Liity verkostomme!

Bulgaria

Saksan liittokansleri kannattaa Bulgarian ja Romanian Schengen-hakemusta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Prahan Kaarlen yliopistossa pitämässään puheessa Saksan liittokansleri ilmaisi tukensa Bulgarian ja Romanian liittymiselle paljon haluttuun Schengen-alueeseen.

In puhe, Scholz (kuvassa) totesi, että "Schengen on yksi Euroopan unionin suurimmista saavutuksista ja meidän on suojeltava ja kehitettävä sitä. Tämä tarkoittaa lisäksi jäljellä olevien aukkojen kuromista ja valtiot, kuten Kroatia, Romania ja Bulgaria, täyttävät kaikki täysjäsenyyden tekniset vaatimukset."

Romanian poliitikot innostuivat uutisesta, koska Saksa ja Alankomaat ovat viime vuosina olleet tärkeimmät vastustajat Romanian liittymiselle Schengen-alueeseen, kun taas Ranskasta - joka alun perin oli sama kanta - on tullut Romanian Schengen-jäsenyyden kannattaja.

Jonkin sisällä viesti Twitteriin, sosiaalidemokraatti Marcel Ciolacu, Romanian edustajainhuoneen johtaja, kirjoitti, että "Euroopan sosialistien perhe on ainoa eurooppalainen puolue, joka tukee romanialaisia".

Romanian presidentti Klaus Iohannis suhtautui ilmoitukseen myönteisesti sanotaan myös Twitterissä että tämä on ollut Romanian strateginen tavoite.

Viime vuonna Euroopan parlamentti vaati Romanian ja Bulgarian täysjäsenyyttä passittomaan Schengen-alueeseen. Myös EU:n komissio esitti samanlaisen pyynnön ehdottaessaan strategiaa kohti vahvempaa, tehokkaampaa ja kestävämpää Schengen-aluetta.

Bulgarian ja Romanian pyrkimys liittyä valvontavapaalle matkailualueelle on kuitenkin ollut kuoppainen. Sen jälkeen kun Euroopan parlamentti hyväksyi sen kesäkuussa 2011, ministerineuvosto hylkäsi sen saman vuoden syyskuussa - Ranskan, Alankomaiden ja Suomen hallitukset vetosivat huoleen korruption ja rikollisuuden torjunnan puutteista.

Mainos

Ranskan siirtyessä tukemaan Romanian tarjousta, Saksan, Suomen ja Hollannin vastustus jatkui. Vuonna 2018 Euroopan parlamentti äänesti päätöslauselman puolesta, jossa ehdotetaan molempien maiden hyväksymistä ja vaadittiin neuvostoa "toimimaan nopeasti" asiassa. Kuten Bulgaria ja Romania, myös Kroatia on laillisesti velvollinen liittymään Schengen-alueeseen - mutta selkeää määräaikaa ei ole näköpiirissä. Viranomaisten mukaan Romania on ollut valmis liittymään Schengeniin jo vuosia.

Matkustusvapaaseen Schengen-alueeseen liittyminen toisi merkittäviä etuja sekä Bulgarialle että Romanialle.

Tämän liittymisen myötä Romanian ja Bulgarian kansalaisten ja rahdinkuljettajien ei enää tarvitse käydä läpi rajatarkastusmenettelyä jäsenmaiden kanssa Schengenissä, mikä lyhenee merkittävästi odotusaikoja rajalla. Jos esimerkiksi Romania ja Bulgaria liittyvät myös Schengen-alueeseen, Kreikan tielle ei enää leimaa pitkiä odotuksia Romanian-Bulgarian ja Bulgarian ja Kreikan tullissa.

Lopullinen päätös Schengen-alueeseen liittymisestä on poliittinen, ja kaikkien EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet kokoavan Eurooppa-neuvoston jäsenten on tehtävä se yksimielisesti.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa