Liity verkostomme!

Afganistan

Afganistan: Tuleva anarkia

Julkaistu

on

Scrimage raja-asemalla,
Säkki alas pimeässä saastutuksessa,
Kaksi tuhatta puntaa koulutusta,
Pudotetaan kymmenen rupiaan Jezailiin ...
Lakko kovaa, kuka välittää,
Kertoimet ovat halvemmalla miehellä.
(Rudyard Kipling)

   

Afganistan on paikka, jossa koneen staccato-ääni intonei rauhan hautajaiset joka toinen vuosikymmen vuosilukuisena lauluna yhden tai toisen soturiryhmän hyväksi. Afganistanin loppupeli on alkanut sen jälkeen, kun Yhdysvallat on päättänyt vetää jäljellä olevat joukkonsa syyskuuhun mennessä. Jotkut sanovat, että amerikkalaiset yrittävät vähentää tappioitaan, kun taas toiset syyttävät päätöstä Yhdysvaltain demokraattisen impulssin voitosta sotilaallisessa teollisuuskompleksissa. Amerikkalaiset ovat päättäneet pitää 20,600 miljardin Yhdysvaltain uhrin, mukaan lukien noin 2300 kuolemaan johtaneen, kuoleman jälkeen yli biljoonan dollarin tähän sotaan huonona sijoituksena. Väsymys sekä taistelurintamalla että kotona yhdessä sotatavoitteiden ambivalenssin kanssa johti lopulta Yhdysvaltojen päätökseen vetäytyä Afganistanista, kirjoittaa Raashid Wali Janjua, Islamabadin politiikan tutkimuslaitoksen vt. Presidentti.

Sisäisen politiikan vaikutus Yhdysvaltain päättäjiin käy selvästi ilmi Obaman ja Trumpin kausien aikana tapahtuneista poliittisista muutoksista. Obama omaelämäkerrassaan "Luvattu maa" mainitsee Bidenin karkottavan Yhdysvaltojen kenraalien joukkojen lisääntyvää kysyntää. Jopa varapresidenttinä Biden vastusti tätä kiehtovaa konfliktia, joka valutti jatkuvasti Yhdysvaltojen taloudellista elintärkeää tavoitetta saavuttamattomaan kansakunnan rakentamisprojektiin Afganistanissa. Sen sijaan hän halusi kevyen Yhdysvaltain jalanjäljen kentällä vain terrorismin torjunnassa, jotta terroristit eivät saisi pyhäkköjä. Se oli professori Stephen Waltin leikkikirjasta lainattu konsepti, joka oli suuri offshore-tasapainotusstrategian kannattaja Afganistanin kaltaisten sotkuisten interventioiden sijaan.

Mikä on johtanut sodan uupumukseen amerikkalaisille, on yhdistelmä tekijöitä, mukaan lukien kansallisen turvallisuuden uhkaprofiilin uudelleenarviointi, jossa pidetään parempana Kiinan vastapolitiikkaa kuin alueellisia sotkuita. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä se, mitä TV Paul kutsuu "tahdon epäsymmetriaksi" epäsymmetrisissä sodissa. Resurssien epäsymmetria, vaan tahdon epäsymmetria pakotti Yhdysvaltoja lopettamaan Afganistanin projektinsa. Joten siinä nousee esiin kysymys, johon kaikkien sidosryhmien on vastattava. Onko Afganistanin sota todella ohi protanisteille, jotka uskovat voittavansa kykynsä vuoksi käydä aseellista taistelua? Kun Afganistanin talebanit taistelevat uskovansa, että heillä on paremmat mahdollisuudet pakottaa asia luodin kautta äänestyksen sijaan, olisiko heillä poliittinen ratkaisu? Jätetäänkö Afganistan omiin harkintoihinsä Yhdysvaltain joukkojen ja yksityisten turvallisuusurakoitsijoiden vetäytymisen jälkeen?

Toinen tärkeä asia on Afganistanin halukkuus päästä yksimielisyyteen Afganistanin sisäisen vuoropuhelun avulla. Antaisiko tuo vuoropuhelu minkäänlaista yksimielisyyttä tulevasta vallanjakojärjestelystä vai odottaako Taleban, kunnes amerikkalaiset lähtevät, ja pakottaako asia sitten raakojen voimien avulla? Mitä vakaumuksia alueellisilla mailla kuten Pakistanilla, Iranilla, Kiinalla ja Venäjällä on Afganistanin ryhmittymien kykyyn päästä yksimielisyyteen maan tulevasta perustuslaillisesta järjestelmästä? Mikä on mahdollisuus ihanteelliseen vallanjakojärjestelyyn ja mitkä ovat mahdolliset rauhan pilaajat? Mikä on kansainvälisen yhteisön ja alueellisten voimien rooli Afganistanin talouden tukemisessa, joka on avusta riippuvainen ja kärsii sotatalouden kirroosista?

Näihin kysymyksiin vastaamiseksi on ymmärrettävä tektoninen muutos globaalissa valtapolitiikassa. Kilpailevia liittoutumia rakennetaan aluksi alueellisista liittoutumista, kuten SCO, ASEAN ja BIMSTECH, joka johtaa alueiden väliseen liittoutumaan, kuten "Indo-Pacific". Huolimatta siitä, että Kiina on omaksunut käsitteitä, kuten "yhteisten etujen yhteisöt" ja "yhteinen kohtalo", Yhdysvallat ja sen liittolaiset suhtautuvat sen taloudellisiin aloitteisiin, kuten BRI, pelottavasti. Afganistanin rauhaan vaikuttaa globaali kehitys. Yhdysvaltain uusi suuri strategia siirtää geopoliittisen painopisteen pois Etelä-Aasiasta kohti Itä-Aasiaa, Etelä-Kiinan merta ja Länsi-Tyynenmeren aluetta. Yhdysvaltain erityisoperaatioiden komentokunnan uudelleenjärjestely tavanomaisille rooleille ja Aasian ja Tyynenmeren alueen "Indo-Tyynenmeren alueeksi" uudelleenbrändäys, jossa nelikulmainen turvallisuusvuoropuhelu on koko pyrkimyksen kappaleen vastarinta.

Mitä yllä oleva kuvaa Afganistanin rauhaa? Yksinkertaisesti sanottuna Yhdysvaltain lähtö näyttää olevan lopullinen ja kiinnostus Afganistanin rauhaan on välitön sen elintärkeille kansallisille eduille. Afganistanin lopullisen rauhanmuodostuksen tärkein draama on vastedes alueelliset maat, joihin Afganistanin konflikti vaikuttaa suoraan. Nämä maat ovat vaikutusjärjestyksessä Pakistan, Keski-Aasian tasavallat, Iran, Kiina ja Venäjä. Useat Afganistanin tilanteen kommentoijat ovat sitä mieltä, että Afganistanin yhteiskunta on muuttunut ja että Talebanin ei olisi helppoa voittaa kilpailijansa kuten aiemmin. Jossakin määrin se on totta, koska Afganistanin Talebanin näkymät ovat laajentuneet paremman altistumisen vuoksi ulkomaailmaan. Afganistanin yhteiskunnassa on myös kehittynyt suurempi sietokyky 1990-luvulle verrattuna.

Talebanien odotetaan myös kohtaavan kovaa vastustusta Uzbekistanin, Tadžikistanin, Turkmenistanin ja Hazaran etnisiltä ryhmiltä, ​​joita johtavat kokeneet johtajat, kuten Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani ja Karim Khalili. Afganistanin 34 provinssissa ja maakunnan pääkaupungissa Ashraf Ghanin hallitus hallitsee 65 prosenttia väestöstä ja yli 300,000 XNUMX vahvaa Afganistanin kansallista puolustus- ja turvallisuusjoukkoa. Tämä saa aikaan voimakkaan vastustuksen, mutta Dae'shin, Al-Qaidan ja TTP: n Talebanin puolella edustama tarkoituksenmukaisuuskoaltio vihjaa mittakaavat heidän hyväkseen. Jos Afganistanin sisäinen vuoropuhelu tulevasta vallanjaosta ja perustuslaillisesta sopimuksesta ei onnistu, Taleban todennäköisesti voittaa pitkittyneessä sisällissodassa. Väkivallan ja epävakauden uusiutuminen johtaisi huumekaupan, rikollisuuden ja ihmisoikeusrikkomusten lisääntymiseen. Tällainen skenaario ei vaikuta vain alueelliseen vaan maailmanlaajuiseen rauhaan ja turvallisuuteen.

Pakistanin ja alueellisten maiden on valmistauduttava tällaiseen epävakauttavaan skenaarioon. Afgaanien Grand Jirga on sopiva foorumi yhteisymmärrykseen tulevaisuuden vallanjakosopimuksesta. Kansainvälisen yhteisön osallistuminen on välttämätöntä sodan runteleman Afganistanin talouden ylläpitämiselle sekä hyödyllisen vipuvaikutuksen kaikille tuleville Kabulin hallituksille ylläpitämään kahden viime vuosikymmenen poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja, etenkin demokratia, hallinto, ihmisoikeudet ja naisten oikeudet, tyttöjen koulutus jne. Alueellisten maiden, kuten Pakistanin, Iranin, Kiinan ja Venäjän, on muodostettava liitto Afganistanin rauhan puolesta, jota ilman Afganistanin rauhan matka olisi sidottu mataliin ja kurjuuksiin.             

(Kirjoittaja on Islamabadin politiikan tutkimuslaitoksen vt. Presidentti ja tavoitettavissa osoitteessa: [sähköposti suojattu])

Afganistan

Afganistan siltana, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian

Julkaistu

on

Tohtori Suhrob Buranov Taškentin valtion orientalistisesta yliopistosta kirjoittaa joistakin tieteellisistä keskusteluista siitä, kuuluuko Afganistan kiinteään osaan Keski- vai Etelä-Aasiaa. Eri lähestymistavoista huolimatta asiantuntija yrittää määrittää Afganistanin roolin siltana, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian alueita.

Afganistanissa käydään erilaisia ​​neuvotteluita rauhan varmistamiseksi ja pitkäaikaisen sodan ratkaisemiseksi. Ulkomaisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista ja samanaikainen Afganistanin välisten neuvottelujen aloittaminen sekä sisäiset konfliktit ja kestävä taloudellinen kehitys tässä maassa ovat erityisen tieteellistä kiinnostusta. Siksi tutkimus keskittyy Afganistanin välisten rauhanneuvottelujen geopoliittisiin näkökohtiin ja ulkoisten voimien vaikutuksiin Afganistanin sisäisiin asioihin. Samalla lähestymistavasta, jonka mukaan Afganistanin ei tunnusteta olevan uhka maailmanlaajuiselle rauhalle ja turvallisuudelle, vaan strategisten mahdollisuuksien tekijänä Keski- ja Etelä-Aasian kehitykselle, on tullut keskeinen tutkimuskohde ja se on tehostanut tehokkaiden mekanismien toteuttamista. etusijalle. Tältä osin kysymyksillä nykyaikaisen Afganistanin historiallisen aseman palauttamisesta Keski- ja Etelä-Aasian yhdistämisessä, mukaan lukien näiden prosessien edelleen kiihdyttäminen, on tärkeä rooli Uzbekistanin diplomatiassa.

Afganistan on historiansa ja nykypäivän salaperäinen maa, joka on loukussa suurissa geopoliittisissa peleissä ja sisäisissä konflikteissa. Alueella, jolla Afganistan sijaitsee, on automaattisesti positiivinen tai negatiivinen vaikutus koko Aasian mantereen geopoliittisiin muutosprosesseihin. Ranskalainen diplomaatti Rene Dollot vertasi kerran Afganistania "Aasian Sveitsiin" (Dollot, 1937, s.15). Tämän avulla voimme vahvistaa, että maa oli aikanaan vakain maa Aasian mantereella. Kuten pakistanilainen kirjailija Muhammad Iqbal kuvailee oikein, ”Aasia on vesistö ja kukkia. Afganistan on sen sydän. Jos Afganistanissa on epävakautta, Aasia on epävakaa. Jos Afganistanissa on rauha, Aasia on rauhallinen ”(Heart of Asia, 2015). Kun otetaan huomioon suurvaltojen kilpailu ja geopoliittisten etujen konflikti Afganistanissa tänään, uskotaan, että maan geopoliittinen merkitys voidaan määritellä seuraavasti:

- Maantieteellisesti Afganistan sijaitsee Euraasian sydämessä. Afganistan on hyvin lähellä Itsenäisten valtioiden yhteisöä (IVY), jota ympäröivät ydinaseita sisältävät maat, kuten Kiina, Pakistan ja Intia, sekä maat, joilla on ydinohjelmia, kuten Iran. On huomattava, että Turkmenistanin, Uzbekistanin ja Tadžikistanin osuus on noin 40 prosenttia Afganistanin koko valtion rajasta;

- Geoekonomisesta näkökulmasta Afganistan on risteys alueille, joilla on maailmanlaajuisia öljy-, kaasu-, uraani- ja muiden strategisten resurssien varastoja. Tämä tekijä tarkoittaa pohjimmiltaan myös sitä, että Afganistan on liikenne- ja kauppakäytävien risteyskohde. Luonnollisesti johtavilla voimakeskuksilla, kuten Yhdysvallat ja Venäjä, sekä Kiinalla ja Intialla, jotka tunnetaan ympäri maailmaa mahdollisesta merkittävästä taloudellisesta kehityksestään, on täällä suuret geoekonomiset edut;

- Sotilaallis-strategisesta näkökulmasta Afganistan on tärkeä lenkki alueellisessa ja kansainvälisessä turvallisuudessa. Tämän maan turvallisuus- ja sotilastrategiset kysymykset ovat tärkeimpien tavoitteiden ja tavoitteiden joukossa, jotka ovat asettaneet vaikutusvaltaiset rakenteet, kuten Pohjois-Atlantin sopimusjärjestö (NATO), kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestö (CSTO), Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO) ja IVY .

Afganistanin ongelman geopoliittinen piirre on, että samanaikaisesti siihen liittyy laaja joukko kotimaisia, alueellisia ja kansainvälisiä joukkoja. Tämän vuoksi ongelma voi sisältää kaikki tekijät, joilla on päärooli geopoliittisten teorioiden ja käsitteiden pohdinnassa. On tärkeää huomata, että geopoliittiset näkemykset Afganistanin ongelmasta ja lähestymistavat sen ratkaisuun eivät ole vieläkään saavuttaneet odotettuja tuloksia. Monet näistä lähestymistavoista ja näkökulmista esittävät monimutkaisia ​​haasteita ja kuvaavat samalla Afganistanin ongelman negatiivisia puolia. Tämä itsessään osoittaa tarpeen tulkita Afganistanin ongelmaa rakentavien teorioiden ja optimististen, nykyaikaisiin lähestymistapoihin perustuvien tieteellisten näkemysten avulla yhtenä kiireellisistä tehtävistä. Seuraavassa esitettyjen teoreettisten näkemysten ja lähestymistapojen noudattaminen voi myös antaa lisää tieteellistä tietoa Afganistania koskevista teorioista:

"Afganistanin dualismi"

Meidän mielestämme teoreettinen lähestymistapa "Afganistanin dualismiin" (Buranov, 2020, s.31-32) olisi lisättävä Afganistania koskevien geopoliittisten näkemysten luetteloon. On havaittu, että "Afganistanin dualismin" teorian ydin voidaan heijastaa kahdella tavalla.

1. Afganistanin kansallinen dualismi. Afganistanin kansallisen dualismin heijastavat kiistanalaiset näkemykset Afganistanin valtiollisuuden perustamisesta valtion tai heimojen hallinnon, yhtenäisen tai liittovaltion, puhtaan islamin tai demokraattisen, itäisen tai länsimaisen mallin pohjalta. Arvokasta tietoa Afganistanin kansallisen valtiollisuuden dualistisista näkökohdista löytyy tunnettujen asiantuntijoiden, kuten Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily ja afgaanitieteilijä Nabi Misdak, tutkimuksista (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afganistanin alueellinen dualismi. Voidaan nähdä, että Afganistanin alueellinen dualismi heijastuu kahdessa eri lähestymistavassa maan maantieteelliseen kuuluvuuteen.

AfSouthAasia

Ensimmäisen lähestymistavan mukaan Afganistan on osa Etelä-Aasian aluetta, jota arvioidaan Af-Pakin teoreettisilla näkemyksillä. Tiedetään, että termiä "Af-Pak" käytetään viittaamaan siihen tosiasiaan, että amerikkalaiset tutkijat pitävät Afganistania ja Pakistania yhtenä sotilaallis-poliittisena areenana. Termiä alettiin käyttää laajalti tieteellisissä piireissä 21-luvun alkuvuosina kuvaamaan teoreettisesti Yhdysvaltojen Afganistanin politiikkaa. Raporttien mukaan "Af-Pak" -konseptin kirjoittaja on amerikkalainen diplomaatti Richard Holbrooke. Maaliskuussa 2008 Holbrooke totesi, että Afganistan ja Pakistan olisi tunnustettava yhtenä sotapoliittisena areenana seuraavista syistä:

1. Afganistanin ja Pakistanin rajalla on yhteinen sotatoimisto;

2. Ratkaisemattomat rajakysymykset Afganistanin ja Pakistanin välillä Durand-linjan puitteissa vuonna 1893;

3. Taleban-joukot ja muut terroristiverkostot käyttävät avointa rajajärjestelmää Afganistanin ja Pakistanin välillä (pääasiassa "heimoalue") (Fenenko, 2013, s. 24-25).

Lisäksi on huomionarvoista, että Afganistan on täysivaltainen jäsen SAARC: ssä, joka on Etelä-Aasian alueen yhdentymisen pääjärjestö.

AfCentAasia

Toisen lähestymistavan mukaan Afganistan on maantieteellisesti olennainen osa Keski-Aasiaa. Näkökulmastamme on tieteellisesti loogista kutsua sitä vaihtoehdoksi termille AfSouthAsia termillä AfCentAsia. Tämä käsite on termi, joka määrittelee Afganistanin ja Keski-Aasian yhtenä alueena. Arvioitaessa Afganistania keskeisenä osana Keski-Aasian aluetta on kiinnitettävä huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Maantieteellinen näkökohta. Sijaintinsa mukaan Afganistania kutsutaan "Aasian sydämeksi", koska se on Aasian keskiosa, ja se teoriassa ilmentää Mackinderin "Heartland" -teoriaa. Saksalainen tiedemies Alexandr Humboldt, joka otti tieteen käyttöön Keski-Aasia, kuvasi yksityiskohtaisesti alueen vuorijonot, ilmaston ja rakenteen, mukaan lukien Afganistan, kartallaan (Humboldt, 1843, s.581-582). Yhdysvaltalainen sotilasasiantuntija kapteeni Joseph McCarthy väittää väitöskirjassaan, että Afganistania ei tulisi nähdä vain erityisenä osana Keski-Aasiaa, vaan myös alueen kestävänä sydämenä (McCarthy, 2018).

- Historiallinen näkökohta. Nykypäivän Keski-Aasian ja Afganistanin alueet olivat toisiinsa yhteydessä olevat alueet Kreikan-Bactrian, Kushan Kingdoms, Ghaznavid, Timurid ja Baburi-dynastioiden aikana. Uzbekistanin professori Ravshan Alimov mainitsee teoksessaan esimerkkinä, että suuri osa modernista Afganistanista kuului Bukhara Khanateen useita vuosisatoja ja Balkhin kaupunki, jossa siitä tuli Bukhara Khanin (khantora) perillisten asuinpaikka. ) (Alimov, 2005, s.22). Lisäksi suurten ajattelijoiden, kuten Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab, haudat sijaitsevat modernin Afganistanin alueella. He ovat antaneet korvaamattoman panoksen sivilisaatioon sekä koko alueen ihmisten kulttuurisiin ja valaistuneisiin siteisiin. Hollantilainen historioitsija Martin McCauley vertaa Afganistania ja Keski-Aasiaa "siamilaisiin kaksosiin" ja päättelee, että ne ovat erottamattomia (McCauley, 2002, s. 19).

- Kauppa ja talous. Afganistan on sekä tie että avaamaton markkina, joka johtaa Keski-Aasian kaikilta osin suljetuilta alueilta lähimpiin merisatamiin. Kaikella tavalla tämä varmistaa Keski-Aasian valtioiden, myös Uzbekistanin, täydellisen integroitumisen maailman kauppasuhteisiin poistamalla jonkin verran taloudellista riippuvuutta ulkoisista alueista.

- Etninen näkökohta. Afganistanissa asuu kaikki Keski-Aasian kansat. Tärkeä erityistä huomiota vaativa tosiasia on, että Afganistanin uzbekit ovat suurin etninen ryhmä maailmassa Uzbekistanin ulkopuolella. Toinen merkittävä näkökohta on, että mitä enemmän tadžikit elävät Afganistanissa, sitä enemmän tadžikit asuvat Tadžikistanissa. Tämä on Tadžikistanille erittäin tärkeää ja elintärkeää. Afganistanin turkmeenit ovat myös yksi Afganistanin perustuslaissa luetelluista suurimmista etnisistä ryhmistä. Lisäksi maassa asuu tällä hetkellä yli tuhat keski-aasialaista kazakstalaista ja kirgisiaa.

- Kielellinen näkökohta. Suurin osa Afganistanin väestöstä kommunikoi turkin ja persian kielillä, joita Keski-Aasian kansat puhuvat. Afganistanin perustuslain (The Constitution of IRA, 2004) mukaan Uzbekistanin kielellä on virallisen kielen asema vain Afganistanissa, Uzbekistania lukuun ottamatta.

- Kulttuuriperinteet ja uskonnollinen puoli. Keski-Aasian ja Afganistanin kansan tavat ja perinteet ovat samanlaisia ​​ja hyvin lähellä toisiaan. Esimerkiksi Navruzia, Ramadania ja Eid al-Adhaa vietetään tasavertaisesti kaikilla alueen ihmisillä. Islam sitoo myös kansamme yhteen. Yksi tärkeimmistä syistä on se, että noin 90% alueen väestöstä tunnustaa islamin.

Tästä syystä, kun nykyiset ponnistelut Afganistanin ottamiseksi mukaan Keski-Aasian alueellisiin prosesseihin lisääntyvät, on tarkoituksenmukaista ottaa huomioon tämän termin merkitys ja sen suosiminen tieteellisissä piireissä.

Keskustelu

Vaikka erilaisilla näkemyksillä ja lähestymistavoilla Afganistanin maantieteelliseen sijaintiin on jonkin verran tieteellistä perustaa, on nykyään etusijalla tekijä, jolla tätä maata ei arvioida erityiseksi osaksi Keski- tai Etelä-Aasiaa, vaan siltana, joka yhdistää nämä kaksi aluetta. Ilman Afganistanin historiallista roolia Keski- ja Etelä-Aasiaa yhdistävänä sillana on mahdotonta kehittää alueiden välistä riippuvuutta, muinaista ja ystävällistä yhteistyötä uusilla rintamilla. Nykyään tällaisesta lähestymistavasta on tulossa ennakkoedellytys turvallisuudelle ja kestävälle kehitykselle Euraasiassa. Loppujen lopuksi Afganistanin rauha on todellinen perusta rauhalle ja kehitykselle sekä Keski- että Etelä-Aasiassa. Tässä yhteydessä on kasvava tarve koordinoida Keski- ja Etelä-Aasian maiden pyrkimyksiä käsitellä Afganistanin kohtaamia monimutkaisia ​​ja monimutkaisia ​​kysymyksiä. Tältä osin on erittäin tärkeää suorittaa seuraavat keskeiset tehtävät:

Ensinnäkin Keski- ja Etelä-Aasian alueita ovat sitoneet pitkät historialliset siteet ja yhteiset edut. Tänään pidämme yhteisten etujemme perusteella kiireellisenä tarpeena ja ensisijaisen tärkeänä luoda Keski-Aasia + Etelä-Aasia -vuoropuhelun muoto ulkoministerien tasolla, jotta keskinäisen poliittisen vuoropuhelun ja monipuolisen yhteistyön mahdollisuuksia laajennettaisiin.

Toiseksi on tarpeen vauhdittaa Trans-Afganistanin liikennekäytävän rakentamista ja toteuttamista, joka on yksi tärkeimmistä tekijöistä lähentymisen ja yhteistyön laajentamiseksi Keski- ja Etelä-Aasiassa. Tämän saavuttamiseksi meidän on pian keskusteltava monenvälisten sopimusten allekirjoittamisesta kaikkien alueemme maiden välillä ja liikennehankkeiden rahoittamisesta. Erityisesti Mazar-e-Sharif-Herat- ja Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatiehankkeet yhdistävät Keski-Aasian ja Etelä-Aasian paitsi myös konkreettisesti Afganistanin taloudelliseen ja sosiaaliseen elpymiseen. Tätä tarkoitusta varten harkitsemme Trans-Afganistanin alueellisen foorumin järjestämistä Taškentissa.

Kolmanneksi Afganistanista on potentiaalia tulla merkittävä energiaketju, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian kaikkien osapuolten kanssa. Tämä edellyttää tietysti Keski-Aasian energiahankkeiden keskinäistä koordinointia ja niiden jatkuvaa toimittamista Etelä-Aasian markkinoille Afganistanin kautta. Tältä osin on tarpeen toteuttaa yhdessä strategisia hankkeita, kuten TAPI: n Afganistanin trans-kaasuputki, CASA-1000-voimansiirtohanke ja Surkhan-Puli Khumri, joista voisi tulla osa sitä. Tästä syystä ehdotamme energiaohjelman REP13 (Keski- ja Souht-Aasian alueellinen energiaohjelma) kehittämistä yhdessä. Tätä ohjelmaa noudattamalla Afganistan toimisi siltana Keski- ja Etelä-Aasian energiayhteistyössä.

Neljänneksi, ehdotamme vuosittaisen kansainvälisen konferenssin järjestämistä aiheesta "Afganistan yhdistävässä Keski- ja Etelä-Aasiassa: historiallinen konteksti ja mahdollisuudet". Tämä vastaa kaikilta osin Afganistanin kansalaisten sekä Keski- ja Etelä-Aasian ihmisten etuja ja toiveita.

Viitteet

  1. "Heart of Asia" - torjua turvallisuusuhkia ja edistää yhteyksiä (2015) DAWN -artikkeli. Haettu osoitteesta https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Keski-Aasia: yhteiset edut. Taškent: Suunta.
  3. Buranov, S. (2020) Uzbekistanin osallistumisen Afganistanin tilanteen vakauttamisprosesseihin geopoliittiset näkökohdat. Väitös valtiotieteiden filosofian tohtorista, Taškent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, kuvaus, moeurs et coutumes, kansanperinne, fouilles, Payot, Pariisi.
  5. Fenenko, A. (2013) "AfPakin" ongelmat maailmanpolitiikassa. Journal of Moscow University, Kansainväliset suhteet ja maailmanpolitiikka, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie vertaa. Pariisi.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afganistan ja Keski-Aasia. Moderni historia. Pearson Education Limited

Continue Reading

Afganistan

Yhdysvaltojen vetäytyminen Afganistanista - tekopassi Pakistanille

Julkaistu

on

Joe Biden ilmoitti 15. huhtikuuta 2021 Yhdysvaltain joukot vedetään Afganistanista 1. toukokuuta Amerikan pisimmän sodan päättämiseksi. Myös Naton johdolla olevat ulkomaiset joukot vetäytyvät yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. ulosveto, joka valmistuu 11. syyskuuta mennessä.

Yhdysvaltojen Afganistanissa aloittama terrorismin vastainen sota ei ole läheskään ohi, kun Yhdysvaltain joukot lähtevät ilman ratkaisevaa tai selvää voittoa. Riemukas Taleban on valmis palaamaan valtaan taistelukentällä tai rauhanneuvotteluissa, joissa heillä on suurin osa korteista; kauhistuttavat "voitot", jotka liukastuvat päivittäin nousevan yhteiskunnan koulutetun, aktiivisen ja kunnianhimoisen elimistön kohdennettujen tapamisten aallossa. Monet afgaanit pelkäävät nyt a kauhea kaatuminen kohti sisällissotaa konfliktissa, jota on jo kuvattu yhdeksi maailman väkivaltaisimmista.

Sodan vaikutus Pakistaniin

Selvästi tällaisella kehityksellä on tarkoitus olla merkittävä vaikutus paitsi Afganistaniin myös sen välittömään naapurustoon, erityisesti Pakistaniin. Sisällissotaan muistuttava epäjärjestys Afganistanissa merkitsisi pakolaisten massavirtaa Afganistanista kohti Khyber Pakhunkhwaa ja Balochistania Pakistanissa huokoisten rajojen kautta. Ihmiset rajan molemmin puolin, erityisesti pashtunit etnisesti samanlainen ja yhdistetty kulttuurisesti ja esi-isällisesti ja siksi pakko etsiä suojaa veljiltään, mikä on kiistämätöntä jopa lainvalvontaviranomaisten toimesta nykyisten sosiaalisten normien vuoksi. Tämä ei tarkoita vain kasvavien ruokamäärien kasvua jo taloudellisesti täynnä olevilla heimoalueilla, mutta myös lisääntynyt lahkolaisten väkivalta, huumekauppa, terrorismi ja järjestäytynyt rikollisuus kuten suuntaus on ollut vuodesta 1980.

Afganistanin levottomuudet ja Talebanin elpyminen antavat voimaa myös Tehreek-e-Taliban Pakistanin (TTP) kaltaisille hehkuville asuille. TTP on äskettäin vahvistanut toiminnan vauhtia Pakistanin länsirannikolla saamassa tukea ja tukikohtia Afganistan-Talebanilta. On huomionarvoista mainita tässä, että TTP nauttii Talebanin lisäksi myös tiettyjä Pakin armeijan osia, kuten heidän tiedottaja radio-haastattelussa.

Kapinallisten, kuten TTP: n ja Pashtun / Balochin kapinallisten, lisääntyvä häiriö länsirajalla yhdessä voimakkaan vihamielisen naapurin kanssa, kuten itäinen Intia, on asteittain tullut kestämätön ja vaikea purra Pakistanin asevoimat. Tämän oletetaan olevan myös yksi Intian kanssa viime aikoina tehtyjen rauhanaloitteiden taustalla olevista tekijöistä.

Pakistanin politiikka Talebania kohtaan

10. toukokuuta Pakistanin armeijan päällikkö kenraali Bajwa oli mukana päivän mittaan virallinen vierailu Kabuliin Yksiköiden välisen tiedustelupalvelun (ISI) pääjohtaja kenraaliluutnantti Faiz Hameed tapasi Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin ja tarjosi Pakistanin tukea Afganistanin rauhanprosessille kasvavan väkivallan keskellä, kun Yhdysvallat vetää joukkonsa pois.

Vierailun aikana Gen Bajwa tapasi myös Britannian asevoimien päällikönKenraali Sir Nick Carter pakotti Pakistanin vaatimaan Talebania osallistumaan vaaleihin tai osallistumaan vallanjakosopimukseen presidentti Ghanin kanssa. Kokouksen jälkeen Pakistanin armeija antoi julkilausuman: "Tuemme aina" afgaanien johtamien ja afgaanien omistamaa "rauhanprosessia, joka perustuu kaikkien sidosryhmien yhteisymmärrykseen", mikä kertoo kokouksen esityslistasta ja painostuksesta sisällyttää Taleban Afganistanin hallintoon.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani haastattelussa Saksan uutissivuston kanssa Der Spiegel sanoi: "Ensinnäkin kyse on Pakistanin saamisesta alukselle. Yhdysvalloilla on nyt vain vähäinen rooli. Kysymys rauhasta tai vihamielisyydestä on nyt Pakistanin käsissä ”; siten, asettamalla apina Pakistanin harteille. Afganistanin presidentti lisäsi lisäksi, että kenraali Bajwa on selvästi ilmoittanut, että Emirate tai Talebanin diktatuuri ei ole kenenkään edun mukaista alueella, erityisesti Pakistanissa. Koska Pakstan ei koskaan kiistänyt tätä lausuntoa, on kohtuullista olettaa, että Pakistan ei halua Talebanin johtamaa valtiota Afganistanissa. Tällainen toiminta merkitsisi kuitenkin Talebanin syrjäyttämistä tai polkumyyntiä, joka ei välttämättä menisi Pakistanin eduksi.

Dilema yli ilmapohjien

Toisaalta Yhdysvallat on painostanut Pakistania tarjoamaan lentotukikohtia Pakistanissa, toteuttamaan lentotoimintaa Afganistanin hallituksen tukemiseksi ja Talebania tai muita ISIS-kaltaisia ​​terroristiryhmiä vastaan. Pakistan on vastustanut tällaisia ​​vaatimuksia ja Pakistanin ulkoministeriä Shah Mehmood Qureshi lausunnossaan 11. toukokuuta toisti: "Emme aio sallia saappaita maahan, eikä mitään (Yhdysvaltain) tukikohtia siirretä Pakistaniin".

Tämä tuo kuitenkin Pakistanin myös saaliiksi 22. Pakistanin hallitus ei voi hyväksyä tällaisia ​​pyyntöjä, koska sen on pakko aiheuttaa valtavia sisäisiä mullistuksia opposition poliittisten puolueiden kanssa syyttäen Imran Khania Pakistanin alueen "myymisestä" Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan suora kieltäytyminen ei myöskään välttämättä ole helppo vaihtoehto, kun otetaan huomioon Pakistanin talouden kauhistuttava tila ja sen voimakas luottamus kansainvälisten järjestöjen, kuten IMF: n ja Maailmanpankin, ulkomaisiin velkoihin, jotka ovat Yhdysvaltojen suorassa vaikutuksessa.

Turbulenssi kotona

Pakistan ei ole vielä toipumassa viimeaikaisen sisällissodan kaltaisesta tilanteesta, joka syntyi valtakunnallisten mielenosoitusten aikana, joita äärioikeiston radikaali islamistinen asu Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) ruokkii. Talebanin voiman kasvaessa Afganistanissa radikaalien tunteiden räjähdys tapahtuu varmasti myös Pakistanissa. Vaikka TLP-fanit ovat poissa Barelvi-lahkosta Deobandiin verrattuna kuten Talebanin tapauksessa, molemmat näyttävät tietyltä näyttävältä radikaalisessa ääriliikkeessään. Sellaisena ei voida täysin sulkea pois TLP: n tulevia seikkailuja poliittisten voittojen hyödyntämiseksi.

Tärkeintä on, että Pakistanin on pelattava korttinsa varovasti ja viisaasti. 

Continue Reading

Afganistan

Kazakstan osallistui Keski-Aasian ja Euroopan unionin Afganistania edustavien erityisedustajien ensimmäiseen kokoukseen

Julkaistu

on

Euroopan unionin ja Keski-Aasian maiden erityisedustajat Afganistanissa pitivät VC: n ensimmäisen kokouksen. Tapahtuma oli omistettu tehostetulle alueelliselle yhteistyölle Afganistanin suhteen, mukaan lukien yhteisten aloitteiden kehittäminen rauhanprosessin tukemiseksi. Kokoukseen osallistui suurlähettiläs Peter Burian, EU: n erityisedustaja Keski-Aasiassa, suurlähettiläs Roland Kobia, EU: n Afganistanin erityislähettiläs sekä Kazakstanin, Kirgisian tasavallan, Tadžikistanin, Uzbekistanin erityisedustajat ja Turkmenistanin varaulkoministeri.

Kazakstanin tasavallan presidentin erityisedustaja Afganistanissa Talgat Kaliyev esitti puheenvuorossaan Kazakstanin jatkuvaa tukea kansainvälisille pyrkimyksille vakauttaa Afganistanin tilanne tarjoamalla vuosittain kattavaa apua tälle maalle.

Korostaen laajennetun alueellisen yhteistyön merkitystä Afganistanin jälleenrakentamisessa suurlähettiläs Kaliyev arvosti suuresti eurooppalaisten kumppaneiden apua tähän suuntaan.

Kokouksen jälkeen osallistujat hyväksyivät yhteisen julkilausuman, jossa he vahvistivat tukevansa kansainvälisiä aloitteita Afganistanin tilanteen ratkaisemiseksi, sekä yhteisen sitoutumisensa laajempaan yhteistyöhön rauhanprosessin edistämiseksi.

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Mainos

Nousussa