Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Maamiinauhka vapautetuilla Azerbaidžanin mailla ei ole laantumassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Azerbaidžanin maiden vapauttaminen toi uusia todellisuuksia Etelä-Kaukasiaan. Konfliktin jälkeinen asialista ulottuu pakottaviin poliittisiin kysymyksiin, kuten Armenian ja Azerbaidžanin normalisointiprosessiin ja rauhansopimuksen allekirjoittamiseen entisten sotivien osapuolten välillä; rajan määrittäminen ja demarkointi; kaikkien viestinnän avaaminen alueella; ja humanitaarisia kysymyksiä - kirjoittaa tohtori Esmira Jafarova Kansainvälisten suhteiden analyysikeskuksesta, Baku, Azerbaidžan.

Azerbaidžan on täysin aloittanut vapautettujen maiden jälleenrakentamisen kotiuttaminen ensimmäisistä pakkosiirtolaisista on jo tapahtunut alueen ensimmäisessä älykylässä, Aghali kylässä vapautetussa Zangilanin alueella. Kuitenkin poliittisia ja jälleenrakentamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka eivät ole tämän artikkelin keskipisteessä, on olemassa myös käytännöllisempi ja kiireellisempi turvallisuusongelma, joka liittyy maamiinauhkaan vapautetuissa Azerbaidžanin maissa.

On raportoitu, että Azerbaidžanin alueiden vapautetut alueet ovat maailman miinojen saastuneimpia. Pelkästään vapautetussa Aghdamissa, jota monet kutsuivat "Kaukasuksen Hiroshimaksi", koska Armenia tuhosi alueen massiivisesti miehitysvuosina, 97,000 XNUMX maamiinat kerrottiin löytyneen. Ongelma miinojen saastumisesta Azerbaidžanin vapautetuilla alueilla ei kuitenkaan rajoitu sen suuruuteen.

Azerbaidžanin sitkeiden vetoomusten jälkeen kansainvälisten toimijoiden, kuten ETYJ:n, USA:n, Venäjän federaation, EU:n ja Georgian, välityksellä ja vastineeksi Azerbaidžanin palauttamista armenialaisvangeista Armenia julkaisi vihdoin miinakenttäkartat Azerbaidžanille, vaikka se aiemmin kiisti. niiden olemassaolo. Siitä huolimatta, Azerbaidžanin puolen suureksi harmiksi niiden tarkkuus miinakenttäkartat todettiin olevan vain 25 prosenttia. Lisäksi nämä kartat eivät todellakaan sisällä Armenian asevoimien joidenkin vetäytyvien yksiköiden suorittamaa massiivista kaivosprosessia, jotka ovat tunnustaneet aloittamassa tällaista toimintaa lähellä Lachinin ja Kalbajarin alueita. Ei tietenkään voi toivoa, että miinakenttäkartat olisivat oikein kartoitettuja sellaisissa tapauksissa, joissa satunnainen ja tarkoituksellinen maamiinan saastuminen on tehty kiireessä ja aiheuttaen mahdollisimman suurta vahinkoa.

Azerbaidžanin kansallinen miinantorjuntavirasto (ANAMA) on ennustetaan että Azerbaidžanin tekemän työn intensiivisyydestä huolimatta joidenkin alueiden raivaus voi kestää jopa vuosikymmenen. Miinanraivaustyö on erittäin aikaa ja resursseja vievää, ja Azerbaidžan on taipuvainen raivaamaan vapautuneet alueet mahdollisimman pian. Kansainvälisen yhteisön apu tässä asiassa on tervetullutta ja erittäin tarpeellista. Jotkut maat ovat ojentaneet auttavan kätensä; esimerkiksi Iso-Britannia osaltaan yli miljoona AZN (1 500,000 puntaa) Azerbaidžanin elvytys- ja miinanraivaustoimiin; Ranska myös ilmoitti 400,000 XNUMX euron lahjoitus miinanraivaukseen; ja Yhdysvaltain Marshall Legacy Institute lahjoitti kymmeniä miinanetsintäkoiria Azerbaidžaniin. Toukokuussa 2022 EU ilmoitti apupaketin Azerbaidžaniin miinanraivaustarkoituksiin 2.5 miljoonalla eurolla, joka olisi osoitettava Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelman (UNDP) kautta. Myöhemmin, heinäkuussa 2022, EU ilmoitti tekevänsä jakaa lisäksi 4.25 miljoonaa euroa miinanraivaustöihin Azerbaidžanissa. Lisäksi elokuun 2022 alussa Ranska antoi Azerbaidžanille 130 miinanilmaisinta laajentaa edelleen tukea miinanraivaustoiminnalle vapautetuissa maissa.

Maamiinojen saastumisongelman taakka ja siihen liittyvät vaarat ovat kuitenkin valitettavasti täysin Azerbaidžanilla. Vaikka turkkilaiset asiantuntijat auttavat Azerbaidžania fyysisessä raivausprosessissa, kansainvälisen yhteisön ja asiaankuuluvien kansainvälisten järjestöjen apua tässä asiassa tarvitaan varmasti.

Raportit ehdottaa että vihollisuuksien päättymisen jälkeen syksyllä 2020 yli 240 sotilasta ja siviiliä on kuollut tai vammautunut miinojen räjäytysten seurauksena. Syyskuun 30. päivänä 2022 kaksi henkilöä – Amid Asadov, syntynyt vuonna 1986, ja Cherkaz Guluzade, syntynyt vuonna 2007 –tapettiin maamiinan räjähdyksessä Azerbaidžanin Fuzulin alueella. Lokakuun alussa oli kolme henkilöä loukkaantunut maamiinojen räjähdysten seurauksena Tatarin alueella ja alueella alue vapautetusta Tagaverdin kylästä Khojavandin alueella. Maamiinauhka vapautetuilla Azerbaidžanin alueilla ei ole laantumassa ja vaatii edelleen viattomia ihmishenkiä.

Mainos

Sillä välin Azerbaidžan etsii jatkuvasti lisää ikäviä yksityiskohtia maamiinojen saastumisesta vapautetuilla mailla. Äskettäin Azerbaidžanin puolustusministeriö raportoitu että viisi armenialaista PMN-Э Azerbaidžanin insinöörilinnoitusyksiköt löysivät jalkaväkimiinoja Azerbaidžanin Khojalyn alueen suunnalta, jotka sittemmin neutraloitiin. Lisäksi, in 2021, sodan päätyttyä enemmän kuin 1,400 uutta maamiinaa istutettiin yksin Lachinin alueelle, mikä valitettavasti osoittaa, että salakavala sota Azerbaidžania vastaan ​​jatkuu mitä hirveimmällä tavalla.

Armenia puolestaan ​​voisi vihdoin osoittaa valmiutensa rauhaan toimittamalla tarkempia miinakenttäkarttoja. Kuten edellä todettiin, Armenian toimittamien miinakenttäkarttojen tarkkuus on erittäin alhainen, ja tämän maan on vielä todistettava olevansa oikeuden, kansainvälisen oikeuden ja ihmiskunnan oikealla puolella kaivaamalla vihdoin tarkat ja täydelliset kartat miinoitetuista Azerbaidžanin alueista. .

Tohtori Esmira Jafarova on Kansainvälisten suhteiden analyysikeskuksen hallituksen jäsen Bakussa Azerbaidžanissa

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa