Liity verkostomme!

Afrikka

Sambia: Pitäisikö EU:n olla varovainen korruption vastaisen kampanjan suhteen?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Sambiassa parhaillaan meneillään oleva EU:n tukema korruption vastainen kampanja on vaarassa kääntyä kohti poliittista puhdistusta. tällä viikolla julkaistu uusi raportti, kehitys, joka voi heikentää kansainvälistä hyvää tahtoa presidentti Hakainde Hichilemaa kohtaan ja lisätä ulkomaisten sijoittajien liiketoimintariskiä.

Hichileman valinta Sambian presidentiksi elokuussa julistettiin maailman poliittisissa pääkaupungeissa, kuten mikään muu afrikkalainen mielipidemittaus ei ole tuottanut elävää muistoa. Hichilema, joka tunnetaan nimellä 'HH', nousi valtaan vastoin todennäköisyyttä, ja sen tukena oli runsaasti tukea nuorelta väestöltä, joka oli kyllästynyt elämään Edgar Lungun hallinnon alaisuudessa. EU:n vaalitarkkailuvaltuuskunta (EOM) jopa tunnusti pyrkimyksiä estää HH:n kampanja ja hänen United Party for National Development (UPND) huomauttaen "epätasa-arvoisista kampanjaolosuhteista, kokoontumis- ja liikkumisvapauden rajoituksista ja aseman väärinkäytöstä".

Bryssel, kuten Washington, Lontoo ja Pariisi, suhtautuivat myönteisesti HH:n valintaan ja tukivat oikeutetusti mandaattia, jonka hän oli varmistanut hänen poliittiselle alustalleen, joka keskittyi vahvaan mutta oikeudenmukaiseen korruption vastaiseen kampanjaan. Ursula van der Leyenin kanssa HH:ta ylistettiin uudistusvoimana, joka voisi murtaa vuosikymmeniä kestäneen alikehityksen ja edistää Sambian talouden elpymistä korostaa EU:n tahtoa tehdä yhteistyötä viedäkseen eteenpäin ehdotettuja hallinto- ja talousuudistuksia, jotka ovat ensisijaisia ​​Sambian tulevaa kehitystä koskevassa yleisohjelmassanne.

Nyt, 100 päivää hänen valintansa jälkeen, riskikonsulttiyhtiö Pangea-Riskin uusi raportti on arvioinut Hichileman menestystä. Ja vaikka ylistys hänen ponnisteluistaan ​​ja aikeistaan ​​on selvää, maan tilanteen realiteetit näyttävät vaarantavan korruption vastaisen kampanjan objektiivisuuden.

Viimeaikaisten tietojen analyysin mukaan raportissa arvioidaan, että talousuudistukset ovat pysähdyksissä ja hallituksen kykyä ajaa mielekästä muutosta ovat rajoittaneet uhkaavan IMF:n ohjelman ehdot. Sambian voimakkaasti velkaantunut talous on kamppaillut viime vuosina, ja marraskuussa 2020 siitä tuli ensimmäinen maa, joka jätti velkansa maksamatta pandemian aikana, mikä johti "velkatsunamin" pelko Se voi tuhota talouskasvun kaikkialta Afrikasta. Tämä jättää HH:lle vain vähän liikkumavaraa poliittisen alustansa toteuttamisessa ja lisää riskiä lyhytaikaisista toimista, jotka heikentävät hänen laajempaa esityslistaansa.

Samaan aikaan uuden hallituksen kärsimättömät ja voimakkaat poliittiset ja liike-elämän kannattajat lisäävät painetta turvata tuottoisia taloudellisia osuuksia kaivos- ja maataloussektoreilla, mukaan lukien lannoitesopimukset, jotka uhkaavat karkottaa hallituksen sijoittajamielisyyden. Yksi näistä tukijoista, Maurice Jangulo – jonka vaimo on UPND-hallituksen ministeri – on sai äskettäin yhdeltä lähteeltä yksityisen sopimuksen 50 miljoonan dollarin arvoinen lannoitteiden toimittamiseen UPND:n ydinalueille Sambian hedelmällisillä eteläisillä alueilla alalla kohdistuvan tukahdutuksen keskellä.

Tämänkaltaiset palkinnot elvyttävät huhuja siitä, että Hichileman kampanja kohdistuu poliittisiin kilpailijoihin ja palkitsee samalla joitain hänen omia poliittisia ja liike-elämän tukijoita. Ratkaisevaa on, että tällainen poliittinen sisätaistelu häiritsee kiireellistä tarvetta varmistaa lannoitteiden toimittaminen pienviljelijöille, mikä aiheuttaa riskin vahingoittaa taloutta laajemmin ja viime kädessä Sambian kykyä houkutella lisää ulkomaisia ​​investointeja.

Mainos

Raportin mukaan Hichilema on nyt hajallaan sen välillä, ajaako eteenpäin uudistusmielistä perintöään vai antaako tietä joidenkin hänen uskollistensa aikeille jatkaa valtion omaisuuden ryöstelyä.

EU itse tuntee tämän vaikutuksen. Vain viime viikolla EU:n 26 miljoonan euron rahoittama Enterprise Zambia Challenge Fund (EZCF) myönsi miljoonia euroja apurahoja kymmenelle maatalousalan yritykselle. Viime kuussa a uusi 30 miljoonan euron aloite EU, Euroopan investointipankki (EIP) ja Sambian hallitukset käynnistivät sen nopeuttaakseen maatalousinvestointeja. Koska EU:n veronmaksajien varat on nyt sidottu sambian maatalouteen ja maataloustuotteiden jalostukseen, korruption elvyttäminen nähdään verojen tuhlauksena. Samaan aikaan, EU-Sambia keskustelee kehitysyhteistyön tehostamisesta Meidän on nyt otettava huomioon riski, että vakiintuneet joukot kaappaavat ja käyttävät hyväkseen korruption vastaista kampanjaa.

Pangea-Riskin toimitusjohtaja Robert Besseling sanoi: "Odotukset uudelle Hichileman hallitukselle ovat korkealla vielä nyt, kolme kuukautta hänen valintansa jälkeen. Sambian kohtaamien haasteiden todellisuus on kuitenkin rajoittanut hänen kykyään toimia keskeisissä asioissa, mukaan lukien talousuudistukset ja hänen paljon julistamansa korruption vastainen pyrkimys."

"Hichileman on varmistettava, että hänen siirronvastaiset ponnistelunsa pysyvät objektiivisina eivätkä ota poliittisen tai heimopuhdistuksen piirteitä, muuten hän menettää hyvän tahdon, jonka hänen uudistavansa sanoma on ansainnut sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä tarkkailijoilta."

Tämän pitäisi olla varoitusmerkki EU:sta ja muualta tuleville tarkkailijoille ja sijoittajille siitä, että ilman apua Hichilema voi joutua perinteisten vakiintuneiden voimien uhriksi, jotka ovat pitäneet Sambiaa niin kauan takaisin. Tämä johtaa paluusiirtoon, joka oli endeeminen aikaisemmissa hallintoissa, ja tarkoittaa, että Sambia ei hyödy parhaalla mahdollisella tavalla, joka sillä on vuosiin ollut uudistua.

Hichilemalla on edelleen vahva asema sekä kansainvälisesti että kotimaassa, ja sillä on selkeä mandaatti Sambian talouden puhdistamiseen. Toteuttaakseen muutoksen, josta hän puhuu, ja palauttaakseen luottamuksen kotimaassa ja ulkomailla, HH ei saa antaa korruption vastaisen kampanjansa joutua niiden voimien uhriksi, joita hän yrittää voittaa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa