaktio ja EU:n käyttämä tehoton pakotepolitiikka eivät estäneet liittämistä eivätkä lannistaneet Venäjää jatkamasta hyökkäystä, joka lopulta johti jatkuvaan täysimittaiseen hyökkäykseen.

Ukrainan sodan alkamisesta lähtien EU on osoittanut enemmän yhtenäisyyttä ja ottanut käyttöön ankarampia pakotteita Moskovaa vastaan, mutta Georgian haavoittuvuuden tiedostaessa on tehtävä enemmän, jotta konflikti ei lopulta puhkeamaan myös Etelä-Kaukasian alueella.

"Meidän ei tarvitse antaa [Venäjälle] ajatusta siitä, että on olemassa pehmeitä kohtia, joita kukaan ei puolusta." sanoi Georgian presidentti Salome Zourabichvili Financial Timesin haastattelussa.

On lähes varmaa, että Ukrainan sota ei ole Venäjän viimeinen yritys saada aikaan epävakautta ja häiritä nykyistä kansainvälistä järjestystä. Siksi vahvempi Eurooppa ja syvempi yhteistyö ovat tarpeen haavoittuvimpien maiden suojelemiseksi.

Georgia maksoi kerran korkean hinnan pitkäaikaisesta sitoutumisestaan ​​EU:hun. Jotta historia ei toistaisi itseään, EU ei saa unohtaa Georgiaa, joka taistelee lujasti ollakseen osa vapaata, demokraattista maailmaa.

Katarzyna Rybarczyk on poliittinen kirjeenvaihtaja Maahanmuuttoneuvonta. Hän käsittelee humanitaarisia kysymyksiä ja konflikteja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa