Liity verkostomme!

Tšekin tasavalta

Uudella Tšekin koalitiolla on haasteellinen asialista – Petr Ježekin haastattelu

SHARE:

Julkaistu

on

Presidentti Miloš Zeman on tänään (28. marraskuuta) nimittänyt Petr Fialan Tšekin pääministeriksi. Nimitys seuraa vaaleja, joissa hallituspuolue sai eniten paikkoja, mutta joissa oppositiopuolueiden koalitio toimi yhdessä muodostaakseen koalitiohallituksen*. EU Reporter puhui entisen diplomaatin ja entisen liberaalien Euroopan parlamentin jäsenen Petr Ježekin kanssa uudesta hallituksesta. 

EU Reporter (EUR): Mitä tiedämme Tšekin uudesta pääministeristä Petr Fialasta?

PJ (Petr Ježek): Fiala on tunnettu ja kokenut tšekkiläinen poliitikko. Hän oli jo yhden entisen hallituksen jäsen ja koalitiota johtavan Tšekin, sanoisin, konservatiivipuolueen puheenjohtaja.

EUR: Onko tämä vakaa koalitio?

PJ: Nähtäväksi jää. Tämän liittouman lujittamisen logiikka oli saada aikaan muutos ja kaataa populistinen pääministeri Andre Babis. Konservatiivien ja liberaalien välillä voi olla eroja koalitiossa, mutta mielestäni lopputulos on, että he haluavat olla vastuullisia ja tuoda ne muutokset, jotka muuttavat Tšekin jälleen normaaleiden tavallisten Euroopan maiden perheeseen, koska populistinen pääministeri ja populistinen presidentti, se ei ollut niin.

Vaikka Ježek toivottaa uuden hallituksen ja sen tuoman muutoksen tervetulleeksi, hän ei aliarvioi uuden hallituksen kohtaamia haasteita. 

Mainos

PJ: Luulen, että on monia asioita, jotka vaikeuttavat uuden hallituksen elämää, ei vain siksi, että kyseessä on viiden hengen kumppanuus, vaan koska siellä on edelleen Tšekin tasavallan presidentti (Zeman), joka avustajiensa kanssa ja yhteistyökumppanit käyttäytyvät häikäilemättömästi. He tekevät mitä haluavat, perustuslaista riippumatta, se on yksi ongelma. 

Toinen on julkinen palvelu, pääministerille lojaaleja nimitettiin eikä heidän pätevyytensä ja laatunsa perusteella. Meillä on siis erittäin tehoton julkinen palvelu.  

Toinen ongelma on se, että eduskunnan oppositio on joko populisti- tai ääripuolue, jossa jokainen hallituksen virhe tulee heidän hyödykseen. Tältä osin on olemassa myös laajempi ulottuvuus [laajemmalla Visegradin alueella], että Unkarin ja Puolan populististen johtajien opposition on ryhdyttävä yhteen ja rakentamaan laajempia liittoutumia voittaakseen, jos Tšekin tasavallan liittouma on menestystarina, se vahvistaa heitä, se auttaa heitä; mutta jos ei, se voi hyvinkin vahvistaa populistisia johtajia. Vastuu ei siis ole vain Tšekin tasavallalla. 

Ježek sanoo, että jokaiselle tulevalle hallitukselle on myös melkoinen perintö.

PJ: Ensinnäkin on olemassa kiireellisiä asioita, kuten COVID-pandemia, energian hinnat ja valtava budjettivaje. Nämä ongelmat ovat valtavia, mutta tämän lisäksi on myös tarve käsitellä edellisen hallituksen epäonnistumisia, jotka eivät onnistuneet modernisoimaan maata. He eivät parantaneet moottoriteitä, puhumattakaan uusista teknologioista tai vihreästä agendasta. Hallitus kohtaa siis valtavia haasteita, jotka eivät ole helppoja populisteista ja ääriliikkeistä koostuvan opposition edessä. 

EUR: Fialan puolue osana ECR-ryhmää, johon kuuluu myös Puolan Laki ja oikeus -puolue, joka haastaa oikeusvaltion periaatteen erityisesti oikeuslaitoksen politisoinnin kautta. Luuletko, että Fiala seisoo puolalaisten kollegojensa takana ECR-ryhmässä? Vai ottaako hän toisenlaisen kannan, joka puolustaa oikeusvaltiota?

PJ: Sanoisin, että Petr Fiala on realistinen henkilö ja joku, jolla on hyvät aikeet. Entisen puheenjohtajan Vaclav Klausin, joka oli pääministeri ja presidentti ja hän vastusti jyrkästi euroa ja muita tiiviimmän Euroopan unionin näkökohtia, puolueessa on tietty perintö, joka roikkuu edelleen puolueen päällä ja sanoisin, että siellä on vieläkin. melko monet ECR-ryhmään kuuluvat Euroopan parlamentin jäsenet jakavat tämän näkemyksen ja ajattelevat, että Unkarissa ja Puolassa tapahtuva asia koskee vain kahta maata, eikä sillä ole mitään tekemistä EU:n kanssa. 

Toivon, että Fiala kokoaa yhteen säikeitä muuttaakseen puoluetta tavallisten eurooppalaisten oikeistopuolueiden, kuten esimerkiksi Saksan CDU:n, mallin mukaisesti, jotka haluaisivat kaikkien jäsenmaiden noudattavan oikeusvaltioperiaatetta ja muita sitoumuksia. Toivon, että kun hän tapaa kollegansa Eurooppa-neuvostossa, se vahvistaa häntä ja auttaa muotoilemaan hänen näkemyksiään tästä asiasta.

EUR: Petr, tunnen sinut ajasta, jolloin toimit Euroopan parlamentin jäsenenä TAX3-komiteassa, joka perustettiin lukuisten skandaalien, kuten LuxLeaks ja Panama Papers, jälkeen. Paljon on tapahtunut viimeisen vuoden aikana, mitä mieltä olette tästä kehityksestä? Ja lisäksi tiedämme, että yksi näkyvimmistä poliitikoista, joka mainittiin viimeisimmässä Pandora-paperivuodossa, oli Andre Babis. Onko tuossa tapahtuuko mitään? 

PJ: No, mielestäni ei ole tapahtunut valtavia muutoksia paitsi ilmapiirissä, myös pyrkimyksissä tehdä verotuksesta oikeudenmukaisempi. Erityisesti OECD:n kehitys on ollut yritysveron vähimmäistasolla ympäri maailmaa. EU:ssa ponnistetaan myös valtavasti veronkiertoon ja veronkiertoon liittyvien ongelmien poistamiseksi. Luulen, että poliitikot ymmärsivät, että heidän on tehtävä jotain. Jotkut valtiot viivyttelevät ponnistelujaan, mutta sanoisin, että paine on valtava, ja ennemmin tai myöhemmin tilanne paranee merkittävästi.

EUR: Entä entinen pääministeri Babis?

PJ: Pitäisi tietää kaikki yksityiskohdat. Uskon, että myös Ranskan viranomaiset ja Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat kaiken, koska yhdysvaltalainen taho oli mukana.

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta.

*Fiala (ODS, ECR-ryhmä) johtaa viiden puolueen koalitiota, mukaan lukien: pormestarit ja riippumattomat (STAN, EPP-ryhmä), Kristillinen ja demokraattinen liitto – Tšekkoslovakian kansanpuolue (KDU/ČSL, EPP), Tradition Responsibility Prosperity (TOP09, EPP) ) ja Tšekin merirosvopuolue (Piráti, Vihreät/EFA)

Jaa tämä artikkeli:

Mainos
Mainos

Nousussa