Liity verkostomme!

Kiina

EU:n johtajat vierailevat Kiinassa harvoin "nollauksen" ja "riskin poistamisen" välillä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan unionin johtajan Ursula von der Leyenin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin oli määrä laskeutua Kiinaan keskiviikkona (5. huhtikuuta) yrittääkseen "palauttaa" suhteet tärkeän talouskumppanin kanssa pohtien samalla vaikeita kysymyksiä, kuten Ukrainaa ja kauppariskejä.

Macron vieraili Kiinassa viimeksi vuonna 2019, kun se on von der Leyenin ensimmäinen matka sen jälkeen, kun hänestä tuli Euroopan komission puheenjohtaja samana vuonna.

Siitä lähtien Kiinan tiukat pandemiavalvonta pakottivat kaikki diplomaattitapaamiset verkossa, kun suhteet Eurooppaan heikkenivät: ensinnäkin pysähtynyt investointisopimus vuonna 2021 ja sitten Pekingin kieltäytyminen tuomitsemasta Venäjää sen hyökkäyksestä Ukrainaan.

Macronille kohtaaminen noloa eläkemielenosoituksia kotona, matka tarjoaa mahdollisuuden laskeutua taloudellisia voittoja kun hän matkustaa 50 hengen liike-elämän valtuuskunnan, mukaan lukien Airbusin, kanssa (AIR.PA), Joka on neuvotteluryhmä iso lentokonetilaus, Alstom (ALSO.PA) ja ydinjätti EDF (EDF.PA).

Jotkut analyytikot sanoivat kuitenkin, että näyttävä sopimuksen allekirjoittaminen vaikuttaisi opportunistiselta Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten kiihtyneiden kitkojen aikana.

"Ei ole aika ilmoittaa liikesopimuksista tai uusista suurista sijoituksista", sanoi Noah Barkin, Rhodium Groupin analyytikko. "Se olisi pohjimmiltaan luottamusäänestys Kiinan taloudelle ja lähettäisi viestin, että Ranska ei ole mukana Yhdysvaltojen lähestymistavan kanssa."

Von der Leyen on sanonut, että EU:n täytyy leikata riskejä suhteissa Pekingin kanssa, mukaan lukien Kiinan pääsyn rajoittaminen herkän teknologian käyttöön ja riippuvuuden vähentäminen keskeisistä raaka-aineista, kuten kriittisistä mineraaleista sekä akuista, aurinkopaneeleista ja muista puhtaan teknologian tuotteista.

Macron kutsui von der Leyenin matkalle keinona heijastaa Euroopan yhtenäisyyttä, kun Ranskan viranomaiset kritisoivat Saksan liittokansleria Olaf Scholzia yksin menossa Kiinaan viime vuoden lopulla.

Mainos

Macronin neuvonantajat sanoivat, että hän on painostanut EU:ta järeämmäksi kauppasuhteissaan ja tukee laajalti von der Leyenin asennetta, mutta Ranskan johtaja on julkisesti pidättäytynyt käyttämästä voimakasta Kiinan vastaista retoriikkaa, koska Peking on altis kahdenvälisille vastatoimille. .

Kaupan lisäksi molemmat ovat sanoneet haluavansa saada Kiinan käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään rauhan aikaansaamiseksi Ukrainaan tai ainakin estämään Pekingiä tukemasta suoraan liittolaistaan.

"Molemmat (Macron ja von der Leyen) eivät ajattele vain liiketoimintaa, vaan myös Ukrainaa", sanoi EU:n Kiinan kauppakamarin puheenjohtaja Joerg Wuttke.

"Olen varma, että vierailusta ei tule helppoa."

Kiina ehdotti aiemmin tänä vuonna a 12 pisteen rauhansuunnitelma Ukrainan kriisille, joka kehotti molempia osapuolia sopimaan asteittaisesta deeskalaatiosta, joka johtaa kattavaan tulitaukoon.

Länsi kuitenkin hylkäsi suunnitelman suurelta osin, koska Kiina kieltäytyi tuomitsemasta Venäjää, ja Yhdysvallat ja Nato sanoivat sitten, että Kiina harkitsee aseiden lähettämistä Venäjälle, ja Peking on kiistänyt väitteet.

UKRAINA MIELESSÄ

Epäilyt Kiinan motiiveista syvenivät vasta sen jälkeen, kun presidentti Xi Jinping lensi viime kuussa Moskovaan tapaamaan Vladimir Putinia ensimmäisellä ulkomaanvierailullaan sen jälkeen, kun hän saavutti ennakkotapauksen rikkovan kolmannen presidenttikauden.

Macron on sanonut haluavansa myös korostaa Xille, jonka hän tapaa von der Leyenin kanssa torstaina, että Eurooppa ei hyväksy Kiinan aseita Venäjälle.

"Kun otetaan huomioon Kiinan läheisyys Venäjään, on selvää, että se on yksi harvoista maista, ellei ainoa, jolla voi olla tavalla tai toisella muuttava vaikutus konfliktiin", yksi Macronin neuvonantajista sanoi ennen. matka.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kertoi tapaamisessa Xin kanssa Pekingissä viime viikolla kannusti Kiinan johtaja puhua Ukrainan johdolle ja oppia ensi käden Kiovan tilanteesta rauhan kaava.

Macronin ja von der Leyenin odotetaan toistavan viestiä, että Xin pitäisi puhua myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin kanssa.

Välitettyään yllättävän levottomuuden Iranin ja Saudi-Arabian välillä viime kuussa, Kiina on halunnut esitellä itsensä maailmanlaajuisena rauhantekijänä ja vaihtoehtona Yhdysvalloille, jotka sen mukaan lietsovat liekkejä lähettämällä aseita Ukrainaan.

Neuvottelut Euroopan johtajien kanssa käyvät keskellä suurta jännitystä Yhdysvaltojen kanssa Taiwanista puolijohteiden vientikieltoon liittyvissä kysymyksissä, ja Kiina on innokas, ettei Eurooppa seuraa USA:n johtamia pyrkimyksiä hillitä nousuaan.

Von der Leyenin viime viikolla esittämiin kommentteihin Kiinan kanssa käytävän kaupan riskeistä kiinnitettynä valtion ylläpitämä kiinalainen nationalistinen äänitorvi Global Times varoitti maanantaina, että Eurooppa kärsisi kaikista yrityksistä katkaista taloussuhteita Pekingin kanssa.

"EU on vaikeassa kamppailussa, koska Yhdysvallat on suuren paineen alaisena sopeuttaa taloussuhteitaan Kiinan kanssa. Kiinan ja EU:n irrottautuminen palvelee vain Yhdysvaltojen etuja, mutta saa sekä Kiinan että Euroopan kärsimään", se sanoi.

Mutta Ukrainaa koskevien kovien keskustelujen ja kauppajännitteiden lisäksi matka tarjoaa myös joitain kevyempiä mahdollisuuksia osoittaa, mitä Macronin neuvonantaja sanoi olevan yritys "palauttaa" diplomaattiset ja taloudelliset suhteet Kiinan kanssa.

Perjantaina Xi seuraa Macronia matkalle rönsyilevään eteläiseen Guangzhoun satamaan, jossa ensimmäinen ranskalainen alus saavutti Kiinan rannoilla 17-luvulla ja missä Ranska avasi ensimmäisen konsulaattinsa.

Tapattuaan siellä opiskelijoita Macron osallistuu yksityiseen illallis- ja teeseremoniaan Kiinan johtajan kanssa, jolla on myös sentimentaalinen kiintymys kaupunkiin, koska hänen edesmennyt isänsä Xi Zhongxun työskenteli siellä provinssin ensimmäisenä sihteerinä.

"Uskomme, että tällä (matkalla) on erittäin suuri symbolinen merkitys ja se viittaa siihen, että (Ranska) on valmis käynnistämään uudelleen yhteistyön Kiinan kanssa", Henry Huiyao Wang, Kiinan ja Globalisaatiokeskuksen johtaja, pekingissä toimiva ajatushautomo.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa