Liity verkostomme!

Albania

Albania ja Azerbaidžan pyrkivät laajentamaan kahdenvälisiä suhteita

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Azerbaidžanin tasavallan presidentin Ilham Aliyevin vierailu Albanian tasavaltaan 15 oli presidentti Alijevin ensimmäinen valtiovierailu Tiranaan. Virallista vierailua voidaan luonnehtia uuden sivun avaamiseksi kahden maan kahdenvälisissä suhteissa. Se kannattaa huomioida diplomaattisuhteet Azerbaidžanin tasavallan ja Albanian tasavallan välillä perustettiin 22. syyskuuta 1993, ja viimeisten 30 vuoden aikana kaksi maata on tehnyt yhteistyötä eri aloilla, kuten kulttuurin, kaupan, turvallisuuden ja energian alalla. Myös poliittiset kontaktit Bakun ja Tiranan välillä ovat korkealla tasolla, sillä Albania on aina tukenut Azerbaidžanin suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Erityisesti Albanian kanta Karabahin kysymykseen on muodostanut selkärangan Bakun ja Tiranan kahdenvälisten suhteiden laajentamiselle. kirjoittaa Shahmar Hajiyev, vanhempi neuvonantaja, kansainvälisten suhteiden analyysikeskus.

Taloudellisiin suhteisiin liittyen on huomattava, että kaupan liikevaihto kahden maan välinen määrä kasvoi 2.78-kertaiseksi, mukaan lukien tuonti 2.69-kertaiseksi ja vienti 3.14-kertaiseksi tammi-syyskuussa 2022. Kahdenvälisten suhteiden syventämiseen on potentiaalia, joten valtiovierailu avaa uusia mahdollisuuksia korkean tason poliittisen vuoropuhelun vahvistamiseen ja neuvottelujen avaamiseen. Azerbaidžanin suurlähetystö pääkaupungissa Tiranassa.

Tiranan-vierailun aikana presidentti Ilham Aliyev keskusteli presidentti Bajram Begajin kanssa kahdenvälisestä yhteistyöstä energian, infrastruktuurin, matkailun, maatalouden ja teollisuuden aloilla. Tätä varten Tirana on kiinnostunut syventämään taloudellista yhteistyötä Bakun kanssa erityisesti energia-alalla. Albania on maa, jonka maakaasun tuotanto on rajallista, ja maa on lähes täysin riippuvainen vesivoimasta sähköntuotannossaan. Maa tuottaa pienen määrän kaasua, jota käytetään pääasiassa öljyntuotannossa ja jalostusteollisuudessa. Joten Albanian energiasektori on pääasiassa riippuvainen vesivoimasta ja fossiilisten polttoaineiden tuonnista. Mutta Tirana on erittäin kiinnostunut kehittämään maakaasualalla Kuten maaliskuussa 2021, yhdysvaltalaiset yritykset Excelerate Energy LP ja ExxonMobil LNG Market Development Inc. allekirjoittivat Albanian hallituksen kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan suorittaakseen toteutettavuustutkimuksen nesteytetyn maakaasun hankkeen mahdollisesta kehittämisestä Vlorassa, joka koostuu LNG:stä. tuontiterminaali, nykyisen Vloran lämpövoimalaitoksen muuntaminen tai laajentaminen sekä pienimuotoisen LNG-jakelun perustaminen.

Koska maa odottaa voivansa tukea energiavarmuuttaan pitkällä aikavälillä, Albania haluaa monipuolistaa energiansaansa käyttämällä uusiutuvia energialähteitä, nesteytettyä maakaasua ja maakaasua. Siten toinen tärkeä maakaasun toimituslähde voisi olla Azerbaidžanin maakaasu Trans Adriatic Pipeline (TAP) kautta, joka on eteläisen kaasukäytävän (SGC) eurooppalainen haara. On syytä huomata, että Albania tekee menestyksekkäästi yhteistyötä Azerbaidžanin kanssa alueiden välisen SGC-hankkeen puitteissa. Kuten huomautti Presidentti Begaj: ”Energia-alan yhteistyö on hänen maansa keskeinen suunta. TAP-hankkeen toteuttaminen on strategisesti tärkeää, ja molemmat maat ovat tehneet menestyksekkäästi yhteistyötä tässä asiassa. On syytä korostaa, että "hallitustenvälinen sopimus on TAP-hanke” allekirjoitettiin Albanian, Italian ja Kreikan kesken helmikuussa 2013 ja uraauurtava seremonia pidettiin 17. toukokuuta 2016. Kaupallinen toiminta alkoi vuoden 2020 lopulla. Sen lisäksi hyötyi sen kauttakulkumahdollisuuksista TAP-hankkeessa hankkeen toteuttaminen on väistämättä edistänyt työllisyysasteen nousua Albaniassa. Lisäksi hanke lisäsi Albanian BKT:tä ja budjettituloja.

Lisäksi 6. heinäkuuta 2021 Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, Albanian infrastruktuuri- ja energiaministeriö ja Albgaz Sh.a. allekirjoittanut a Yhteistyö- ja luovutussopimus Fier South -laitoksella. TAP suunnittelee, hankkii ja rakentaa Fier-kaasun poistumispisteen, joka on monen miljoonan euron investointi maahan. Uusi laitos on merkittävä virstanpylväs Albanian kaasuttamiselle, sillä se mahdollistaa liitäntäpisteen TAP-kuljetusjärjestelmän ja tulevan Albanian kaasuinfrastruktuurin välille.

Samaan aikaan Albania on myös kiinnostunut Azerbaidžanin aktiivisesta osallistumisesta maan kaasutusprosessiin. Azerbaidžanin ja Albanian hallitusten väliset keskustelut Azerbaidžanin valtion öljy-yhtiön (SOCAR) osallistumisesta Albanian energiainfrastruktuurin kehittämiseen ovat jatkuneet jo pitkään. Tässä mielessä Albania ja Azerbaidžan allekirjoittivat alustavan sopimuksen sopimus joulukuussa 2014 tehdä yhteistyötä Albanian kaasuverkon kehittämisessä, ja SOCAR suunnitteli laativansa toteutettavuustutkimuksen Albanian ja Montenegron kaasuinfrastruktuurisuunnitelmasta. Myöhemmin Albania ja Azerbaidžan allekirjoittivat "Muistio Yhteisymmärrys yhteistyöstä Albanian kaasutuksen yleissuunnitelman kehittämisessä”.

Albanian kehitys huomioon ottaen varapääministeri sekä infrastruktuuri- ja energiaministeri Belinda Balluku ilmoitti sosiaalisissa verkostoissa, että "Hyvin pian yksityiskohtia lähitulevaisuuden suunnitelmista SOCARin kanssa, joka on yksi maailman kaasualan huippuyrityksistä". Kaikki edellä mainitut vahvistavat, että TAP-putki tukee kaikkien mukana olevien maiden energiavarmuutta. Putki tukee kaasutusta ja mahdollisuutta rakentaa maanalainen maakaasuvarasto Albaniassa. Lisäksi TAP-putki voi tarjota lähtökohdan suunnitellulle Ionian Adriatic Pipeline -putkelle (IAP) Kroatian, Albanian ja Montenegron markkinoille, ja Bosnia ja Hertsegovina.

Mainos

Lopulta Azerbaidžanin ja Albanian presidenttien tapaaminen oli molemmille maille erittäin hedelmällinen, sillä valtiovierailu antaa tuoreen ja vahvan sysäyksen yhteiselle kehitykselle ja hyvinvoinnille. Onnistunut yhteistyö jatkuu uudella dynamiikalla energian, infrastruktuurin, matkailun, maatalouden ja teollisuuden aloilla vuonna 2023. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, SOCARSin osallistuminen Albanian energiaprojekteihin on Azerbaidžanille kiinnostavaa laajentaa kaasuvientinsä maantieteellistä aluetta. Albanialle Azerbaidžanin maakaasu on erittäin tärkeä sen pitkän aikavälin energiavarmuuden kannalta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa