Liity verkostomme!

Bulgaria

Bulgarian tiedustelupäällikkö, jonka presidentti Radev erottaa, näkee Kremlin pitkän varren poistamisen takana

Julkaistu

on

Bulgarian väliaikainen hallitus on tänään (17. kesäkuuta) ehdottanut presidentti Rumen Radeville valtion tiedusteluviraston puheenjohtajan Atanas Atanasovin erottamista. Ainoastaan ​​väliaikaishallituksen nimittäneen Radevin odotetaan allekirjoittavan asetus tänään tai huomenna. Välittömästi erottamisen uutisten jälkeen Atanasov ilmoitti tiedotusvälineissä, että hänen poistamisensa syynä oli "Kremlin pitkä käsivarsi".

Tällä ilmaisulla Bulgarian tiedustelupalvelun päällikkö vakuutti, että hänen irtisanomisensa oli Venäjän tiedustelupalvelun kosto, koska äskettäin paljastettu venäläinen vakoojaverkosto Bulgariassa johti salaisiin tietoihin Moskovalle. Muistutamme, että muutama päivä sitten Venäjää kannattavan presidentin Rumen Radevin väliaikainen hallitus erosi myös kansallisen turvallisuuden valtion viraston johtajan sekä useita avainasemassa olevia pitkäaikaisia ​​työntekijöitä, jotka olivat johtavissa tehtävissä sisäasiainministeriössä.

”Viime päivinä on ollut viitteitä diktatuurista. Voimaa ei eroteta toisistaan. Olemme ainutlaatuisessa tilanteessa, jossa presidentin valtuudet ovat päällekkäisiä hänen väliaikaisen hallituksensa kanssa. Tervetuloa imperiumiin. Tiedät kuka keisari on. Hän varmistaa, että verta, leipää ja näytelmiä on joka päivä ”, sanoi erotettu valtion tiedustelupuheenjohtaja Atanas Atanasov.

Muistutamme, että jo kuukausi presidentti Rumen Radevin henkilökohtaisesti nimittämän Bulgarian väliaikaisen hallituksen toimikauden alkamisen jälkeen yli 100 valtion elinten päämiestä on erotettu.

Maan perustuslain mukaan väliaikaishallituksella on ainoa tehtävä järjestää ja pitää oikeudenmukaiset vaalit. Bulgarian kansalaiset ovat olleet jo kuukauden ajan tappiollisia valtion ilmailualan operaattorin, kansallisen tartuntatautien ja loislääkkeiden keskuksen, tieinfrastruktuuriviraston, metsänhoitoviraston jne. Vaihdetuille johtajille kaikille, joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa. vaaleissa 11. heinäkuuta.

Bulgaria

Itä-Euroopan vaaliviikonloppu tuo odottamattomia muutoksia ja toivoa edistymisestä

Julkaistu

on

Sunnuntaina (11. heinäkuuta) bulgarialaiset menivät äänestämään toisen kerran alle puolessa kuukaudessa sen jälkeen, kun entinen pääministeri Boiko Borisov epäonnistui muodostamasta hallituskoalitiota huhtikuun parlamenttivaalien jälkeen, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Kun 95% äänestysluvuista saatiin päätökseen, entisen pääministerin Boiko Borisovin GERB-keskuskeskeinen puolue voitti ensin 23.9% äänistä, keskustiedotuskeskuksen toimittamien tietojen mukaan.

Borisovin puolue on kaulan ja uuden tulokkaan perustamisen vastainen puolue "On olemassa sellaisia ​​ihmisiä" (ITN), jota johtaa laulaja ja televisio-juontaja Slavi Trifonov.

Borissovin kapea johto ei ehkä riitä hänelle ottamaan takaisin hallintaa hallintaansa.

Korruption vastaiset puolueet "Demokraattinen Bulgaria" ja "Nouse! Mafia, ulos!", ITN: n mahdolliset koalitiokumppanit saivat vastaavasti 12.6% ja 5% äänistä. Sosialistit saivat 13.6% ja MRF-puolue, joka edustaa etnisiä turkkilaisia, 10.6%.

Jotkut poliittiset asiantuntijat ovat spekuloineet, että Trifonovin puolue ITN, joka välttäisi hallituskoalition muodostamista huhtikuussa, voisi nyt yrittää muodostaa enemmistön liberaalin liiton Demokraattinen Bulgaria ja Stand Up! Mafia ulos! osapuolille. Tällöin populistipuolue, jolla ei ole selkeää poliittista asialistaa, saisi vallan. Kolme puoluetta ei kuitenkaan välttämättä saa hallituksen muodostamiseen tarvittavaa enemmistöä, ja ne voidaan joutua hakemaan tukea sosialistipuolueen tai etnisten turkkilaisten oikeuksien ja vapauden liikkeen jäseniltä.

Lähes koko viime vuosikymmenen vallassa ollut Boiko Borisovin GERB-keskuskeskeinen puolue on pilannut oksaskandaalit ja jatkuvat valtakunnalliset mielenosoitukset, jotka päättyivät vasta huhtikuussa.

Moldovan tasavallassa presidentti Sandun Euroopan-kannustava toiminta- ja solidaarisuuspuolue sai enemmistön äänistä sunnuntain parlamenttivaaleissa. Kun Moldova yrittää päästä eroon Venäjän otteesta ja siirtyä kohti Eurooppaa, vaalitaistelussa taas eurooppalaiset ja venäläiset kannattivat sarvia. Nämä kaksi suuntaa ovat antagonistisia ja olivat lisäsyy yhteiskunnan jakautumiseen, joka ei löydä yhteyttään rakentamaan Euroopan köyhimmän valtion tulevaisuutta.

Yli 3.2 miljoonan moldovalaisen odotettiin lähtevän ja äänestävänsä edustajiensa nimittämiseksi tulevassa parlamentissa Chisinaussa, mutta todellisen vaikutuksen tekivät ulkomailla asuvat moldavat. Moldovan diaspora auttaa Sandun Euroopan-puoluetta turvaamaan voiton ja siten mahdollisesti avaamaan tien Moldovan tasavallan tulevalle Euroopan yhdentymiselle.

Yli 86% Moldovan kansalaisista ulkomailla, jotka äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, kannatti presidentti Maia Sandun toiminta- ja solidaarisuuspuoluetta (PAS). PAS-voitto tarjoaa Sandhulle ystävällisen lainsäätäjän työskennellä yrittäessään viedä maata polulle Euroopan yhdentymiseen.

Maia Sandu lupasi ennen sunnuntaiäänestystä, että puolueensa voitto tuo maan takaisin eurooppalaiseen joukkoon keskittyen parempiin suhteisiin sekä naapurimaiden Romanian että Brysselin kanssa.

Aivan kuten tapahtui marraskuun äänestyksessä, jonka aikana Maia Sandu voitti presidentin, laivalla asuvat moldavat tekivät kaiken eron, koska monet äänestivät eurooppalaisten kannattajien puolesta.

Bukarestin yliopiston apulaisprofessori ja entisen Neuvostoliiton alueen asiantuntija Armand Gosu kertoi EU-toimittajalle keskustellessaan Euroopan kannattavasta voitosta, että "tämä voima luo edellytykset uudelle reformiaallolle, erityisesti oikeuslaitoksessa ja taistelussa korruptio, uudistukset, joilla pyritään luomaan suotuisa sisäinen kehys ulkomaisille investoinneille, mikä johtaa viime kädessä elintason nousuun, oikeusvaltioperiaatteeseen ja korkeaan sietokykyyn ulkomaisten puuttuessa. Sunnuntain tulos on alkua, on ollut muitakin vastaavia alkuja, mutta päästäkseen jonnekin EU: n on myös muutettava lähestymistapaansa ja tarjottava konkreettinen näkökulma. "

Armand Gosu kertoi EU Reporterille, että "Moldovan tasavaltaa kehotetaan uudistamaan itseään, ryhtymään erilaisiin yhteistyömekanismeihin EU: n kanssa, avaamaan markkinansa eurooppalaisille tuotteille ja tulemaan yhä yhteensopivammiksi EU: n standardien kanssa", mutta siitä tulee potentiaalinen EU: n jäsen maassa kestää useita vuosikymmeniä.

Mainitsemalla Venäjän vaikutusvallan Moldovan tasavallassa Gosu sanoi, että näemme selkeän irtautumisen Venäjän vaikutusalueesta, kun lopulliset tulokset ovat saavutettuina ja kun meillä on uusi parlamentaarinen enemmistö.

"Venäjän vaikutuksesta puhuttaessa asiat ovat monimutkaisempia. Chisinaussa vallan omistaneet väärät Euroopan-myönteiset hallitukset, jotka viittasivat pakenevan oligarkin hallitsemiin hallintoihin, Vladimir Plahotniuc väärinkäyttivät geopoliittista keskustelua, Venäjän vastaista retoriikkaa laillistamaan itsensä lännen edessä. Maia Sandun puolue on toisella tavalla eurooppalainen. Hän puhuu vapaan maailman arvoista eikä Venäjän uhasta tekosyynä kansalaisvapauksien rajoittamiseen, ihmisten pidättämiseen ja yhdistysten tai jopa puolueiden laittomuuteen. Uskon, että Maia Sandulla on oikea lähestymistapa tekemällä syvällisiä uudistuksia, jotka muuttavat perusteellisesti Moldovan yhteiskuntaa. Itse asiassa tilat Moldovan poistumiselle Venäjän vaikutuspiiristä luotiin seitsemän vuotta sitten, Ukrainan ja Venäjän välisen sodan syttymisen jälkeen, keväällä 7. Äänestystulos osoittaa yhteiskunnan sosiaalisen vaatimuksen siirtyä länteen , radikaalien muutosten tukemiseksi 2014 vuotta itsenäisyyden jälkeen. "

Continue Reading

Bulgaria

Bulgarian parlamenttivaaleista ei tule selvää voittajaa

Julkaistu

on

By

Nainen kävelee demokraattisen Bulgaria-puolueen vaalitaulun ohessa Sofiassa, Bulgariassa, 8. heinäkuuta 2021. REUTERS / Stoyan Nenov
Mies äänestää eduskuntavaalien aikana äänestyspaikassa Sofiassa, Bulgariassa, 11. heinäkuuta 2021. REUTERS / Spasiyana Sergieva

Bulgarian parlamenttivaalit eivät tuottaneet selkeää voittajaa sunnuntaina (11. heinäkuuta), osoittivat exit poll -tutkimukset. Uusi eliittivastainen puolue On sellaista kansaa (ITN) oli tiukasti edellisen entisen pääministerin Boyko Borissovin vasemmistolainen GERB-puolue, kirjoittaa Tsvetelia Tsolova.

Bulgarian toiset vaalit huhtikuusta lähtien heijastavat syvää erimielisyyttä Euroopan unionin köyhimmässä jäsenvaltiossa Borissovin vuosikymmeniä kestäneen hallinnon perinnöstä.

Monet ovat kääntyneet perustamis- tai oksastuksenvastaisiin puolueisiin toivoen määrätietoisempia toimia laajamittaisen korruption torjunnassa, syyttäen Borissovia, 62, silmän sulkemisesta tai jopa voimakkaiden oligarkkien tukemisesta.

Mutta GERB hyötyy edelleen julkisesta tuesta sen pyrkimyksille nykyaikaistaa romahtavaa infrastruktuuria ja tieverkkoa ja vahvistaa julkisen sektorin palkkaa.

Gallup Internationalin tutkimus osoitti, että suosittu televisio-isännän ja laulajan Slavi Trifonovin johtama ITN oli 23.2%, ennen kuin GERB oli 23%. Alpha Research nosti myös ITN: n 24 prosenttiin ja GERB: n 23.5 prosenttiin.

Vaikka viralliset tulokset vahvistavat GERB: n suurimmaksi puolueeksi, sen mahdollisuudet perustaa hallitseva koalitio ovat vähäiset, poliittiset tarkkailijat sanovat. GERB tuli ensimmäiseksi epävarmoissa vaaleissa huhtikuussa ja voitti 26.2%, mutta muut puolueet välttivät sitä.

ITN voi olla paremmassa asemassa todennäköisten kumppaniensa, kahden pienen siirteenvastaisen ryhmittymän, demokraattisen Bulgarian ja Stand Up! Mafia ulos!

Mutta viikkojen koalitioneuvottelut tai jopa uudet vaalit ovat nyt mahdollisia, mikä tarkoittaa, että Bulgaria voi kohdata vaikeuksia hyödyntää Euroopan unionin monen miljardin euron koronaviruksen elvytyspakettia tai hyväksyä sen vuoden 2022 budjettisuunnitelmia.

GERB myönsi nopeasti mahdollisuutensa palata hallitukseen.

"Jatkamme työtä sen puolesta, mihin uskomme, riippumatta siitä, mihin rooliin äänestäjät ovat päättäneet. Itse asiassa oppositio on oikeudenmukainen ja kunniallinen tapa puolustaa periaatteitamme", GERB: n varajohtaja Tomislav Donchev kertoi.

Liberal Strategies Centerin poliittinen analyytikko Daniel Smilov sanoi, että ITN: n johtama koalitio voi olla 5-10 paikkaa lyhyt voidakseen hallita ilman pitkään vakiintuneiden ryhmittymien, kuten sosialistien tai etnisen turkkilaisen MRF: n, tukea.

"Hallituksen muodostaminen on erittäin vaikeaa", hän sanoi.

Protestipuolueet, jotka haluavat kehittää läheisiä suhteita Bulgarian liittolaisiin Naton ja Euroopan unionin alueella, ovat luvanneet uudistaa oikeuslaitoksen vahvistamaan oikeusvaltiota ja varmistamaan varojen asianmukaisen käytön, joka johtuu EU: n koronaviruksen palautuspaketista.

Bulgarialla on ollut pitkä historia korruptiosta, mutta kampanjassa ovat hallinneet useita viimeaikaisia ​​skandaaleja ja Yhdysvaltain viime kuussa määräämiä pakotteita useille bulgarialaisille väitetyn siirteen vuoksi.

Nykyinen väliaikainen hallitus, joka on nimitetty huhtikuun äänestyksen jälkeen, on syyttänyt Borissovin kabinettia miljardien levojen veronmaksajien rahojen käyttämisestä ilman avoimia hankintamenettelyjä muiden puutteiden lisäksi.

GERB kiistää väärinkäytökset ja sanoo, että tällaiset syytökset ovat poliittisesti motivoituneita.

Continue Reading

Bulgaria

Itä-Euroopassa on joitain EU: n saastuneimpia kaupunkeja - Mitkä ovat alueen haasteet ja mitä ratkaisuja on olemassa?

Julkaistu

on

Eurostatin mukaan, korkein vaarallisten hienojen hiukkasten pitoisuus on kaupunkialueilla Bulgariassa (19.6 μg / m3), Puolassa (19.3 μg / m3), Romaniassa (16.4 μg / m3) ja Kroatiassa (16 μg / m3), kirjoittaa Cristian Gherasim.

EU: n jäsenvaltioista Bulgarian taajama-alueilla on korkein hienojen hiukkasten pitoisuus, selvästi yli Maailman terveysjärjestön suositteleman tason.

Taajuuden vastakkaisessa päässä Pohjois-Euroopassa on pienimmät hiukkaspäästöt PM2,5: n kanssa EU: ssa. Viro (4,8 µg / m3), Finlanda (5,1 µg / m3) ja Suedia (5,8 µg / m3) pitävät puhtaimman ilman huippupisteitä.

PM2.5 on vaarallisimpia epäpuhtauksien pienhiukkasista, halkaisijaltaan alle 2.5 mikronia. Toisin kuin PM10 (eli 10 mikronin kokoisia hiukkasia), PM2.5-hiukkaset voivat olla terveydelle haitallisempia, koska ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin. Epäpuhtaudet, kuten ilmakehään suspendoituneet hienot hiukkaset, lyhentävät elinajanodotetta ja hyvinvointia ja voivat johtaa monien kroonisten ja akuuttien hengityselinten ja sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiseen tai pahenemiseen.

Romanialla on eräitä ilman epäpuhtauksien eniten kärsineitä alueita Euroopan unionissa.

Ilmansaaste

Ilmanlaatualan IQAirin maaliskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Romania sijoittui 15. sijalle Euroopan saastuneimpien maiden joukossa vuonna 2020 ja Bukarestin pääkaupunki 51. sijalla maailmanlaajuisesti. Maailman saastunein pääoma on Delhi (Intia). Toisaalta puhtainta ilmaa löytyy keskellä merta olevista saarista, kuten Neitsytsaaret ja Uusi-Seelanti, tai Pohjoismaiden pääkaupungeista Ruotsista ja Suomesta.

Huonoja uutisia Romaniasta tulee myös ilmanlaadun seurantayhtiöltä, Airlylta, joka erottaa Puolan ja Romanian maanosan korkeimmista saasteista. Raportissa todettiin myös, että Cluj, toinen Romanian kaupunki, ei kuulu EU: n saastuneimpien kaupunkien joukkoon, ja se on jopa typpidioksidipäästöjen kärjessä.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ilmansaasteet ovat suurin terveysriski Euroopan unionissa, ja altistumisesta johtuvia ennenaikaisia ​​kuolemia on noin 379,000 XNUMX. Voimalaitokset, raskas teollisuus ja lisääntynyt autoliikenne ovat tärkeimmät pilaantumisen syyt.

Euroopan unioni on kehottanut paikallisviranomaisia ​​seuraamaan paremmin ilmanlaatua, havaitsemaan saasteiden lähteet ja edistämään politiikkaa, joka rajoittaa pilaantumista vähentämällä liikennettä.

Bryssel on jo kohdentanut Romaniaa ilmansaasteiden vuoksi. Se aloitti oikeudelliset toimet liiallisista ilmansaasteista kolmessa kaupungissa: Iaşissa, Bukarestissa ja Brasovissa.

Lontoossa toimiva kansalaisjärjestö, joka on erikoistunut kestävään käyttäytymismuutokseen, sanoo kaupunkialueilla, että ihmisten on tehtävä päätöksiä paremmasta ilmanlaadusta ja ympäristöstä suosivasta elämäntavasta: valita matkustaminen auton jakamisen kanssa polkupyörillä tai sähkömoottorilla auton sijasta.

Jätehuolto

Itä-Euroopassa ilmansaasteet, heikko jätehuolto ja vähäinen kierrätys ovat luoneet vaarallisen keittämisen. Romaniassa ilmanlaadun ohella kierrätyksen matala taso edellyttää paikallisviranomaisia.

On surullista, että Romania on yksi niistä Euroopan maista, jossa jätteiden kierrätys on vähäisintä, ja paikallisten viranomaisten on maksettava vuosittain huomattavia summia sakkoina EU: n ympäristölainsäädännön noudattamatta jättämisestä. Lisäksi on olemassa lainsäädäntöehdotus, joka tarkoittaisi, että tiettyä muovi-, lasi- ja alumiinipakkausten veroa sovellettaisiin ensi vuodesta alkaen.

EU Reporter esitteli aiemmin Ciugud-yhteisön tapauksen Keski-Romaniassa, jonka tavoitteena on palkita kierrätys käyttämällä paikallisesti kehitettyä kryptovaluutta.

Virtuaalivaluuttaa, nimeltään CIUGUban - kylän nimen yhdistämistä romanialaiseen rahasanaan - käytetään ensimmäisessä toteutusvaiheessa yksinomaan niiden kansalaisten palkkioiden maksamiseen, jotka tuovat muoviastioita kierrätyskeskuksiin. CIUGUban annetaan paikallisille, jotka tuovat muovi-, lasi- tai alumiinipakkauksia ja tölkkejä keräyskeskuksiin.

Ciugud-yhteisö vastaa todellakin EU: n kehotukseen, että paikalliset yhteisöt ryhtyvät toimiin ja muuttavat ympäristökysymyksiään.

Kuten aiemmin on raportoitu, Ciugudiin ensimmäinen sellainen yksikkö, joka antaa käteistä roskia, on jo perustettu paikalliselle koulupihalle. Jonkin sisällä posti viranomaiset mainitsivat Ciugudin kaupungintalon Facebookissa, että yksikkö on jo täynnä lasten keräämää ja tuomaa muovijätettä. Pilottihankkeen toteuttaa paikallinen hallinto yhteistyössä amerikkalaisen yrityksen kanssa, joka on yksi maailman johtavista matkailuautojen valmistajista.

Kun projekti käynnistettiin aiemmin tässä kuussa, virkamiehet mainitsivat, että taitava lähestymistapa on tarkoitettu erityisesti kouluttamaan ja kannustamaan lapsia keräämään ja kierrättämään uudelleenkäytettäviä jätteitä. Lehdistötiedotteen mukaan lapsia kehotetaan kierrättämään mahdollisimman paljon pakkauksia kesäloman loppuun mennessä ja keräämään mahdollisimman monta virtuaalista kolikkoa. Uuden lukuvuoden alussa kerätyt virtuaalikolikot muunnetaan siten, että lapset voivat käyttää rahaa pienten projektien sekä opetuksen tai koulun ulkopuolisen toiminnan rahoittamiseen.

Ciugudista tulee siten ensimmäinen yhteisö Romaniassa, joka lanseeraa oman virtuaalivaluuttansa. Pyrkimys on osa laajempaa paikallista strategiaa muuttaa Ciugudista Romanian ensimmäinen älykäs kylä.

Ciugud aikoo mennä vielä pidemmälle. Hankkeen toisessa vaiheessa Ciugudin paikallinen hallinto asettaa kierrätysasemat kunnan muille alueille, ja kansalaiset voisivat saada vastineeksi virtuaalikolikoista alennuksia kyläkaupoissa, jotka osallistuvat tähän ohjelmaan.

Ciugudin kaupungintalo analysoi jopa mahdollisuutta, että tulevaisuudessa kansalaiset voivat käyttää virtuaalivaluuttoja saadakseen tiettyjä veronalennuksia, idea, johon sisältyisi lainsäädäntöaloitteen edistäminen tältä osin.

"Romania on jälkimmäinen Euroopan unionissa uusiutumisen suhteen, mikä tarkoittaa maamme maksamia rangaistuksia ympäristötavoitteiden saavuttamatta jättämisestä. Käynnistimme tämän projektin, koska haluamme kouluttaa tulevia Ciugudin kansalaisia. Se on tärkeää lasten oppia kierrättämään ja suojelemaan ympäristöä, mikä on tärkein perintö, jonka he saavat ", sanoi Ciugudin kunnan pormestari Gheorghe Damian.

Puhuessaan EU ReporterKaupungintalon edustaja Dan Lungu selitti: "Ciugudissa toteutettu projekti on osa useita muita pyrkimyksiä, joiden tarkoituksena on opettaa lapsille kierrätystä, vihreää energiaa ja ympäristön suojelua. CiugudBanin lisäksi perustimme myös "Eco Patrol" -ryhmän koululaisia, jotka menevät yhteisöön ja selittävät ihmisille kierrätyksen tärkeyttä, jätteiden keräämistä ja vihreämpää. "

Dan Lungu kertoi EU Reporter että vain saamalla lapset mukaan he onnistuivat keräämään ja kierrättämään enemmän Ciugudin kansalaisilta. Projektin toinen vaihe saa myös paikallisen toimittajan mukaan tarjoamaan vastineeksi CiugudBan -tuotteita ja -palveluita paikallisille.

"Ja projektin kolmannessa osassa haluamme käyttää CiugudBania verojen ja julkisen palvelun maksamiseen", hän kertoi EU Reporter.

Vielä on odotettavissa, että tällaiset pienimuotoiset hankkeet kaikkialla Euroopassa riittäisivät tehokkaasti vastaamaan Itä-Euroopan ympäristöhaasteisiin.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa