Liity verkostomme!

Afganistan

Afganistanin kysymykset: Mitä afgaanit ajattelevat menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta?

SHARE:

Julkaistu

on

Viimeaikaiset raportit osoittavat, että Afganistan on kohtaamassa pahimman humanitaarisen tilanteensa sen jälkeen, kun Taleban valtasi viime vuonna. Useat viimeaikaiset raportit osoittavat, että köyhyys ja työttömyys ovat ennennäkemättömän korkealla tasolla. Lisäksi Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutettu (UNHCR) on hiljattain todennut, että yli XNUMX prosenttia Afganistanin väestöstä on riippuvainen humanitaarisesta avusta. Luonnonkatastrofit ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Lisäksi naisten oikeuksia viedään entisestään. Taleban väitti uudelleen, että naisilla ei ole käytännössä mitään oikeuksia. Lisäksi toimitetun humanitaarisen avun on vaikea tavoittaa apua tarvitsevia, mikä pahentaa jo ennestään kriittistä tilannetta, kirjoittaa professori Dheeraj Sharma, johtaja, Indian Institute of Management-Rohtak, Intia, Nargis Nehan, entinen kaivos-, öljy- ja teollisuusministeri, Afganistan ja Shahmahmood Miakhel, entinen Nangarharin maakunnan kuvernööri, Afganistan.

Tästä syystä Afganistanissa tehtiin kysely, jonka tarkoituksena oli saada lisää tietoa siitä, miten tavallinen kansa arvioi heidän menneisyyttään, nykyistä skenaariota ja tulevaisuuden toiveitaan. Lumipallonäytteenottomenetelmällä maalis-, huhti- ja toukokuussa 2022 on kerätty yhteensä 2,003 90 vastausta. Kyselylomake leijuttiin verkossa ja jaettiin useiden Afganistanin entisten poliittisten johtajien, paikallisten johtajien ja liikemiesten kanssa, jotka sitten välittivät online-kyselyn WhatsAppissa, Facebookissa ja muilla sosiaalisen median alustoilla kontakteilleen ja ystävilleen. Näiden tietojen rajoitus on, että se rajoittaa keräämistä vain niiltä, ​​joilla on älypuhelin. Kuitenkin on laajalti raportoitu, että XNUMX prosentilla väestöstä on pääsy matkaviestintään, ja monet pyrkivät päivittäin löytämään hotspotteja valituilta alueilta Internetiin pääsyä varten, mikä tekee tämän tutkimuksen otoksesta edustavan. Yksityiskohtainen kyselylomake on lisätietoa varten liitteen taulukossa I.

Aineistoanalyysi paljasti, että 61 % vastaajista tunnustaa, että heillä on edellistä sukupolvea parempi infrastruktuuri, koulutus ja terveydenhuolto. Siksi se merkitsee tunnustusta Afganistanissa viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Yhdistyneiden Kansakuntien ja useiden muiden maiden avustuksella toteutetulle kehitystoiminnalle. Kuitenkin 78 % vastaajista uskoo, että Afganistanin entinen hallitus (ennen Talebanin hyökkäystä) oli korruptoitunut ja apua ei koskaan päässyt tarvitseville. On mielenkiintoista huomata, että vielä 72 % vastaajista uskoo, että Taleban-vallankaappaus johtui paikallisten johtajien korruptiosta. Tästä syystä voidaan päätellä, että ihmisten välinen tyytymättömyys ei johdu vain turmeltumisesta, vaan avun huonosta hallinnoinnista.

Tätä väitettä tukevat tutkimuksen tulokset, jotka osoittavat, että 78 % vastaajista uskoo, että Taleban ja heidän kanavansa saivat suuren osan ulkomaisesta avusta naapurimaista, mutta eivät afganistanilaisilta. Toisin sanoen enemmistö afgaaneista uskoo, että itse ulkomainen apu oli huonosti hoidettu ja ohjattu auttamaan Talebania kaatamaan valitun hallituksen.

Ulkomaanavun huonon hallinnon lisäksi vilpillisillä käytännöillä hämmästyttävä määrä vastaajista (83 %) uskoo, että Talebanin oli helppo ottaa haltuunsa Afganistan Pakistanin tuen ansiosta. Myös 67 prosenttia vastaajista uskoo, että myös Kiina antoi hiljaisen tukensa Talebanille. Lisäksi yli 67 % vastaajista katsoo, että Yhdysvaltojen väärin ajoitettu ja huonosti hoidettu poistuminen antoi Pakistanille ja Kiinalle mahdollisuuden kannustaa Talebania ottamaan nopeasti haltuunsa Afganistanin.

Toinen tutkimuksen tärkeä havainto koskee Talebanin legitiimiyttä. Yli 56 % afganistanilaisista vastaajista toteaa, että Talebanin jäsenet eivät ole yksi heistä eivätkä he ole todellisia afgaaneja. Kyselyn tulokset osoittavat, että 61 prosentilla vastaajista ei "ei lainkaan luota" Talebaniin. Tarkemmin sanottuna on tärkeää huomata, että 67 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he eivät tue Talebanin valtaamista Afganistanissa.

Kyselyn tulokset osoittavat myös Afganistanin tulevaisuuden. Tässä tutkimuksessa kerättyjen tietojen mukaan enemmistö (56 %) afgaaneista haluaa vaalit valitakseen johtajat, jotka voivat edustaa heitä. Suurin osa afgaaneista (67 %) on selvästi ilmoittanut olevansa halukas YK:n väliintuloon vallitsevan kriisin ratkaisemiseksi. Yksiselitteisemmin afgaanit uskovat, että Intian ja Yhdysvaltojen on oltava keskeisessä roolissa Afganistanin kehityksessä ja vakaudessa. 69 % vastaajista valitsi Intian Afganistanin "parhaaksi ystävämaaksi". Tämä ei ole vain heijastus ja tunnustus intialaisten Afganistanissa tekemille erilaisille kehitysaloitteille, vaan myös Intian pitkäaikainen huomaavainen ja lempeä politiikka Afganistania kohtaan. USA (22 %) on toisella sijalla, ja monet ovat edelleen sitä mieltä, että Yhdysvallat on ainakin osallistunut Afganistanin infrastruktuurin kehittämiseen.

Mainos

Ystävälistalla seuraavat Pakistan (10 %), Venäjä (9 %), Saudi-Arabia (6 %) ja Kiina (4 %). Lähes 44 % asukkaista katsoo, että nykyinen Taleban saattaa päätyä paremmaksi kuin edellinen Taleban, koska heidän tekemisistään näkyy mediassa enemmän häikäisyä ja maailma on paljon enemmän yhteydessä toisiinsa kuin ennen. Lisäksi he kokevat, että sukupolvien välinen kuilu nuorten ja vanhojen Taleban-ajokauden välillä on tärkein syy, jonka he uskovat, että nykyinen Taleban-hoito on todennäköisesti parempi kuin edellinen.

Ottaen huomioon Afganistanin nykyisen kriisin, jossa ruokaa, vaatteita ja muita välttämättömiä tarvikkeita on niukasti, kyselyssä vastaajia pyydettiin asettamaan seitsemän perushyödykettä asteikolla - tärkeimmistä vähiten välttämättömiin. Heidän oli järjestettävä ruoka, vesi, suoja, lääkkeet, vaatteet, vuodevaatteet ja muut välttämättömät tavarat. Suurin osa vastaajista on valinnut "tärkeimmäksi" tavaraksi ruuan ja veden, minkä jälkeen tulevat suoja, lääkkeet ja vaatteet. Vuodevaatteet ja muut välttämättömät tavarat olivat "vähiten suositeltavia" annetuista tavaroista. Se, että ruoka ja vesi ovat "suosituimpia", osoittaa, että Afganistanin tavalliset ihmiset tarvitsevat kipeästi perushyödykkeitä. Toisin sanoen Afganistanissa näyttää olevan akuutti pula ruoasta ja puhtaasta vedestä, ja suurin osa ihmisistä kärsii päivittäisten välttämättömien tarvikkeiden puutteesta.

Kaiken kaikkiaan kyselyn tulokset osoittavat, että afgaanit ymmärtävät olevansa huonommassa asemassa kuin ennen, sillä 83 % vastaajista uskoo, että Taleban on korruptoitunut ja 67 % vastaajista katsoo, että vallitsevat olosuhteet pahenevat ajan mittaan Taleban-hallinnon aikana. jos demokraattista järjestelmää ei elvytetä jossain muodossa. Siksi ehdotetaan, että kansainvälinen yhteisö kokoontuisi tarjoamaan humanitaarista apua erityisajoneuvojen kautta, jotta apu saavuttaa apua tarvitseville eikä korruptoituneille.

*Näkemykset ovat henkilökohtaisia

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa