Liity verkostomme!

Afrikka

Euroopan unioni ja Afrikka: Kohti strategista ja kumppanuuden uudelleenmäärittelyä

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Jean Clarys

"Afrikka on kokemassa merkittävää muutosta, se on kehittynyt suuresti (…) Enemmän kuin pelkkä ohjelmistopäivitys, ehdotamme uuden ohjelmiston asentamista yhdessä, joka on mukautettu meneillään oleviin muutoksiin", sanoi Macky Sall, Senegalin silloinen presidentti ja Afrikan järjestön puheenjohtaja. Unioni (AU), joka vaatii "uudelleen alkua" kuudennessa AU:n ja EU:n huippukokouksessa helmikuussa 2022. Tämä kehotus mukauttaa AU:n ja EU:n suhteet uuteen kontekstiin mahdollistaa pohdiskelun uusista analyyttisista näkökulmista, jotta voidaan tarkastella uudelleen synergiaa Euroopan unionissa ja Afrikan mantereella.

Välimeren molemmilla puolilla on todellakin kasvava halu uudistaa ja uudistaa kahden mantereen välisiä suhteita. Pohjoisesta näkökulmasta katsottuna tämä uusi kiinnostus Afrikkaa kohtaan sai alkunsa Euroopan komission entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kautta, erityisesti Afrikka-Eurooppa-allianssin kautta, jonka hän ilmoitti virallisesti unionin tila -puheessaan 2018. Tätä eteläisen naapurinsa ojennettua kättä on korostettu entisestään Ursula Von Der Leyenin puheenjohtajakaudella, joka vain viikko virkaan astumisen jälkeen teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa AU:n päämajassa Addis Abebassa, jossa hän vahvisti, että "Afrikan unioni (AU) ) on Euroopan unionin (EU) tärkein poliittinen ja institutionaalinen kumppani yleisafrikkalaisella tasolla." 

Vain kaksi kuukautta tämän ensimmäisen vierailun jälkeen Ursula Von der Leyen palasi mukanaan 20 komission 27 jäsenestä ja EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell. Liiton eteläisestä näkökulmasta Afrikan johtajat haluavat kumppanuuden vahvistamisen lisäksi myös pohtia sitä perusteellisesti uudelleen. Näin ollen Afrikan unionin puheenjohtajana pitämässään avajaispuheessaan Macky Sall julisti: "Afrikka on päättäväisempi kuin koskaan ottamaan kohtalonsa omiin käsiinsä", vakuuttaen, että hän haluaa kehittää "uudistettuja, oikeudenmukaisempia ja oikeudenmukaisempia kumppanuuksia". kansainvälisten kumppaneiden kanssa. 

Edellisen AU:n ja EU:n huippukokouksen jälkeen Patricia Ahanda kyseenalaisti mahdollisuutta syntyä "jaettu johtajuus" kahden unionin välille, kun taas Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Macky Sall julkaisivat yhteisen lausunnon Le Journal du Dimanche huippukokouksen aattona, jossa he ilmoittivat halustaan ​​"luoda yhdessä perusta uudistetulle kumppanuudelle". 

Kaksi vuotta on kulunut edellisestä AU:n ja EU:n huippukokouksesta, jonka tarkoituksena oli ilmentää merkittävää historiallista muutosta sekä moraalisesti että aineellisesti näiden maantieteellisten, institutionaalisten ja poliittisten alueiden johtajien välillä. Kontekstissa, jossa eurooppalaisia ​​uutisia geopoliittisista asioista hallitsevat suurelta osin Ukrainan sota ja Israelin ja Palestiinan välinen konflikti ja jossa harvat Afrikan mantereeseen liittyvät uutiset keskittyvät Afrikan muuttoliike- ja turvallisuuskysymyksiin, tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota yleiskatsaus kahden naapurimantereen välisiin suhteisiin Afrikan unionin ja Euroopan unionin kumppanuuden tärkeimpien toimijoiden ja analyytikoiden virallisten puheiden ja aloitteiden kautta.

Mainos

I. Motiiveja EU/UA-kumppanuuden vahvistamiseksi

A. Jo vahvat siteet kahden mantereen välillä

AU:n ja EU:n välisten suhteiden lisäksi Afrikalla ja Euroopalla on yhteisen historiansa ja maantieteellisen läheisyytensä vuoksi luonnollisesti merkittäviä siteitä. Nämä etuoikeutetut yhteydet näkyvät ensin taloussuhteissa. Kahden maanosan välinen kauppa on 225 miljardia euroa vuodessa. Afrikalle osoitetaan vuosittain lähes 30 miljardia euroa, joten EU on edelleen tärkein avunantaja mantereella ennen Yhdysvaltoja, Japania ja Kiinaa. Euroopan unionin ja sen 27 jäsenvaltion julkinen kehitysapu on yhteensä 65 miljardia euroa vuodessa.

Tämän tiiviin taloudellisen yhteistyön lisäksi kahden maanosan välinen läheisyys näkyy myös eurooppalaisessa sotilas- ja siviiliyhteistyössä Afrikassa. Euroopan unionin tällä hetkellä suorittamista seitsemästä sotilaallisesta operaatiosta kuusi on keskittynyt Afrikan mantereelle. Näistä neljän tarkoituksena on ensisijaisesti kouluttaa paikallisia asevoimia: Somaliassa (EUTM Somalia, vuodesta 2010), Malissa (EUTM Mali), Keski-Afrikan tasavallassa (EUTM CAR, vuodesta 2016) ja Mosambikissa (EUTM Mosambique, vuodesta 2021). marraskuuta 2008). Kaksi muuta operaatiota käsittelevät merirosvousta Somalian rannikolla (EUNAVFOR Atalanta, vuodesta 2020) ja valvovat YK:n asettaman Libyan asevientikiellon noudattamista (EUNAVFOR Irini maaliskuusta XNUMX lähtien).

Näiden sotilasoperaatioiden lisäksi Euroopan unionilla on Afrikassa neljä siviilioperaatiota. EUBAM Libya -operaatio on vuodesta 2013 lähtien auttanut Libyan viranomaisia ​​rajojen hallinnassa. Vuonna 2016 käynnistetyn EUCAP Somalia -operaation tavoitteena on vahvistaa Somalian merenkulkuvalmiuksia, erityisesti tukemaan merirosvouksen vastaista sotilaallista operaatiota. Sahelin alueella toimii kaksi muuta siviilioperaatiota: EUCAP Sahel Niger (vuodesta 2012), jonka tavoitteena on parantaa Nigerin puolustus- ja turvallisuusjoukkojen valmiuksia, ja EUCAP Sahel Mali (vuodesta 2014), joka auttaa vahvistamaan Malin lainvalvontaviranomaisten valmiuksia.

B. Afrikan kasvava rooli maailmassa

Tämä Euroopan unionin uusi kiinnostus Afrikan mantereelle selittyy myös kansainvälisellä geopoliittisella kontekstilla, jossa Afrikka on yhä tärkeämmässä asemassa, kun taas Eurooppa kärsii kansainvälisen keskeisyyden heikkenemisestä sekä taloudellisesti että geopoliittisesti. Näin ollen EU ei ole suinkaan ainoa valta, joka suuntaa kansainvälistä strategiaansa Afrikan mantereelle, vaan sillä on kova kilpailu Afrikan maaperällä olevien kolmansien maiden kanssa. Kiina, Yhdysvallat, Turkki, Intia, Japani, Venäjä, Brasilia, Etelä-Korea ja Persianlahden maat edustavat yhtä monia pyrkimyksiä tiiviimpään yhteistyöhön eri Afrikan maiden kanssa – pyrkimyksiä, jotka menevät paljon pidemmälle kuin pelkkä luonnonvarojen tuonti.  

Vaikka vuonna 2024 Afrikalla on edelleen vähäinen rooli maailmantaloudessa, sillä sen osuus maailmantalouden tuotannosta vuonna 3 on 2023 prosenttia, maanosan talouksista on joitain maailman dynaamisimmista. Monet analyytikot odottavat, että maanosa on nopeimmin kasvava alue vuoteen 2027 mennessä. Tässä yhteydessä Euroopan unionilla on toisinaan vaikeuksia saada Välimeren alueen kumppaninsa luottamaan siihen, ja se joutuu kilpailemaan useiden kolmansien maiden kanssa, jotka onnistuvat ottamaan käyttöön homogeenisiä kansallisia strategioita sisäisesti. -Euroopan pirstoutuminen heikentää toisinaan EU:n uskottavuutta ja tehokkuutta maanosassa.

Tässä kansainvälisessä Afrikan taistelussa EU:n pääkilpailijat ovat Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä. "Kiina-Afrikka", "Venäjä-Afrikka" ja "USA-Afrikka" -huippukokoukset seuraavat toisiaan nopeassa tahdissa ja ilmentävät tätä merkittävää innostusta. Kukin näistä toimivaltuuksista soveltaa omaa strategiaansa toisinaan hyvin erilaisten prioriteettien määrittelemän asialistan mukaisesti. Kiina on epäilemättä vaikutusvaltaisin ulkomaista Afrikassa. Sen suuret investoinnit infrastruktuuriin, kaivoksiin ja kehitysprojekteihin ovat vahvistaneet merkittävästi sen läsnäoloa. Kiina on mukana lukuisissa suurissa hankkeissa, kuten rautateiden, satamien rakentamisessa ja kaupunkikehityshankkeissa.

Lisäksi Belt and Road -aloite on laajentanut maan vaikutusvaltaa koko mantereella tehden siitä tärkeän talouskumppanin monille Afrikan maille. Marraskuussa 2021 Kiina järjesti 8. Kiinan ja Afrikan yhteistyöfoorumin Dakarissa. Samaan aikaan Keski-Britannia on lisännyt merkittävästi investointejaan mantereelle saavuttaen 2.96 miljardin dollarin vuonna 2020, mikä on 9.5 % kasvua vuoteen 2019 verrattuna, yhteensä 140 miljardia dollaria vuosikymmenen aikana. Vaikka tämä investointi on erittäin suuri, se on kuitenkin vain puolet siitä, mitä Euroopan unioni aikoo sijoittaa viidessä vuodessa.

Samaan aikaan Yhdysvallat omaksuu monitahoisen lähestymistavan vaikutukseensa Afrikassa yhdistämällä kehitysavun, diplomaattiset toimet ja sotilaallisen yhteistyön. Yhdysvallat rahoitti 5 osana Blue Dot Networkia Afrikassa projekteja 2021 miljoonalla dollarilla. Joulukuussa 650 valtiovarainministeri Janet Yellen totesi USA:n ja Afrikan huippukokouksen jälkeen, jossa 2022 Afrikan valtionpäämiestä kokoontui Washingtoniin: "Kukoistava Afrikka on Yhdysvaltojen edun mukaista. Kukoistava Afrikka merkitsee laajempia markkinoitamme. tavaroita ja palveluita se merkitsee yrityksillemme lisää investointimahdollisuuksia." Tämä tapahtuma johti lupaukseen 49 miljardin dollarin investoinneista Yhdysvalloissa kolmen vuoden aikana. Lisäksi Joe Biden kannattaa nyt Afrikan pysyvän paikan myöntämistä G55-ryhmässä, jonka ainoa afrikkalainen jäsen on tällä hetkellä Etelä-Afrikka.

Vaikka virallisesti Biden-Harrisin hallinto yrittää erottaa Afrikan-hyökkäyksensä kilpailusta Kiinan kanssa, on selvää, että tämän mantereen heräämisen tarkoituksena on vastustaa Aasian suurvallan etenemistä, jonka kauppa Afrikan kanssa kasvoi 10 miljardista dollarista vuonna 2002 282 dollariin. miljardia vuonna 2022.

Mitä tulee Venäjän vaikutukseen Afrikassa, on mielenkiintoista huomata, että se on pääasiassa strateginen ja poliittinen. Venäjän strategia pyrkii ensisijaisesti saamaan tukea globaaleille kanoilleen erityisesti YK:n yleiskokouksessa. Venäjän osallistuminen sisältää usein sotilaallista yhteistyötä, erityisesti Wagner-ryhmän kautta, joka tarjoaa turvallisuuspalveluja Afrikan eri hallituksille vastineeksi luonnonvarojen, kuten kullan ja timanttien, saatavuudesta. Venäjän vaikutus on vähemmän taloudellinen kuin Kiinassa, mutta strategisesti merkittävä.

Muut voimat, jotka eivät ole suurelle yleisölle yhtä ilmeisiä Afrikan mantereella, ovat myös ottamassa käyttöön kasvavia strategioita Afrikassa. Tämä koskee Etelä-Koreaa, joka asettuu keskeiseksi kumppaniksi Afrikan kehitysstrategiassa. Japani investoi myös yhä enemmän mantereeseen ja löytää sen keinona saada diplomaattista tukea 54 Afrikan maalta, jotka yhdessä edustavat yli neljäsosaa YK:n jäsenistä. Intia puolestaan ​​​​näkee suhteitaan Afrikan mantereeseen ponnahduslautana "suurvaltastatuksen etsinnässä". 

Egyptin ja Etiopian äskettäin liittyessä BRICS-maihin Brasilia toivoo syventääkseen taloudellisia ja diplomaattisia suhteitaan näiden kahden maan kanssa vahvistaakseen asemaansa tässä ryhmässä. Turkin kaupalliset ja puolustussuhteet ovat sen Afrikan strategian ytimessä. Kahden viime vuosikymmenen aikana Turkin ja Afrikan välinen kauppa on kasvanut 5.4 miljardista dollarista yli 40 miljardiin dollariin vuonna 2022. Lisäksi Turkista on tullut keskeinen toimija mantereen muuttuvassa turvallisuusympäristössä. Ankara, joka on jo läsnä Pohjois-Afrikassa ja Afrikan sarvessa, on solminut puolustussopimukset Länsi- ja Itä-Afrikan maiden kanssa, mukaan lukien Etiopia, Ghana, Kenia, Nigeria ja Ruanda. Vaikka näiden sopimusten yksityiskohdat vaihtelevat turvamääräyksistä ja teknisestä tuesta sotilaskoulutukseen, ne sisältävät usein asemyyntiä koskevia määräyksiä. 

Tämä kuva jää epätäydelliseksi mainitsematta Persianlahden maiden kasvavaa vaikutusvaltaa koko mantereella. Esimerkiksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat yrittävät laajentaa suhteitaan Itä-Afrikan maihin projisoidakseen valtaansa ja rajoittaakseen Iranin vaikutusvaltaa. Kaiken kaikkiaan Persianlahden maiden Afrikan strategian motiivina on talouden monipuolistaminen, elintarvike- ja energiansaannin varmistaminen, geopoliittisen ja kulttuurisen vaikutusvallan lisääminen sekä turvallisuusetujen suojaaminen. 

Lopuksi on tärkeää korostaa Afrikan suurvaltojen kasvavaa roolia muun mantereen kehityksessä. Näin on esimerkiksi Egyptissä, erityisesti Nigeriassa, mutta myös koko mantereella. Näitä strategioita tukevat usein suuret yksityiset toimijat; Etelä-Afrikassa (MTN Group, Shoprite Holdings, Standards Bank Group), Nigeriassa (Dangote Group, UBA), Marokossa (Attijariwafa Bank, OCP Group) tai Keniassa (Equity Bank, Safaricom).

C. Yhteinen kohtalo asettaa yhteisiä haasteita

Vaikka näiden kahden mantereen jo ennestään läheiset suhteet ja Afrikan keskeinen asema maailmassa ovat tekijöitä EU:n ja AU:n uudelleen osoittamassa kiinnostuksessa tätä kumppanuutta kohtaan, tietoisuus yhteisestä kohtalosta, joka asettaa yhteisiä haasteita, vahvistaa entisestään johtajien halukkuutta Välimeren molemmin puolin vahvistaakseen yhteistyönsä. Tässä hengessä Ursula von der Leyen julisti AU:n ja EU:n huippukokouksen aattona: "Afrikka tarvitsee Eurooppaa ja Eurooppa tarvitsee Afrikkaa." Afrikka nähdään nyt olennaisena ja kiinteästi sidoksissa Euroopan tulevaisuuden kumppanina. Tässä mielessä afrikkalaiset ja eurooppalaiset diplomaatit tapasivat kesäkuussa 2022 Addis Abebassa pohtiakseen "Miksi Eurooppa ja Afrikka tarvitsevat toisiaan kriisiaikoina". 

Nämä yhteiset haasteet voidaan karkeasti tiivistää seuraaviin teemoihin: "rauha ja turvallisuus, muuttoliike, ilmastonmuutos, digitaalinen siirtyminen ja monenvälisyyden kriisi", joihin energiakysymys luonnollisesti lisää. Yksi ensimmäisistä kahden maanosan yhteisistä haasteista on muuttovirtojen hallinta. Vallettan yhteisessä toimintasuunnitelmassa määriteltyjen akselien pohjalta, jolla pyritään tukemaan afrikkalaisia ​​ja eurooppalaisia ​​kumppaneita vahvistamalla muuttoliikkeen hallintoa, helmikuun 2022 AU:n ja EU:n huippukokouksen jälkeen käynnistettiin kaksi aloitetta: Atlantin ja läntisen Välimeren reitti TEI ja Keski-Välimeri. Reitti TEI. 

Niiden tavoitteet, jotka jaetaan kahden maanosan kesken, voidaan tiivistää viiteen kohtaan:

– Estää laitonta maahanmuuttoa ja torjua ihmiskauppaa ja salakuljetusta,

- Luoda kehitystä edistävä ympäristö ja edistää laillista maahanmuuttoa ja liikkuvuutta,

- Auttaa kumppanimaita varmistamaan siirtolaisten suojelu ja taloudellinen autonomia,

- helpottaa jumiin jääneiden siirtolaisten kestävää paluuta ja uudelleenkotoutumista,

- On puututtava laittoman muuttoliikkeen ja pakkosiirtolaisuuden rakenteellisiin perimmäisiin syihin.

Rauha ja turvallisuus ovat myös yhteisiä haasteita, jotka sitovat kahta naapuria niiden maantieteellisen läheisyyden sekä kahden mantereen välisten ihmis- ja talousvirtojen merkityksen vuoksi. Rauhan ja turvallisuuden osalta EU:n tavoitteena on tukea afrikkalaisia ​​aloitteita terrorismin torjumiseksi ja edistää afrikkalaisia ​​toimia mantereen vakauden puolesta tukemalla rauhanturvaoperaatioita ja vahvistamalla paikallisia valmiuksia. Afrikan epävakaus ja epävarmuus vaikuttavat väistämättä Eurooppaan. Näin ollen EU käyttää resurssejaan tiiviissä yhteistyössä Afrikan unionin kanssa edistääkseen "afrikkalaisia ​​ratkaisuja Afrikan ongelmiin" Somaliassa, Sahelissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Mosambikissa. 

Ilmastonmuutos on myös näiden kahden maantieteellisen alueen yhteisten haasteiden ytimessä. AU:n ja EU:n huippukokouksen aattona Euroopan komission varapuheenjohtaja Josep Borrell ilmoitti: "EU on viime vuosina mobilisoitunut auttaakseen Afrikkaa sopeutumaan sen seurauksiin (ilmastonmuutokseen liittyviin) erityisesti Great Green Wall -projekti aavikoitumista vastaan, mutta meidän on lisättävä tätä työtä merkittävästi tulevaisuudessa. Meidän on myös yhdistettävä voimamme, jotta YK:n ilmastonmuutoskonferenssi (COP26) onnistuisi. Yhdessä edustamme 40 prosenttia YK-maista. ja yhdessä voimme viedä maailman oikeudenmukaisemman ja kestävämmän kehityksen tielle."

Energiakysymyksen osalta EU on ymmärtänyt, että Afrikka on yksi oikeutetuimmista kumppaneista saavuttaakseen strategisen itsemääräämistavoitteensa, koska historia on kiihtynyt lisääntyvän geopoliittisen jännitteen ja kilpailun yhteydessä. Vastineeksi Afrikan johtajat korostavat maidensa kiinnostusta tehdä yhteistyötä sellaisen Euroopan unionin kanssa, joka pystyy tukemaan maanosaa teollistumisprosessissa, joka mahdollistaa luonnonvarojen muuntamisen paikan päällä muunnetuksi energiaksi. 

Mitä tulee Afrikan mantereen digitalisointiin, monet toimijat vaativat pääsyä satelliittiteknologiaan ja merenalaisten kaapelien asentamista. On kuitenkin voitettava suuri este, joka johtuu sähkön saatavuuden puutteesta, josta suuri osa Afrikan väestöstä kärsii. Näin ollen tuskin enemmän kuin joka toisella ihmisellä on sähkön saanti Afrikassa vuonna 2024. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, alle 40 % Afrikan maista saavuttaa yleisen sähkön saatavuuden vuoteen 2050 mennessä. Afrikan digitalisaatio, mutta myös sen seuraus, joka on sähkön saatavuuden demokratisointi, ovat molempien kumppanien prioriteetteja.

Lopuksi totean, että Euroopan unioni, kuten Afrikan unioni, jakaa monenvälisyyden periaatteet. Saadakseen enemmän painoarvoa kansainvälisissä instituutioissa, nämä kaksi geopoliittista kokonaisuutta ovat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä mahdollistaakseen uudistetun, oikeudenmukaisen ja edustavan monenvälisen järjestelmän, joka heijastaa kaikkien toimijoiden tarpeita. Tässä suhteessa Eurooppa haluaa tukea Afrikan ehdotuksia monenvälisten instituutioiden, kuten Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston, WTO:n ja Bretton Woodsin instituutioiden, uudistamiseksi, samoin kuin se tukee AU:n liittymistä G20-ryhmään.

II. Kohti uutta kumppanuutta?

A. Paradigman muutos avusta yhteistyöhön

Vaikka kiinnostus kumppanuuden vahvistamiseen kerää yksimielisen tuen Välimeren molemmin puolin, halu "luoda perusta uudistuneelle ja syventyvälle kumppanuudelle" edellyttää myös Afrikan johtajien kanssa tarkasteltua lähestymistapaa, jolla pyritään avaamaan jaetun johtajuuden aikakausi. Koen Doens, Euroopan komission kansainvälisten kumppanuuksien (INTPA) pääjohtaja, puhuu "paradigman muutoksesta" korostamalla, että termi "kehitys" ei enää täytä sekä AU:n että EU:n johtajien odotuksia. Nyt "Team Europe etenee Team African kanssa kumppaneina", iloitsee Koen Doens. 

Huippukokouksessa 17.-18. helmikuuta virallistettiin tämä uusi visio Afrikan unionin ja Euroopan unionin välisestä liitosta, mikä merkitsi merkittävää ja historiallista käännekohtaa näiden kahden maanosan suhteissa. AU:n ja EU:n välisen suhteen uudistuksen tavoitteena on olla radikaali siinä mielessä, että siinä tarkastellaan uudelleen "heidän vuorovaikutuksen semantiikkaa, sanastoa, luonnetta, mutta myös infrastruktuuria, taloutta, terveyttä, innovaatioita, ilmastoa ja työllisyyttä". 

Tämä tapa tarkastella uudelleen kahden maanosan johtajien välisiä suhteita on yhdenmukainen Ranskan strategian kanssa, sillä maa on yksi tämän dynamiikan tärkeimmistä vetureista EU:ssa. Emmanuel Macron sitoutui tähän Uuden Afrikan ja Ranskan huippukokouksessa Montpellierissä 8. lokakuuta 2021 selittämällä, että hän halusi palata "yleisemmin kaikkeen kehityksen semantiikkaan: mikä mahdollistaa tämän yhteisen rahoituksen, sen välineet, sen kieliopin". On myös mielenkiintoista huomata, että vuoden 2022 AU:n ja EU:n huippukokous nostettiin Euroopan asialistalle Euroopan unionin puheenjohtajakauden Ranskan (PFUE) ansiosta, mikä nosti Afrikan ja Euroopan välisten suhteiden vahvistamisen ja uudistamisen yhdeksi tärkeimmistä prioriteeteistaan.

Tämän tasapainottamisen, jota Afrikan johtajat ovat toivoneet useiden vuosien ajan, on siksi mahdollistettava siirtyminen hierarkkisesta suhteesta, joka keskittyy Euroopasta Afrikan mantereelle annettavaan apuun, "tasa-arvo-kumppanuuteen". Patricia Ahanda korosti helmikuun 2022 huippukokouksen jälkeisenä päivänä, että jotta tämä diplomaattinen tasapainottaminen toteutuisi, Euroopan on luotava oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen yhteistyöprosessi Afrikan kanssa. Samalla Afrikan valtioiden on osoitettava kykynsä asettua todellisiksi kumppaneiksi laatimalla yhteinen strateginen asialista. Macky Sallin puhe tässä tapahtumassa, jossa mainittiin uusien ohjelmistojen asentaminen Euro-Afrikan suhteisiin, havainnollistaa Afrikan valtioiden päättäväisyyttä lopettaa aiemmat epätasapainot ja lopulta rakentaa molemmille mantereille win-win-kumppanuus.

B. Konkreettisten hankkeiden ympärille määritellyt temaattiset alueet

Kumppanuus Euroopan maiden ja Afrikan mantereen välillä on monipuolistunut merkittävästi. Vielä viisi vuotta sitten jäsenvaltiot keskittyivät pääasiassa maahanmuutto- ja turvallisuuskysymyksiin. Nykyään nämä kysymykset ovat vain kaksi näkökohtaa paljon laajemmassa kuvassa, mukaan lukien ilmastonmuutos, digitalisaatio, liitettävyys, kauppa, ihmisoikeudet ja monet muut alat. 

Tämä eurooppalaisen strategian uudelleenmäärittely AU:n kanssa keskittyy viiteen temaattiseen kumppanuuteen:

- Vihreä siirtyminen ja energian saatavuus,

- Digitaalinen muunnos,

- Kasvu ja kestävä työpaikkojen luominen,

- Rauha ja hallinto,

- Muuttoliike ja liikkuvuus.

Investoinnit infrastruktuuriin ovat näiden viiden kumppanuusakselin yhteinen nimittäjä ja ovat Afrikan kysynnän ytimessä. AU:n puheenjohtajuuden läheinen neuvonantaja uskoi Jeune Afriquen toimittajalle Olivier Caslinille, että tärkeintä "on, että Afrikalla voi olla tarvitsemansa infrastruktuurit". Etelä-Afrikan puheenjohtajakauden investointi- ja infrastruktuuripäällikkö Kgosientsho Ramokgopa korosti myös, että "uusien infrastruktuurien luominen kaikilla aloilla tulee olemaan erittäin tärkeä rooli mantereen tulevaisuudessa". Samaan tapaan Afrikan kehityspankin (AfDB) pääjohtaja Akinwumi Adesina selittää, että infrastruktuurikysymys on keskeinen, koska ilman vankkaa perustaa ei ole mahdollista tehokasta ja pitkän aikavälin taloudellista kehitystä. 

Vastauksena tähän Afrikan kysyntään EU ilmoitti AU:n ja EU:n huippukokouksen lopussa Global Gatewayn käyttöönotosta. Se on 150 miljardin euron hanke seitsemän vuoden aikana ja jonka tavoitteena on infrastruktuuri-investoinnit Afrikassa. Euroopan komission julkistettu tavoite on "tukea afrikkalaisten toivomia ja toteuttamia hankkeita" painottaen liikenneinfrastruktuuria, digitaalisia verkkoja ja energiaa. "Investoimme Afrikan kanssa luodaksemme vihreät vetymarkkinat, jotka yhdistävät Välimeren kaksi rantaa", julisti Ursula von der Leyen lokakuussa 2021. Tämä vihreä siirtymä on myös Afrikan unionin Agenda 2063:n "Afrikka" ytimessä. Me haluamme."

Kaiken kaikkiaan tässä ohjelmassa määritellyt linjat vastaavat Euroopan komission ilmoittamia temaattisia kumppanuuksia. Näitä ovat: vihreän siirtymisen nopeuttaminen, digitaalisen siirtymisen nopeuttaminen, kestävän kasvun ja kunnollisten työpaikkojen luomisen nopeuttaminen, terveydenhuoltojärjestelmien vahvistaminen sekä koulutuksen parantaminen. Alla on luettelo esimerkkejä, joiden avulla voit ymmärtää tämän aloitteen toteutumista vuoteen 2030 mennessä:

- Nopeuttaa kaikkien Afrikan kansalaisten pääsyä luotettaviin Internet-verkkoihin. Esimerkiksi UA-EU Digital4Development -keskus ottaa Välimerellä käyttöön merenalaisen kaapelin, joka yhdistää Pohjois-Afrikan maat EU-maihin. Kaapeloinnin laajentamista Länsi-Afrikkaa kohti harkitaan parhaillaan, ja ensimmäinen laskeutuminen tapahtuu Dakarissa. Lopuksi Afrikan digitaalinen merenalainen kaapeli yhdistää Euroopan koko Itä-Afrikan rannikolle.

- Integroimaan Afrikan ja Euroopan multimodaaliset liikenneverkot alueellisten ja mannertenvälisten puitteiden mukaisesti ja mukauttamaan nämä verkot Afrikan mantereen vapaakauppa-alueen (AfCFTA) taloudellisiin mahdollisuuksiin.

- Parannetaan rokotusten kattavuutta ja vahvistetaan Afrikan lääkejärjestelmää alueellisella tuotantokapasiteetilla vastaamaan paikallisiin tarpeisiin ja kysyntään. Konkreettisemmin tässä mielessä Team Europe Manufacturing and Access to Rocces, Medicines ja Health Technologies -aloite pyrkii tukemaan afrikkalaisia ​​kumppaneita paikallisten lääkejärjestelmien ja tuotantokapasiteetin vahvistamisessa,

- Investoimaan nuoriin yrityksiin ja yrittäjyysekosysteemin kehittämiseen Afrikassa, esimerkiksi IYAB-SEEDin kautta, joka painottaa erityisesti naisyrittäjien tukemista.

C. Rahan lisäksi kumppanuus

Näin ollen, vaikka määritellään konkreettisia toimia kahden maanosan välisen kumppanuuden vahvistamiseksi ja uudistamiseksi, jotkut analyytikot korostavat, että on tärkeää mennä tämän yhteistyön taloudellista ulottuvuutta pidemmälle. Afrikan mantereen rauhan- ja hallintokysymyksiin erikoistunut tutkija Lidet Tadesse Shiferaw huomautti, että "Euroopalla ja Afrikalla on oltava rohkeutta kuvitella kumppanuus rahan lisäksi." 

Tässä mielessä jotkut analyytikot, kuten Istituto Affari Internazionalin institutionaalisten suhteiden päällikkö Nicoletta Pirozzi, selittävät, että esimerkiksi maahanmuuttoasioissa keskustelua tarvitaan, jotta ihmisvirtoja ei käsitellä yleiseen järjestykseen liittyvänä huolenaiheena. rakenteellisena ilmiönä, jolla on potentiaalisia taloudellisia ja sosiaalisia etuja Euroopalle ja Afrikalle. 

Rahan lisäksi monet Afrikan johtajat vaativat Euroopan unionilta ja sen jäsenvaltioilta enemmän huomiota ja kunnioitusta Afrikan kantoja kohtaan. Tämä vaatimus on linjassa ei-kohdistusliikkeen uudelleen puhkeamisen kanssa. Afrikan johtajat vaativat eurooppalaisilta johtajilta näkemyksen muutosta Afrikan maiden asemasta kansainvälisillä foorumeilla ja niiden vuorovaikutuksesta toisinaan kilpailevien EU:n valtojen kanssa. 

Hämmästyttävä esimerkki tästä erimielisyydestä on Euroopan unionin reaktio YK:n yleiskokouksen äänestyksen tuloksiin "Aggressio Ukrainia vastaan" -päätöslauselmasta maaliskuussa 2023. Tämän äänestyksen aikana monet Afrikan maat pidättyivät äänestämästä tai eivät äänestäneet, mikä oli suurin. alueellinen blokki toimimaan tällä tavalla. EU oli "järkyttynyt" tästä tuloksesta, jonka Afrikan maat pitivät kyseenalaisena suvereenia oikeuttaan äänestää vapaasti.

Afrikan maat tuomitsivat myös "länsimaisen tekopyhyyden" ja syyttivät Euroopan maita siitä, että ne kohtelevat Euroopan rauhan- ja turvallisuuskysymyksiä vakavasti ja laiminlyövät konflikteja muualla maailmassa. European Think Tanks Groupin (ETTG) ja Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelman (UNDP) Afrikan aluetoimiston järjestämässä pyöreän pöydän kokouksessa, jonka otsikkona on "COVID-19:n ja Ukrainan sodan vaikutusten arviointi Afrikalle ja Euroopan ja Afrikan suhteille", "Euroopan edustaja myönsi, että "jälkikäteen" katsottuna Euroopan reaktio Afrikan maiden asemaan Venäjän Ukrainaan miehityksen yhteydessä oli tuolloin ollut "liiallinen" ja että se oli ollut "kapea tapa tarkastella suhdetta". kahden geopoliittisen alueen välillä. 

Toinen tapa lähestyä tätä kumppanuutta rahan lisäksi on ottaa enemmän huomioon Euroopan sisäpolitiikan seuraukset, jotka toisinaan vaikuttavat koko Afrikan mantereeseen ja sen väestöön. Esimerkkejä on lukuisia, vaikka ne eivät ehkä vaikuta ilmeisiltä ensi silmäyksellä. EU:n maataloustuet YMP:n kautta tekevät eurooppalaisista tuotteista kilpailukykyisempiä, mikä voi heikentää paikallista afrikkalaista tuotantoa ja uhata maanosan elintarviketurvaa. Toinen esimerkki on EU:n uusi hiilirajavero (CBAM), joka joidenkin analyytikoiden mukaan toimii esteenä Afrikan teollistumiselle. African Climate Wiren lainaama tutkimus osoittaa, että CBAM voisi vähentää Afrikan kokonaisvientiä EU:hun 5.72 prosenttia ja Afrikan BKT:tä 1.12 prosenttia. 

Lisäksi on mielenkiintoista huomata, että EU:n tuontia koskevat tiukat terveys- ja ympäristöstandardit voivat sulkea monia afrikkalaisia ​​tuotteita Euroopan markkinoiden ulkopuolelle. Lopuksi, viimeinen esimerkki tavasta lähestyä UA:n ja EU:n kumppanuutta taloudellisten kysymysten lisäksi voisi olla EU:n lisääntynyt tuki Afrikan maiden vaikutukselle kansainvälisillä foorumeilla. Euroopan unioni on sitoutunut jakamaan erityisiä nosto-oikeuksia Afrikan maille. Nämä erityiset nosto-oikeudet ovat IMF:n luomia varoja, jotka on jaettu valtioille, jotka voivat käyttää ne ilman velkaa. 

Lisäksi EU tekee tiivistä yhteistyötä AU:n kanssa vahvistaakseen Afrikan institutionaalisia valmiuksia tarjoamalla teknistä asiantuntemusta ja taloudellista tukea. Tämä tuki löytyy EU:n antamasta avusta vahvistaa yhteistyötä Afrikan lääkeviraston (AMA) kanssa standardien ja määräysten yhdenmukaistamiseksi maanosassa. Tämä aloite helpottaa Afrikan maiden osallistumista kansainvälisiin terveysjärjestöihin, kuten WHO:hon. Lopuksi EU auttaa yhteistyössä WTO:n kanssa Afrikan maita uudistamaan kauppapolitiikkaansa ja yhdistämään kansainväliset standardit, mikä parantaa niiden kykyä neuvotella ja vaikuttaa maailmanlaajuisiin kauppasääntöihin. EU tarjoaa myös teknistä apua auttaakseen Afrikan maita ymmärtämään ja soveltamaan WTO:n sääntöjä, mikä vahvistaa niiden asemaa kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa.

III. Monia haasteita on vielä voitettavana

A. Erilaiset kansalliset strategiat sekä Euroopan että Afrikan mantereilla

Vaikka Euroopan unioni koostuu 27 maasta ja Afrikan unioni 55 maasta, yksi näiden kahden kokonaisuuden kumppanuuden suurimmista haasteista on puhua yhdellä äänellä yhteistyön molemmin puolin. Afrikan puolella edustajien poissaolo Malista, Guineasta, Sudanista, Nigeristä ja Burkina Fasosta AU:n ja EU:n kuudennessa huippukokouksessa. Maista, joille ECOWAS tuolloin määräsi pakotteita sotilasvallankaappausten jälkeen, kuvaa täydellisesti vaikeuksia yhdistää kaikkia Afrikan unioniin kuuluvia maita. maanosa saman organisaation alaisuudessa. 

Niinpä monet analyytikot tuomitsevat Afrikan heterogeenisen geopoliittisen ilmaston, joka estäisi symmetristen suhteiden rakentamisen Euroopan unionin kanssa. Nämä analyytikot viittaavat "yhteisen strategisen näkemyksen puuttumiseen Afrikan unionista", joidenkin Afrikan valtioiden yksittäisiin ja koordinoimattomiin taloudellisiin aloitteisiin monina rakenteellisina esteinä koko mantereen hyödylliselle ja hyödylliselle kumppanuudelle. Tämän haasteen voittamiseksi on välttämätöntä vahvistaa Afrikan sisäisiä koheesioaloitteita, kuten AfCFTA, Afrikan unionin rauhanrahasto tai Afrikan CDC. 

Näitä erilaisia ​​kansallisia strategioita esiintyy myös Välimeren pohjoispuolella, missä Euroopan sisäinen pirstoutuminen heikentää eurooppalaisen keskustelun ja toiminnan uskottavuutta ja tehokkuutta mantereella ja heikentää erityisesti sitä vipuvaikutusta, jota jäsenvaltiot voisivat saada aikaan, jos ne olisivat yhtenäisempiä. Tämä vaikeus sovittaa yhteen eri jäsenvaltioiden strategiset intressit johtuu ensinnäkin eurooppalaisten toimijoiden Afrikan mantereelle osoittaman kiinnostuksen vaihtelevuudesta. Näin ollen joillakin Euroopan mailla, kuten Ranskalla, on syvä vetovoima maanosaan, mikä on toteutunut organisoidussa ja multimodaalisessa strategiassa. Ranska on myös yksi tärkeimmistä eurooppalaisen proaktiivisuuden vetureista Afrikan mantereella.

Tämä kiinnostus Afrikan mantereelle on kuitenkin kaukana yksimielisestä Euroopan kansojen keskuudessa. Näin ollen vain 11:llä 27 jäsenvaltiosta on virallinen strategia, joka on enemmän tai vähemmän poikittais ja kattava Afrikan mantereelle. Tämä koskee Saksaa, Espanjaa, Italiaa, Puolaa, Tšekkiä, Maltaa, Viroa, Ranskaa, Belgiaa, Portugalia ja Alankomaita.

B. Euroopan ja Afrikan välillä on edelleen jännitteitä

Lopuksi totean, että Euroopan ja Afrikan välillä on edelleen monia jännitteitä. Ensinnäkin Afrikan johtajat tuomitsevat kuilun eurooppalaisen keskustelun ja toiminnan välillä. Global Gateway -aloite on yksi tämän tunteen ensimmäisistä uhreista. Niinpä sen lähettämisestä ilmoittamisen jälkeen AU:n puheenjohtajavaltion läheinen neuvonantaja myönsi: "On epäilyksiä siitä, että osa Brysselin lupaamista määristä vain kierrättää aiemmin myönnettyä EU-rahoitusta." EU:n esittämä laaja ja eurooppalainen vastaus Afrikan infrastruktuuritarpeisiin, Global Gateway on herättänyt suuria odotuksia. Se, että huomattava osa ilmoitetuista varoista on kuitenkin saatu käyttöön hitaasti, on antanut vaikutelman liioitellusta viestintäoperaatiosta.

EU:n strategia ilmoittaa "läpimurroista" tai "lippulaiva-aloitteista" eri huippukokouksissa, usein kilpailemaan muiden afrikkalaisten kumppaneiden kanssa, voisi viime kädessä aiheuttaa tälle kumppanuudelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Vaikka EU sitoutui kuudennessa AU:n ja EU:n huippukokouksessa investoimaan enemmän Afrikan mantereella edistääkseen rauhaa, maaliskuussa 6 toteutettu Afrikan rauhanrahaston yhdistäminen muihin välineisiin Euroopan rauhanrahaston luomisen edistämiseksi on kasvattanut kuilua keskustelun ja keskustelun välillä. toiminta. Näin ollen FPE:n vuosien 2021–5.62 2021 miljardin euron budjetista 2027 miljardia euroa on jo lähetetty tai luvattu Ukrainalle, mikä levittää afrikkalaisten kumppanien keskuudessa pelkoa siitä, että Euroopan sitoutuminen Afrikan rauhaan ja turvallisuuteen saattaa heiketä merkittävästi.

 Vaikka Afrikan valtiot ymmärtävätkin tämän uuden prioriteetin, ne korostavat myös, että EU:n sitoumuksista huolimatta EU:n itään suuntautuminen edelsi Venäjän hyökkäystä. Itäisen naapuruuspolitiikan ja sen Afrikan mantereen kanssa tehdyn kumppanuuden välisen erilaisen kohtelun mukaisesti Nicoletta Pirozzi totesi, että yli 7.8 miljoonaa ukrainalaista pakolaista saapui EU:hun vuonna 2022, ja ennätysmäärä sai tilapäistä suojelua. Samaan aikaan alle 140,000 XNUMX siirtolaista saapui meritse Välimeren yli, mikä aiheutti voimakkaan vastustuksen monissa EU:n jäsenvaltioissa pelastus-, vastaanotto- ja siirtovelvoitteiden suhteen. Tämä altistui EU:lle syytöksille kaksinaismoraalista yhtäältä Ukrainasta ja toisaalta Afrikasta ja Lähi-idästä tulevien siirtolaisten ja pakolaisten kohtelussa. 

Nämä jännitteet saavuttivat huippunsa COVID-19-kriisin aikana COVID-19-rokotteiden immateriaalioikeuksista väliaikaisesti luopumisen yhteydessä. Euroopan unioni olikin yksi tämän luopumisen tärkeimmistä vastustajista. Afrikan johtajat syyttivät sitten rokotteiden keräämisestä, ja Namibian presidentti Hage G. Geingob tuomitsi tilanteen "rokoteapartheidista". Tämän terveyshaasteen tietoisena Ursula von der Leyen lupasi Euroopan unionin miljardin euron investoinnin rokotteiden tuotantokapasiteetin vahvistamiseksi Afrikassa alkaen Etelä-Afrikan, Senegalin, Egyptin, Marokon ja Ruandan rokotetuotantokeskusten rahoituksesta.

Yhteenveto

Vaikka populistiset keskustelut Välimeren molemmin puolin tuomitsevat eteläisen naapurin äärioikeistoretoriikassa Euroopassa tai pohjoisen naapurin Afrikan siirtomaa-ääriliikkeiden vastaisessa retoriikassa, Afrikan unionin ja Euroopan unionin välinen kumppanuus näyttää olla mielenkiintoisella tasolla rakentamaan hyveellistä synergiaa kahden mantereen välille. Näin ollen on ilmeistä, että kahteen maantieteelliseen, institutionaaliseen ja poliittiseen kokonaisuuteen kuuluvat väestöt jakavat yhteisiä etuja.

Nämä yhteiset edut, jotka kärjistyvät polarisoituneessa, kilpailussa ja erittäin globalisoituneessa maailmassa, edellyttävät AU:ta ja EU:ta sitovaa kumppanuuden uudelleenarviointia ja perusteellista uudistamista. Tämä uudistus heijastaa Afrikan väestön ja johtajien voimakasta toivetta saada itsemääräämisoikeus, itsenäisyys ja huomio. Rakenteelliset ja joskus henkiset esteet kuitenkin haittaavat edelleen tätä institutionaalista, taloudellista ja poliittista vallankumousta. Pelkästään karttaa, joka näyttää IMF:n ennusteen nimellisen BKT:n jakautumisesta maailmanlaajuisesti, huomaa syvä rakenteellinen epätasapaino Afrikan nimellisen BKT:n ja Euroopan nimellisen BKT:n edustaman osuuden välillä. 

Eurooppalaiset ovat tietoisia tästä epäsymmetriasta ja ovat jo useiden vuosien ajan alkaneet miettiä uudelleen suhteitaan Afrikan mantereen kanssa. Tämä paradigman muutos näkyy 9. maaliskuuta 2020 annetussa tiedonannossa "Kohti kokonaisvaltaista strategiaa Afrikan kanssa", EU:n uuden kauppapolitiikan kehittämisessä, strategisen kompassin määrittelyssä, Team Europen luomisessa tai NDICI:n perustaminen.Tämä AU:n ja EU:n kuudes huippukokous kuitenkin tasoittaa tietä tämän kumppanuuden toiminnan historialliselle käännekohdalle, joka merkitsee 6 asteen muutosta kehitysavun dynamiikasta, joka perustuu avunantajien ja edunsaajien väliseen suhteeseen. tasa-arvoista yhteistyötä.

Tämä syvällinen mutaatio tapahtuu ensin, kun kumppanuus suuntautuu uudelleen avusta kauppaan ja investointeihin. Tässä mielessä useat suuret afrikkalaiset talouden toimijat julkaisivat julkaisun Le Pointissa, jossa selitettiin, että "pääoman on oltava maanosan kehitysstrategian ytimessä." He korostivat, että "eurooppalaisista investoinneista voi viisaasti suunnattuna muodostua tehokkaita keinoja edistää innovaatioita, vahvistaa infrastruktuuria ja edistää kestävää talouskasvua Afrikassa. Toisaalta Afrikalla on paljon tarjottavaa, ja sillä on poikkeukselliset inhimilliset ja luonnonvarat." 

Tämän hyödyllisen synergian mahdollistamiseksi eurooppalaisten on kuitenkin hylättävä liioiteltu käsitys riskeistä Afrikassa. Tämä riskin yliarviointi vaikuttaa Afrikan maiden houkuttelevuuteen, mikä tekee pääomakustannuksista sijoittajille kohtuutonta, ja korkotaso on paljon korkeampi kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Luottoluokituslaitosten, tämän prosessin avaintoimijoiden, on siksi omaksuttava vivahteikas ja tasapainoisempi lähestymistapa. Tämän eurooppalaisten investointien kasvun odotetaan ottavan paremmin huomioon Afrikan mantereen painopisteet, erityisesti mitä tulee energian saatavuuteen alueella, jolla 43 prosentilla väestöstä ei vieläkään ole sähköä.

Afrikan teollistuminen riippuu siitä. Tämä infrastruktuurin kehittäminen ja odotettu teknologian siirto antavat Afrikalle mahdollisuuden hyötyä enemmän tuotantonsa lisäarvosta, mikä tasapainottaa kahden maanosan välisiä suhteita. Lopuksi, tämän taloudellisen ratkaisun lisäksi tärkeimmät ratkaisut rakentavan kumppanuuden luomiseen ja aiempien vuosikymmenten virheiden voittamiseen olisivat myös "sitoumusten ja toteutumisen" välisen kuilun kaventaminen, erojen tunnistaminen niiden ilmaantuessa ja ristiriitaisten näkemysten hallinta kunnioittavasti. 

Yleisemmin katsottuna UA:n ja EU:n kumppanuuskehyksen tarkistaminen siirtymällä ensisijaisesti institutionaalisista ja valtion toimijoista kumppanuuteen, johon osallistuu enemmän yksityisiä toimijoita ja kansalaisyhteiskuntaa, voisi myös mahdollistaa kahden maanosan välisten suhteiden toiminnan perusteellisen uudelleenarvioinnin. Tässä mielessä Hervé Berville, tuolloin maailmanlaajuisen eriarvoisuuden torjumisesta vastannut ranskalainen varajäsen ja ulkoasiainvaliokunnan esittelijä, vaati "poistamaan suhteet Afrikkaan" toteuttamalla "innovaatioihin perustuvaa tulosohjelmaa". ja arviointiin" ja täysin luottaviin kansalaisyhteiskuntiin.

© Jean CLARYS, 2024. Kaikki oikeudet pidätetään

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa