Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Keskeinen kehitys Azerbaidžanissa marraskuun 2020 kolmenvälisen sopimuksen jälkeen

Julkaistu

on

Viime viikolla 29. toukokuuta Azerbaidžan saavutti 200 päivän rajan sen jälkeen, kun Azerbaidžanin, Armenian ja Venäjän välinen kolmenkeskinen sopimus lähes 30 vuoden Armenian miehityksen lopettamisesta Vuoristo-Karabahin alueella oli virallisesti allekirjoitettu, kirjoittaa Tori Macdonald.

Rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Azerbaidžan on valmistautunut aktiivisesti konfliktin aikana viime vuonna aiheutettujen vahinkojen palauttamiseen. Tähän sisältyy suunnitelmat hiljattain vapautettujen alueiden uudelleen rakentamiseksi ja uudelleen kehittämiseksi ja niiden auttaminen, jotka joutuivat lähtemään muutaman viime vuosikymmenen aikana kotiinsa.

Azerbaidžanin kymmenen tärkeintä edistystä 200 päivän aikana tehdyt:

Azerbaidžanin hallitus myönsi 1.3 miljardia dollaria alueen jälleenrakentamiseen. Varoja käytetään jo ja suurissa kaupungeissa on meneillään töitä, kuten historiallisten monumenttien, museoiden, moskeijoiden restaurointi ja paljon muuta.

Kulttuuriministeriö on toteuttanut alueellisia seurantatoimenpiteitä rekisteröimällä ja tarkastamalla 314 historiallista ja kulttuurista valtion monumenttia. joista suurin osa oli tuhottu Armenian miehityksen aikana.

Lähes 35,000 9,000 räjähtämätöntä ammusta on raivattu yli 120 hehtaarilta maata. Näiden taisteluvälineiden istuttaminen on aiemmin tappanut tai loukkaantunut yli XNUMX azerbaidžanilaista.

Yli 15,000 XNUMX ihmistä on allekirjoittanut yhden suosituimmista vetoomuksista sivustolla change.org ja kehottanut Armeniaa paljastamaan jäljellä olevien vielä räjähtämättömien ammusten sijainnit.

Ympäristöystävälliset jälleenrakennustyöt ovat käynnissä hallituksen ja suuryritysten, kuten TEPSCO: n ja BP: n, keskustelujen jälkeen uusiutuvien energialähteiden rakentamiseksi vapautetuille alueille, kuten aurinkoenergian tuotantolaitos.

Vuodesta 2022 alkaen ensimmäisten älykkäiden kylien kehitys alkaa Zangilanin alueella. Älykkäät kylät ovat maaseudun yhteisöjä, jotka käyttävät innovatiivisia ratkaisuja parantaa heidän sietokykyään rakentamalla paikallisia vahvuuksia ja mahdollisuuksia.

Infrastruktuurin jälleenrakennus sisäisten pakolaisten paluun helpottamiseksi alueelle on alkanut. Työhön on toistaiseksi sisältynyt 600 km teitä, alueellisia yhdistäviä moottoriteitä, yli 150 km rautatietä sekä kolmen lentoaseman perustamisen suunnittelu, joista yksi on kansainvälinen.

Suunnitelma Agdamin suurkaupungin uudistamiseksi on vahvistettu ja hyväksytty. Siihen kuuluu teollisuuspuiston, voitto- ja muistopuistojen sekä linkkien löytäminen moottoritielle ja rautatielle, joka yhdistää Agdamin ja Bardan alueen.

Kunnostustöiden jälkeen on saatu valmiiksi kartoitus yli 13,000 1,500 rakennuksesta ja yli 169 km teistä 10 asutusalueella 409 vapautuneella alueella. Armenian miehityksen aikana XNUMX siirtokuntaa oli hävitetty.

Azerbaidžanin kulttuuripääkaupunki Shusha isännöi ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoden aikana Khari Bulbul -musiikkifestivaaleja.

Huomattava joukko ponnisteluja, kun otetaan huomioon, kuinka paljon työtä näillä tuhoutuneilla alueilla tarvitaan.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka suunnitelmat kehittyvät ja etenevät seuraavien 200 päivän aikana ja sen jälkeen.

Tämä sietokyky voi hyvinkin olla Azerbaidžanin kansainvälisen tunnustuksen lähde, kun tietenkin otetaan huomioon, että COVID-19-pandemian jatkuvilla vaatimuksilla on edelleen tärkeä rooli jokapäiväisissä asioissa.

Azerbaidžan

Kuolleet Azerbaidžanissa bussina ylittävät panssarintorjuntakaivoksen

Julkaistu

on

Sisäasiainministeriö (MIA) ja yleinen syyttäjävirasto ovat julkaisseet tietoja miinojen lisääntymisestä ja toimittajien kuolemasta, KHT raporteissa.

Armenian armeija rikkoo törkeästi kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tärkeimpiä normeja ja periaatteita sekä vuoden 1949 Geneven yleissopimuksen vaatimuksia ja jatkaa rikoksia Azerbaidžanin kansalaisia ​​vastaan ​​asettamalla miinoja Azerbaidžanin alueille.

Niinpä kolme henkilöä - Siraj Abishov (AZTV: n operaattori), Maharram Ibrahimov (Azertag-uutistoimiston työntekijä), Arif Aliyev (piirin EP: n varajohtaja Susuzlugin kylän hallinnollis-alueellisessa piirissä) kuoli, neljä muuta henkilöä on sairaalassa erilaiset ruumiinvammat. "Kamaz" -matkabussina, joka kuljetti TV-kanavien ja uutistoimistojen työntekijöitä, jotka lähetettiin vapautumaan miehityksestä Kalbajarin alueelle, astui panssarintorjuntamiinalle liikkuessaan Susuzlugin kylän suuntaan.

JoURNALIST-bussi pakotti sen ylittämään säiliönvastaiset kaivokset KALBAJARIN ALUEELLA

Syyttäjänviraston ja poliisin työntekijät ovat tarkastaneet paikan välittömästi, oikeuslääketieteellinen asiantuntija on nimetty, muita prosessuaalisia toimia on toteutettu.

Azerbaidžanin tasavallan armeijan syyttäjävirastossa on aloitettu rikosasia 100.2, 116.0.6 ja muilla artikloilla,

Tällä hetkellä toteutetaan intensiivisiä tutkinta-operatiivisia toimenpiteitä.

Continue Reading

Azerbaidžan

Azerbaidžanin ihmiset haluavat pitkäkestoista rauhaa ja vaurautta

Julkaistu

on

Armenian ja Azerbaidžanin välisen vihamielisyyden muodollisesta lopettamisesta huolimatta monia ongelmia on edelleen olemassa, mukaan lukien azerbaidžanilaisten ahdinko, jotka karkotettiin kodeistaan ​​molempien osapuolten pitkäaikaisen katkera konflikti kirjoittaa Martin Pankit.

Toinen merkittävä ratkaisematon ongelma ovat lukuisat kaivokset, jotka edelleen pilkkaavat koko maisemaa ja aiheuttavat tappavan ja jatkuvan uhan paikalliselle väestölle.

Nämä ja muut juuri tällä viikolla esiin nousseet asiat korostavat Venäjän välittämän tulitauon herkkyyttä, joka keskeytti Armenian ja Azerien joukkojen kuuden viikon taistelut viime vuoden loppupuolella.

Äskettäinen armeijan ja Azerbaidžanin sotilaallinen yhteenotto, joka raivosi rauhoittamattomana kuusi viikkoa, on aiheuttanut uhreja, vahinkoja ja paikallisen väestön siirtymistä paikasta toiseen.

Taistelut työntivät tuhansia pakenemaan kodeistaan ​​turvallisuuden vuoksi, joista osa on edelleen siirtymään joutuneita eivätkä pysty palaamaan kotiinsa pitkällä aikavälillä. Vihollisuudet ovat aiheuttaneet vahinkoa toimeentulolle, taloille ja julkiselle infrastruktuurille. Lisäksi monille alueille on jätetty miinoja ja muita räjähtämättömiä ammuksia, mikä aiheuttaa merkittäviä riskejä siviiliväestölle.

Huolimatta Armenian ja Azerbaidžanin välisestä tulitaukosopimuksesta 9. marraskuuta 2020, humanitaarinen tilanne, jota COVID-19-pandemia pahentaa entisestään, on edelleen huolestuttava.

Konflikti eteni ensimmäisen kerran sodaksi vuonna 1991, ja arviolta 30,000 XNUMX ihmistä kuoli ja monet muut joutuivat siirtymään kotiseudultaan.

Kovat taistelut puhkesivat jälleen viime vuoden 27. syyskuuta tuhansien uskottiin kuolleen. Azerbaidžanin armeija otti takaisin alueet, jotka olivat miehitettyjä 1990-luvun alusta lähtien.

Mutta monilla Azerbaidžanin sisäisillä pakolaisilla (maan sisällä siirtymään joutuneet), jotka vannoivat palata kotiinsa, ei ollut juurikaan aavistustakaan mihin he palaavat.

Monet vuosikymmeniä sitten - ja viime aikoina - jättämistään kodeista ovat nyt suolistettuja raunioita, ja karkotusten ja siirtymien arvet ovat syvällä. Koska tämä voi koskea yhtä monta miljoonaa azerbaidžanilaista, joista jokaisella on traaginen ja syvästi henkilökohtainen tarina, heidän palauttamisensa tehtävä on huomattava.

Silti viime vuonna Karabahin ja sitä ympäröivien Azerbaidžanin alueiden vapauttaminen Armenian miehityksestä vaatii kiireellistä ja välitöntä ratkaisua maailman kaikkien aikojen suurimpiin pakolaisiin.

Pakotettu siirtymä Azerbaidžaniin oli seurausta Armenian sotilaallisesta hyökkäyksestä Azerbaidžanin alueilla 1990-luvun alussa.

Yli miljoona azerbaidžanilaista siirtyi voimakkaasti kotimaahansa, heidän joukossaan satoja tuhansia Azerbaidžanin pakolaisia, jotka pakenivat Armeniasta.

Kaikki Azerbaidžanin väkivaltaisesti siirtymään joutuneet ihmiset sijoitettiin väliaikaisesti yli 1,600 12 tiheästi asuttuun asutusalueeseen XNUMX telttaleirissä.

Viime vuoden levottomuuksien seurauksena 84,000 85 henkilöä pakotettiin väliaikaisesti poistumaan kodistaan. Näihin kuuluu XNUMX siirtymään joutunutta perhettä Azerbaidžanin tartarialueella.

Azerbaidžanin tilanne on merkittävä useista syistä. Ensimmäinen on se, että maassa, jossa asuu vähän yli 10 miljoonaa kansalaista (7 miljoonaa kotiseudultaan siirtymisen aikana), Azerbaidžanissa on yksi maailman suurimmista siirtymään joutuneista väestöstä asukasta kohti.

 Toinen ainutlaatuinen piirre on, että maan sisäisillä pakolaisilla on samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla, eikä heillä ole syrjintää. Azerbaidžan on myös ottanut täyden vastuun LDP: n elinolojen parantamisesta.

 Itse asiassa hallitus on 1990-luvun lopusta lähtien edistynyt merkittävästi väkivaltaisesti siirtymään joutuneen väestön elinolojen parantamisessa, tarjoten 315,000 XNUMX vaikeissa olosuhteissa eläville ihmisille tilapäisesti kodeja vasta perustetuilla alueilla.

Toinen ratkaiseva kysymys on Armenian kieltäytyminen toimittamasta äskettäin vapautettujen alueiden kaivosalueita (muodollisuuksia) Azerbaidžanin puolelle.

Tämän aiheuttama välitön vaara nähtiin lyhyellä jaksolla kolmenvälisen julkilausuman allekirjoittamisen jälkeen viime marraskuussa, jolloin yli 100 Azerbaidžanin kansalaisesta tuli miinaräjähdysten uhri, muun muassa lDP: t.

Kolmen vuosikymmenen konfliktin jälkeen kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että on välttämätöntä puhdistaa nämä alueet miinoista ja muista räjähtämättömistä ammuksista.

Tiedot heidän sijainnistaan ​​nähdään ehdottoman välttämättömänä ihmishenkien pelastamiseksi ja konfliktien jälkeisten kuntoutus- ja jälleenrakennusprosessien nopeuttamiseksi.

On myös tarpeen palauttaa konfliktin aikana täysin tuhoutuneet kaupungit ja muut asutukset ja luoda tarvittavat olosuhteet lDP: n vapaaehtoiselle, turvalliselle ja arvokkaalle paluulle kotimaahansa.

Azerbaidžan on yli 25 vuoden ajan etsinyt diplomaattisia neuvotteluja Armenian konfliktin rauhanomaisesta ratkaisemisesta.

Azerbaidžanilaisen siirtymään joutuneen väestön ehdoton ja turvallinen paluu on vahvistettu myös kymmenissä YK: n yleiskokouksen, turvallisuusneuvoston, OIC: n, PACE: n, Etyjin ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöslauselmissa ja päätöksissä.

Jo vuonna 2014 YK: n erityisraportoija YK: n ihmisoikeuksista kiitti Azerbaidžanin hallitusta omistautumisestaan ​​asiaan.

Maahantuojien kärsimistä vaikeuksista huolimatta on vielä hyviä uutisia.

Otetaan esimerkiksi yhden Azerbaidžanin haaksirikkoutuneen kylän Jojug Marjanlyn onnistunut palaaminen normaaliin tapaan, jossa 150 perhettä on palannut koteihinsa 23 pitkän, tuskallisen vuoden jälkeen.

Tuhannet muut azerbaidžanilaiset toivovat tämän tekevän tulevina kuukausina ja vuosina.

Azerbaidžan pyrkii nyt ymmärrettävästi kansainvälisen yhteisön, EU mukaan lukien, painostamaan Armeniaa yhteistyöhön toimien humanitaaristen seurausten poistamiseksi aiemmin miehitetyillä Azerbaidžanin alueilla.

Euroopan komissio on puolestaan ​​sitoutunut antamaan 10 miljoonaa euroa humanitaarista apua viime konfliktista kärsineiden siviilien auttamiseksi. Tämä nostaa EU: n apua tarvitseville ihmisille vihollisuuksien alkamisen jälkeen syyskuussa 2020 noin 17 miljoonaan euroon.

Kriisinhallintakomissaari Janez Lenarčič kertoi tälle sivustolle, että alueen humanitaariseen tilanteeseen on edelleen kiinnitettävä huomiota, ja COVID-19-pandemia pahentaa konfliktin vaikutuksia entisestään.

"EU lisää huomattavasti tukeaan konfliktista kärsivien ihmisten auttamiseksi heidän perustarpeidensa täyttämisessä ja elämänsä rakentamisessa."

Naapuruus- ja laajentumisasioista vastaava komissaari Olivér Várhelyi lisäsi, että EU pyrkii kohti kattavampaa konfliktimuutosta sekä pitkän aikavälin sosioekonomista elpymistä ja alueen sietokykyä.

EU-rahoitus auttaa tarjoamaan hätäapua, mukaan lukien ruoka, hygienia- ja taloustavarat, monikäyttöinen käteinen raha ja terveydenhuolto. Se kattaa myös suoja-avun, mukaan lukien psykososiaalinen tuki, hätätilanteissa annettavan koulutuksen ja varhaisen palautumisavun varmistamisen toimeentulotuen avulla.

Avun tarkoituksena on hyödyttää kaikkein heikoimmassa asemassa olevia konfliktialueita, mukaan lukien siirtymään joutuneet henkilöt, paluumuuttajat ja vastaanottavat yhteisöt.

Komission edustaja kertoi tälle sivustolle: "Rahoitus varmistaa myös humanitaarisen miinanraivauksen asutuilla alueilla ja tarjoaa miinariskejä koskevan koulutuksen kärsiville ihmisille."

Azerbaidžanin hallituksen lähde sanoi: "Kolmen vuosikymmenen sota Azerbaidžanin alueella on ohi. Azerbaidžanin kansa haluaa pitkäaikaista rauhaa ja vaurautta alueella. Olisi toteutettava kaikki tarvittavat humanitaariset toimenpiteet 30 vuoden konfliktien aiheuttamien ihmisten kärsimysten lievittämiseksi. "

Continue Reading

Azerbaidžan

Asiantuntija Samir Poladov puhuu Mine Action Agencyn virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa

Julkaistu

on

Azerbaidžanin kansallinen miinatoimisto ANAMA järjesti 7. huhtikuuta 2021 virtuaalisen tiedotustilaisuuden miinanlaskua torjuvien kansainvälisten asiantuntijoiden keskuudessa, pääpuhujana Samir Poladov, viraston verkkosivuston mukaan. http://anama.gov.az/news/225.

Osallistujat tutkivat tapoja suojata maailman maita miinanistutuksilta ja miinahyökkäyksiltä vastaamalla toimittajien kyselyihin asiaa koskevista kansainvälisistä säännöksistä ja muista pitkän kantaman ohjusjärjestelmiin liittyvistä tapauksista.

Armenian Iskanderia koskevaan kysymykseen vastaava Samir Poladov huomautti, että globaali yhteisö oli kiinnittänyt suurta kiinnostusta ANAMA-raporttiin. Kuten hän sanoi, "Azerbaidžanin presidentin ja maan asevoimien korkeimman komentajan Ilham Alijevin puolesta virasto vastaa minun ja räjähtämättömän taisteluvälineiden raivaamisesta. Joulukuun 2020 jälkeen ANAMA on ollut mukana miinanraivauksessa Shushan kaupungissa. Miehistö on tähän mennessä löytänyt ja poistanut 686 räjähtämätöntä pommia 234 tuhannen neliömetrin alueelta (23.4 hehtaaria). Samalla viraston asiantuntijat ovat tutkineet 183 taloa ja pihaa sekä 11 monikerroksista rakennusta.

Tämän lisäksi herra Poladov kiinnitti yleisön huomion 15. maaliskuuta suoritettuun siivousoperaatioon, jossa Shushassa löydettiin kahden räjähtäneen raketin jäännökset. Tarkastettuaan ohjuksen 9M723-tunnistenumeron organisaatio suoritti lisätutkimuksen ja päätyi siihen, että roskat kuuluivat Iskander-M-ohjukseen. Lisäksi Shushan kaupungista löydettiin ohjukraatteri. Kuten asiantuntija sanoi, "Tiedotusvälineet ovat jo paljastaneet molempien ohjusten tarkan sijainnin. Mainittu raketti (Naton raportoiva nimi: SS-26 Stone), jonka suurin kantama on 400 km, halkaisija 920 mm ja pituus 7.2 m, kantaa jopa 480 kg: n taistelupään ja sen ensimmäisen laukaisupainon on 3800 kg. Kun miinanraivaus on käynnissä, pidämme sinut ajan tasalla uusista tapahtumista. Kiitos huomiosta ja kysymyksistä ”.

Seuraava ANAMA-konferenssi on tarkoitus pitää toukokuussa. Tarkat päivämäärät ilmoitetaan etukäteen viikon kuluessa.   

Viitteeksi. Samir Poladov on Azerbaidžanin kansallisen miinatoimistoimiston (ANAMA) hallituksen varapuheenjohtaja.  

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Mainos

Nousussa