Liity verkostomme!

Bulgaria

Bulgarialaiset äänestävät presidentinvaaleissa väsyneinä rehottavaan valtaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhdistelmäkuvassa nykyinen presidentti Rumen Radev ja presidenttiehdokas Anastas Gerdzhikov saapuvat Bulgarian kansalliseen televisioon vaalikeskusteluun ennen presidentinvaalien toista kierrosta Sofiassa, Bulgariassa, 18. marraskuuta 2021. REUTERS/Stoyan Nenov

Bulgarialaiset äänestivät sunnuntaina (21. marraskuuta) maan seuraavan presidentin valinnasta toisessa vaalikierroksessa. Hän oli kyllästynyt laajalle levinneeseen korruptioon Euroopan unionin köyhimmässä jäsenvaltiossa energiakustannusten nousun ja koronaviruksen aiheuttamien korkean kuolonuhrien vuoksi., kirjoittaa Tsvetelia Tsolova.

Nykyinen presidentti Rumen Radev, 58, muutoksen puolestapuhuja, jonka tarkoituksena on puhdistaa Bulgarian imagoa EU:n korruptoituneimpana jäsenvaltiona, näyttää olevan valmis uudelle 5-vuotiskaudelle saatuaan 49.5 % äänistä ensimmäisellä kierroksella 14. marraskuuta.

Hän kilpailee Sofian yliopiston rehtori, 58-vuotiaan Anastas Gerdžikovin kanssa, joka sai viime viikolla 22.8 prosenttia äänistä ja jota tukee maan viime vuosikymmenen jyrkkä poliitikko, huhtikuussa vallasta syrjäytynyt entinen pääministeri Boyko Borissov.

Mainos

Presidentin virka on suurelta osin seremoniallinen, mutta korostuu poliittisen kriisin aikana, jolloin valtionpäämies voi nimittää väliaikaiset kabinetit. Presidenttikunta antaa myös korkean tribuunin vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.

Radev, entinen ilmavoimien komentaja, on saavuttanut suosiota tukemalla avoimesti massiivisia siirteenvastaisia ​​mielenosoituksia Borissovia vastaan ​​vuonna 2020 ja nimittäessään väliaikaisia ​​kabinetteja, jotka toivat päivänvaloon hänen viimeisen keskustaoikeistohallituksensa hämärät julkiset hankinnat. Borissov on kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Radevin toukokuussa väliaikaisiksi ministereiksi nimittämien kahden Harvardissa koulutetun yrittäjän perustama We Continue The Change (PP) -puolue voitti viime viikolla parlamenttivaalit. Lue lisää.

Mainos

Radevia tukevat Borissovin poliittiset vastustajat - PP, sosialistit ja eliittiä vastustava ITN-puolue, jotka yhdessä toisen siirtoa vastustavan ryhmän kanssa käyvät keskusteluja hallituksen muodostamisesta.

"Radev on edelläkävijä, mutta paljon riippuu siitä, lähtevätkö hänen kannattajansa todella äänestämään", sanoi Sofiassa sijaitsevan Center for Liberal Strategies -järjestön poliittinen analyytikko Daniel Smilov.

Gerdžikov, arvostettu muinaisen ja keskiaikaisen kirjallisuuden professori, on syyttänyt Radevia bulgarialaisten vastustamisesta ja sitoutunut yhdistämään kansakunnan, jota kärsivät EU:n korkeimpien joukossa COVID-kuolleisuus ja energiakustannusten nousu.

Gerdžikov tukee vahvasti Natoon kuuluvien Bulgarian länsimaisia ​​liittoutumia, ja hän on kampanjoinut parantaakseen liiketoimintamahdollisuuksia ja tukeakseen oikeuslaitoksen uudistuksia oikeusvaltion parantamiseksi 7 miljoonan asukkaan maassa.

Radev, joka kampanjoi vuonna 2016 länsimaisten Venäjän vastaisten pakotteiden poistamisen puolesta, sanoi, että Bulgarian on säilytettävä pragmaattiset siteet Moskovaan eikä sen pitäisi nähdä sitä vihollisena, ei vähiten läheisten historiallisten ja kulttuuristen yhteyksien vuoksi.

Hänen kommentit, joiden mukaan Krimin niemimaa, jonka Venäjä liitti Ukrainasta vuonna 2014, oli "tällä hetkellä venäläinen", saivat Kiivasta mielenosoituksiin. Lue lisää.

Valittu presidentti astuu virkaan ensi vuoden tammikuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Bulgaria

Radevin voitto tuo enemmän huolta kuin kunniaa Bulgarian läntisille liittolaisille

Julkaistu

on

Kun pöly laskeutui ja Rumen Radev (Kuvassa) hänet valittiin uudelleen Bulgarian presidentiksi, hänen läheisiä suhteitaan Venäjään koskevat huolenaiheet, kirjoittaa Cristian Gherasim.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat ilmaisi syvän huolensa Bulgarian presidentin Rumen Radevin kommenteista, joiden mukaan Venäjän Ukrainalta vuonna 2014 liittämä Krimin niemimaa on "venäläinen".

Sosialistiehdokas Rumen Radev voitti toisen kautensa Bulgarian presidenttinä 64–66 prosentilla äänistä, kun Anastas Gerdžikov sai 32–33 prosenttia äänistä.

Entisen pääministeri Borisovin keskustaoikeistoliiton tukema Gherdjikov lupasi yhdistää maan, joka on kärsinyt erityisesti COVID-19-pandemian ja nousevien energianhintojen aiheuttamista kriiseistä. Bulgaria on pahimman poliittisen kriisin edessä sitten kommunismin lopun kolme vuosikymmentä sitten.

Mainos

Bulgariassa presidentillä on huomattavan seremoniallinen rooli, mutta se tarjoaa vankan alustan vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen erityisesti ulkopolitiikan areenalla.

Helmikuussa 2017 Radev tuomitsi ja vaati EU:n Venäjä-vastaisten pakotteiden lopettamista, mutta kuvasi samalla Venäjän federaation suorittamaa Krimin liittämistä "kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi".

Radevista tuli myös ainoa EU:n valtionpäämies, joka osallistui Erdoganin virkaanastujaisiin. Hän totesi, että hänen mandaattiaan ei antanut hänelle Euroopan komissio tai Bulgarian hallitus, vaan Bulgarian kansa.

Mainos

Vuonna 2019 hän tuomitsi sen, että EU tunnustaa oppositiojoukot Venezuelassa. Radev kritisoi edelleen EU:n Guaidon tunnustamista ja kehotti sekä maata että EU:ta pysymään puolueettomina ja pidättäytymään tunnustamasta Guaidoa, koska hän piti tunnustamista uhkavaatimuksena, jonka hän katsoi vain pahentavan Venezuelan kriisiä.

Presidentinvaalikeskustelussa ennen uudelleenvalintaansa Radev viittasi Krimiin "tällä hetkellä venäläiseksi" ja kehotti Brysseliä palauttamaan vuoropuhelun Venäjän kanssa väittäen, että lännen Moskovan vastaiset pakotteet eivät toimineet. Voittopuheessaan hän lupasi säilyttää läheiset suhteet Bulgarian Nato-liittolaisiin, mutta on myös vaatinut pragmaattista suhdetta Venäjään.

Yhdysvaltain Sofian-suurlähetystön julkaisemassa heteessä Yhdysvallat osoitti olevansa syvästi huolissaan Bulgarian presidentin viimeaikaisista lausunnoista, joissa hän kutsui Krimiä "venäläiseksi".

"Yhdysvallat, G7, Euroopan unioni ja Nato ovat kaikki olleet selkeästi ja yksimielisesti kannassaan, että Venäjän liittämisyrityksestä ja jatkuvasta miehityksestä huolimatta Krim on Ukraina", lausunnossa sanotaan.

Radevin kommentit Krimistä ovat herättäneet protesteja Ukrainasta ja voimakasta kritiikkiä hänen vastustajiensa kotimaassa. Venäjän tukemat separatistit valtasivat osan Itä-Ukrainasta vuonna 2014, samana vuonna, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan.

Tämä johtuu Venäjän lisääntyvän toiminnan taustasta Ukrainan läheisyydessä. Länsimainen vakoilu on jo usean päivän ajan vakuuttunut siitä, että Vladimir Putin yrittää murtaa osan Ukrainan alueesta. Lisäksi Ukrainan sotilasvakoilun päällikkö edisti jopa päivämäärää, jolloin Venäjä valmistautuisi raskaaseen hyökkäykseen - "tammikuun lopussa tai helmikuun alussa" 2022. Moskovan sotaallinen asenne näkyy Yhdysvaltain uuden kansallisen turvallisuusstrategian valossa. jonka presidentti Joe Biden esittelee Yhdysvaltain kongressille joulukuussa. Tämä asiakirja voisi myös sisältää tärkeän luvun Washingtonin sotilaallisesta strategiasta Mustanmeren alueella.

Myös viikko sitten a nastay Bratislavassa toimiva kansainväliseen politiikkaan ja turvallisuuskysymyksiin keskittynyt GLOBSEC Policy Instituten tekemä ohut kiitos osoittaa, että Bulgaria on yksi niistä maista, jotka ovat herkimpiä Venäjän ja Kiinan vaikutukselle. Indeksi seuraa Yhdysvaltain ulkoministeriön Global Engagement Centerin tukemaa kaksivuotista hanketta, jossa analysoidaan haavoittuvia kohtia ulkomaisen vaikutuksen kohteena kahdeksassa maassa: Bulgariassa, Tšekin tasavallassa, Unkarissa, Montenegrossa, Pohjois-Makedoniassa, Romaniassa, Serbiassa ja Slovakiassa.

Serbia on haavoittuvin Venäjän ja Kiinan vaikutukselle ja saa 66 pistettä 100:sta. Toiseksi haavoittuvin on Unkari 43 pisteellä ja kolmas Bulgaria 36 pisteellä. Sitä seuraavat Montenegro 33:lla, Tšekki 28:lla, Slovakia 26:lla, Pohjois-Makedonia 25:llä ja Romania 18:lla on vähiten ulkomaisen vaikutuksen alainen.

”Arvioimme maat Keski-, Itä-Euroopasta ja Länsi-Balkanin alueelta. Näistä vastustuskykyisimpiä ovat Tšekki ja Romania.”, sanoi Dominika Hajdu, GLOBSECin demokratia- ja kestävyyskeskuksen johtaja ja yksi tutkimuksen tekijöistä.

Kiina on kohdistanut toistuvasti Länsi-Balkanin alueeseen yrittäessään lisätä vaikutusvaltaansa. Asiantuntijoiden mukaan Kiinan johtajat pyrkivät lisäämään vaikutusvaltaa valtioissa, jotka eivät vielä noudata EU-lainsäädäntöä.

Pekingissä yritetään turvata erilaisia ​​resursseja jopa joissakin EU-maissa. Kiinan viimeaikaiset toimet korostavat esimerkiksi kiinnostusta muuttaa Pireuksen (Kreikka) ja Zadarin (Kroatia) satamat Kiinan Euroopan-kaupan solmukohtiksi. Samaa tarkoitusta varten allekirjoitettiin sopimus nopean rautatien rakentamisesta Budapestin ja Belgradin välille, joka yhdistäisi Pireuksen satamaan ja vahvistaisi siten kiinalaisten tuotteiden pääsyä Eurooppaan.

Kiinan vaikutusvalta on kasvava, Venäjän vaikutusvalta laajemmalla alueella, koska se on paremmin ymmärretty läsnäolo, kun taas Kiina on arvoitus, joka voi mahdollisesti häiritä alueen poliittista ja kansalaisjärjestelmää, tutkimus osoittaa. Esimerkiksi Länsi-Balkanilla Venäjä on enemmän kiinnostunut häiritsemään EU:n ja Naton integraatioprosessia siellä.

"Haavoittuvimpia maita ovat enimmäkseen ne, joilla on tiiviimmät kahdenväliset suhteet Venäjään ja joiden yhteiskunnat ovat venäläisempiä ja suosivat venäläistä narratiivia", Dominika Hajdu GLOBSEC:stä uskoo.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Bulgaria

Bulgarian bussionnettomuus: Lapsia ainakin 45 kuoli

Julkaistu

on

Viranomaisten mukaan ainakin 45 ihmistä, mukaan lukien 12 lasta, on kuollut bussin törmäyksessä ja syttyessä tuleen Länsi-Bulgariassa.

Tapaus sattui moottoritiellä noin 2 tuntia paikallista aikaa (00 GMT) (00. marraskuuta) lähellä Bosnekin kylää, pääkaupungin Sofiasta lounaaseen.

Bussi oli rekisteröity Pohjois-Makedoniassa ja kuljetti Turkista palaavia turisteja.

Seitsemän ihmistä pakeni bussista ja vietiin sairaalaan palovammoilla.

Mainos

Bulgarian sisäministeriön virkamies sanoi, että on epäselvää, oliko bussi syttynyt tuleen ja sitten kaatunut vai syttynyt tuleen törmäyksen jälkeen.

Viranomaisten mukaan ajoneuvo näytti törmänneen valtatien kaiteeseen, ja kuvissa oli tieosuus, jossa puomi oli katkaistu.

Makedonian ulkoministeri Bujar Osmani kertoi toimittajille, että valmentajaporukka oli palaamassa pääkaupunkiin Skopjeen viikonloppulomamatkalta Turkin kaupunkiin Istanbuliin.

Mainos

Makedonian pääministeri Zoran Zaev puhui yhdelle eloonjääneistä, joka kertoi matkustajien nukkuneen, kun räjähdyksen ääni herätti heidät.

"Hän ja kuusi muuta selviytyjää rikkoivat bussin ikkunat ja onnistuivat pakenemaan ja pelastamaan itsensä", Zaev kertoi bulgarialaismedialle.

Tutkija ottaa kuvan valtatiellä tuleen syttyneen pohjoismakedonialaiskilvellisen bussin hylkystä
Osa moottoritien puomista vaurioitui kolarissa

Bulgarian väliaikainen pääministeri Stefan Yanev kuvaili tapausta "valtavaksi tragediaksi".

"Toivotaan, että opimme tästä traagisesta tapauksesta ja voimme estää tällaiset tapaukset tulevaisuudessa", hän sanoi toimittajille vieraillessaan onnettomuuspaikalla.

Tiistain tapahtumapaikan ympäristö Struman moottoritiellä on nyt suljettu. Tapahtumapaikalta otettu kuva näyttää hiiltyneen ajoneuvon, joka tuhoutui tulipalossa.

Paikalle saavuttuaan Bulgarian sisäministeri Boyko Rashkov sanoi, että uhrit olivat palaneet kokonaan, kertoo televisiokanava BTV.

Tutkintapalvelun päällikkö Borislav Sarafov sanoi, että "kuljettajan inhimillinen virhe tai tekninen toimintahäiriö ovat kaksi alkuperäistä versiota onnettomuudesta".

kartta
viiva

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Bulgaria

Ukraina kyseenalaistaa Bulgarian presidentin huomautuksen "Krim on venäläinen".

Julkaistu

on

Ukraina on arvostellut Rumen Radevin puhetta television presidentinvaalikeskustelussa, että "Krim on venäläinen", ja varoittaa, että se voi vahingoittaa suhteita Bulgariaan.

Ukraina kutsui Bulgarian suurlähettilään Kostadin Kodžabaševin perjantaina (19. marraskuuta) Kiovan ulkoministeriöön ilmaisemaan huolensa Bulgarian presidentin Rumen Radevin kommenteista, joiden mukaan Krim kuuluu oikeutetusti Venäjälle.

Venäjä liitti Ukrainan alueen väkisin vuonna 2014, eikä Yhdysvallat tai EU ole tunnustaneet tätä tekoa.

"Bulgarian nykyisen presidentin sanat eivät edistä hyvien naapuruussuhteiden kehittymistä Ukrainan ja Bulgarian välillä ja ovat jyrkästi ristiriidassa Sofian virallisen kannan kanssa Ukrainan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä", ulkoministeriön lausunnossa. sanoi. 

Mainos

Radev esitti huomautuksen hänen ja hänen keskustaoikeistolaisen vastustajansa Anastas Gerdjikovin välisessä tv-keskustelussa ennen presidentinvaalien toinen kierrosta sunnuntaina.

Radevin odotetaan tulevan uudelleen valituksi saatuaan 49.4 prosenttia ensimmäisellä kierroksella annetuista äänistä.

Kun Gerdjikov kysyi, katuuko hän kritiikkiään EU:n Venäjä-pakotteisiin, jotka määrättiin vuoden 2014 liittämisen jälkeen, Radev vastasi: "Krim on venäläinen, mitä muuta se voi olla?"

Mainos

Hän ei ole vielä antanut vastausta Ukrainan ulkoministeriön valitukseen.

Kuten vuonna 2016, Radev tavoittelee presidentinvaaleja itsenäisenä ehdokkaana, jota tukee Venäjä-mielinen Bulgarian sosialistipuolue.

Gerdjikov on ehdolla myös itsenäisenä ehdokkaana, mutta häntä tukee entisen pääministerin Boyko Borissovin keskustaoikeistopuolue GERB.

Gerdjikov sai myös kritiikkiä TV-esiintymisensä jälkeen, ei Ukrainan takia, vaan väitetysti uudistusten tarpeen aliarvioinnista GERBin vuosien dominoinnin jälkeen paikallispolitiikassa, jonka aikana se yhdistettiin lukuisiin kiistoihin ja korruptioväitteisiin. 

Radevia voi vahvistaa entisestään uuden tulokkaan "We Continue the Change" -puolueen eduskuntavaalien voitto, jonka muodostavat kaksi ministeriä, jotka hän nimitti tänä vuonna väliaikaishallitukseen.

Juhla oli huipussaan kansanäänestys toistuvissa parlamenttivaaleissa 14. marraskuuta 25.7 prosentilla annetuista äänistä, GERB:n edellä. Juhlat ovat parhaillaan käynnissä koalitioneuvottelut demokraattisen Bulgarian, "On sellainen kansakunta" ja Bulgarian sosialistipuolueen kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa