Liity verkostomme!

Kiina

Xi Jinpingin Moskovan-vierailu: luodaan perusta uudelle maailmanjärjestykselle?

SHARE:

Julkaistu

on

Presidentti Xi Jinpingin (Kuvassa) äskettäisellä Venäjän-matkalla on merkittäviä seurauksia ja pohjasävyjä. Se toimii mittarina Kiinan ohjattavuudelle haastaessaan amerikkalaisen painoarvon ja dominanssin. Huolimatta amerikkalaisten kiihtyvästä vihasta, kiinalainen honcho ryhtyi rohkeasti Moskova-retkelleen, täysin tietoisena sen symbolisesta ja merkityksellisestä arvosta. kirjoittaa Salem AlKetbi, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien poliittinen analyytikko ja entinen liittovaltion kansallisneuvoston ehdokas.

Kun Kiinan johtaja on julistanut julkisesti maan parlamentille, että Yhdysvallat on keihäänretken kärjessä Kiinan "hillitsemiseksi, piirittämiseksi ja tukahduttamiseksi", Kiinan johtaja aikoo nyt vahvistaa maansa asemaa globaalilla areenalla.

John Kirby, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja, kiteytti ytimekkäästi Yhdysvaltojen näkymät maailmanlaajuisesti. Hän huomautti, että Kiinalla ja Venäjällä on molemminpuolinen halu haastaa Amerikan ylivalta ja horjuttaa YK:n ja oikeusvaltion periaatteille rakennettua kansainvälistä kehystä. Hänen mukaansa nämä kansat ovat ottaneet tavoitteensa paradigman muuttamiseen ja Amerikan herruuden kaatoon erityisesti Euroopassa ja muilla alueilla maailmanlaajuisesti.

Entinen Britannian ulkoministeri William Hague paljasti totuuden, jota länsi itsepintaisesti kieltäytyy tunnustamasta – Kiina vain ajaa strategisia etujaan kuten mikä tahansa kansakunta. The Timesille kirjoittamassaan artikkelissa hän korosti, että Venäjän on oltava Kiinan liittolainen, kun otetaan huomioon sen pyrkimykset 21-luvulle. Hän väitti, että ei riitä, että Venäjä vain linjaa Kiinan kanssa, vaan se on sidottava siihen, pakotettuna jatkamaan tällä tiellä. Tämä tarkoittaisi kaasuputkien rakentamista yksinomaan Kiinaan, sotilas- ja avaruusteknologian vaihtoa ja viime kädessä sen takaamista, ettei Kiina joudu Yhdysvaltain aggression uhriksi.

Kun presidentti Xi taitavasti solmii siteen Putinin kanssa, Kiinalla on nyt liittolainen, johon tukeutua, ja luotettava kumppani, johon voi luottaa nykyisen poliittisen ilmapiirin mukaan.

Hague sanoo: ”Lännessä toimimme myös etujemme mukaisesti tukemalla Ukrainaa, sillä jos Venäjä pääsisi eroon eurooppalaisen maan tuhoamisesta, me ja liittolaisemme tarvitsisimme huomattavasti enemmän puolustusmenoja tulevina vuosikymmeninä. Mutta uskomme myös toimivamme ihmiskunnan laajemman edun mukaisesti. Meille aseellisen hyökkäyksen tappio ja ihmisoikeuksien puolustaminen ovat tärkeitä periaatteita."

Haagin artikkeli saattoi korostaa ristiriitaa todellisuuden ja lännen itsepäisen asenteen välillä, mutta Kiina ja Venäjä ovat yrittäneet selventää, että niiden läheiset siteet eivät tarkoita "poliittis-sotilaallista liittoa". He korostavat, että heidän siteensä ei ole vihamielinen, vastakkainen tai suunnattu kolmatta osapuolta vastaan.

Mainos

Tosiasiat puhuvat kuitenkin puolestaan, sillä Kiinalla ja Moskovalla on kukoistava kauppasuhde, joka saavutti huikeat 190 miljardia dollaria vuonna 2022, mikä on 30 % enemmän kuin edellisenä vuonna, vaikka öljy- ja huipputeknologian vientikieltoon ja maiden vetäytymiseen. Länsimaisten yritysten kauppasuhteet Venäjään. Venäjän vienti Kiinaan kasvoi 43 %, kun taas Kiinan tuonti kasvoi 13 %. Samaan aikaan, kun Venäjän kauppa lännen kanssa väheni viime vuonna, Kiina on noussut Venäjän ylivoimaisesti merkittävimmäksi kauppakumppaniksi maakaasun viennin Kiinaan räjähdysmäisesti 50 % ja Kiinan venäläisen öljyn tuonnin kasvaessa 10 % vuodesta 2021.

Käsillä oleva kiireellinen kysymys on, onko Kiinan johtaja alkanut rajata konfliktinsa rajoja Yhdysvaltojen kanssa. Vastaus on myönteinen, mutta se on varovainen. Kiina aikoo edelleen irrottautua - jopa muodollisesti - kaikista kielteisistä vaikutuksista suhteitaan Venäjään ja vastustaa kantamaan Moskovan ja lännen välisen vastakkainasettelun rasitusta tai olemaan osa sitä vaativia.

Otetaan esimerkiksi Pekingin ilmoitus presidentti Xin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin välisestä ensimmäisestä suorasta keskustelusta konfliktin alkamisen jälkeen – selvä kiinalainen signaali konfliktinratkaisun asettamisesta etusijalle liiton solmimisen sijaan Venäjän kanssa. Kiinan tavoitteena on esitellä itsensä maailmanlaajuisesti hyväksyttävänä rauhanvälittäjänä, ja siinä on painopiste.

Kiina ottaa askeleita vakiinnuttaakseen asemaansa tiellä, jota se kutsuu kansainvälisten suhteiden uudeksi aikakaudeksi. Kiinan johtajan äskettäinen vierailu Moskovaan on harkittu askel tähän suuntaan, varovaisuutta ja varovaisuutta käsiteltäessä Kiinan suhteita sekä Venäjään että Eurooppaan. Yhteisessä julkilausumassa molemmat osapuolet vahvistivat Kiinan perusarvot osallisuutta, syrjimättömyyttä, kaikkien osapuolten etujen huomioon ottamista, moninapaisen maailman rakentamista ja kestävän kehityksen edistämistä maailmanlaajuisesti.

Lausunnossa myös kumottiin käsitys siitä, että mikä tahansa demokraattinen malli on muita parempi, vältytään amerikkalaisen ajatuksen asettamisesta demokratian ja diktatuurin vastakkain sekä hylättiin demokratian ja vapauksien käyttö tekosyynä puuttua asiaan ja painostaa muita valtioita.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa