Liity verkostomme!

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian serbien entistä sotapäällikköä Mladicia vastaan ​​pidettiin voimassa kansanmurha

Julkaistu

on

Yhdistyneiden Kansakuntien sotarikostuomarit pitivät tiistaina (8. kesäkuuta) kansanmurhaa koskevaa tuomioita ja elinkautista entistä Bosnian serbien sotapäällikköä Ratko Mladicia vastaan ​​vahvistaen hänen keskeisen roolinsa Euroopan pahimmissa julmuuksissa toisen maailmansodan jälkeen. kirjoittaa Anthony Deutsch että Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, johti Bosnian serbijoukkoja Bosnian sodan aikana vuosina 1992–95. Hänet tuomittiin vuonna 2017 syytteistä kansanmurhasta, ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista ja sotarikoksista, mukaan lukien Bosnian pääkaupungin Sarajevon siviiliväestön terrorisointi 43 kuukauden piirityksen aikana, ja yli 8,000 muslimimiehen ja -poikan taposta itäkaupungissa. Srebrenican vuonna 1995.

"Hänen nimensä tulisi sijoittaa historian kaikkein turmeltuneimpien ja julmimpien hahmojen luetteloon", ylituomioistuimen syyttäjä Serge Brammertz sanoi tuomion jälkeen. Hän kehotti kaikkia entisen Jugoslavian etnisesti jakautuneen alueen virkamiehiä tuomitsemaan entisen kenraalin.

Mladic, joka oli riitauttanut sekä syyllisen tuomion että elinkautisen oikeudenkäynnissään, pukeutui mekkopaitaan ja mustaan ​​pukuun ja seisoi lattiaa katsellen, kun muutoksenhakutuomio luettiin Haagin oikeudessa.

Muutoksenhakukamari "hylkää Mladicin valituksen kokonaisuudessaan ..., hylkää syyttäjän valituksen kokonaisuudessaan ..., vahvistaa oikeudenkäyntikammion Mladicille määräämän elinkautisen vankeusrangaistuksen", puheenjohtaja puheenjohtaja Prisca Nyambe sanoi.

Tulos rajoittaa 25 vuoden oikeudenkäyntejä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, joka tuomitsi 90 ihmistä. ICTY on yksi Haagissa sijaitsevan kansainvälisen rikostuomioistuimen, joka on maailman ensimmäinen pysyvä sotarikostuomioistuin, edeltäjä.

"Toivon, että tällä Mladic-tuomiolla tämän (Bosnian serbien johtaman yksikön) Republika Srpskan lapset ja Serbiassa lapset, jotka elävät valheissa, lukevat tämän", Munira Subasic, jonka poika ja aviomies tapettiin Srebrenicaa valloittaneiden serbien joukot, sanoi päätöksen jälkeen korostaen serbien kansanmurhan kieltämistä.

Monet serbit pitävät Mladicia edelleen sankarina, ei rikollisena.

Sodanjälkeinen Bosnian serbipäällikkö Milorad Dodik, joka johtaa nyt Bosnian kolmikantalaista etnisten ryhmien välistä presidenttikuntaa, tuomitsi tuomion. "Meille on selvää, että täällä yritetään luoda myytti kansanmurhasta, jota ei ole koskaan tapahtunut", Dodik sanoi.

'HISTORINEN TUOMIO'

Bosnian serbikenraali Ratko Mladicia ohjaa ranskalainen ulkouima-legioonan upseeri saapuessaan YK: n ranskalaisen komentajan kenraali Philippe Morillonin isännöimään kokoukseen Sarajevon, Bosnia ja Hertsegovinan, lentokentälle maaliskuussa 1993. Kuva otettu maaliskuussa 1993. REUTERS / Chris Helgren
Bosnian serbien entinen sotajohtaja Ratko Mladic eleitä ennen valituksenalaisen tuomion julistamista Haagissa, Alankomaissa, 8. kesäkuuta 2021 pidetyssä YK: n kansainvälisessä rikostuomioistuinten jäännösmekanismissa (IRMCT) XNUMX. kesäkuuta XNUMX. Peter Dejong / Pool REUTERSin kautta
Bosnialainen musliminainen reagoi odottaessaan Bosnian serbin entisen sotilasjohtajan Ratko Mladicin lopullista tuomiota Srebrenica-Potocarin kansanmurhan muistokeskuksessa, Bosnia ja Hertsegovinassa, 8. kesäkuuta 2021. REUTERS / Dado Ruvic

Washingtonissa Valkoinen talo kiitti YK: n tuomioistuinten työtä sotarikosten tekijöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

"Tämä historiallinen tuomio osoittaa, että kammottavia rikoksia tekevillä on vastuu. Se vahvistaa myös yhteistä päättäväisyyttämme estää tulevia julmuuksia tapahtumasta kaikkialla maailmassa", siinä todetaan.

Muutoksenhakutuomarit totesivat, että Mladic, joka ICTY: n syytteen jälkeen oli pakeneva 16 vuotta vuoteen 2011 saakka, pysyi vangittuna Haagissa, kun hänen siirtymisestä valtioon, jossa hän suorittaa rangaistuksen, tehtiin järjestelyjä. Ei vielä tiedetä, mikä maa vie hänet.

Mladicin lakimiehet olivat väittäneet, että entistä kenraalia ei voida pitää vastuullisena hänen alaistensa tekemistä mahdollisista rikoksista. He pyysivät vapautusta tai uudelleenkäsittelyä.

Syyttäjät olivat pyytäneet muutoksenhakupaneelia pitämään Mladicin tuomio ja elinkautinen täysimääräisesti voimassa.

He halusivat myös, että hänet todettaisiin syylliseksi kansanmurhan ylimääräiseen syytteeseen etnisen puhdistuksen kampanjassa - pyrkimyksessä karkottaa Bosnian muslimeja, kroaatteja ja muita ei-serbejä kaadettavaksi Suur-Serbia - sodan alkuvuosina. siihen sisältyivät julmat vankileirit, jotka järkyttivät maailmaa.

Myös tämä syyttäjän valitus hylättiin. Vuoden 2017 tuomiossa todettiin, että etninen puhdistuskampanja merkitsi vainoa - rikos ihmiskuntaa vastaan ​​- mutta ei kansanmurhaa.

Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuspäällikkö Michelle Bachelet sanoi tiistaina Mladicin lopullisen päätöksen tarkoittaneen kansainvälisen oikeusjärjestelmän pitävän häntä vastuuseen.

"Mladicin rikokset olivat inhottava huipentuma poliittisen voiton aikaansaamaan vihaan", Bachelet sanoi lausunnossaan.

ICTY: n alempi oikeusistuin katsoi, että Mladic oli osa "rikollista salaliittoa" Bosnian serbien poliittisten johtajien kanssa. Se totesi myös, että hän oli "suorassa yhteydessä" Serbian silloiseen presidenttiin Slobodan Miloseviciin, joka kuoli vuonna 2006 vähän ennen tuomiota omassa ICTY: n oikeudenkäynnissä kansanmurhaan ja ihmisyyttä vastaan ​​tehtyihin rikoksiin.

Mladicin katsottiin olevan ratkaisevassa asemassa joissakin kauhistuttavimmista rikoksista, jotka tehtiin Euroopan maaperällä toisen maailmansodan natsien holokaustin jälkeen.

Tuomioistuin totesi Mladicin olevan keskeisessä asemassa Srebrenican teurastuksessa - joka tapahtui YK: n nimeämälle siviileille tarkoitetulla "turvallisella alueella" - koska hän hallitsi sekä mukana olevia sotilas- että poliisiyksiköitä.

Korkean edustajan Josep Borrellin ja komissaari Olivér Várhelyin yhteinen lausuma Ratko Mladicin tuomitsemisesta kansanmurhaan

Kansainvälisen rikostuomioistuinten jäännösmekanismin (IRMCT) lopullinen tuomio Ratko Mladićin tapauksessa saa päätökseen Bosnia ja Hertsegovinassa käydyn sotarikosten, myös kansanmurhan, keskeisen oikeudenkäynnin Euroopan lähihistoriassa.

"Kun muistetaan henkensä menettäneet, syvimmät myötätuntomme ovat heidän rakkaimpiensa ja eloonjääneiden kanssa. Tämä tuomio auttaa parantamaan kaikkia kärsineitä.

"EU odottaa kaikkien Bosnia ja Hertsegovinan sekä Länsi-Balkanin poliittisten toimijoiden osoittavan täyttä yhteistyötä kansainvälisten tuomioistuinten kanssa, kunnioittavan niiden päätöksiä ja tunnustavan riippumattomuutensa ja puolueettomuutensa.

"Sotarikollisten kansanmurhan kieltäminen, revisionismi ja ylistäminen ovat ristiriidassa keskeisimpien eurooppalaisten arvojen kanssa. Tämän päivän päätös on Bosnia ja Hertsegovinan ja alueen johtajille mahdollisuus tosiasiat huomioon ottaen näyttää tietä uhrien kunnioittamisessa ja edistää suotuisaa ympäristöä sovintoon sodan perintöjen voittamiseksi ja kestävän rauhan rakentamiseksi. 

"Tämä on ennakkoedellytys Bosnia ja Hertsegovinan vakaudelle ja turvallisuudelle ja olennainen osa EU: n polkua. Se on myös yksi Bosnia ja Hertsegovinan EU-jäsenyyshakemusta käsittelevän komission lausunnon 14 tärkeimmistä prioriteeteista.

"Bosnia ja Hertsegovinan sekä naapurimaiden kansainvälisten ja kotimaisten tuomioistuinten on jatkettava tehtäväänsä tarjota oikeudenmukaisuus kaikille sotarikosten, ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjen rikosten ja kansanmurhan uhreille ja heidän perheenjäsenilleen. Ei saa olla rankaisemattomuutta."

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

"Ole hyvä ja auta meitä": Maahanmuuttajat, jotka ovat alttiina jäätyvälle Bosnian talvelle, odottavat mahdollisuutta päästä EU: hun

Julkaistu

on

By

Sadat maahanmuuttajat turvautuvat hylätyissä rakennuksissa Luoteis-Bosnian kaupungissa Bihacissa ja sen ympäristössä ja kääriytyvät parhaalla mahdollisella tavalla lunta ja pakkasia vastaan ​​ja toivovat pääsevänsä lopulta EU: n jäsen Kroatiaan rajan yli, kirjoittaa .
Bosniasta on alkuvuodesta 2018 tullut osa kauttakulkureittiä tuhansille Aasiasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saapuville maahanmuuttajille, jotka pyrkivät tavoittamaan Euroopan rikkaammat maat.

Mutta on yhä vaikeampaa ylittää EU: n rajat, ja köyhtyneestä Bosniasta on tullut umpikuja sen etnisesti jakautuneen hallituksen kykenemättömäksi selviytymään, jättäen sadat ihmiset ilman asianmukaista suojaa.

Afganistanista tuleva Ali, 16, on nukkunut hylätyssä bussissa melkein kuusi kuukautta lähdettyään Bihacin leiriltä.

"Minulla on todella huono tapa, täällä ei ole ketään, joka huolehtii meistä, eikä olosuhteet ole täällä turvalliset", Ali kertoi Reutersille.

”Ihmiset, joiden on tarkoitus tukea meitä, ovat tulleet ottamaan meiltä asioita ja myyneet niitä sitten leirin sisällä tai muualla. Meillä ei ole mitään täällä ... Ole hyvä ja auta meitä. "

Bosniassa on noin 8,000 maahanmuuttajaa, noin 6,500 leiriä pääkaupungin Sarajevon ympärillä ja Kroatian rajalla olevan maan luoteiskulmassa.

Maanantaina (11. tammikuuta) EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell keskusteli puhelimitse Bosnian puheenjohtajakauden Serbian puheenjohtajan Milorad Dodikin kanssa ja kehotti Bosnian viranomaisia ​​parantamaan maahanmuuttajien vakavia humanitaarisia olosuhteita ja avoimia keskuksia tasaisemmin koko maassa.

Serbian ja Kroatian hallitsemat Bosnian alueet kieltäytyvät majoittamasta maahanmuuttajia, joista suurin osa tulee muslimeista.

"Borrell korosti, että laiminlyönnillä olisi vakavia seurauksia Bosnia ja Hertsegovinan maineelle", hänen toimistonsa sanoi lausunnossaan.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM), joka johtaa Bosnian leirejä, sanoi, että sen mobiiliryhmät auttavat noin tuhatta ihmistä, jotka kyykkyisivät taloissa, jotka autioiksi tai tuhoutuivat Bosnian sodan aikana 1,000-luvulla.

"Heillä ei ole mahdollisuutta säännölliseen ruoanjakeluun", sanoi IOM-leirin johtaja ja koordinaattori Natasa Omerovic. "He eivät voi hakea lääkärin apua."

Viime viikkoon saakka 900 ihmistä jäi ilman suojaa sen jälkeen, kun noin 26 km: n päässä sijaitseva Lipan kesäleiri sytytettiin tuleen, kun IOM päätti vetäytyä, koska se ei ollut tarpeeksi lämmin talveksi.

Bosnian viranomaiset, jotka jättivät kuukausia välittämättä Euroopan unionin pyynnöistä löytää vaihtoehtoinen sijainti, ovat nyt toimittaneet lämmitettyjä sotilastelttoja ja sänkyjä.

Sunnuntai-iltana ryhmä, joka löysi suojan Bihacin hylätystä talosta, söi vaatimattoman illallisen soihtuvalossa improvisoidulla tulella. He nukuivat likaisella betonilattialla ilman vettä. Jotkut käyttivät lumessa vain muovisia tossuja.

"Liian kovaa elämää täällä", sanoi Shabaz Kan Afganistanista.

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnia ja Hertsegovina: EU myöntää lisäksi 3.5 miljoonaa euroa haavoittuvien pakolaisten ja maahanmuuttajien tukemiseen

Julkaistu

on

Euroopan komissio on tänään ilmoittanut 3.5 miljoonan euron lisä humanitaarisesta avusta haavoittuvien pakolaisten ja maahanmuuttajien auttamiseksi Bosnia ja Hertsegovinassa humanitaarisen katastrofin edessä. Yli 1,700 pakolaista ja muuttajaa on ilman asianmukaista suojaa ja tukea Una Sanan kantonissa. Lipan vastaanottokeskuksen sulkemisen jälkeen, joka ei ollut talvisuojattu ja joka myös kärsi tulipalosta, 900 ihmistä on tällä hetkellä entisellä leirintäalueella. Lisäksi 800 muuta pakolaista ja maahanmuuttajaa, mukaan lukien lapset, viipyvät ulkona ankarissa talviolosuhteissa.

Korkea edustaja / varapuheenjohtaja Josep Borrell sanoi: "Una Sanan kantonin tilannetta ei voida hyväksyä. Talvitiiviit majoitukset ovat edellytys inhimillisille elinoloille, jotka on aina varmistettava. Paikallisviranomaisten on annettava nykyiset tilat saataville ja tarjottava väliaikainen ratkaisu, kunnes Lipan leiri rakennetaan uudelleen pysyväksi tilaksi. EU: n humanitaarinen apu tarjoaa ahdistuneille ihmisille pääsyn perustarvikkeisiin, mikä helpottaa heidän nykyistä tilannettaan välittömästi. Pitkän aikavälin ratkaisuja tarvitaan kuitenkin kiireellisesti. Kehotamme viranomaisia ​​olemaan jättämättä ihmisiä kylmään ilman pääsyä saniteettitiloihin maailmanlaajuisen pandemian keskellä. "

Kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič sanoi: "Sadat ihmiset, lapset mukaan lukien, nukkuvat ulkona pakkasella Bosnia ja Hertsegovinassa. Tämä humanitaarinen katastrofi voitaisiin välttää, jos viranomaiset luovat maalle riittävän talvisen turvakapasiteetin, muun muassa hyödyntämällä EU tarjoaa hätäapua myös ulkona nukkuneille jakamalla ruokaa, huopia, lämpimiä vaatteita ja jatkaa ilman huoltajaa olevien alaikäisten tukemista. Humanitaarista apua ei kuitenkaan tarvita Bosnia ja Hertsegovinassa, jos maa toteuttaa asianmukaisen muuttoliikkeen hallintaa, kuten EU on pyytänyt monta vuotta. "

3. tammikuuta ilmoitettu humanitaarinen rahoitus tarjoaa pakolaisille ja maahanmuuttajille lämpimiä vaatteita, huopia, ruokaa sekä terveydenhuoltoa, mielenterveyttä ja psykososiaalista tukea. Se auttaa myös pyrkimyksissä rajoittaa koronaviruksen leviämistä. Tämä rahoitus ylittää huhtikuussa 4.5 myönnetyn 2020 miljoonan euron, mikä nostaa EU: n humanitaarista apua pakolaisille ja maahanmuuttajille Bosnia ja Hertsegovinassa 13.8 miljoonaan euroon vuodesta 2018 lähtien.

Tausta

Vaikka EU: n rahoittamissa väliaikaisissa vastaanottokeskuksissa Bosnia ja Hertsegovinassa majoitetaan yli 5,400 pakolaista ja maahanmuuttajaa, maassa nykyinen turvakodin kapasiteetti ei ole riittävä.

Huolimatta EU: n jatkuvasta yhteistyöstä viranomaisten kanssa, he eivät ole suostuneet avaamaan uusia vastaanottotiloja ja aloittaneet olemassa olevien, kuten Biraćin väliaikaisen vastaanottokeskuksen, sulkemisen. Ihmiset jatkavat nukkumista hylätyissä rakennuksissa tai väliaikaisissa teltoissa ilman pääsyä turvalliseen ja arvokkaaseen suojaan, veteen ja viemäriin, sähköön ja lämmitykseen, ja heillä on vain rajallinen pääsy ruokaan ja turvalliseen juomaveteen. Bosnia ja Hertsegovinassa olevat heikossa asemassa olevat pakolaiset ja maahanmuuttajat altistuvat vakaville suojelu- ja terveysriskeille, joita koronavirus pahentaa. Kipeästi tarvittava hengenpelastusapu ei korvaa pitkän aikavälin ratkaisuja nykytilanteeseen.

EU tarjoaa teknistä ja taloudellista tukea Bosnia ja Hertsegovinalle muuttoliikkeen kokonaishallinnassa, myös turvapaikkajärjestelmässä ja vastaanottolaitoksissa, sekä rajavalvonnan vahvistamisessa. Vuoden 2018 alusta lähtien EU on myöntänyt yli 88 miljoonaa euroa joko suoraan Bosnia ja Hertsegovinalle tai toteuttavien kumppaniorganisaatioiden kautta pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien välittömiin tarpeisiin vastaamiseksi ja auttaakseen Bosnia ja Hertsegovinaa vahvistamaan maahanmuutonhallintavalmiuksiaan.

Lisätietoja

EU: n humanitaarinen apu Bosnia ja Hertsegovinassa

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Matka mihinkään: Maahanmuuttajat odottavat kylmässä, kun heidät bussitaan palaneesta Bosnia-leiristä

Julkaistu

on

By

Sadat Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä saapuneet maahanmuuttajat odottivat tiistaina (29. joulukuuta) kylmässä, että heidät vietiin ulos palaneesta leiristä, joka oli tarkoitus purkaa Länsi-Bosniassa, mutta ei ollut sopimusta minne heidän pitäisi mennä, kirjoittaa Ivana Sekularac.

Tulipalo tuhosi viime viikolla Lipan leirin, jossa asui noin 1,200 ihmistä. Poliisi ja YK: n virkamiehet ovat sanoneet, että tulen sytyttivät todennäköisesti maahanmuuttajat, jotka olivat onnettomia leirin väliaikaisessa sulkemisessa, joka oli suunniteltu samana päivänä.

Tiistaina media lainasi Bosnian turvallisuusministerin Selmo Cikoticin sanoneen, että maahanmuuttajat siirretään sotilakasarmiin Bradinan kaupunkiin, joka on 320 km: n päässä. Valtiovarainministeri Vjekoslav Bevanda kiisti tämän sanoen, ettei sopimusta ollut tehty.

Bosnian tiedotusvälineet näyttivät kuvia busseista, jotka oli pysäköity maahanmuuttajien nousemiseen. Asukkaat kokoontuivat Bradinaan protestoimaan siellä liikkuvia maahanmuuttajia vastaan, portaali klix.ba kertoi.

Noin 10,000 maahanmuuttajaa on jumissa Bosniassa toivoen pääsevänsä rikkaampiin maihin Euroopan unionissa.

Lipa-leiri, joka avattiin viime keväänä väliaikaiseksi turvakodiksi kesäkuukausina 25 km: n päässä Bihacista, oli tarkoitus sulkea keskiviikkona (30. joulukuuta) talven kunnostustöiden vuoksi.

Keskushallinto halusi maahanmuuttajien palata tilapäisesti Bira-leirille Bihaciin, joka suljettiin lokakuussa, mutta paikalliset viranomaiset olivat eri mieltä sanoen, että myös muiden osien Bosnian pitäisi jakaa maahanmuuttajakriisin taakka.

Euroopan unioni, joka oli tukenut Bosniaa 60 miljoonalla eurolla kriisin hallitsemiseksi ja sitoutunut 25 miljoonan euron lisärahoitukseen, on toistuvasti pyytänyt viranomaisia ​​etsimään vaihtoehdon sopimattomalle Lipan leirille varoittaen etenevästä humanitaarisesta kriisistä.

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Mainos

Nousussa