Liity verkostomme!

Ranska

Ranskan turvapaikkatuomioistuin valmistautuu käsittelemään Mukhtar Ablyazovin tapausta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Miljardööri pakolainen Mukhtar Ablyazov saa pian selville, saako hän jäädä Ranskaan poliittisena pakolaisena vai luovuttaako hänet petossyytteiden vuoksi. Pitkään jatkunut Ablyazov-saaga on saapunut Ranskan kansalliseen turvapaikkatuomioistuimeen (CNDA), jonka on määrä antaa pian päätös oligarkin pakolaisstatuksesta.

Ablyazov pakeni Kazakstanista vuonna 2009 BTA Bankin romahtamisen jälkeen, ja Kazakstanin viranomaiset syyttivät myöhemmin oligarkia 7.5 miljardin dollarin ryöstöstä pankista. Miljardööri päätyi Ranskaan ja yrittää pysyä maassa hakemalla poliittista turvapaikkaa.

Selvityksen mukaan Paris Match, välitön turvapaikkapäätös on huolestuttava Ranskan poliittisissa piireissä, koska maalla on tärkeitä puolustus- ja uraanisopimuksia Kazakstanin kanssa.

Ranskan hallitus on huolissaan siitä, että jos CNDA estää Ablyazovin luovutuspyynnön myöntämällä hänelle poliittisen turvapaikan, se kiristää suhteita Kazakstanin kanssa.

Paris Match raportoi, että Ablyazov-päätös on yksi ensimmäisistä suurista tapauksista, jotka päätyvät CNDA:n uudeksi puheenjohtajaksi kesäkuussa otetun Mathieu Hérondartin työpöydälle.

Hérondart, entinen oikeusministeriön kansliapäällikkö, valvoo organisaatiota, joka käsittelee yli 60,000 40 tapausta vuodessa – luku on kasvanut yli XNUMX prosenttia tänä vuonna Le Figaron mukaan.

Vaikka useimmat CNDA:n tapaukset ovat suhteellisen matalaa profiilia, Hérondart käsittelee Ablyazov tapaus joutuu laajaan tarkasteluun.

Mainos

Paris Match kertoi, että Ablyazovin ongelmat alkoivat vuonna 2009, kun Kazakstanin syyttäjät väittivät, että hän oli vienyt 7.5 miljardia dollaria BTA Bankista väärien lainojen ja lukemattomien shell-yhtiöiden kautta.

Ablyazov haki aluksi turvaa Lontoosta ja sai poliittisen turvapaikan. Brittituomioistuin päätti, että Ablyazovin pitäisi maksaa BTA:lle 4.6 miljardia dollaria, mutta oligarkki kieltäytyi yhteistyöstä oikeudenkäynnissä ja hänet todettiin halveksittavana tuomioistuinta. Hänet tuomittiin 22 kuukaudeksi vankeuteen ja hänen turvapaikkansa peruutettiin. Vaihtoehtojen loppuessa Ablyazov pakeni Ranskaan yöpymisbussilla.

Venäjä ja Ukraina jättivät Ranskassa luovutusmääräykset BTA-tapaukseen liittyen, mikä johti oligarkin pidätykseen. Tuomioistuin päätti vuonna 2014, että hänet pitäisi luovuttaa, ja Lyonin hovioikeus vahvisti tämän tuomion seuraavana vuonna.

Vuonna 2015 pääministeri Manuel Valls allekirjoitti luovutusmääräyksen, mutta valtioneuvosto kumosi päätöksen vuotta myöhemmin väittäen, että Abljazovia tulisi kohdella poliittisena pakolaisena, koska hän vastusti Kazakstanin hallitusta.

Asia lähetettiin sitten Ranskan pakolaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden suojeluvirastolle (OFPRA), joka päätti vuonna 2018, ettei Ablyazov oikeuta poliittista turvapaikkaa. OFPRA lainasi Geneven yleissopimuksen artiklaa F, jonka mukaan "tietyt teot ovat niin vakavia, etteivät ne ansaitse kansainvälistä suojelua".

Ablyazov valitti CNDA:lle, joka kumosi OFPRA:n päätöksen sillä perusteella, että miljardööriä uhkasi "poliittisista kannoista johtuen vainon riski". OFPRA valitti päätöksestä ja se palautettiin valtioneuvostolle.

Huolimatta Abljazovin aiemmasta tuesta, valtioneuvosto päätti joulukuussa 2021, että oligarkin ei pitäisi saada turvapaikkastatusta, koska hän oli perustanut BTA:lle petollisen suunnitelman "rikastuakseen henkilökohtaisesti".

Asia on nyt palannut CNDA:lle, jonka on Paris Matchin mukaan nyt päätettävä uudelleen Ablyazoville poliittisen pakolaisaseman myöntämisestä. Ottaen huomioon vuosia kestäneen oikeudellisen kiistan Ablyazovin asemasta Ranskassa, näyttää todennäköiseltä, että mitä tahansa Mathieu Hérondart ja CNDA päättävätkin, tämä kiista jatkuu vielä monta vuotta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa