Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Naton päällikkö pitää myönteisenä Azerbaidžanin tukea Etelä-Kaukasuksen turvallisuudelle ja vakaudelle

SHARE:

Julkaistu

on

Ennen huomista (15. joulukuuta) itäisen kumppanuuden huippukokousta Azerbaidžanin presidentti Ilham Aliyev tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja myöhemmin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Armenian pääministerin Nikol Pashinyanin. 

Stoltenberg toivotti presidentti Alijevin tervetulleeksi ja kiitti häntä yhteistyöstä Naton kanssa Afganistanin operaatiossa, erityisesti Azerbaidžanin sotilaiden roolista Kabulin lentokentän turvaamisessa ja yli 120,000 2002 ihmisen evakuoinnissa turvaan. Azerbaidžan on osallistunut rauhanturvatehtäviin Afganistanissa vuodesta XNUMX ja oli viimeisten joukossa, jotka lähtivät tänä kesänä. 

Hän kiitti myös presidenttiä hänen ponnisteluistaan ​​turvallisuuden ja vakauden tukemiseksi Etelä-Kaukasiassa. Stoltenberg korosti, että meille kaikille on tärkeää varmistaa rauhanomainen tulevaisuus kaikille ihmisille ja suhteiden normalisoituminen Azerbaidžanin ja Maryamin välillä, jotka molemmat ovat Naton arvostettuja kumppaneita. 

Alijev sanoo, että Azerbaidžan on sitoutunut rauhaan, vakauteen ja ennustettavuuteen: "Annoimme jo useita julkisia lausuntoja, että haluamme kääntää vihamielisyyden sivun ja työskennellä rauhansopimuksen puolesta." 

Mainos

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Alijevin sekä Armenian tasavallan pääministerin Nikol Pashinyanin isännöimän illallisen jälkeen Michel ilmoitti molemmille johtajille EU:n sitoutumisesta tiiviiseen yhteistyöhön Armenian ja Azerbaidžanin kanssa. konfliktin voittaminen kestävän rauhan luomiseksi alueelle kattavan rauhansopimuksen tukemana. Kaikkien kolmen johtajan yhteinen tavoite on rakentaa Etelä-Kaukasia, joka on turvallinen, vakaa ja vauras kaikkien alueella asuvien hyödyksi. Presidentti Michel kiitti molempien johtajien toimia jännitteiden lieventämiseksi viimeaikaisten aseellisten yhteenottojen jälkeen rajalla. 

EU jatkaa humanitaaristen miinanraivaustoimien tukemista muun muassa antamalla asiantuntija-apua ja apua konfliktien koettelemille väestöryhmille, kunnostukseen ja jälleenrakennukseen. EU jatkaa myös luottamusta lisäävien toimien tukemista Armenian ja Azerbaidžanin välillä. EU asettaa saataville asiantuntijavaltuuskunnan/neuvoa-antavan ryhmän, joka tukee raja- ja demarkaatiokysymyksiä tarjoamalla teknistä apua molemmille maille ja rautateiden kunnostamiseen asianmukaisin järjestelyin. 

Mainos

Johtajat keskustelivat keskeisistä olemassa olevista ja tulevista kauppa- ja talouskumppanuuksista EU:n ja molempien maiden välillä. He keskustelivat myös EU:n aikeesta perustaa talouden neuvontafoorumi luottamuksen lisäämiseksi, rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämiseksi ja taloudellisen yhteistyön rakentamiseksi alueella. EU on valmis tukemaan yhteyksien kehittämistä talous- ja investointisuunnitelmansa mukaisesti. Ehdotettu talouden neuvontafoorumi voi myös tukea tätä prosessia.

Tapaamisen jälkeen Stoltenbergin kanssa Alijeviltä kysyttiin suunnitelmista yhteyksien lisäämiseksi, hän sanoi: "Se on todella suuri mahdollisuus alueelle integroida alueelliset liikenneyhteydet, meidän ei ole vain päästävä autonomiseen tasavaltaan, vaan myös Armenialle, rautatieyhteyden saamiseksi Iraniin Nakhchivanin autonomisen tasavallan kautta ja Armenialle rautatieyhteyden saamiseksi Venäjään Azerbaidžanin alueen kautta tänään, heillä ei ole tätä rautatieyhteyttä. Joten se todella luo erityisen positiivisen ilmapiirin alueelle kaikille.”

Jaa tämä artikkeli:

Mainos
Mainos

Nousussa