Liity verkostomme!

Benin

Benin tarvitsee kansallisen prosessin toipuakseen demokraattisen majakan aseman järjestelmällisen heikentämisen jälkeen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Parrasvaloissa on ollut Benin kahdesti viime kuukausina. Ensimmäinen kerta oli, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili maassamme aiemmin kesällä ja toinen kerta kun Beninin presidentti Patrice Talon vieraili Pariisissa juuri viime viikolla. kirjoittaa Rogatien Biaou.

Tuo valokeila oli riittävän vahva, jotta kansainväliset huolet Beninin demokratian taantumisesta nousivat esiin, mutta riittävän lyhyt, jotta maailma käänsi huomionsa melko nopeasti muualle. Tosiasia on, että olemme todistaneet demokratian rappeutumista, josta Benin oli ollut niin ylpeä vuodesta 1991 lähtien, mutta joka on ollut systemaattisen hyökkäyksen kohteena vuodesta 2016 lähtien.

Karu totuus on, että nykyinen hallinto on käyttänyt oikeusjärjestelmää hyökätäkseen poliittisia vastustajia vastaan, aina siihen pisteeseen asti, jossa olemme nähneet kaiken laillisen opposition mahdollisuuden eliminoituvan. Uudet vaalisäännöt antoivat myös hallinnolle mahdollisuuden lujittaa valtaa vuonna 2021. Mielenosoittajia vastaan ​​on käytetty tappavaa poliisiväkivaltaa ja aktivisteja on pidätetty. Myös CRIET-niminen oikeuselin, jonka oletetaan luovan korruption ja terrorismin torjuntaan, on vakava huoli, mutta sitä käytetään väärin kohdistaakseen poliittisia kilpailijoita. Se ei lopu tähän. Sen jälkeen kun Afrikan ihmisoikeustuomioistuin oli toistuvasti tuominnut hallinnon politiikkaa vastaan, hallitus esti tuomioistuinta käsittelemästä yksityishenkilöiden ja kansalaisjärjestöjen heitä vastaan ​​nostamia asioita. Näissä olosuhteissa Beniniä ei voida pitää demokratiana.

Presidentti Talon ja hänen hallituksensa ovat pidättäneet ihmisiä, jotka kirjoittavat heistä kriittisesti Facebookissa, toimittajia on vangittu ja suurempia, vaikutusvaltaisia ​​tiedotusvälineitä on suljettu. Uskotaan, että useimmat "korruptiosta" syytetyistä ovat oppositiossa, ja on laajalti hyväksytty, että syytteet ovat tekaistuja. Kun poliittiset vastustajat vangitaan ja opposition ilmaisualustat poistetaan – niin perinteinen media, sosiaalinen media tai rauhanomainen mielenosoitus – ei ole mahdollista saada todellista oppositiota. Tämä on keskeinen autoritaarisuuden indikaattori.

Hallitus on kiristänyt otettaan mediasektoriin ja vaikuttaa voimakkaasti hallituksen tiedotusvälineiden ja median sääntelyviraston pääjohtajien nimittämiseen. ORTB:n, erityisesti sen televisioverkkojen, on välitettävä hallituksen viesti, kun taas oppositiota lähellä olevat tiedotusvälineet kohtaavat paljon paineita. Vuoden 2015 tiedotus- ja viestintäsäännöstö jätetään huomiotta ja ohitetaan toimittajia vastaan. Vuodesta 2018 lähtien digitaalilakia on käytetty verkossa työskenteleviä toimittajia vastaan. Todellisuudessa se on väline toimittajien mielivaltaiseen pidättämiseen. Vaikka Beninin tiedotusvälineet ovat näin suuren paineen alaisia, emme voi pitää maata demokratiana.

Kohtaamasi ongelmat ovat muuttuneet systeemisiksi. Nykyinen hallinto ei ole vain rikkonut sääntöjä, vaan se on kirjoittanut ne uudelleen vahvistaakseen valtaansa. Esimerkiksi vuoden 2019 parlamenttivaalien alla hallinnon asettama vaalilautakunta käytti viime hetken rekisteröintivaatimuksia mitätöidäkseen jokaisen, joka ei ollut heidän kannattajansa, ehdokkuuden. Uusi kansalliskokous vuonna 2019 hyväksyi uuden vaalilain, jonka mukaan ehdokkaiden on saatava sponsoreita istuvilta virkamiehiltä. Samanlaisia ​​järjestelmävaurioita tapahtui, kun hallitus veti Beninin pois Afrikan ihmisoikeustuomioistuimesta (ACHPR), kun päätökset olivat heitä vastaan. Erityistuomioistuimen perustaminen oletettavasti syytteeseen asettamaan terrorismia ja talousrikoksia, mutta todellisuudessa kohdistumaan oppositioon, on jälleen yksi esimerkki systeemisistä väärinkäytöksistä. Kuten myös uusi 2018 Digital Code, joka kriminalisoi hallituksen virkamiehiin kohdistuvan kritiikin.

Kuinka maa voi voittaa tällaisen demokraattisen valtionsa järjestelmällisen heikentämisen? Benin tarvitsee välitöntä osallistavan organisaation Assises Nationales (kansalliset kokoukset) luodakseen siirtymävaiheen tasavallan ja valtion uudelleen perustamiseksi, demokratian ja oikeusvaltion palauttamiseksi, Beninin uudelleenintegroimiseksi ja kansainväliseksi menestykseksi, afrikkalaisen kulttuurin uudelleenarvostamiseksi ja yleisafrikkalaisuuden vaikutukseksi kaikessa sen mitat. The Assises Nationales niistä meidän on aloitettava.

Mainos

On syytä uskoa, että palaamme todella demokraattiselle tielle. Tiedämme, että olimme todella vakaa ja sitoutunut demokratia vuodesta 1991 vuoteen 2016 rauhanomaisten, demokraattisten vallanvaihdosten kautta vaalien kautta monipuoluejärjestelmässä. Rakensimme sen perustan itsellemme. Emme kuitenkaan saa aliarvioida tämänhetkistä haastetta, ja tarvitsemme kansainvälisen yhteisön tarjoavan jatkuvaa tukea, jotta voimme palata takaisin demokraattiseen majakan asemaan, josta olimme oikeutetusti olleet niin ylpeitä.

Rogatien Biaou on beniniläinen poliitikko ja diplomaatti. Hän on Beninin puolueiden, rintamien, liikkeiden ja poliittisten hahmojen liittoutuman Alliance Patriotique Nouvel Espoirin presidentti. Hän oli Beninin ulkoministeri 12-2003.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa