Liity verkostomme!

Afrikka

Onko Itä-Afrikka tiellä tullakseen Afrikan mantereen uudeksi Tech startup -keskukseksi?

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Jean Clarys

Viime vuosina Afrikan mantereella on nähty merkittävää kasvua investoinnit teknologian startupeihin, kiihtyen pandemian aikana ja sen jälkeen. Vuotuinen riskipääomarahoitus tällä alueella kasvoi 2 miljardista dollarista vuonna 2019 5 miljardiin dollariin vuonna 2022. Kuluneen vuosikymmenen aikana mantereelle on sijoitettu 20 miljardia dollaria, ja 68 % tästä summasta on tapahtunut kolmen viime vuoden aikana (2021, 2022, 2023).

Tämä teknologiainvestointien kasvu johtuu vahvasta kiinnostuksesta kehittää teknologisia innovaatioita, jotka vastaavat paikallisiin tarpeisiin terveyden, taloudellisen osallisuuden ja elintarvikeomavaraisuuden alalla. Lisäksi tälle sektorille sijoittamisen houkuttelevuutta ohjaavat merkittävät kasvunäkymät, kun otetaan huomioon mantereen vuoteen 2050 mennessä kohtaamat sosiaaliset ja taloudelliset haasteet, kuten työttömyyden kasvu ja julkisten palvelujen saatavuuden lisääntyminen.

Näin ollen mantereella on noin 600 teknologiakeskusta, joista Nigeria, Kenia ja Etelä-Afrikka ovat kärjessä. Vaikka koko Afrikan mantereella näyttää olevan teknologian käynnistysbuumi, innostus näihin sijoituksiin on edelleen epätasaista maasta toiseen. Tässä yhteydessä kannattaa tutkia Itä-Afrikan mahdollisuuksia tulla seuraavaksi johtavaksi teknologian startup-ekosysteemiksi mantereella.

Vaikka monet artikkelit käsittelevät teknologian startup-ekosysteemien kehitystä Afrikassa joko mannermaisesta tai kansallisesta näkökulmasta, tämä analyysi keskittyy etuihin ja haasteisiin, joita Itä-Afrikka kohtaa teknologian startup-ekosysteeminsä kehittämisessä ja voisiko siitä todellakin tulla uusi teknologia-startup-yritysten majakka. mantereella.

Yksi Itä-Afrikan tärkeimmistä eduista muihin alueisiin verrattuna on sen lukuisat teknologiakeskukset. Toiset Afrikan alueet keskittävät teknologisen ekosysteeminsä yhteen maahan ja usein yhteen kaupunkiin – Egypti Pohjois-Afrikan osalta (Kairo), Nigeria Länsi-Afrikan osalta (Lagos) ja Etelä-Afrikka Etelä-Afrikan osalta (Kapkaupunki, Johannesburg ja Gauteng) -Itä-Afrikassa, vaikka sitä hallitsee Kenia (Nairobi), on useita dynaamisia ekosysteemejä, mukaan lukien Ruanda, Tansania, Uganda ja vähemmässä määrin Kongon demokraattinen tasavalta (DRC), Etiopia ja Mauritius.

Mainos

Tämä moninapaisuus, harvinainen ominaisuus Afrikan mantereella, on tarkasteltava kontekstissa. Esimerkiksi, kun Kenian teknologian startup-ekosysteemiin investoitiin 880 miljoonaa dollaria vuonna 2023, Tansania ja Uganda houkuttelivat vain 25 miljoonaa dollaria ja 5 miljoonaa dollaria.

Kenia on Itä-Afrikan teknologian startup-kasvun tärkein moottori. Sen dynaaminen ekosysteemi, joka tunnetaan nimellä "Silicon Savannah", isännöi yli 200 startupia. Vuonna 2023 Nairobi ohitti Lagosin jopa Afrikan parhaaksi digitaaliseksi keskukseksi. Pelkästään Kenia houkutteli 880 miljoonaa dollaria riskipääomaa vuonna 2023, mikä vastaa 31 prosenttia kaikista afrikkalaisiin startup-sijoituksista. Tämän suorituskyvyn ansiosta Kenia ohitti jättiläiset, kuten Nigerian, Egyptin ja Etelä-Afrikan, jotka houkuttelivat 410 miljoonaa dollaria, 640 miljoonaa dollaria ja 600 miljoonaa dollaria.

Suurten teknologiayritysten (GAFAM) läsnäolo Nairobissa tukee tätä teknologian käynnistysekosysteemiä. Esimerkiksi Microsoftin kehitys- ja tutkimuskeskus Nairobissa jatkaa kasvuaan sen perustamisesta vuonna 2019, kun taas Lagosissa samaan aikaan avattu keskus suljettiin toukokuussa 2024. Huhtikuussa 2022 Google seurasi Microsoftin esimerkkiä perustamalla ensimmäisen kehityskeskuksensa Nairobissa, aikoen sijoittaa yli 115 miljardia KSh (noin miljardi dollaria) seuraavan viiden vuoden aikana.

Lisäksi lokakuussa 2023 Amazon AWS avasi ensimmäisen kehityskeskuksensa pääkaupungin sydämessä. Alun perin tunnettu fintech-dynamiikasta, josta esimerkkinä Safaricomin kehittämä mobiili rahansiirtopalvelu M-Pesa, Kenian tech startup -ekosysteemi on saamassa vetovoimaa myös muilla aloilla, kuten Greentech, Health Tech ja Ed Tech.

Muut rakenteelliset edut täydentävät alueen moninapaisuutta ja johtavan kaupungin läsnäoloa koko Itä-Afrikassa. Alueella on nuori, nopeasti kehittyvä ja digitaalisesti taitava väestö. Tämä väestö on yleensä hyvin koulutettua Andela ja Moringa Schoolin kaltaisten aloitteiden ansiosta, jotka kouluttavat korkeasti koulutettuja kehittäjiä ja insinöörejä vastaamaan kasvavaan teknisten kykyjen kysyntään.

Itä-Afrikalle ainutlaatuinen vahva yhteistyökulttuuri asettaa alueen myös mahdolliseksi tulevaisuuden johtajaksi mantereella. Tämä yhteistyökulttuuri näkyy lukuisissa tapahtumissa, jotka myötävaikuttavat vahvan teknologian startup-ekosysteemin nousuun alueella, kuten East Africa Comin (EAC) järjestämässä AHUB Eastissä, Eastern Africa Startup Awardsissa (GSA) ja liittoutumassa Kua Ventures ja Startup Savanna.

Alueen julkisten ja yksityisten toimijoiden vahva edustus teknologia-aloitteissa eri puolilla manteretta, kuten TechCabal, Africa Startup Ecosystem Builders Summit & Awards (ASEB) ja Africa Tech Festival, korostaa myös tätä yhteistyökulttuuria. Pääoman ja investointien virta teknologian startup-yrityksiin on toinen suuri voimavara, joka erottaa alueen muusta mantereesta.

Paikallisilla pääomasijoitusrahastoilla, kuten Savannah Fundilla ja TLcom Capitalilla, on keskeinen rooli startup-yritysten tukemisessa eri kehitysvaiheissa. Lisäksi aluehallitukset tunnustavat teknologia-alan merkityksen talouden kehitykselle. Innovaatioiden tukemiseksi toteutetaan suotuisia politiikkoja, kuten startup-yritysten verohelpotuksia ja investointeja digitaaliseen infrastruktuuriin.

Esimerkiksi Ruanda käynnisti "Smart Ruanda Master Plan" vuonna 2020 edistääkseen digitaalista muutosta. Valtion tuki näkyy myös koulutusohjelmissa, ja Kenia velvoittaa tietokoneen peruskoodauksen opetuksen alakouluissa. Ugandan National Transmission Backbone Infrastructure (NTBI) -projektin tavoitteena on ottaa käyttöön valtakunnallinen valokuituverkko, parantaa Internet-yhteyksiä ja houkutella teknologiayrityksiä. Tansania seurasi esimerkkiä National ICT Broadband Backbone (NICTBB) -projektissa. Ugandassa hallituksen luomat vapaa-alueet tarjoavat veroetuja kannustaakseen ulkomaisia ​​investointeja teknologia-alan yrityksiin.

Alueella on kuitenkin myös haasteita, jotka vaimentavat väitettä, jonka mukaan Itä-Afrikasta tulee epäilemättä afrikkalaisten teknologiayritysten majakka. Ensinnäkin, kuten muu maanosa, Itä-Afrikka ei ole immuuni teknologian käynnistysrahoituksen maailmanlaajuiselle hidastumiselle. Riskipääomarahasto Partech Africa raportoi, että maanosan teknologiaekosysteemin arvo oli viime vuonna 3.5 miljardia dollaria, mikä on 46 % laskua vuoteen 2022 verrattuna, ja puolet sen aktiivisista sijoittajista menetti.

Alueen teknologian startup-ekosysteemin riippuvuus ulkomaisista investoinneista selittää, miksi tämä rahoituksen puute on vaikuttanut siihen suhteettomasti moniin muihin alueisiin verrattuna. Kuten Keniassa toimivan BasiGon sähköisen liikkuvuuden startup-yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Jit Bhattacharya huomauttaa, rahoituksen saatavuus on edelleen kenialaisten teknologia-aloitusyritysten ensisijainen haaste. Alueellisen teknologiatapahtuman East Africa Comin ja teknologiauutisportaalin Connecting Africa tekemä tutkimus paljastaa, että tämän huolen takana (59 %) itäafrikkalaisten teknologiayrittäjien vuonna 2023 havaitsemat suurimmat uhat ovat riippuvuus kansainvälisistä riskipääomayrityksistä (56 %). ja globaalit taantumatrendit (55 %).

Tämä uhkasarja selittää osittain sen, miksi useat alueen teknologiayritykset, kuten Cellulant, Twiga, Wasoko ja MarketForce, ovat viime aikoina kohdanneet häiriöitä, jotka vaihtelevat lomautuksista ja supistuksista strategisiin uudelleenkalibrointeihin. Jotkut startupit ovat jopa sulkeneet ovensa pysyvästi, mukaan lukien Zumi, Kune, Sendy ja Dash. Toinen merkittävä rakenteellinen haaste, joka näyttää estävän Itä-Afrikan pyrkimyksiä tulla Afrikan mantereen uudeksi teknologiastartup-majakkaksi, on korkea korruptio, kuten amerikkalainen toimittaja Keith Richburg korosti Washington Postin artikkelissa. Hän viittaa Daily Nationin artikkeliin, jossa arvioidaan lahjusten kustannuksia 10 peruspalvelusta. Äskettäin Yhdysvaltain kauppaedustaja Katherine Tai varoitti, että julkisten hankintojen korruptio haittaa pyrkimyksiä houkutella lisää amerikkalaisia ​​investointeja.

Näin ollen on selvää, että Itä-Afrikka on todellinen teknologian startup-ekosysteemin kansainvälinen kehto. Tätä dynaamisuutta ohjaavat muun muassa dynaamiset julkiset politiikat, sijoittajien luottamus, teknologiaa tukeva koulutus, tärkeä infrastruktuurin kehittäminen, yhteistyökulttuuri, Kenian dynaamisuuden ilmentämä liikkeellepaneva voima ja kaksi usein huomiotta jätettyä, mutta ratkaisevaa etua: Englanninkielinen väestö ja miellyttävä ilmasto. Nämä tekijät vaikuttavat välttämättömiltä kykyjen ja nuorten työntekijöiden houkuttelemiseksi ympäri maailmaa. Näistä selkeistä eduista huolimatta on kuitenkin otettava huomioon haasteet sen määrittämiseksi, tuleeko Itä-Afrikasta uusi teknologian startup-majakka Afrikan mantereella.

Suurimmat haasteet ovat merkittävä riippuvuus kansainvälisistä trendeistä, erityisesti ulkomaisista investoinneista, sekä korkean korruptiotason uhkaama kehityssäätiö. Kenia (MYDAWA, Kopo Kopo jne.), Ruanda (Kacha, SafeMotos jne.), Tansania (Ubongo, Jumia Tansania jne.), Uganda (SafeBoda, Numida jne.), Mauritius (EcoVadis, Azuri Technologies, jne.), Etiopiassa (BeBlocky, ArifPay jne.) ja itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa (Elimu, Nuru jne.) on lupaavia teknisiä startup-ekosysteemejä. Jotkut haasteet muistuttavat meitä siitä, että kansainvälinen kilpailu on kovaa ja myös muut afrikkalaiset ekosysteemit pyrkivät hyödyntämään Tämä mahdollisuus.

Esimerkiksi Nigeria (Terragon, Moove jne.) on kehittänyt 5 seitsemästä Afrikan yksisarvisesta, Etelä-Afrikassa (OrderIn, Pineapple Insurance jne.) on lukuisia startup-keskuksia alueellaan, mukaan lukien Kapkaupunki, Johannesburg, Pretoria ja Port Elizabeth ja Egypti (Swvl, Vezeeta jne.) näkivät ensimmäisen yksisarvisensa, Fawryn, nousevan esiin vuonna 7, ja se on maa, jossa on mantereen eniten teknologia-startuppeja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa