Liity verkostomme!

Kroatia

Elvytys- ja sopeutumisväline: Kroatia ja Liettua toimittavat viralliset elvytyssuunnitelmat

Julkaistu

on

Komissio on saanut viralliset elvytys- ja sopeutumissuunnitelmat Kroatiasta ja Liettuasta. Näissä suunnitelmissa esitetään uudistukset ja julkiset investointihankkeet, jotka kukin jäsenvaltio aikoo toteuttaa elvytys- ja sopeutumisvälineen (RRF) tuella.

RRF on avainväline NextGenerationEU: n, EU: n suunnitelman tulla voimakkaammaksi COVID-19-pandemiasta. Se tarjoaa jopa 672.5 miljardia euroa investointien ja uudistusten tukemiseen (vuoden 2018 hintoina). Tämä jakautuu avustuksiin, joiden arvo on yhteensä 312.5 miljardia euroa ja lainoja 360 miljardia euroa. RRF: llä on ratkaiseva rooli auttaessa Eurooppaa nousemaan kriisistä vahvemmaksi ja turvaamaan vihreät ja digitaaliset siirtymät.

Näiden suunnitelmien esittely seuraa komission ja näiden jäsenvaltioiden kansallisten viranomaisten välistä intensiivistä vuoropuhelua viime kuukausien aikana.

Kroatian elvytys- ja sietokykysuunnitelma 

Kroatia on pyytänyt yhteensä lähes 6.4 miljardia euroa avustuksia RRF: n perusteella.

Kroatian suunnitelma jakautuu viiteen osaan: vihreä ja digitaalitalous, julkinen hallinto ja oikeuslaitos, koulutus, tiede ja tutkimus, työmarkkinat ja sosiaaliturva, terveydenhuolto. Se sisältää myös yhden rakennusten kunnostamista koskevan aloitteen. Suunnitelma sisältää toimenpiteitä liiketoimintaympäristön, koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen, rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi, päästöttömän liikenteen ja uusiutuvien energialähteiden kehittämisen parantamiseksi. Suunnitelman projektit kattavat RRF: n koko eliniän vuoteen 2026. Suunnitelmassa ehdotetaan hankkeita kaikilla seitsemällä Euroopan lippulaivalla.

Liettuan elvytyssuunnitelma

Liettua on pyytänyt RRF: n perusteella avustuksia yhteensä 2.2 miljardia euroa.

- Liettuan suunnitelma on jäsennelty seitsemään osaan: joustava terveydenhuoltoala, vihreät ja digitaaliset siirtymät, korkealaatuinen koulutus, innovaatio ja korkeakoulutus, tehokas julkinen sektori ja sosiaalinen osallisuus. Suunnitelma sisältää toimenpiteitä muun muassa uusiutuvan energian, energiatehokkuuden, kestävän liikenteen, digitaalisten taitojen, tutkimuksen ja innovaatioiden, julkishallinnon digitalisoinnin ja aktiivisen työmarkkinapolitiikan vahvistamisen alalla. Suunnitelman projektit kattavat RRF: n koko eliniän vuoteen 2026. Suunnitelmassa ehdotetaan hankkeita kaikilla seitsemällä Euroopan lippulaivalla.

Seuraavat vaiheet

Komissio arvioi suunnitelmat seuraavien kahden kuukauden aikana asetuksessa säädettyjen 37 kriteerin perusteella ja muuttaa niiden sisällön oikeudellisesti sitoviksi säädöksiksi. Tähän arviointiin sisältyy erityisesti katsaus siihen, edistävätkö suunnitelmat tehokkaasti kaikkia tai merkittäviä osajoukkoja haasteita, jotka on määritelty eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä annetuissa asianomaisissa maakohtaisissa suosituksissa. Komissio arvioi myös, käytetäänkö suunnitelmissa vähintään 20 prosenttia menoista investointeihin ja uudistuksiin, jotka tukevat ilmastotavoitteita, ja XNUMX prosenttia digitaaliselle siirtymälle.          

Neuvostolla on pääsääntöisesti neljä viikkoa aikaa hyväksyä komission ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi.

Neuvoston hyväksyntä suunnitelmille tasoittaisi tietä 13 prosentin ennakkomaksun maksamiselle näille jäsenvaltioille. Tämä edellyttää omia varoja koskevan päätöksen voimaantuloa, jonka kaikkien jäsenvaltioiden on ensin hyväksyttävä.

Komissio on nyt saanut yhteensä 17 elvytys- ja sopeutumissuunnitelmaa Belgiasta, Tanskasta, Saksasta, Kreikasta, Espanjasta, Ranskasta, Kroatiasta, Italiasta, Latviasta, Liettuasta, Luxemburgista, Unkarista, Itävallasta, Puolasta, Portugalista, Sloveniasta ja Slovakiasta. Se jatkaa tiivistä yhteistyötä muiden jäsenvaltioiden kanssa auttaakseen heitä toimittamaan laadukkaita suunnitelmia.

Lisätietoja

Palautus- ja sietokykykokonaisuus: kysymyksiä ja vastauksia

Tietosivu palautumis- ja sopeutumisvälineestä

Elvytys- ja sopeutumiskehys: Avustusten jakaminen

Elvytys- ja sietokykyasetusta koskeva asetus

Elvytys- ja sopeutumisvälineen verkkosivusto

RECOVER-tiimin verkkosivusto

ECFIN-pääosaston verkkosivusto

Bulgaria

Itä-Euroopassa on joitain EU: n saastuneimpia kaupunkeja - Mitkä ovat alueen haasteet ja mitä ratkaisuja on olemassa?

Julkaistu

on

Eurostatin mukaan, korkein vaarallisten hienojen hiukkasten pitoisuus on kaupunkialueilla Bulgariassa (19.6 μg / m3), Puolassa (19.3 μg / m3), Romaniassa (16.4 μg / m3) ja Kroatiassa (16 μg / m3), kirjoittaa Cristian Gherasim.

EU: n jäsenvaltioista Bulgarian taajama-alueilla on korkein hienojen hiukkasten pitoisuus, selvästi yli Maailman terveysjärjestön suositteleman tason.

Taajuuden vastakkaisessa päässä Pohjois-Euroopassa on pienimmät hiukkaspäästöt PM2,5: n kanssa EU: ssa. Viro (4,8 µg / m3), Finlanda (5,1 µg / m3) ja Suedia (5,8 µg / m3) pitävät puhtaimman ilman huippupisteitä.

PM2.5 on vaarallisimpia epäpuhtauksien pienhiukkasista, halkaisijaltaan alle 2.5 mikronia. Toisin kuin PM10 (eli 10 mikronin kokoisia hiukkasia), PM2.5-hiukkaset voivat olla terveydelle haitallisempia, koska ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin. Epäpuhtaudet, kuten ilmakehään suspendoituneet hienot hiukkaset, lyhentävät elinajanodotetta ja hyvinvointia ja voivat johtaa monien kroonisten ja akuuttien hengityselinten ja sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen tai pahenemiseen.

Romanialla on eräitä ilman epäpuhtauksien eniten kärsineitä alueita Euroopan unionissa.

Ilmansaaste

Ilmanlaatualan IQAirin maaliskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Romania sijoittui 15. sijalle Euroopan saastuneimpien maiden joukossa vuonna 2020 ja Bukarestin pääkaupunki 51. sijalla maailmanlaajuisesti. Maailman saastunein pääoma on Delhi (Intia). Toisaalta puhtainta ilmaa löytyy keskellä merta olevista saarista, kuten Neitsytsaaret ja Uusi-Seelanti, tai Pohjoismaiden pääkaupungeista Ruotsista ja Suomesta.

Huonoja uutisia Romaniasta tulee myös ilmanlaadun seurantayhtiöltä, Airlylta, joka erottaa Puolan ja Romanian maanosan korkeimmista saasteista. Raportissa todettiin myös, että Cluj, toinen Romanian kaupunki, ei kuulu EU: n saastuneimpien kaupunkien joukkoon, ja se on jopa typpidioksidipäästöjen kärjessä.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ilmansaasteet ovat suurin terveysriski Euroopan unionissa, ja altistumisesta johtuvia ennenaikaisia ​​kuolemia on noin 379,000 XNUMX. Voimalaitokset, raskas teollisuus ja lisääntynyt autoliikenne ovat tärkeimmät pilaantumisen syyt.

Euroopan unioni on kehottanut paikallisviranomaisia ​​seuraamaan paremmin ilmanlaatua, havaitsemaan saasteiden lähteet ja edistämään politiikkaa, joka rajoittaa pilaantumista vähentämällä liikennettä.

Bryssel on jo kohdentanut Romaniaa ilmansaasteiden vuoksi. Se aloitti oikeudelliset toimet liiallisista ilmansaasteista kolmessa kaupungissa: Iaşissa, Bukarestissa ja Brasovissa.

Lontoossa toimiva kansalaisjärjestö, joka on erikoistunut kestävään käyttäytymismuutokseen, sanoo kaupunkialueilla, että ihmisten on tehtävä päätöksiä paremmasta ilmanlaadusta ja ympäristöstä suosivasta elämäntavasta: valita matkustaminen auton jakamisen kanssa polkupyörillä tai sähkömoottorilla auton sijasta.

Jätehuolto

Itä-Euroopassa ilmansaasteet, heikko jätehuolto ja vähäinen kierrätys ovat luoneet vaarallisen keittämisen. Romaniassa ilmanlaadun ohella kierrätyksen matala taso edellyttää paikallisviranomaisia.

On surullista, että Romania on yksi niistä Euroopan maista, jossa jätteiden kierrätys on vähäisintä, ja paikallisten viranomaisten on maksettava vuosittain huomattavia summia sakkoina EU: n ympäristölainsäädännön noudattamatta jättämisestä. Lisäksi on olemassa lainsäädäntöehdotus, joka tarkoittaisi, että tiettyä muovi-, lasi- ja alumiinipakkausten veroa sovellettaisiin ensi vuodesta alkaen.

EU Reporter esitteli aiemmin Ciugud-yhteisön tapauksen Keski-Romaniassa, jonka tavoitteena on palkita kierrätys käyttämällä paikallisesti kehitettyä kryptovaluutta.

Virtuaalivaluuttaa, nimeltään CIUGUban - kylän nimen yhdistämistä romanialaiseen rahasanaan - käytetään ensimmäisessä toteutusvaiheessa yksinomaan niiden kansalaisten palkkioiden maksamiseen, jotka tuovat muoviastioita kierrätyskeskuksiin. CIUGUban annetaan paikallisille, jotka tuovat muovi-, lasi- tai alumiinipakkauksia ja tölkkejä keräyskeskuksiin.

Ciugud-yhteisö vastaa todellakin EU: n kehotukseen, että paikalliset yhteisöt ryhtyvät toimiin ja muuttavat ympäristökysymyksiään.

Kuten aiemmin on raportoitu, Ciugudiin ensimmäinen sellainen yksikkö, joka antaa käteistä roskia, on jo perustettu paikalliselle koulupihalle. Jonkin sisällä posti viranomaiset mainitsivat Ciugudin kaupungintalon Facebookissa, että yksikkö on jo täynnä lasten keräämää ja tuomaa muovijätettä. Pilottihankkeen toteuttaa paikallinen hallinto yhteistyössä amerikkalaisen yrityksen kanssa, joka on yksi maailman johtavista matkailuautojen valmistajista.

Kun projekti käynnistettiin aiemmin tässä kuussa, virkamiehet mainitsivat, että taitava lähestymistapa on tarkoitettu erityisesti kouluttamaan ja kannustamaan lapsia keräämään ja kierrättämään uudelleenkäytettäviä jätteitä. Lehdistötiedotteen mukaan lapsia kehotetaan kierrättämään mahdollisimman paljon pakkauksia kesäloman loppuun mennessä ja keräämään mahdollisimman monta virtuaalista kolikkoa. Uuden lukuvuoden alussa kerätyt virtuaalikolikot muunnetaan siten, että lapset voivat käyttää rahaa pienten projektien sekä opetuksen tai koulun ulkopuolisen toiminnan rahoittamiseen.

Ciugudista tulee siten ensimmäinen yhteisö Romaniassa, joka lanseeraa oman virtuaalivaluuttansa. Pyrkimys on osa laajempaa paikallista strategiaa muuttaa Ciugudista Romanian ensimmäinen älykäs kylä.

Ciugud aikoo mennä vielä pidemmälle. Hankkeen toisessa vaiheessa Ciugudin paikallinen hallinto asettaa kierrätysasemat kunnan muille alueille, ja kansalaiset voisivat saada vastineeksi virtuaalikolikoista alennuksia kyläkaupoissa, jotka osallistuvat tähän ohjelmaan.

Ciugudin kaupungintalo analysoi jopa mahdollisuutta, että tulevaisuudessa kansalaiset voivat käyttää virtuaalivaluuttoja saadakseen tiettyjä veronalennuksia, idea, johon sisältyisi lainsäädäntöaloitteen edistäminen tältä osin.

"Romania on jälkimmäinen Euroopan unionissa uusiutumisen suhteen, mikä tarkoittaa maamme maksamia rangaistuksia ympäristötavoitteiden saavuttamatta jättämisestä. Käynnistimme tämän projektin, koska haluamme kouluttaa tulevia Ciugudin kansalaisia. Se on tärkeää lasten oppia kierrättämään ja suojelemaan ympäristöä, mikä on tärkein perintö, jonka he saavat ", sanoi Ciugudin kunnan pormestari Gheorghe Damian.

Puhuessaan EU ReporterKaupungintalon edustaja Dan Lungu selitti: "Ciugudissa toteutettu projekti on osa useita muita pyrkimyksiä, joiden tarkoituksena on opettaa lapsille kierrätystä, vihreää energiaa ja ympäristön suojelua. CiugudBanin lisäksi perustimme myös "Eco Patrol" -ryhmän koululaisia, jotka menevät yhteisöön ja selittävät ihmisille kierrätyksen tärkeyttä, jätteiden keräämistä ja vihreämpää. "

Dan Lungu kertoi EU Reporter että vain saamalla lapset mukaan he onnistuivat keräämään ja kierrättämään enemmän Ciugudin kansalaisilta. Projektin toinen vaihe saa myös paikallisen toimittajan mukaan tarjoamaan vastineeksi CiugudBan -tuotteita ja -palveluita paikallisille.

"Ja projektin kolmannessa osassa haluamme käyttää CiugudBania verojen ja julkisen palvelun maksamiseen", hän kertoi EU Reporter.

Vielä on odotettavissa, että tällaiset pienimuotoiset hankkeet kaikkialla Euroopassa riittäisivät tehokkaasti vastaamaan Itä-Euroopan ympäristöhaasteisiin.

Continue Reading

Bulgaria

Etelä-Euroopan tehokkaimmat ilmastonmuutoksen torjunnassa

Julkaistu

on

A raportti ulkosuhteista vastaavan Eurooppa-neuvoston julkaisema tutkimus osoittaa, että Romania ja Kreikka ovat alueen aktiivisimpia EU: n jäsenvaltioita ilmastonmuutosasioissa, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Ponnistelut uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi ovat lisääntyneet vuonna Kreikka, sekä suunnitelmat sulkea kivihiilikäyttöiset voimalaitokset ja jatkaa vihreän energian siirtymistä.

Myös COVID 19 -pandemian aiheuttama talouden taantuma on saattanut olla tärkeä rooli asetettaessa asialistaa Kreikan ponnisteluille vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämiseksi. Kreikka pyrkii tuomaan paljon tarvetta ulkomaisille sijoittajille, ja siirtyminen vihreään energiaan voi olla vain tapa tehdä se. Kreikka pyrkii myös asettamaan itsensä johtoasemaksi ilmastotoimissa ja on nyt mukana kehityshankkeessa saksalaisen autonvalmistajan Volkswagenin kanssa, ECFR: n raportti osoittaa.

Toinen vihreän teknologian etsijä on Romania, joka näkee paljon keskustellun eurooppalaisen vihreän sopimuksen mahdollisuutena kehittää talouttaan ja luottaa enemmän vihreään energiaan, kun sijoittajat tietävät paremmin ilmastohaasteesta.

Myös Romaniassa on käynyt pitkät keskustelut hiilen käytöstä poistamisesta. Viime kuussa valtakunnallinen kiista puhkesi, kun yli 100 kaivostyöläistä Jiu-laaksossa Romaniassa olivat barrikoituneet maan alle protestoidakseen maksamattomia palkkoja.

Hiilikaivostyöläisten kysymys Romaniassa tuo esiin todellisen kansallisen ja eurooppalaisen kysymyksen. Monilla mailla on ongelmia siirtymisestä vihreään energiaan käytävän molemmin puolin olevien poliitikkojen kanssa.

Sitten komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans astui sisään ja sanoi, että hiilellä ei ole tulevaisuutta Euroopassa ja Romanian on jätettävä hiili taakseen. Timmermans johtaa vihreän sopimuksen ja niiden direktiivien toteuttamista ja täytäntöönpanoa, jotka takaavat ilmastoneutraalin toiminnan vuoteen 2050 mennessä EU: ssa.

Bulgaria toisaalta on sitoutunut pitämään hiilialansa vielä 20-30 vuotta, raportista käy ilmi. Kaakkois-Euroopan maa yrittää saada kiinni muusta EU: sta siirtymällä vihreämpiin vaihtoehtoisiin energialähteisiin. Silti raportissa todetaan merkittävä muutos suhtautumisessa vihreään teknologiaan viime vuosina.

Sloveniasta löytyy merkittävä esimerkki EU: n jäsenmaista, jotka omaksuvat konservatiivisen lähestymistavan ilmastostrategiaan.

Raportissa todetaan, että Slovenia vähensi ilmastotavoitteitaan merkittävästi, kun uusi hallitus aloitti tehtävänsä tammikuussa 2020. Uusi hallitus ei pidä Euroopan vihreää sopimusta maan taloudellisena mahdollisuutena.

Toisin kuin Slovenia, Kroatia on ollut huomattavasti avoimempi Euroopan vihreälle sopimukselle. Kroatiassa EU: n ilmastotoimet ovat yleensä olleet myönteisiä hallitukselta, kansalaisilta ja tiedotusvälineiltä, ​​mutta COVID-19-pandemian vaikutus on marginalisoinut asian. Raportin mukaan keskeisten ilmastopolitiikkojen hyväksyminen ja täytäntöönpano ovat viivästyneet toistuvasti.

Continue Reading

Kroatia

EU: n koheesiopolitiikka: 61 miljoonaa euroa Kroatian talouden ja yhteiskunnan innovatiivisten sovellusten tutkimuksen ja innovoinnin tukemiseen

Julkaistu

on

Euroopan komissio on hyväksynyt yli 61 miljoonan euron investoinnin Euroopan aluekehitysrahasto nykyaikaistaa ja laajentaa Ruđer Bošković -instituuttia (RBI) Zagrebissa, Kroatiassa, lisätä tieteellistä tutkimuskapasiteettiaan hankkeella '' Open Scientific Infrastructure Platforms for Innovative Applications in Economy and Society '' (O-ZIP).

Koheesio- ja uudistuskomissaari Elisa Ferreira (kuvassa) sanoi: "Tämän EU-projektin ansiosta instituutti tulee kilpailukykyisemmäksi ja lisää yhteistyötään paikallisten ja kansainvälisten tutkimuskumppaneiden ja yritysten sidosryhmien kanssa. Kun otetaan huomioon kohtaamamme maailmanlaajuiset haasteet, on välttämätöntä investoida eurooppalaisiin tutkimuslaitoksiin ja hankkeisiin yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi esimerkiksi terveyden, elintarvikkeiden ja ympäristön aloilla. "

Instituutin parantunut kapasiteetti ja työympäristö auttavat kouluttamaan uuden sukupolven opiskelijoita monitieteisiltä tieteenaloilta. Tavoitteena on myös kannustaa nykyistä tutkijoiden sukupolvea pysymään Kroatiassa edistämällä maan taloudellista kehitystä ja innovaatioita. Paremmat yhteydet yrityksiin ja teollisuuteen varmistavat, että instituutin tutkimus vastaa todellisia yhteiskunnallisia ongelmia esimerkiksi ympäristön, ilmastonmuutoksen, energian, terveyden ja ikääntymisen aloilla. O-ZIP-projekti auttaa maata toteuttamaan sen Älykkään erikoistumisen strategia (S3) ja hankkeet EU: n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma (Horizon 2020) painopisteet. Lisätietoja EU: n rahoittamista Kroatian investoinneista on saatavilla Internet-sivustolta Open Data Platform.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa