Liity verkostomme!

Itävalta

Keski- ja Itä -Eurooppa järkytti poliittista levottomuutta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Alue on nähnyt jännittäviä mutta kaukana hyväntahtoisista tapahtumista, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Itävalta on nähnyt liittokansleri Sebastian Kurzin eroavan korruptiosyytösten vuoksi. Ilmoitus tuli muutama päivä sen jälkeen, kun syyttäjät aloittivat rikostutkinnan väitteistä, että hän käytti julkisia varoja maksaakseen äänestäjille ja toimittajille suotuisat tiedot.

Väitteet liittyvät ajanjaksoon 2016--2018, jolloin valtiovarainministeriön varoja käytettiin väitetysti manipuloimaan hänen puolueensa hyväksi. Tuolloin Sebastian Kurz ei ollut vielä liittokansleri, mutta hän oli osa hallitusta. Syyttäjien mukaan mediaryhmä väitti "saavansa rahaa" vastineeksi näistä suosioäänestyksistä. Tämä ryhmä, johon viitataan, on itävaltalaisen lehdistön mukaan bulvarilehti Österreich.

Yksi Euroopan nuorimmista johtajista, Kurzista tuli Itävallan konservatiivipuolueen johtaja toukokuussa 2017 ja johti puolueensa voittoon vaaleissa myöhemmin samana vuonna, ja hänestä tuli 31 -vuotiaana yksi nuorimmista demokraattisesti valittuista hallitusten päämiehistä. Hänet on korvannut Alexander Schallenberg Itävallan liittokanslerina.

Naapurimaassa Tšekin tasavallassa pääministeri Babis hämmästyttää hämmästyttävän vaalit edistyvän, Eurooppaa edistävän koalition edessä. Yksi liittouman puolueista on vuonna 2009 perustettu merirosvopuolue. Babis ilmestyi tällä viikolla Pandora Papers -lehdessä, ja 20 miljoonaa euroa sijoitettiin pimeään offshore -kauppaan ostamaan linna Ranskasta. Ensimmäistä kertaa 30 vuoteen Tšekin kommunistinen puolue ei pääse parlamenttiin, koska se ei saa vaadittua 5 prosenttia. Kommunistit tukivat Babisin hallitusta.

Puolassa kymmenet tuhannet lähtivät kaduille tukemaan Euroopan unionin jäsenyyttä sen jälkeen, kun tuomioistuin oli päättänyt, että osa EU: n lainsäädännöstä on ristiriidassa perustuslain kanssa, ja herätti huolta siitä, että maa voisi lopulta erota.

Puolan perustuslakituomioistuin katsoi, että osa EU: n sopimusten artikloista on ristiriidassa maan perustuslain kanssa, mikä asettaa kyseenalaiseksi Euroopan yhdentymisen keskeisen periaatteen ja ruokkii hallitsevan puolueen EU-vastaista retoriikkaa.

Mainos

Unkaria ja Puolaa, konservatiivisten hallitusten johtamia maita, Bryssel on toistuvasti arvostellut "oikeusvaltion" ja "eurooppalaisten arvojen" rikkomisesta.

Mantereen kaakkoisosassa, Romaniassa, liberaali hallitus syrjäytettiin parlamentin ylivoimaisesti hyväksymän luottamusäänestyksen jälkeen. Florin Cîţun johtama kabinetti kohtasi suurimman koalition, joka on koskaan luotu vakiintunutta hallitusta vastaan. Epäluottamuslause piti hyväksyä 234 ääntä, mutta sai 281 ääntä - suurin äänimäärä Romaniassa koskaan tällaista esitystä varten. Toinen ensimmäinen syrjäytetylle kabinetille oli myös se, että sitä vastaan ​​jätettiin samanaikaisesti kaksi epäluottamuslauseita.

Poliittiset kriisit, jotka alkoivat yli kuukausi sitten sen jälkeen, kun reformistinen USR-puolue vetäytyi oikeistolaisesta keskikoalitiosta, antoivat esityksen jättäneiden sosiaalidemokraattien ja Romanian oppositiopuolueiden liittouman kannattajien joukkoon. myös pelastaa Romanian unioni -puolue (USR), entinen hallitusten liittouma, joka vakuuttaa Cîţun syrjäyttämisestä.

Postkommunistisessa Romaniassa jätettiin yli 40 epäluottamuslauseita, joista kuusi hyväksyttiin.

Romanian perustuslain mukaan presidentti kuulee nyt parlamentaarisia puolueita uuden pääministerin nimittämisestä. Samaan aikaan Cîţu pysyy väliaikaisena pääministerinä seuraavat 45 päivää.

Presidentti Iohannis nimitti Dacian Ciolosin, entisen pääministerin, muodostamaan uuden hallituksen. Nimetty pääministeri pyytää 10 päivän kuluessa nimittämisestä parlamentin luottamusäänestyksen. Jos hän epäonnistuu ja jos kaksi peräkkäistä pääministeriehdotusta hylätään, perustuslaki sanoo, että presidentti voi hajottaa parlamentin ja käynnistää ennenaikaiset vaalit. Vaikka Cîţun kansallinen liberaalipuolue toivoo saavansa väliaikaisen pääministerin uudelleen ja palatakseen vanhaan työhönsä, oppositiopuolueiden sosiaalidemokraatit haluavat ennenaikaiset vaalit.

Vain 10 päivää ennen uuden hallituksen muodostamista Cioloș sanoi, ettei hän ole kiinnostunut työstä: "Olin pääministeri, mutta nyt en ole huolissani tästä asemasta. Minulla on tehtäviä Euroopan parlamentissa, minulla on toimeksianto siellä ".

Mutta riippumatta siitä, kuka on seuraava pääministeri, Romanian Covid -kriisi vain pahenee.

Kauempana etelässä Bulgaria on ollut kriisitilassa tämän kesän parlamenttivaalien jälkeen ja jättänyt sen ilman säännöllistä hallitusta kuukausiksi. Parlamentin hajoamisen jälkeen presidentti Rumen Radev on kutsunut Bulgarian tämän vuoden kolmannet parlamenttivaalit 14. marraskuuta sen jälkeen, kun huhti- ja heinäkuun epäselvät kyselyt eivät tuottaneet hallitusta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa