Liity verkostomme!

Benin

Benin joutuu istumaan YK:ssa poliittisten vastustajien vangitsemisesta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kahden näkyvän oppositiojohtajan jatkuvan pidätyksen seurauksena erittäin ankariin vankeusrangaistuksiin, Brysselissä toimiva Human Rights Without Frontiers (HRWF) -järjestö on jättänyt YK:n Beninin yleisen määräaikaisarvioinnin (UPR) raportin, jossa korostetaan. ihmisoikeusloukkauksista maassa, kirjoittaa Willy Fautre.

Raportissa keskityttiin kahden kuuluisan oppositiohahmon Reckya Madougoun ja Joël Aivon tilanteeseen, jotka tuomittiin 20 vuodeksi ja Joël Aivo 10 vuodeksi vankeuteen, ja ilmaisi huolensa siitä, että heitä ei sisällytetty 17 vangin luetteloon, joka on määrä vapautettava väliaikaisesti 13 vuoden vankeusrangaistuksen jälkeen. Kesäkuu 2022 tapaaminen presidentti Patrice Talonin ja Thomas Boni Yayin, Beninin entisen presidentin (2006-2016) välillä.

Joël Aivo

UPR on prosessi, jossa tarkastellaan kaikkien YK:n jäsenvaltioiden ihmisoikeustilannetta. Sen tavoitteena on parantaa ihmisoikeustilannetta kaikissa maissa ja puuttua ihmisoikeusloukkauksiin kaikkialla, missä niitä tapahtuu.

Reycka Madougo

HRWF:n Beninin YK:n UPR:lle antamaan lausuntoon sisältyi yksityiskohtia Reckya Madougoun tapauksesta, joka tuomittiin vuoden 2021 lopussa 20 vuodeksi vankeuteen terrorismin väitetystä rahoittamisesta. Hänet pidätettiin maaliskuussa 2021, ja häntä syytettiin tuhansien dollarien johtamisesta upseerille nimeämättömien viranomaisten tappamiseksi. Hänen ehdokkuutensa oli aiemmin hylännyt vaalilautakunnan. HRWF jatkoi yksityiskohtaisesti, että Madougou oli oppositiopuolueen johtaja, Demokraatitja presidenttiehdokas. HRWF:n lausunnossa kuvattiin myös Madougoun kansalaisyhteiskunnan kampanjaa "Älä koske perustuslakiani", joka vastusti johtajia, jotka pyrkivät laajentamaan valtaansa perustuslakiuudistuksen varjolla. Liike levisi Länsi-Afrikkaan ja sai hänelle korkean profiilin.

HRWF:n raportti UPR:lle antoi myös yksityiskohtia Joël Aivon tapauksesta ja hänen joulukuussa 2021 kiistanalaisen talousrikos- ja terrorismituomioistuimen (CRIET) tuomitsemasta 10 vuoden vankeusrangaistuksesta väitetystä juonittelusta valtiota vastaan ​​ja rahanpesusta. HRWF selitti lausunnossaan, että Aivo on oikeustieteen professori, joka haastoi Talonin huhtikuun 2021 presidentinvaaleissa. Häntä pidettiin vangittuna kahdeksan kuukautta ennen tuomiota, ja hän ei kiistänyt syyllisyyttä edellä mainituista syytteistä. Aivo itse kommentoi tuomion yhteydessä: "Rikosoikeuden ei kuulu ratkaista poliittisia erimielisyyksiä. Olen päättänyt antaa itseni tälle maalle. Olette myös tämän maan lapsia. Tee minun kanssani mitä haluat." HRWF mainitsi myös tiedotusvälineiden raportit, joiden mukaan herra Aivo sai COVID-19-tartunnan vankilassa ollessaan suljettuna selliin 38 muun vangin kanssa.

Willy Fautré, HRWF:n johtaja ja perustaja, kommentoi: "Organisaatiomme on seurannut ihmisoikeuksien ympärillä tapahtuvaa taantumista Beninissä vuodesta 2016 lähtien. Olimme erityisen tyrmistyneet nähdessämme, että Reckya Madougou ja Joël Aivo eivät olleet kesäkuussa 2022. 17 väliaikaisesti vapautettavan vangin luettelo. Madougou ja Aivo olisi vapautettava välittömästi. Oppositiohahmojen vainoamisella ja pidätyksellä ei ole sijaa demokratiassa, ja olemme huolissamme näiden kahden poliitikon hyvinvoinnista.

Mainos

Rogatien Biaou (kuvassa), Beninin entinen ulkoministeri ja Beninin oppositiopuolueen Alliance Patriotique Nouvel Espoir (New Hope Patriotic Alliance) presidentti ilmaisi tyytyväisyytensä HRWF:n lausumaan UPR:lle. "Reckya Madougoun ja Joël Aivon jatkuva vangitseminen on täysin perusteeton. Se osoittaa presidentti Patrice Talonin päättäväisyyttä tukahduttaa demokratia Beninissä. Valitettavasti poliittisten vastustajien pidättäminen tapahtuu taustalla, kun presidentti Talon tuhosi Beninin muut demokratian pilarit. on tullut maa, jossa valtion väkivaltaa käytetään mielenosoittajia vastaan, tuomioistuimia käytetään poliittisiin tarkoituksiin ja sananvapaus on uhattuna. Niin kauan kuin oppositiohahmoja vainotaan maassa, kukaan Beninissä ei voi pitää itseään vapaana."

HRWF kertoi myös raportissaan lisää taustaa siitä, mitä he pitivät entisestään taantuvan Beninin sitoutumisessa demokratiaan ja ihmisoikeuksien suojeluun, ja selitti, että Patrice Talonin hallitus otti vuonna 2018 käyttöön uudet säännöt ehdokkaiden asettamisesta ja nosti rekisteröintikustannuksia. Talonin liittolaisia ​​täynnä oleva vaalilautakunta esti kaikkia oppositiopuolueita osallistumasta eduskuntavaaleihin vuonna 2019, koska ne eivät ole noudattaneet uusia sääntöjä tarpeeksi tarkasti. Tämä johti parlamenttiin, joka koostui kokonaan herra Talonin kannattajista.  

HRWF:n raportissa viitattiin myös valtaviin mielenosoituksiin, joihin turvallisuusjoukot vastasivat ampumatarvikkeilla. Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui. Presidentti Talonin entisen henkilökohtaisen asianajajan johtama perustuslakituomioistuin heilutti tulokset läpi. Amnesty International sanoi, että vaalien jälkeiset tukahduttamistoimet saavuttivat häiritsevän tason, kun neljä ihmistä kuoli mielenosoituksissa.

Brysselissä toimiva kansalaisjärjestö jatkoi kuvailemalla, kuinka parlamentti muutti myöhemmin vaalilakeja siten, että presidenttiehdokkailla on oltava vähintään 10 prosentin hyväksyntä Beninin kansanedustajista ja pormestareista. Koska parlamentti ja useimmat pormestarien toimistot ovat presidentti Talonin hallinnassa, hän hallitsee sitä, kuka voi asettua presidentiksi. Nämä muutokset ovat tuominneet kansainväliset tarkkailijat ja johtaneet siihen, että Yhdysvaltojen hallitus on osittain lopettanut kehitysavun maalle.

Raportissa kuvattiin myös, kuinka presidentti Talon on valtaan tullessaan vanginnut suurimman osan kilpailijoistaan ​​tai pakottanut heidät turvautumaan ulkomaille. Hänen entinen henkilökohtainen asianajajansa johtaa nyt Beninin perustuslakituomioistuinta. Lisäksi hän loi erityisen tuomioistuimen nimeltä CRIET (talousrikos- ja terrorismioikeus), jonka presidentti käyttää poliittisen kilpailijansa neutraloimiseen ja syytteeseen asettamiseen. Beninistä paennut CRIET-tuomari sanoi Ranskan valtion yleisradioyhtiölle RFI:lle (Radio France International), että tuomioistuin saa "ohjeita" poliittisista johtajilta joissakin poliittisesti arkaluonteisissa tapauksissa.

HRWF näkee oppositiohahmojen vainoamisen vain osana yleisempää antidemokraattista suuntausta, joka sisältää tiedotusvälineiden vaimentamisen. He mainitsevat, että Reporters sans Frontières -järjestön tuoreimmassa Global Press Freedom Indexissä maa on pudonnut sijalle 121. Vuonna 2016, ennen presidentti Talonin virkaanastumista, Benin oli vielä sijalla 78 ja kymmenen vuotta aiemmin jopa 25 parhaan joukossa, yhden sijan Saksan jäljessä ja muutaman paikan edellä Iso-Britanniaa.

Huhtikuussa 2021 Beninin vaalilautakunta julisti nykyisen Patrice Talonin maan presidentinvaalien voittajaksi 86 prosentilla äänistä joidenkin oppositiopuolueiden boikotoimalla äänestyskierroksella.

Beninin presidentinvaalit tuomittiin laajalti, ja Economist kuvaili, kuinka lähes kaikkia oppositiojohtajia estettiin asettumasta ehdolle ja toiset karkotettiin. Yli 1,400 XNUMX vaalitarkkailijaa lähettänyt kansalaisyhteiskuntajärjestö totesi alustavassa lausunnossaan, että "äänestäjiä painostaa, pelotella, uhkailla, korruptoida tai ahdistella on havaittu kaikkialla maassa".

Beninin UPR:n tuloksista odotetaan julkista keskustelua YK:ssa tammikuussa 2023.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa