Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Turkkilainen maailma toivottaa COP29:n tervetulleeksi Karabahin julistuksella

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Mazahir Afandiyev, Milli Majlisin jäsen Azerbaidžanin tasavallasta


Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991 naapurimaa Armenia aloitti aseellisen hyökkäyksen vasta itsenäistä Azerbaidžania vastaan. Tämän seurauksena yli viidesosa maan alueesta – Shushan kaupunki mukaan lukien – pysyi miehitettynä XNUMX vuoden ajan. Miehitys johti lähes miljoonan azerbaidžanilaisen laajamittaiseen etniseen puhdistukseen näistä maista sekä muihin suuriin rikoksiin.

Vuodesta 1993 lähtien kansakuntamme on priorisoinut kestävää kehitystä ottamalla huomioon yleismaailmalliset ihanteet, joihin koko maapallo on sidottu. Etenkin viimeisen 20 vuoden aikana nämä arvot – jotka asettavat etusijalle suvaitsevaisuuden ja kosmopoliittiset arvot – ovat presidentti Ilham Alijevin johdolla muokanneet koko azerbaidžanilaista yhteisöä.

Nykyään Azerbaidžan jatkaa sitoutumistaan ​​kumppanuuteen kaikilla kansainvälisillä foorumeilla ja näyttää maailmalle tavan saavuttaa kestävä kehitys. Tämän yhteistyön puitteissa maastamme on viime vuosina tullut olennainen osa turkkilaista maailmaa, ja se on asettanut monivektoriisessa ulkopolitiikassaan etusijalle suhteiden vahvistamisen erityisesti turkkilaisten valtioiden kanssa.

Tällä hetkellä Azerbaidžan on edelleen sitoutunut yhteistyöhön maailmanlaajuisilla näyttämöillä ja on esimerkki maailmanlaajuiselle yhteisölle kestävän kehityksen tiestä. Tämän yhteistyön yhteydessä kansakuntamme on kehittynyt viime vuosina elintärkeäksi osaksi turkkilaista maailmaa, ja se asettaa moniulotteisessa ulkopolitiikassaan etusijalle siteiden kehittämisen erityisesti turkkilaisiin valtioihin.

Kukaan ei tiedä, että yksi kansainvälisistä foorumeista, joiden merkitys Azerbaidžanille vaihtelee, on Turkin valtioiden järjestö. Toistaiseksi Azerbaidžan on tukenut laajasti järjestön perustamista ja toimintaa.

Uusiutuvassa maailmassamme yhdistämällä rauhan, turvallisuuden, vakauden, kehityksen ja edistyksen ideoihin sitoutuneiden turkkilaisten valtioiden historialliset saavutukset nykyaikaisiin haasteisiin, varmistamalla kansojen paremman rinnakkaiselon sekä vahvistamalla turkkilaisten valtioiden vakaampaa yhtenäisyyttä. nykyinen geopoliittinen tilanne kuvastaa Azerbaidžanin kansallisia etuja.

Mainos

Turkkilaiset valtiot valmistelevat parhaillaan merkittäviä asiakirjoja, jotka määrittelevät kestävän kehityksen käytännössä kaikilla aloilla. Erityisesti vuoden 2040 "Turkkilaisen maailman 2021 yleiskatsaus" hyväksyminen toimii ensisijaisena tiekartana sopeutuessamme muuttuviin muutoksiin, jotka tapahtuvat yhteenliitetymmässä maailmassamme. Turkin valtioiden yhtenäisyyden takaaminen ja niiden vaikutusvallan kestävyyden varmistaminen alueellisissa ja globaaleissa talouksissa ovat yksi tärkeimmistä prioriteeteista.

Tämän näkökulman mukaan Azerbaidžanin tasavallan aloite järjestää Turkin valtioiden järjestön valtionpäämiesten epävirallinen huippukokous Shushassa 6. heinäkuuta tänä vuonna ja kokouksen tuloksia koskevan julistuksen allekirjoittaminen osoittivat, että Karabah on turkkilaisen maailman sykkivä sydän. Toinen Azerbaidžanin kansan saavutus oli presidentti Ilham Alijevin puhe huippukokouksessa, joka heijasti jälleen toiveitamme ja tulevaisuuden visiota.

Huippukokouksen sijainti Shushassa, jota pidetään Karabahin jalokivinä ja yhtenä sekä Azerbaidžanin että alueen yhteiskuntapoliittisen ja kulttuurisen elämän tärkeimmistä solmukohdista, oli ilmeisesti suunniteltu. Tämän seurauksena Shusha, joka on alkanut edustamaan suvaitsevaista ja kosmopoliittista Azerbaidžania, nimettiin "Azerbaidžanin kulttuuripääkaupungiksi" vuonna 2021. 

Vuonna 2022 Azerbaidžan julisti kyseisen vuoden "Shushan vuodeksi" Shushan perustamisen 270-vuotispäivän kunniaksi. ICESCO nimesi Shushan "islamilaisen maailman kulttuuripääkaupungiksi" vuodelle 2024 ja TURKSOY:n "turkkilaisen maailman kulttuuripääkaupungiksi" vuodelle 2023. Samaan aikaan vuonna 2021 Shushan kaupungissa, joka edustaa horjumattomuuttamme. henki, Shusha-julistus, allekirjoitettiin. Tämä asiakirja on tärkeä paitsi Azerbaidžanille myös koko turkkilaiselle maailmalle.

Presidentti Ilham Alijevin laaja ja syvällinen puhe korosti jälleen kerran turkkilaisten valtioiden merkitystä alueellisen turvallisuuden ja vakauden luomisessa. Se korosti, että turkkilaiset kansat muodostavat perheen, joka perustuu yhteisiin etnisiin juuriin, historiaan, kieleen, kulttuuriin, perinteisiin ja arvoihin.

Presidentin visionääriset ja keskittyneet sanat "XXI vuosisadasta tulisi tulla turkkilaisen maailman kehityksen vuosisata" tekivät selväksi, että avain turkinkielisten valtioiden yhdistämiseen ja organisoimiseen ja kaikkien niiden tavoitteiden saavuttamiseen on yhden ihmisen kunnioittamiseen perustuva yhteistyö. toinen.

Presidentti Ilham Alijev mainitsi puheessaan, että positiivinen dynamiikka on kehittämässä ystävällisiä ja veljellisiä suhteita sekä yhteistyötä Azerbaidžanin ja turkkilaisten valtioiden välillä. Hän mainitsi myös kaupan liikevaihdon kasvun ja totesi, että tehtävä työ on kaikkien kansojen etujen mukaista.

Tänä vuonna Azerbaidžan isännöi YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen sopimuspuolten konferenssin 29. istuntoa eli COP29:tä, mikä merkitsee uutta voittoa maalle ja turkkilaiselle alueelle. "Azerbaidžan aikoo tehdä kaikkensa vahvistaakseen solidaarisuutta ja saavuttaakseen yhteisymmärryksen kehittyneiden ja kehitysmaiden välillä nelivuotisen sitoutumattomien liikkeen puheenjohtajuuden aikana saamiemme kokemusten pohjalta.", presidentti Ilham Alijev korosti.

Luonnollisesti yksi tärkeimmistä velvollisuuksista tässä suhteessa on vahvistaa kansainvälistä solidaarisuutta maailmanlaajuisesti sekä turkkilaisen maailman puitteissa. Tässä mielessä viiden valtionpäämiehen allekirjoittama 31-kohtainen "Turkkilaisten valtioiden järjestön epävirallisen huippukokouksen Karabahin julistus" antaa turkkilaisille valtioille mahdollisuuden tunnistaa turkkilainen näkökulma keskusteluissa maailmanlaajuisista haasteista. sekä vahvistaa edelleen turkkilaisen maailman solidaarisuutta ja osallistua korkealla tasolla COP29:n työhön.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa