Liity verkostomme!

Afganistan

Naiset Afganistanissa: parlamentti on huolissaan  

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kun naisten olosuhteet heikkenevät edelleen Afganistanissa, Euroopan parlamentti lisää tietoisuutta heidän tilanteestaan. EU-asiat.

Afganistan on ollut EU:n huolenaihe jo pitkään. Yhdysvaltain ja Naton joukkojen vetäydyttyä maasta ja Talebanin palattua valtaan elokuussa 2021 parlamentti vaati EU:n kansalaisten ja vaarassa olevien afgaanien evakuointia sekä ihmisoikeuksien, erityisesti naisten oikeuksien, suojelemista maassa.

Suurin osa naisista on estetty palaamasta työelämään, yliopistoihin ja kouluihin. Talebanit eivät ennakoi naisten osallistuvan johtaviin rooleihin Afganistanissa ja he käyttävät tappavaa voimaa hajottaakseen naisten oikeuksia koskevia mielenosoituksia.

"Afganistanilaisille naisille ja tytöille [Talibanin vallankaappaus] tarkoittaa systeemistä ja julmaa sortoa kaikilla elämän osa-alueilla", sanoi Evelyn Regner, joka oli tuolloin parlamentin naisten oikeuksien valiokunnan puheenjohtaja. "Talibanin hallitsemilla alueilla naisten yliopistot on suljettu, ne estävät tytöiltä pääsyn koulutukseen ja naisia ​​myydään seksiorjiksi."

EU ja Afganistan

EU on sitoutunut löytämään tapoja auttaa parhaiten paikan päällä olevia ja maanpaossa olevia. Afganistanin kansalaisia ​​on ollut mukana suurimmat turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten ryhmät, joita on isännöity Euroopan alueella vuodesta 201 lähtien4. Pelkästään vuonna 600,000 noin 2021 80 afgaania joutui kotiseudulleen, ja heistä XNUMX prosenttia oli naisia ​​ja lapsia.

Lue lisää muuttoliike Euroopassa.

EU-maat evakuoivat yhdessä 22,000 XNUMX afgaania, mukaan lukien ihmisoikeuksien puolustajia, naisia, toimittajia, kansalaisyhteiskunnan aktivisteja, poliisi- ja lainvalvontaviranomaisia, tuomareita ja oikeusjärjestelmän ammattilaisia.

Mainos

G20-kokouksessa lokakuussa 2021 Euroopan komissio ilmoitti a tukipaketti 1 miljardi euroa Afganistanin kansalle ja naapurimaille, jotka vastaavat maan ja alueen kiireellisiin tarpeisiin. EU toivoo myös diplomaattisen edustuksen perustamista Kabuliin. EU:n ulkoministerit sopivat, että EU ottaa yhteyttä Talebaniin, jos he kunnioittavat ihmisoikeuksia, erityisesti naisten oikeuksia, ja perustavat osallistavan ja edustavan siirtymäkauden hallituksen.

Parlamentin rooli

Elokuussa 2021 annetussa lausunnossa Euroopan parlamentin jäsenet kehottivat Afganistanin viranomaisia ​​kunnioittamaan perusihmisoikeuksia ja viimeisten 20 vuoden saavutuksia naisten ja tyttöjen oikeuksien, koulutuksen, terveydenhuollon sekä sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen aloilla. Jonkin sisällä syyskuussa 2021 hyväksytty päätöslauselma Afganistanin tilanteesta parlamentti kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita tekemään yhteistyötä EU:n kansalaisten ja vaarassa olevien afgaanien evakuoimiseksi ja perustamaan humanitaarisia käytäviä naapurimaidensa suojelua hakeville afgaanipakolaisille.

Euroopan parlamentin jäsenet vaativat myös a erityinen viisumiohjelma Afganistanin naisille hakemassa suojaa. Lokakuussa 2021 sen naisten oikeuksien komitea ja suhteista Afganistaniin vastaava valtuuskunta järjestivät kokouksen, jossa viisi afgaaninaista kertoi naisten tilanteesta Taleban-viranomaisten alaisuudessa ja keskusteli siitä, mitä he odottavat EU:lta. Kuulemisvaliokunnan puheenjohtajan jälkeen Evelyn Regner ja valtuuskunnan puheenjohtaja Petras Auštrevičius myönnetty selvitys korostaa tarvetta ottaa afganistanilaisten naisten ja tyttöjen tilanne esille EU:n yhteyksissä Taleban-viranomaisiin ja asettaa se etusijalle parlamentin toiminnassa.

Vuonna 2021 parlamentti asetti ehdolle 11 afganistanilaisnaisen ryhmän 2021 Saharov mielipiteenvapauspalkinto, kunnioittaakseen heidän rohkeaa taisteluaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Afganistanin naiset pitelevät kylttejä Kabulissa 19. syyskuuta 2021 pidetyssä mielenosoituksen aikana, jossa vaadittiin parempia oikeuksia naisille entisen naisasiainministeriön edessä.
Afganistanin naiset mielenosoituksen aikana, jossa vaadittiin parempia oikeuksia Kabulin entisen naisasiain ministeriön edessä ©AFP/BULENT KILIC  

Eduskunnan ihmisoikeusvaliokunta järjestää Afganistanin naisten päivät helmikuuta, kokoamalla yhteen keskeiset sidosryhmät, mukaan lukien edustajat Yhdistyneistä Kansakunnista ja komissiosta sekä useita afganistanilaisia ​​naisia ​​lisäämään tietoisuutta Afganistanin olosuhteista.

Konferenssissa puhuvat eduskunnan puhemies Roberta Metsola ja Afganistanin entinen naisministeri Sima Samar, ja nauhoitetaan viestit YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun toimiston (UNHCR) erityislähettilään Angelina Jolien ja EU:n komission puheenjohtajan Ursulan puheenvuorot. von der Leyen ja YK:n apulaispääsihteeri Amina Mohammed.

Lue lisää 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa