Liity verkostomme!

Afrikka

Iso-Britannia ja Angola: Kuka neuvoo ketä?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhdistyneiden kansakuntien edustajat hämmästyivät viime vuoden lopulla, kun Angola tarjosi Britannialle taloudellista ohjausta.

Todellakin, köyhä Angola, joka neuvoi valtavaa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, joka sijoittui viidenneksi tai kuudenneksi suurimmaksi taloudeksi maailmanlaajuisesti mittauksesta riippuen, vaikutti varsin rohkealta. Tarkkailijat jäivät ymmällään ja kyseenalaistivat, osoittiko tämä Rishi Sunakin kansakunnan tilaa vai osoittiko se Angolan liiallista luottamusta.

Siitä huolimatta Angola suositteli Yhdistynyttä kuningaskuntaa ottamaan käyttöön kiireellisen köyhyyden lievittämisstrategian ja toteuttamaan uusia toimenpiteitä kansalaistensa suojelemiseksi kiihtyvältä elinkustannuskriisiltä. Maailmanpankin mukaan tämä ehdotus tuli maasta, jossa noin kolmasosa väestöstä elää köyhyydessä (ansaitsee alle 2.15 dollaria päivässä). Angolassa työttömyys kasvaa, ja kansakunta kamppailee nousevien kotitalouslaskujensa kanssa.

On harvinaista, että afrikkalainen, eteläinen kansakunta ehdottaa talouspoliittisia muutoksia globaalille pohjoiselle valtiolle. Rishi Sunakin johtaman konservatiivisen hallituksen kriitikot omaksuivat Angolan aloitteen ja väittivät, että se osoitti Yhdistyneen kuningaskunnan kansainvälisen aseman heikkenemistä.

Kartik Raj Human Rights Watchista (HRW) korosti viestin vakavuutta ja varoitti: "Kun maa, jossa on äärimmäisen korkea köyhyysaste, esittää tällaisen kyselyn Isolle-Britannialle, hallituksen tulisi kuunnella sen sijaan, että se sivuuttaisi sitä."

Vaikka Sunak ja hänen liittolaisensa vaikuttivat hämmentyneeltä ja vaikuttumattomalta, vastaus Angolan pääkaupungissa Luandassa oli samalla tavalla ristiriitaista. João Lourençon hallituksen vastustajat tyrmäsivät ehdotuksen räikeänä häiriötekijänä hallitsevaa MPLA-puoluetta ja heikkoa Angolan taloutta kohtaan kohdistuvasta kritiikistä.

Lourenço ja hänen työtoverinsa lainasivat todisteita Angolan talouden elpymisestä. Kansakunta on äskettäin selvinnyt viisi vuotta kestäneestä taantumasta, ja öljyntoimittajana se on valmis hyötymään odotetusta jatkuvasta maailmanlaajuisten energiahintojen noususta. Luottoluokituslaitokset ovat parantaneet Angolan luottokelpoisuutta ja kiittäneet valtion velan vähentämistä. Kolmivuotinen IMF-sopimus on saatu päätökseen onnistuneesti, ja COVID-19-rajoitukset on purettu.

Mainos

Huoli kuitenkin jatkuu siitä, että toipuminen on heikkoa ja merkittäviä riskejä on edelleen olemassa. Esimerkiksi Fitchin alhaiset luokitukset poliittisesta vakaudesta, oikeusvaltioperiaatteesta ja ihmisoikeuksista estävät Angolaa optimoimasta öljytuloja kaikkien kansalaistensa hyvinvoinnin kannalta.

Useat julkisuuteen liittyvät tapaukset valtion vallan väärinkäytöstä ovat heikentäneet oikeusvaltioperiaatetta. Vuonna 2018 englantilais-sveitsiläinen rahoittaja Jean-Claude Bastos vangittiin kuudeksi kuukaudeksi ilman oikeudenkäyntiä Englannin korkeimman oikeuden voiton jälkeen yrittääkseen painostaa häntä tekemään myönnytyksiä osapuolten välisessä kaupallisessa kiistassa. Tämä järkytti pääomasijoittajia ja luopui kansainvälisistä sijoituksista kauan hänen vapautumisensa jälkeen.

Vuonna 2019 LS Energialta ja APR Energyltä pidätettiin lähes 100 miljoonan dollarin maksuja pitkäksi aikaa. Vaikka Angolan viranomaiset lopulta selvittivät maksut, kiistat aiheuttivat vapinaa Washington DC:ssä ja kiristivat suhteita Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2020 pidätettiin varoja yhdysvaltalaiselta kiinteistökehittäjältä Africa Growth Corporationilta, joka rakentaa kohtuuhintaisia ​​asuntoja ulkomaalaisille ja toimistotiloja ulkomaisille yrityksille Afrikassa, sen jälkeen, kun Angolan hallitus takavarikoi sen kiinteistöt, varat ja pankkitilit. Alkuperäinen 95 miljoonan dollarin AFGC:n tappio pieneni puoleen yrityksen ja Angolan hallituksen välisessä sopimuksessa osana AFGC:n kiihkeää yritystä saada takaisin varoja sijoittajille. Mutta Angolan apulaisoikeusministeri on sittemmin kiistänyt tällaisen kaupan välityksen, mikä on pakottanut AFGC:n vastaamaan tappiosta toistaiseksi.

Öljyä tuottavana valtiona, jonka talous on hajautunut, Angolan nykyinen taloudellinen vahvuus riippuu suuresti energian hinnoista. Koska Angolalla on edessään öljyn jälkeinen tulevaisuus, on ratkaisevan tärkeää kerätä riittävästi varallisuutta tulevien sukupolvien tukemiseksi. Vihreään polttoaineeseen siirtyminen edellyttää korkeampaa koulutustasoa, arvokasta osaamisen kehittämistä erityisesti digitaalitekniikan alalla, ulkomaisten suorien investointien lisäämistä sekä uusien sektoreiden luomista ja kasvua.

Näillä alueilla Iso-Britannia, joka on tällä hetkellä haavoittuvainen kotimaisen energian puutteen vuoksi, mutta joka on perinteisesti teknologialtaan vankka ja historiallisesti houkutteleva ulkomaisille sijoittajille, voisi tarjota apua. Ehkä näillä kahdella kansakunnalla on arvokkaita opetuksia jaettavana toistensa kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa