Liity verkostomme!

Valko-Venäjä

G7 tuomitsee Valkovenäjän ennennäkemättömät toimet toimittajan pidättämiseksi

Julkaistu

on

Seitsemän varakkaiden talouksien ryhmä (G7) tuomitsi Valko-Venäjän torstaina (27. toukokuuta) matkustajakoneen pakottamisesta laskeutumaan, jotta viranomaiset voisivat pidättää aluksella olevan toimittajan.

"Tämä toimi vaarantaa lentomatkustajien ja miehistön turvallisuuden. Se oli myös vakava hyökkäys siviili-ilmailua koskeviin sääntöihin", sanottiin Ison-Britannian ulkoministeriön Kanadan, Ranskan, Saksan ulkoministerien puolesta antamassa lausunnossa, Italia, Japani, Yhdysvallat ja Britannia.

"Parannamme pyrkimyksiämme muun muassa lisäämällä tarvittaessa lisäseuraamuksia Valko-Venäjän viranomaisten toiminnan vastuun edistämiseksi."

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä ottaa ydinprojektin eteenpäin huolimatta jonkinasteisesta vastustuksesta

Julkaistu

on

Joidenkin tahojen vastustuksesta huolimatta Valko-Venäjältä on tullut viimeisin kasvavassa määrässä ydinenergiaa käyttäviä maita.

Jokainen vaatii, että ydinvoima tuottaa puhdasta, luotettavaa ja kustannustehokasta sähköä.

EU tukee turvallista ydintuotantoa, ja yksi uusimmista voimalaitoksista on Valkovenäjällä, jossa maan ensimmäisen ydinvoimalaitoksen ensimmäinen reaktori liitettiin viime vuonna kansalliseen verkkoon ja aloitti tänä vuonna täysimittaisen kaupallisen toiminnan.

Valkovenäjän ydinvoimalaitoksella, joka tunnetaan myös nimellä Astravetsin laitos, valmistuu vuonna 2.4 kaksi toimivaa reaktoria, joiden kokonaiskapasiteetti on noin 2022 GW.

Kun molemmat yksiköt ovat täydellä teholla, 2382 MWe: n laitos välttää vuosittain yli 14 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt korvaamalla hiili-intensiivisen fossiilisten polttoaineiden tuotannon.

Valko-Venäjä harkitsee toisen ydinvoimalan rakentamista, mikä vähentäisi entisestään sen riippuvuutta tuoduista fossiilisista polttoaineista ja siirtäisi maata lähemmäs nolla-arvoa.

Tällä hetkellä 443 maassa toimii noin 33 ydinreaktoria, jotka tuottavat noin 10% maailman sähköstä.

Noin 50 voimareaktoria rakennetaan parhaillaan 19 maassa.

Maailmanlaajuista ydinteollisuutta edustavan kansainvälisen järjestön, World Nuclear Associationin, pääjohtaja Sama Bilbao y León sanoi: "Todisteet ovat kasvamassa siitä, että kestävän ja vähähiilisen energiapolun jatkamiseksi meidän on nopeutettava nopeasti uusien ydinvoimaloiden määrää. rakennettu ja verkkoon kytketty ydinkapasiteetti maailmanlaajuisesti. Valkovenäjän 2.4 GW uusi ydinkapasiteetti on tärkeä panos tämän tavoitteen saavuttamiseksi. "

Valkovenäjän tehdas on jatkuvasti vastustanut naapurimaita Liettuaa, jossa virkamiehet ovat ilmaisseet huolensa turvallisuudesta.

Valkovenäjän energiaministeriö on ilmoittanut, että kun laitos on täysin toimintakykyinen, se toimittaa noin kolmanneksen maan sähköntarpeesta.

Tehtaan hinta on noin 7-10 miljardia dollaria.

Huolimatta joistakin parlamentin jäsenistä, jotka ovat käynnistäneet voimakkaan lobbauskampanjan Valkovenäjän laitosta vastaan, kansainväliset vahtikoirat, kuten Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA), ovat tyytyväisiä hankkeen päätökseen saattamiseen.

IAEA: n asiantuntijaryhmä on äskettäin saanut päätökseen Valko-Venäjällä ydinturvallisuuden neuvontaoperaation, joka toteutetaan Valkovenäjän hallituksen pyynnöstä. Tavoitteena oli tarkastella ydinaineiden ja niihin liittyvien laitosten ja toimintojen kansallista turvajärjestelmää, ja vierailun yhteydessä tarkasteltiin paikan päällä toteutettuja fyysisiä suojatoimenpiteitä, ydinaineiden kuljetukseen liittyviä turvallisuusnäkökohtia ja tietoturvaa.

Ryhmä, johon kuului asiantuntijoita Ranskasta, Sveitsistä ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta, päätyi siihen, että Valko-Venäjä on perustanut ydinturvallisuusjärjestelmän IAEA: n ohjeiden mukaisesti ydinturvallisuuden perusteista. Hyviä käytäntöjä tunnistettiin, jotka voivat toimia esimerkkinä muille IAEA: n jäsenvaltioille niiden ydinturvallisuustoiminnan vahvistamiseksi.

IAEA: n ydinturvallisuusosaston johtaja Elena Buglova sanoi: "Islanti isännöi IPPAS-operaatiota Valko-Venäjä on osoittanut vahvan sitoutumisensa ja jatkuvat ponnistelunsa kansallisen ydinturvallisuusjärjestelmän parantamiseksi. Valko-Venäjä on myös osallistunut viime kuukausien aikana IPPAS-menetelmien parantamiseen erityisesti suorittamalla kokeilun itsearvioinnin ydinturvallisuusjärjestelystään operaatiota valmisteltaessa. "

Operaatio oli itse asiassa Valko-Venäjän isännöimä kolmas IPPAS-operaatio, sen jälkeen, kun kaksi järjestettiin vuonna 2000.

Huolimatta pyrkimyksistä tarjota vakuutuksia, huoli ydinteollisuuden turvallisuudesta on edelleen olemassa.

Ranskalainen energia-asiantuntija Jean-Marie Berniolles myöntää, että ydinvoimaloiden onnettomuudet ovat vuosien varrella "muuttaneet syvästi" Euroopan käsitystä ydinvoimaloista ja muuttaneet "yhden kestävimmistä sähköntuotantolähteistä kritiikin salamaksi".

Hän sanoi: "Tämä on osoitus yhä ideologisesti saastuneemmasta näkökulmasta, joka on täysin erotettu tieteellisistä tosiasioista."

Ranska on yksi maa, joka on rakastunut ydinteknologiaan, joka huipentui vuoden 2015 lakiin vihreän kasvun energiasiirtymästä, jonka mukaan ydinvoiman osuus Ranskan energialähteiden yhdistelmässä laskee 50 prosenttiin (noin 75 prosentista). 2025.

On monia, jotka väittävät, että tätä on mahdotonta saavuttaa. 

Berniolles sanoo, että Valkovenäjän laitos on "toinen esimerkki siitä, miten ydinturvallisuutta hyödynnetään estämään ydinvoimaloiden täysi ja oikea-aikainen toimintakyky".

Hän sanoi: "Vaikka se ei ole Euroopan unionin jäsenvaltio, useat MEPS vaati Liettuan kehotuksesta helmikuussa 2021 Valko-Venäjää keskeyttämään projektin oletettujen turvallisuusongelmien vuoksi."

Tällaiset vaatimukset esitetään edelleen kiihkeästi, vaikka Euroopan ydinturvallisuuden sääntelyviranomaisten ryhmä (ENSREG) totesi, että Astravetsin turvatoimenpiteet ovat täysin Euroopan standardien mukaisia. Vertaisarvioidussa raportissa, joka julkaistiin laajojen laitoskäyntien ja turvallisuusarviointien jälkeen, todettiin, että reaktorit ja ydinvoimalan sijainti eivät "ole huolestuttavia".

IAEA: n pääjohtaja Rafael Grossi totesi äskettäisessä Euroopan parlamentin kuulemistilaisuudessa: "Olemme olleet tekemisissä Valko-Venäjän kanssa pitkään", "olemme läsnä kentällä koko ajan", ja IAEA on löytänyt "hyviä käytäntöjä". ja parannettavia asioita, mutta emme ole löytäneet mitään syytä sille, että laitos ei toimisi ”.

Valkovenäjän tehtaan vastustajat tekevät edelleen vertailuja Tšernobyliin, mutta Berniolles sanoo, että "yksi Tšernobylistä saaduista perusopetuksista oli se, että täydelliset ytimen sulamiset oli pidettävä tiukasti hallinnassa".

”Tämä tehdään yleensä ytimensieppaimella, ja jokainen VVER-1200-reaktori - joista kaksi on Astravetsissa - on varustettu sillä. Ydinsäiliön jäähdytysjärjestelmän on kyettävä jäähdyttämään ydinjätteet, kun ydinonnettomuutta seuraavien ensimmäisten päivien aikana syntyy noin 50 MW: n lämpöteho. Mitään neutronista retkeä ei tapahdu näissä olosuhteissa, mikä on toinen perustavanlaatuinen ero Tšernobyliin. Koska eurooppalaiset turvallisuusasiantuntijat eivät ole ottaneet näitä kysymyksiä esiin Astravets-analyysinsä aikana, tämä osoittaa, että näillä toimenpiteillä ei ole ongelmia ", hän lisäsi.

Hän ja muut huomauttavat, että vaikka Liettua ja jotkut Euroopan parlamentin jäsenet ovat saattaneet vuosien ajan kritisoida laitoksen turvatoimia, "tosiasia on, että niistä ei koskaan todettu puuttuvan vakavasti".

Continue Reading

Valko-Venäjä

Washingtonin vierailulla Valkovenäjän oppositiojohtaja pyytää meiltä lisää apua

Julkaistu

on

By

Valkovenäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya jatkaa osallistumistaan ​​paneelikeskusteluun Valkovenäjän elokuvajohtajan Aliaksei Paluyanin kanssa Berliinissä, Saksassa 11. kesäkuuta. REUTERS / Axel Schmidt / Tiedostokuva

Valkovenäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya (Kuvassa) pyysi maanantaina (19. heinäkuuta) lisää apua Yhdysvalloista, kun hän aloitti vierailun Washingtoniin tapaamaan Bidenin ylimmän virkamiehen tällä viikolla, kirjoittavat Steve Holland ja Doina Chiacu.

Valkovenäjän presidentti Alexander Lukašenko on pitänyt tiukkaa kiinni Valko-Venäjällä vuodesta 1994 lähtien ja on torjunut viime mielenosoituksia, jotka alkoivat presidentinvaaleissa viime elokuussa ja jotka hänen vastustajiensa mukaan väärennettiin voidakseen säilyttää vallan.

Tsikhanouskaya, 38, oli ehdokkaana vaaleissa aviomiehensä, Sergei Tsikhanouskiyn, videobloggaajan, sijasta, joka on ollut vankilassa toukokuusta 2020 lähtien syytteinä kuten yleisen järjestyksen rikkomisesta, minkä hän kieltää. Tsikhanouskaya pakeni naapurimaihin Liettuaan Lukashenkon ryöstämisen jälkeen.

Hän tapasi ulkoministeri Antony Blinkenin, poliittisten asioiden valtiosihteeri Victoria Nulandin ja ulkoministeriön neuvonantajan Derek Cholletin, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Se sanoi, että he keskustelivat Lukašenkon hallituksen "tukahduttamisen lopettamisen tarpeesta sekä kaikkien Valkovenäjän poliittisten vankien ehdottomasta vapauttamisesta sekä osallistavasta poliittisesta vuoropuhelusta ja uusista presidentinvaaleista kansainvälisen tarkkailun alla".

Tsikhanouskajalla oli tällä viikolla suunnitelmissa myös kokouksia Valkoisen talon vanhempien virkamiesten kanssa, korkean hallinnon virkamies sanoi.

Hän kertoi CNN: lle, että Yhdysvalloista ja Euroopan unionista tarvitaan lisää apua.

"USA: lla on moraalinen velvollisuus olla kanssamme. Pyydän Yhdysvaltoja auttamaan kansalaisyhteiskuntaa selviytymään", hän sanoi. "Seiso Valkovenäjän kanssa."

Ylin hallintovirkailija sanoi, että Yhdysvallat "on" Tsikhanouskajan ja Valkovenäjän kansan kanssa "ja" tukee jatkossakin heidän demokraattisia pyrkimyksiään ".

Continue Reading

Valko-Venäjä

Yhdysvallat "huolissaan" maahanmuuttajien virtauksesta Valko-Venäjältä Liettuaan

Julkaistu

on

By

Liettuan armeijan sotilaat asentavat partahöylän Valkovenäjän rajalle Druskininkai, Liettua 9. heinäkuuta 2021. REUTERS / Janis Laizans

Liettuan armeijan sotilaat asentavat partahöylän Valkovenäjän rajalle Druskininkai, Liettua 9. heinäkuuta 2021. REUTERS / Janis Laizans

Yhdysvallat on huolissaan Lähi-idän ja Afrikan maahanmuuttajien virtauksesta Valko-Venäjältä Liettuaan, yhdysvaltalainen diplomaatti on sanonut, kirjoittaa Andrius Sytas Vilnassa, Reuters.

Liettua aloitti perjantaina Valkovenäjän rajalleen 550 km: n (320 mailin) ​​parranajojohdon rakentamisen, kun se syytti Valkovenäjän viranomaisia ​​ulkomaalaisista maahanmuuttajista, jotka lähettivät laitonta laitetta Euroopan unioniin. Lue lisää.

"Tarkkailemme asiaa hyvin tarkasti ja huolestuneesti", sanoi Yhdysvaltain apulaisasiainsihteeri George Kent sunnuntaina (15. heinäkuuta) julkaistussa haastattelussa Liettuan uutissivustolle 11min.lt.

Hänen mukaansa "painetaktiikka" on verrattavissa maahanmuuttajavirtoihin Venäjältä Suomeen ja Norjaan vuonna 2015.

"Kehotamme Valkovenäjän viranomaisia ​​lopettamaan tämän - tarkoituksellisesti työntämällä muista maista tulevia maahanmuuttajia Liettuan rajalle", Kent sanoi.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa