Liity verkostomme!

Bangladesh

Oikeuden tekeminen historialle, voimakas kehotus Brysselissä tunnustaa vuoden 1971 Bangladeshin kansanmurha

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Bangladeshissa 25. maaliskuuta vietetään kansanmurhapäivänä, vuosipäivänä Pakistanin armeijan vuonna 1971 alkaneen julman tukahduttamiskampanjan alkamisesta, joka vaati noin kolme miljoonaa ihmistä. Nyt on käynnissä voimakas kampanja kansainvälisen tunnustamisen puolesta, että joukkomurhat, raiskaukset ja kidutus olivat bengalilaisia ​​vastaan ​​tehty kansanmurha. Se otti tärkeän askeleen eteenpäin Brysselissä tämän vuoden vuosipäivänä Bangladeshin suurlähetystön järjestämällä erityistapahtumalla, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Bangladeshin kansanmurha oli yksi ihmiskunnan historian pahimmista tapahtumista. Murhat, raiskaukset ja muut julmuudet tulivat tuolloin laajalti tunnetuiksi, ja vuonna 1971 kansa kannatti laajasti kaikkialla maailmassa silloisen Itä-Pakistanin kansan vapaustaistelyä. Silti, aivan kuten hallitukset olivat tuolloin hitaita tunnustamaan vapaan Bangladeshin demokraattista legitiimiyttä, kansainvälinen yhteisö ei ole vieläkään tunnustanut kansanmurhaa.

Brysselin lehdistöklubilla diplomaatit, toimittajat, tutkijat, poliitikot ja Belgian Bangladeshi-yhteisön jäsenet kokoontuivat kuulemaan voimakasta syytettä kansanmurhan tunnustamisesta ja Pakistanilta anteeksipyynnöstä sen armeijan ja paikallisten yhteistyökumppaneidensa raakoista teoista. He kuulivat todistusta ja voimakkaita kutsuja ja perusteluja tutkijoilta ja selviytyjiltä, ​​jotka uskovat, että kansanmurhan tunnustaminen on perusteltava, vaikka sen pitäisi olla ilmeistä.

Professori Gregory H Stanton, Genocide Watchin perustajajohtaja, varoitti, että tunnustaminen on yhtä välttämätöntä paranemiselle "kuin avoimen haavan sulkeminen". Hän huomautti, että hänen oma hallituksensa Yhdysvalloissa ei ole vielä tunnustanut Bangladeshin kansanmurhaa. Yhdysvaltain Nixon-Kissingerin hallinto oli yhtä hiljaa vuonna 1971, koska se ei halunnut loukata kylmän sodan liittolaistaan ​​Pakistanissa.

Professori Stanton väitti, että Yhdysvaltojen tulisi tunnustaa kansanmurhan lisäksi myös sen Dhakan pääkonsulin Archer Bloodin kanta, joka tuhosi hänen diplomaattiuransa välittämällä ulkoministeriölle useiden amerikkalaisten virkamiesten allekirjoittaman nootin. eivät sulkeneet silmiään tapahtuvalta.

Bangladeshin suurlähettiläs Mahbub Hassan Saleh

"Hallituksemme on osoittanut sen, mitä monet pitävät moraalisena konkurssina", he kirjoittivat. Jopa vuonna 2016, kuten Bangladeshin suurlähettiläs Mahbub Hassan Saleh kertoi yleisölle Brysselissä, presidentti Nixonin silloinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henry Kissinger, 45 vuotta sen jälkeen, kun hän osallistui vuoden 1971 kansanmurhaan Bangladeshissa, myönsi vain, että Pakistan oli "vastastellut yhdessä äärimmäistä väkivaltaa" ja syyllistynyt "rakeisiin ihmisoikeusloukkauksiin".

Kuten suurlähettiläs huomautti, Pakistanin armeija ei käynyt sotaa vain bengalilaisia ​​vastaan, vaan miestä vastaan, joka oli voittanut Itä-Pakistanissa niin ylivoimaisen vaalivoiton, että hän oli koko Pakistanin osavaltion laillinen pääministeri, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Se antoi hänelle laillisen perustan julistaa itsenäisyys, vaikka hän odotti viimeiseen hetkeen asti, jolloin Pakistanin armeija käynnisti kansanmurhasodansa. 

Mainos

Varsinkin Anthony Mascarenhasin rohkea raportointi toi totuuden maailmalle. Hänen tilinsä Sunday Times Otsikko oli yksinkertaisesti "kansanmurha". Professori Tazeen Mahnaz Murshid luki hänen lainauksensa pakistanilaiselta komentajalta Brysselin lehdistöklubilla. "Olemme päättäneet päästä eroon Itä-Pakistanin lopettamisen uhkasta lopullisesti, vaikka se tarkoittaisi kahden miljoonan ihmisen tappamista ja sen hallitsemista siirtomaana 30 vuoden ajan."

Professori Tazeen Mahnaz Murshid

Professori Murshid, joka itse on selvinnyt kansanmurhasta, toi esiin tämän ihmisyyttä vastaan ​​tehdyn rikoksen luonteen. Se oli yritys saada aikaan lopullinen ratkaisu, rankaisemattomuuden dehumanisoiva kulttuuri, jota tuki kansainvälisen yhteisön moraalinen konkurssi. Poikkeuksena maailmannäyttämöllä oli Intia, joka majoitti miljoonia pakolaisia ​​ja joutui "ennaltaehkäiseviin" pakistanilaisten hyökkäyksiin sen lentokentille. Kun Intia hyökättiin, se lähetti lopulta joukkonsa Itä-Pakistaniin varmistaen voiton vapaustaistelulle ja Bangladeshin syntymälle. 

Lisätodiste kansanmurha-aikeista oli poliittisten, henkisten ja kulttuuristen johtajien kohdistaminen. Lyhyessä, liikuttavassa lausunnossa Shawan Mahmud, marttyyrikuoleman sanointekijän, säveltäjän ja kieliaktivistin Alaf Mahmudin tytär, koki muistonsa isänsä kuolemasta. 

Toinen osallistuja oli Irene Victoria Massimino Lemkin Institute for Genocide Prevention -instituutista. Hänelle tärkeä osa kansanmurhan ehkäisyä on kansanmurhan tunnustaminen, uhrien ja heidän kärsimyksensä tunnustaminen, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Ja puheessaan Paulo Casaca, entinen Euroopan parlamentin jäsen ja Etelä-Aasian demokraattisen foorumin perustaja, pahoitteli, ettei Pakistan ole vielä pyytänyt anteeksi sotilasjuntan vuonna 1971 tekemiä synkkiä rikoksia.

Suurlähettiläs Saleh huomautti loppupuheessaan, että Bangladeshin kansanmurhan tunnustaminen "telisi oikeutta historialle" ja tarjoaisi lohtua eloonjääneille ja uhrien perheille. "Miten voisi olla sulkeminen ilman maailman tunnustamista ja anteeksipyyntöä tekijöiltä, ​​eli Pakistanin armeijalta?", hän kysyi.

Hän lisäsi, että hänen maallaan ei ollut "varauksia tai vihaa" minkään maan, Pakistan mukaan lukien, ihmisiä kohtaan, mutta oli vain reilua sanoa, että Bangladesh ansaitsi anteeksipyynnön. Hän toivoi, että Bangladeshin kansanmurhan tunnustaminen tavoittaisi ja ymmärtäisi laajemman kansainvälisen yleisön. Hän toivoi, että ajan myötä Euroopan parlamentti hyväksyisi kansanmurhan tunnustamista tukevan päätöslauselman.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa