Liity verkostomme!

Kiina

Xi kertoo Kaakkois-Aasian johtajille, ettei Kiina tavoittele "hegemoniaa"

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kiinan presidentti Xi Jinping (Kuvassa) kertoi 10 maan Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) johtajille maanantaina (22. marraskuuta) pidetyssä huippukokouksessa, että Peking ei "kiusaa" pienempiä alueellisia naapureitaan Etelä-Kiinan meren lisääntyvän jännitteen vuoksi, kirjoittavat Gabriel Crossley, Rozanna Latiff ja Martin Petty, Reuters.

Pekingin aluevaatimukset merestä ovat ristiriidassa useiden Kaakkois-Aasian maiden kanssa ja ovat herättäneet hälytystä Washingtonista Tokioon.

Mutta Xi sanoi, että Kiina ei koskaan etsi hegemoniaa eikä käyttäisi kokoaan hyväkseen pakottaakseen pienempiä maita, ja työskentelee ASEANin kanssa "häiriöiden" poistamiseksi.

"Kiina oli, on ja tulee aina olemaan ASEANin hyvä naapuri, hyvä ystävä ja hyvä kumppani", Kiinan valtion media lainasi Xin sanoja.

Mainos

Kiinan vaatimus Etelä-Kiinan meren suvereniteetista on kohdistanut sen ASEAN-jäseniä Vietnamia ja Filippiinejä vastaan, kun taas Brunei, Taiwan ja Malesia vaativat myös osia.

Filippiinit torstaina (18. marraskuuta) tuomitsi kolmen kiinalaisen rannikkovartiolauksen toimet, joiden se sanoi tukkineen ja käyttäneen vesitykkejä huoltoaluksissa, jotka olivat matkalla kohti Filippiinien miehittämää atollia merellä.

Yhdysvallat kutsui perjantaina Kiinan toimia "vaarallinen, provosoiva ja perusteeton", ja varoitti, että aseellinen hyökkäys Filippiinien aluksia vastaan ​​vetoaisi Yhdysvaltojen keskinäisiin puolustussitoumuksiin.

Mainos

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kertoi Xin isännöimässä huippukokouksessa, että hän "inhoaa" riitaa ja sanoi, että oikeusvaltio on ainoa tie ulos kiistasta. Hän viittasi vuonna 2016 tehtyyn kansainväliseen välitystuomioon, jonka mukaan Kiinan merioikeudella ei ollut laillista perustaa.

"Tämä ei kerro hyvää kansojemme välisistä suhteista", sanoi Duterte, joka jättää tehtävänsä ensi vuonna ja jota on aiemmin kritisoitu siitä, ettei se ole tuominnut Kiinan toimintaa kiistanalaisilla vesillä.

ASEAN-ryhmät Brunei, Kambodža, Indonesia, Laos, Malesia, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Xi kertoi huippukokouksessa, että Kiina ja ASEAN olivat "hylänneet kylmän sodan synkkyyden" - kun aluetta murskasivat suurvaltakilpailut ja konfliktit, kuten Vietnamin sota - ja olivat yhdessä ylläpitäneet alueellista vakautta.

Kiina arvostelee Yhdysvaltoja usein "kylmän sodan ajattelusta", kun Washington sitoo alueellisia liittolaisiaan vastustaakseen Pekingin kasvavaa sotilaallista ja taloudellista vaikutusvaltaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden liittyi ASEANin johtajien kanssa virtuaaliseen huippukokoukseen lokakuussa ja lupasi suurempaa sitoutumista alueen kanssa.

Huippukokous pidettiin ilman Myanmarin edustajaa, Malesian ulkoministeri Saifuddin Abdullah sanoi maanantaina. Syy poissaoloon ei ollut heti selvä, eikä Myanmarin sotilashallinnon tiedottaja vastannut kommenttia pyytäviin puheluihin.

ASEAN syrjäytti Myanmarin juntan johtajan Min Aung Hlaingin, joka on johtanut veristä tukahduttamista erimielisyyksiin vallankaappauksesta lähtien 1. helmikuuta, viime kuussa pidetyistä virtuaalihuippukokouksista, koska hän ei onnistunut tunkeutumaan sovitun rauhansuunnitelman täytäntöönpanoon, mikä oli ennennäkemätön syrjäytyminen blokille.

Myanmar kieltäytyi lähettämästä nuorempaa edustusta ja syytti ASEANia siitä, että se poikkesi puuttumattomuusperiaatteestaan ​​ja antautui lännen paineelle.

Kiina halusi Minin osallistua huippukokoukseen, diplomaattisten lähteiden mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Kiina

Taiwan sanoo, että Kiina voi saartaa tärkeimmät satamansa, varoittaa "vakavasta" uhasta

Julkaistu

on

By

Taiwanilaiset kotimaassa rakennetut alkuperäiskansojen puolustustaistelijat (IDF) osallistuvat vihollisen hyökkäystä simuloivaan suoratuliseen, laskeutumattomiin Han Kuang -sotaharjoitukseen Taichungissa, Taiwanissa 16. heinäkuuta 2020. REUTERS/Ann Wang

Kiinan asevoimat pystyvät estämään Taiwanin tärkeimmät satamat ja lentokentät, saaren puolustusministeriö sanoi tiistaina tarjoten uusimman arvionsa jättiläisen naapurinsa aiheuttamasta "vakavasta" sotilaallisesta uhasta. kirjoittaa Yew Lun Tian ja Yimou Lee.

Kiina ei ole koskaan luopunut voimankäytöstä demokraattisen Taiwanin saattamiseksi hallintaansa, ja se on lisännyt sotilaallista toimintaa saaren ympäri, mukaan lukien toistuvasti lentäen sotalentokoneita Taiwanin ilmapuolustusalueelle.

Taiwanin puolustusministeriö kertoi kahden vuoden välein julkaisemassaan raportissa, että Kiina oli aloittanut niin sanotun "harmaan vyöhykkeen" sodankäynnin viitaten siihen, että kiinalaiset sotakoneet tunkeutuivat 554:ään sen lounaisilmapuolustuksen tunnistusalueelle viime vuoden syyskuun ja elokuun lopussa.

Mainos

Sotilasanalyytikot sanovat, että taktiikka tähtää Taiwanin alistamiseen uupumuksen kautta. Reuters raportoi viime vuonna.

Samaan aikaan Kiinan kansan vapautusarmeija (PLA) pyrkii saattamaan joukkojensa modernisoinnin päätökseen vuoteen 2035 mennessä "saamaan ylivoima mahdollisissa operaatioissa Taiwania vastaan ​​ja elinkelpoiset valmiudet kieltää ulkomaiset joukot, mikä muodostaa vakavan haasteen kansalliselle turvallisuudellemme". Taiwanin ministeriö sanoi.

"Tällä hetkellä PLA pystyy suorittamaan paikallisen yhteissaarron kriittisiä satamiamme, lentokenttiämme ja lähteviä lentoreittejä vastaan, katkaisemaan ilma- ja meriliikennelinjojamme ja vaikuttamaan sotilastarvikkeiden ja logististen resurssien virtaukseen", ministeriö sanoo. sanoi.

Mainos

Kiina pitää Taiwania Kiinan alueena. Sen puolustusministeriö ei heti vastannut kommenttipyyntöön.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen sanoo, että Taiwan on jo itsenäinen maa ja vannoo puolustavansa vapauttaan ja demokratiaansa.

Tsai on asettanut Taiwanin puolustuksen vahvistamisen ensisijaiseksi tavoitteekseen ja sitoutunut valmistamaan enemmän kotimaisesti kehitettyjä aseita, mukaan lukien sukellusveneitä, ja ostamaan lisää varusteita Yhdysvalloista, saaren tärkeimmältä asetoimittajalta ja kansainväliseltä tukijalta.

Lokakuussa Taiwan ilmoitti 148 kiinalaisen ilmavoimien lentokoneesta vyöhykkeen etelä- ja lounaisteatterissa neljän päivän aikana, mikä merkitsi jännityksen dramaattista kärjistymistä Taipein ja Pekingin välillä. Lue lisää.

Kiinan sotaharjoitusten äskettäinen lisääntyminen Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä on osa sitä, mitä Taipei pitää huolella suunniteltuna häirintästrategiana.

"Sen pelottava käytös ei vain kuluta taisteluvoimaamme ja horjuta uskoamme ja moraaliamme, vaan se myös yrittää muuttaa tai haastaa Taiwanin salmen status quoa saavuttaakseen lopulta tavoitteensa "vallankaa Taiwan ilman taistelua", ministeriö sanoi. .

Vastatakseen Kiinan yritykseen "valvoa Taiwan nopeasti ja samalla kieltää ulkomaiset interventiot" ministeriö lupasi syventää ponnistelujaan "epäsymmetrisen sodankäynnin" suhteen, jotta hyökkäykset olisivat mahdollisimman tuskallisia ja vaikeita Kiinalle.

Tämä sisältää pitkän kantaman ohjusten tarkkuusiskut kohteisiin Kiinassa, rannikkomiinakenttien sijoittamisen sekä reservikoulutuksen tehostamisen. Lue lisää.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Kiina

Liettua sanoo, että sen kiviset siteet Kiinaan ovat "herätyssoitto" Euroopalle

Julkaistu

on

By

Kiinan kohtelu Liettuaa kohtaan on "herätyshuuto" Euroopalle, Liettuan apulaisulkoministeri sanoi keskiviikkona ja vaati Euroopan unionia yhtenäisyyteen Pekingin kanssa käytävissä toimissa. kirjoittavat Michael Martina ja David Brunnstrom, Reuters.

Kiina vaati elokuussa Liettuaa vetämään pois suurlähettiläänsä Pekingistä sen jälkeen, kun Taiwan ilmoitti, että sen Vilnan toimiston nimeksi tulee Taiwanin edustusto Liettuassa.

Noin 3 miljoonan asukkaan maa vetäytyi tänä vuonna myös Kiinan ja joidenkin Keski- ja Itä-Euroopan maiden välisestä "17+1"-vuoropuhelumekanismista, jonka Yhdysvallat näkee Pekingin pyrkimyksenä jakaa eurooppalaista diplomatiaa.

Jännitteiden synnyttämät kauppahäiriöt ovat muodostaneet riskin Liettuan talouskasvulle.

Mainos

"Luulen, että se on monella tapaa herätys, varsinkin eurooppalaisille, että he ymmärtävät, että jos haluat puolustaa demokratiaa, sinun on noustava sen puolesta", Liettuan varaulkoministeri Arnoldas Pranckevičius sanoi turvallisuusfoorumissa Washingtonissa.

Jotta Eurooppa olisi uskottava maailmassa ja Yhdysvaltojen kumppanina, sen on "ryhdyttävä toimiin Kiinan suhteen", Pranckevičius sanoi.

"Kiina yrittää tehdä meistä esimerkkiä - negatiivisen esimerkin, jotta muut maat eivät välttämättä seuraa sitä polkua, ja siksi on periaatekysymys, miten länsiyhteisö, Yhdysvallat ja Euroopan unioni reagoivat. " hän sanoi.

Mainos

Kiina, joka väittää demokraattisesti hallitun Taiwanin omaksi aluekseensa, on säännöllisesti vihainen kaikista liikkeistä, jotka voisivat viitata saaren olevan erillinen maa.

Vain 15 maalla on viralliset diplomaattiset suhteet Taiwaniin, mutta monilla muilla on de facto suurlähetystöjä, joita kutsutaan usein kauppatoimistoiksi käyttäen Taipein kaupungin nimeä, jotta vältetään viittaus itse saareen.

Liettuan päätös erota 17+1-mekanismista ei ollut Kiinan vastainen, vaan Eurooppa-myönteistä, Pranckevičius lisäsi.

"Meidän on puhuttava yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla, koska muuten emme voi olla uskottavia, emme voi puolustaa etujamme emmekä voi olla tasavertaisessa suhteessa Pekingin kanssa", hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Kiina

"Et ole yksin": EU-parlamentin valtuuskunta kertoo Taiwanille ensimmäisellä virallisella vierailullaan

Julkaistu

on

By

Euroopan parlamentin ensimmäinen virallinen valtuuskunta Taiwanissa totesi torstaina (4. marraskuuta), että diplomaattisesti eristetty saari ei ole yksin, ja kehotti rohkeampiin toimiin EU:n ja Taiwanin suhteiden vahvistamiseksi, koska Taipei kohtaa kasvavaa painetta Pekingistä. kirjoittaa Sarah Wu ja Yimou Lee.

Taiwan, jolla ei ole virallisia diplomaattisia suhteita yhteenkään Euroopan valtioon pientä Vatikaania lukuun ottamatta, haluaa syventää suhteita Euroopan unionin jäseniin.

Vierailu tapahtuu aikana, jolloin Kiina on lisännyt sotilaallista painetta, mukaan lukien toistuvia tehtäviä kiinalaiset sotakoneet lähellä demokraattista Taiwania, jota Peking pitää omakseen eikä ole sulkenut pois mahdollisuutta ottamaan sitä väkisin. Lue lisää.

"Tulimme tänne hyvin yksinkertaisella, hyvin selkeällä viestillä: et ole yksin. Eurooppa seisoo kanssasi", ranskalainen Euroopan parlamentin jäsen Raphael Glucksmann kertoi Taiwanin presidentille Tsai Ing-wenille kokouksessa, joka lähetettiin suorana Facebookissa. .

Mainos

"Vierailuamme on pidettävä tärkeänä ensimmäisenä askeleena", valtuuskuntaa johtava Glucksmann sanoi. "Mutta seuraavaksi tarvitsemme erittäin konkreettisen korkean tason tapaamisten ja korkean tason konkreettisten askelten ohjelman rakentaaksemme paljon vahvemman EU:n ja Taiwanin kumppanuuden."

Kolmipäiväiseen vierailuun, jonka järjestää Euroopan parlamentin ulkomaalaisten puuttumista demokraattisiin prosesseihin käsittelevä valiokunta, käydään keskusteluja Taiwanin viranomaisten kanssa uhista, kuten disinformaatiosta ja kyberhyökkäyksistä.

Tsai on varoitti Kiinan pyrkimyksiä saada vaikutusvaltaa Taiwanissa ja pyytää turvallisuusvirastoja vastustamaan soluttautumista.

Mainos
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen ja Raphael Glucksmann, Euroopan parlamentin ulkomaalaisten häirintää käsittelevän erityisvaliokunnan puheenjohtaja, osallistuvat kokoukseen Taipeissa, Taiwanissa 4. marraskuuta 2021. Taiwanin presidentin kanslia/moniste REUTERSin kautta
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen ja Raphael Glucksmann, Euroopan parlamentin ulkomaalaisten häirintää käsittelevän erityisvaliokunnan puheenjohtaja, osallistuvat kokoukseen Taipeissa, Taiwanissa 4. marraskuuta 2021. Taiwanin presidentin kanslia/moniste REUTERSin kautta

"Toivomme perustavamme demokraattisen liiton disinformaatiota vastaan", Tsai sanoi valtuuskunnalle presidentin kansliassa.

"Uskomme, että Taiwan ja EU voivat varmasti jatkaa kumppanuuden vahvistamista kaikilla aloilla."

Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu teki a harvinainen matka Eurooppaan viime kuussa, mikä suututti Pekingin, joka varoitti isäntämaita heikentämästä suhteita Kiinaan.

Pekingin kostoa peläten useimmat maat eivät halua isännöidä Taiwanin korkeita ministereitä tai lähettää korkean tason virkamiehiä saarelle.

Viime kuussa Euroopan parlamentti hyväksyi ei-sitovan päätöslauselman suhteiden syventämisestä Taiwanin kanssa muun muassa investointisopimuksen tutkimisesta.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin tuomitsi kokouksen päivittäisessä tiedotustilaisuudessa Pekingissä keskiviikkona.

"Kehotamme eurooppalaista puolta korjaamaan virheensä ja olemaan lähettämättä vääriä signaaleja Taiwanin separatistisille joukoille, muuten se vahingoittaa Kiinan ja EU:n suhteita", hän sanoi toimittajille.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa