Liity verkostomme!

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä raivaa siirtolaisleirit EU:n rajalla, mutta kriisi ei ole vielä ohi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Valko-Venäjän viranomaiset raivasivat torstaina (18. marraskuuta) tärkeimmät leirit, joissa siirtolaiset olivat juuttuneet Puolan rajalle, mikä saattaa alentaa lämpötilaa kriisissä, joka on viime viikkoina edennyt suureksi idän ja lännen yhteenotoksi. kirjoittaa Kacper Pempel ja Joanna Plucinska.

Euroopan komissio ja Saksa kaatoivat kylmää vettä Valko-Venäjän ehdotuksesta, jonka mukaan Euroopan unionin maat ottaisivat vastaan ​​2,000 XNUMX tällä hetkellä alueellaan olevista siirtolaisista, ja Yhdysvallat syytti Minskin tekemisestä "sotilaiksi yrityksissään olla häiritseviä". jännitteet lännen kanssa eivät olleet läheskään ohi.

Euroopan maat ovat kuukausien ajan syyttäneet Valko-Venäjää kriisin tahallisesta luomisesta lentämällä maahan siirtolaisia ​​Lähi-idästä ja ajamalla heitä yrittämään laittomasti ylittää sen rajat Puolaan ja Liettuaan.

Moskovan tukema Minsk hylkäsi syytökset vastakkainasettelussa, joka oli jättänyt tuhansia siirtolaisia ​​loukkuun jäätyviin metsiin rajalla.

Puolan rajavartijoiden tiedottaja sanoi, että rajan leirit Länsi-Valko-Venäjällä olivat täysin tyhjiä torstaina, minkä valkovenäläinen tiedottaja vahvisti. Valko-Venäjän valtionuutistoimisto Belta kertoi, että siirtolaiset oli tuotu Valko-Venäjällä sijaitsevaan varastoon rajan ulkopuolella.

"Nämä leirit ovat nyt tyhjiä, siirtolaiset on todennäköisesti viety kuljetus-logistiikkakeskukseen, joka ei ole kaukana Bruzgin rajanylityspaikasta", Puolan tiedottaja sanoi.

"Ei ollut muita tällaisia ​​leirejä... mutta ryhmiä ilmestyi muualle, joka yritti ylittää rajan. Katsotaan mitä tapahtuu seuraavien tuntien aikana."

Mainos

Viime viikkoina siirtolaiset ovat yrittäneet ylittää rajan enimmäkseen öisin, toisinaan joutuessaan yhteen puolalaisten joukkojen kanssa.

Julmana esimerkkinä leiriytyneiden ankarista olosuhteista pariskunta, molemmat loukkaantuneet, kertoi varhain torstaina Puolan kansainvälisen avun keskukselle, kansalaisjärjestölle, että heidän vuoden ikäinen lapsensa oli kuollut metsässä. Ainakin kahdeksan ihmisen uskotaan kuolleen rajalla viime kuukausina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Yhdysvallat keskittyy edelleen voimakkaasti siirtolaiskriisiin.

"On syvästi kohtuutonta, että Lukashenko ja Valko-Venäjä ovat yrittäneet aseistaa siirtolaisuutta", Blinken sanoi toimittajille vieraillessaan Nigeriassa ja lisäsi, että Yhdysvalloilla on valtuudet tarvittaessa lisätä pakotteita. Lue lisää.

Siirto leirien tyhjentämiseen syntyi viikon tehostetun diplomatian aikana. Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui puhelimitse kahdesti kolmen päivän aikana Valko-Venäjän presidentin Aleksanteri Lukašenkon kanssa, jota Euroopan johtajat yleensä karttavat.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja hänen Puolan kollegansa Mariusz Kaminski osallistuvat tiedotustilaisuuteen Varsovassa, Puolassa 18. marraskuuta 2021. Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl REUTERSin kautta
Valko-Venäjän lainvalvontaviranomaiset kävelevät leirillä lähellä Bruzgi-Kuznican tarkastuspistettä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla Grodnon alueella, Valko-Venäjällä, 18. marraskuuta 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti torstaina Lukašenkaa aloittamaan vuoropuhelun vastustajiensa kanssa - jotka hylkäsivät ajatuksen nopeasti, ellei Lukašenka ensin vapauta poliittisia vankeja. Lue lisää.

Valko-Venäjä kertoi aiemmin torstaina, että Lukašenka oli ehdottanut Merkelille suunnitelmaa kriisin ratkaisemiseksi, jonka mukaan EU ottaisi vastaan ​​2,000 5,000 ihmistä ja Minsk lähettäisi vielä XNUMX XNUMX takaisin kotiin.

Mutta Saksan sisäministeri Horst Seehofer hylkäsi ehdotuksen ja puhui väärästä tiedosta.

"Jos ottaisimme vastaan ​​pakolaisia, jos taipuisimme painostukseen ja sanoisimme "otamme pakolaisia ​​Euroopan maihin", tämä tarkoittaisi tämän petollisen strategian perustan toteuttamista", Seehofer sanoi tiedotustilaisuudessa Varsovassa.

Saksan hallituksen lähde lisäsi, että Saksa ei ollut suostunut mihinkään sopimukseen, ja korosti, että kyseessä oli eurooppalainen ongelma, jossa Saksa ei toimi yksin.

Vähän ennen suunnitelman julkistamista Euroopan komissio oli sanonut, että Valko-Venäjän kanssa ei voida neuvotella siirtolaisten ahdingosta.

Se kieltäytyi kommentoimasta ehdotusta, kun tiedottaja sanoi: "Teimme kantamme hyvin selväksi - tämä on keinotekoisesti luotu, valtion järjestämä kriisi, ja Lukašenkon hallinnon vastuulla on pysäyttää se ja ratkaista se."

Aiemmin torstaina, mikä oli mahdollisesti toinen merkki kriisin helpottamisesta, sadat irakilaiset kirjautuivat Minskin lentokentälle takaisin Irakiin, ensimmäinen paluulento elokuun jälkeen. Lue lisää.

"En menisi takaisin ilman vaimoani", 30-vuotias irakilainen kurdi, joka kieltäytyi kertomasta nimeään, kertoi Reutersille evakuointilennon aattona. "Hän ei halua palata kanssani rajalle, koska hän näki siellä liian monia kauhuja." Pariskunta yritti ylittää ainakin kahdeksan kertaa Valko-Venäjältä Liettuaan ja Puolaan.

Samaan aikaan Valko-Venäjän valtion lentoyhtiö Belavia on lopettanut Afganistanin, Irakin, Libanonin, Libyan, Syyrian ja Jemenin kansalaisten pääsyn Uzbekistanin pääkaupungista Taškentista Minskiin, Belta raportoi.

EU on käynnistänyt diplomaattiset toimet kriisin lievittämiseksi painostamalla alueellisia maita, jotta ne eivät salli siirtolaisten pääsyä Valko-Venäjän lennolle.

Ennen kuin rajaleiri raivattiin, siirtolaiset kertoivat Reutersille, kuinka ankarat olosuhteet siellä olivat.

"Täällä on todella huono paikka elämälle, meillä on todella kylmä ja olemme kaikki sairaita, varsinkin lapset. Se on pahin paikka elämälle", irakilainen Nermin sanoi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa