Liity verkostomme!

Arktinen

Tanska syyttää Kiinaa, Venäjää ja Irania vakoiluuhkauksesta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Tanska varoitti torstaina (13. tammikuuta) kasvavasta vakoiluuhkasta Venäjältä, Kiinalta, Iranilta ja muilta, mukaan lukien arktinen alue, jossa globaalit voimat kamppailevat luonnonvarojen ja merireittien puolesta. kirjoittaa Jacob Gronholt-pedersen.

Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelu sanoi, että on ollut lukuisia esimerkkejä Tanskan vakoiluyrityksistä, joiden aktiivinen globaali rooli oli auttanut tekemään siitä houkuttelevan kohteen.

"Uhka ulkomaisen tiedustelutoiminnan Tanskaan, Grönlantiin ja Färsaarille on kasvanut viime vuosina", Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelun vastatiedustelujohtaja Anders Henriksen sanoi raportissa.

Grönlanti ja Färsaaret ovat Tanskan kuningaskunnan suvereeneja alueita ja myös Arktisen neuvoston foorumin jäseniä. Kööpenhamina hoitaa suurimman osan heidän ulko- ja turvallisuusasioistaan.

Raportissa viitattiin vuonna 2019 sattuneeseen tapaukseen, jossa väärennetty kirje oli lähetetty Grönlannin ulkoministeriltä yhdysvaltalaiselle senaattorille, jonka mukaan itsenäisyysäänestys on tulossa.

"On erittäin todennäköistä, että venäläiset vaikutusagentit tekivät kirjeen ja jakoivat sen Internetissä, koska he halusivat aiheuttaa hämmennystä ja mahdollisen konfliktin Tanskan, Yhdysvaltojen ja Grönlannin välille", kirjeessä todettiin.

Venäjän suurlähetystö ei heti vastannut kommenttipyyntöön. Moskova on pilkannut lännen viimeaikaisia ​​vakoilusyytöksiä.

Mainos

Arktisen alueen geopoliittinen merkitys kasvaa, kun Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat kilpailevat luonnonvarojen, meriväylien, tutkimuksen ja sotilaallisesti strategisten alueiden saatavuudesta.

Tanskan raportin mukaan ulkomaiset tiedustelupalvelut - mukaan lukien Kiinan, Venäjän ja Iranin - yrittivät saada yhteyttä opiskelijoihin, tutkijoihin ja yrityksiin valjastaakseen tietoa tanskalaisesta teknologiasta ja tutkimuksesta.

Reuters havaitsi marraskuussa, että Kööpenhaminan yliopiston kiinalainen professori teki geenitutkimusta Kiinan armeijan kanssa paljastamatta yhteyttä.

"Tanskan aktiivinen osallistuminen kansainvälisellä näyttämöllä, kasvava globalisaatio ja kansainvälinen kilpailukyky, yhteiskunnan yleinen avoimuus, digitalisaatio ja korkea teknologisen tietämyksen taso ovat kaikki tekijöitä, jotka tekevät Tanskasta houkuttelevan ulkomaisen tiedustelutoiminnan kohteen", raportissa todetaan.

Myöskään Kiinan tai Iranin suurlähetystöt eivät vastanneet välittömästi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa