Liity verkostomme!

Afganistan

Kazakstan osallistui Keski-Aasian ja Euroopan unionin Afganistania edustavien erityisedustajien ensimmäiseen kokoukseen

Julkaistu

on

Euroopan unionin ja Keski-Aasian maiden erityisedustajat Afganistanissa pitivät VC: n ensimmäisen kokouksen. Tapahtuma oli omistettu tehostetulle alueelliselle yhteistyölle Afganistanin suhteen, mukaan lukien yhteisten aloitteiden kehittäminen rauhanprosessin tukemiseksi. Kokoukseen osallistui suurlähettiläs Peter Burian, EU: n erityisedustaja Keski-Aasiassa, suurlähettiläs Roland Kobia, EU: n Afganistanin erityislähettiläs sekä Kazakstanin, Kirgisian tasavallan, Tadžikistanin, Uzbekistanin erityisedustajat ja Turkmenistanin varaulkoministeri.

Kazakstanin tasavallan presidentin erityisedustaja Afganistanissa Talgat Kaliyev esitti puheenvuorossaan Kazakstanin jatkuvaa tukea kansainvälisille pyrkimyksille vakauttaa Afganistanin tilanne tarjoamalla vuosittain kattavaa apua tälle maalle.

Korostaen laajennetun alueellisen yhteistyön merkitystä Afganistanin jälleenrakentamisessa suurlähettiläs Kaliyev arvosti suuresti eurooppalaisten kumppaneiden apua tähän suuntaan.

Kokouksen jälkeen osallistujat hyväksyivät yhteisen julkilausuman, jossa he vahvistivat tukevansa kansainvälisiä aloitteita Afganistanin tilanteen ratkaisemiseksi, sekä yhteisen sitoutumisensa laajempaan yhteistyöhön rauhanprosessin edistämiseksi.

Afganistan

Afganistan: EU käyttää 25 miljoonaa euroa humanitaarista apua nälän torjumiseksi

Julkaistu

on

Komissio myöntää 25 miljoonaa euroa humanitaarista rahoitusta solidaarisuuden hätäapuvarauksestaan ​​nälän torjumiseksi Afganistanissa. Afganistaniin tällä hetkellä vaikuttavan kuivuuden vuoksi tarvitaan kiireellisiä toimia ihmishenkien ja toimeentulon pelastamiseksi, mikä aiheuttaa vähintään 11 ​​miljoonan ihmisen ruokakriisin ja 3.2 miljoonan ihmisen hätätilanteen. Kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič sanoi: "Vuonna 2021 puolet Afganistanin väestöstä odotetaan kärsivän akuutista elintarviketurvasta. Maan kärsivä kuivuus pahentaa jo nyt ankaraa tilannetta, johon liittyy poliittista epävarmuutta ja konflikteja sekä COVID-19-pandemian nykyistä voimakasta kolmatta aaltoa. Ruokapula ja rajoitettu veden saatavuus lisäävät vakavan aliravitsemuksen esiintyvyyttä. Vastauksena EU käyttää humanitaarista tukea nälän lievittämiseen. "

Viimeisin EU: n rahoitus Afganistanille tulee EU: n alkuperäisen 32 miljoonan euron humanitaarisen avun Afganistanille vuonna 2021 lisäksi. Rahoituksella tuetaan toimia, jotka auttavat vastaamaan kuivuudesta johtuviin lisääntyneisiin tarpeisiin, mukaan lukien elintarvikeapu, ravitsemus, terveys , vedenpuhdistus-hygienia ja humanitaarisen logistiikan tukeminen. Kaikki EU: n humanitaarinen apu toimitetaan yhteistyössä YK: n virastojen, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Se tarjotaan inhimillisyyden, puolueettomuuden, puolueettomuuden ja riippumattomuuden humanitaaristen periaatteiden mukaisesti, jotta siitä olisi hyötyä suoraan tarvitseville ihmisille eri puolilla maata. Koko lehdistötiedote on saatavana verkossa.

Continue Reading

Afganistan

Imran Khan: Pakistan on valmis olemaan kumppani rauhan saavuttamiseksi Afganistanissa, mutta emme isännöi Yhdysvaltojen tukikohtia

Julkaistu

on

Pakistan on valmis olemaan kumppani rauhan Afganistanissa Yhdysvaltojen kanssa - mutta kun Yhdysvaltain joukot vetäytyvät, vältämme uusien konfliktien riskiä, kirjoittaa Imran Khan.

Maidallamme on sama kiinnostus pitkään kärsivään maahan: poliittinen ratkaisu, vakaus, taloudellinen kehitys ja terroristien mahdollisen sataman kieltäminen. Vastustamme Afganistanin sotilaallista haltuunottoa, joka johtaa vain vuosikymmenien sisällissotaan, koska Taleban ei voi voittaa koko maata, ja silti se on sisällytettävä mihinkään hallitukseen, jotta se onnistuu.

Aiemmin Pakistan teki virheen valinnassa sotivien Afganistanin osapuolten välillä, mutta olemme oppineet tästä kokemuksesta. Meillä ei ole suosikkeja, ja teemme yhteistyötä minkä tahansa hallituksen kanssa, joka nauttii Afganistanin kansan luottamuksesta. Historia osoittaa, että Afganistania ei voida koskaan hallita ulkopuolelta.

Maamme on kärsinyt niin paljon Afganistanin sodista. Yli 70,000 20 pakistanilaista on tapettu. Vaikka Yhdysvallat antoi tukea 150 miljardia dollaria, Pakistanin taloudelle aiheutuneet tappiot ovat ylittäneet XNUMX miljardia dollaria. Matkailu ja investoinnit kuivuivat. Liityttyään Yhdysvaltain ponnisteluihin Pakistan kohdennettiin yhteistyökumppaniksi, mikä johti Tehreek-e-Taliban Pakistanin ja muiden ryhmien aiheuttamaan terrorismiin maamme kanssa. Yhdysvaltain drone-iskut, joista varoitin, eivät voittaneet sotaa, mutta ne kuitenkin tuottivat vihaa amerikkalaisia ​​kohtaan ja paisuttivat terroristiryhmien joukkoa molempia maiamme vastaan.

Vaikka Väitin ​​vuosia Koska Afganistanissa ei ollut sotilaallista ratkaisua, Yhdysvallat painosti Pakistania ensimmäistä kertaa lähettämään joukkomme Afganistanin kanssa rajoittuville puoliautonomisille heimoalueille, odottaen väärin, että se lopettaa kapinan. Se ei, mutta se syrjäytti sisäisesti puolet heimoalueiden väestöstä, 1 miljoonaa ihmistä yksin Pohjois-Waziristanissa, miljardeja dollareita vahinkoja ja kokonaisia ​​kyliä tuhottu. "Hyödyntäminen" siviileille tuossa hyökkäyksessä johti itsemurhaiskuihin Pakistanin armeijaa vastaan ​​ja lisää sotilaita kuin Yhdysvallat hävisi Afganistanissa ja Irakissa yhteensä, samalla kun se kasvatti vielä enemmän terrorismia meitä vastaan. Pelkästään Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa murhattiin 500 pakistanilaista poliisia.

Afganistanilaisia ​​on yli 3 miljoonaa pakolaiset maassamme - jos jatkuu sisällissota, ei poliittisen ratkaisun sijaan, on paljon enemmän pakolaisia, jotka horjuttavat ja köyhdyttävät raja-alueitamme edelleen. Suurin osa Talebanista kuuluu pastunien etniseen ryhmään - ja yli puolet pastuneista asuu puolellamme rajaa. Miekkailemme jo nyt tämän historiallisesti avoimen rajan melkein kokonaan.

Jos Pakistan suostuisi isännöimään Yhdysvaltojen tukikohtia, joista Afganistania pommitetaan, ja seuraisi Afganistanin sisällissota, terroristit joutuisivat jälleen kostamaan Pakistania. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tähän. Olemme jo maksaneet liian raskasta hintaa. Sillä välin, jos Yhdysvallat, historian tehokkaimmalla sotakoneella, ei pystyisi voittamaan sotaa Afganistanin sisältä 20 vuoden kuluttua, kuinka Amerikka tekisi sen maamme tukikohdista?

Pakistanin ja Yhdysvaltojen edut Afganistanissa ovat samat. Haluamme neuvoteltua rauhaa, ei sisällissotaa. Tarvitsemme vakautta ja molemmille maillemme suunnatun terrorismin lopettamisen. Tuemme sopimusta, joka säilyttää Afganistanissa kahden viime vuosikymmenen aikana saavutetut kehitystyöt. Ja haluamme, että taloudellinen kehitys ja lisääntynyt kauppa ja yhteydet Keski-Aasiassa nostavat talouttamme. Menemme kaikki viemäriin, jos sisällissota jatkuu.

Siksi olemme tehneet paljon todellista diplomaattista raskautta nostaaksemme Talebanin neuvottelupöytään ensin amerikkalaisten ja sitten Afganistanin hallituksen kanssa. Tiedämme, että jos Taliban yrittää julistaa sotilaallisen voiton, se johtaa loputtomaan verenvuodatukseen. Toivomme, että Afganistanin hallitus osoittaa myös enemmän joustavuutta neuvotteluissa ja lopettaa Pakistanin syyttämisen, koska teemme kaikkemme sotilaallisten toimien puuttuessa.

Siksi olimme myös osa viimeaikaista "Laajennettu troikka ”-yhteislausunnotyhdessä Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa julistamalla yksiselitteisesti, että me kaikki vastustamme kaikkia pyrkimyksiä asettaa hallitus voimalla Kabuliin, ja se myös veisi Afganistanilta mahdollisuuden saada tarvitsemaansa ulkomaanapua.

Nämä yhteiset julkilausumat merkitsevät ensimmäistä kertaa, kun neljä Afganistanin naapuria ja kumppania on puhunut yhdellä äänellä siitä, miltä poliittisen ratkaisun tulisi näyttää. Tämä voisi johtaa myös uuteen alueelliseen rauhan ja kehityksen sopimukseen alueella, johon voisi sisältyä vaatimus tietojen jakamisesta ja yhteistyöstä Afganistanin hallituksen kanssa uusien terrorismin uhkien torjumiseksi. Afganistanin naapurit sitoutuvat olemaan sallimatta alueidensa käyttämistä Afganistania tai muita maita vastaan, ja Afganistan lupasi saman. Kompakti voi johtaa myös sitoutumiseen auttamaan afgaaneja maan jälleenrakentamisessa

Uskon, että taloudellisten yhteyksien ja alueellisen kaupan edistäminen on avain kestävään rauhaan ja turvallisuuteen Afganistanissa. Muut sotilaalliset toimet ovat turhia. Jos jaamme tämän vastuun, Afganistan on kerran synonyymiMahtava peli”Ja alueelliset kilpailutilanteet voivat sen sijaan tulla malliksi alueellisesta yhteistyöstä.

Imran Khan on Pakistanin pääministeri. Ensimmäinen julkaistu Washington Post.

Continue Reading

Afganistan

Afganistan siltana, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian

Julkaistu

on

Tohtori Suhrob Buranov Taškentin valtion orientalistisesta yliopistosta kirjoittaa joistakin tieteellisistä keskusteluista siitä, kuuluuko Afganistan kiinteään osaan Keski- vai Etelä-Aasiaa. Eri lähestymistavoista huolimatta asiantuntija yrittää määrittää Afganistanin roolin siltana, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian alueita.

Afganistanissa käydään erilaisia ​​neuvotteluita rauhan varmistamiseksi ja pitkäaikaisen sodan ratkaisemiseksi. Ulkomaisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista ja samanaikainen Afganistanin välisten neuvottelujen aloittaminen sekä sisäiset konfliktit ja kestävä taloudellinen kehitys tässä maassa ovat erityisen tieteellistä kiinnostusta. Siksi tutkimus keskittyy Afganistanin välisten rauhanneuvottelujen geopoliittisiin näkökohtiin ja ulkoisten voimien vaikutuksiin Afganistanin sisäisiin asioihin. Samalla lähestymistavasta, jonka mukaan Afganistanin ei tunnusteta olevan uhka maailmanlaajuiselle rauhalle ja turvallisuudelle, vaan strategisten mahdollisuuksien tekijänä Keski- ja Etelä-Aasian kehitykselle, on tullut keskeinen tutkimuskohde ja se on tehostanut tehokkaiden mekanismien toteuttamista. etusijalle. Tältä osin kysymyksillä nykyaikaisen Afganistanin historiallisen aseman palauttamisesta Keski- ja Etelä-Aasian yhdistämisessä, mukaan lukien näiden prosessien edelleen kiihdyttäminen, on tärkeä rooli Uzbekistanin diplomatiassa.

Afganistan on historiansa ja nykypäivän salaperäinen maa, joka on loukussa suurissa geopoliittisissa peleissä ja sisäisissä konflikteissa. Alueella, jolla Afganistan sijaitsee, on automaattisesti positiivinen tai negatiivinen vaikutus koko Aasian mantereen geopoliittisiin muutosprosesseihin. Ranskalainen diplomaatti Rene Dollot vertasi kerran Afganistania "Aasian Sveitsiin" (Dollot, 1937, s.15). Tämän avulla voimme vahvistaa, että maa oli aikanaan vakain maa Aasian mantereella. Kuten pakistanilainen kirjailija Muhammad Iqbal kuvailee oikein, ”Aasia on vesistö ja kukkia. Afganistan on sen sydän. Jos Afganistanissa on epävakautta, Aasia on epävakaa. Jos Afganistanissa on rauha, Aasia on rauhallinen ”(Heart of Asia, 2015). Kun otetaan huomioon suurvaltojen kilpailu ja geopoliittisten etujen konflikti Afganistanissa tänään, uskotaan, että maan geopoliittinen merkitys voidaan määritellä seuraavasti:

- Maantieteellisesti Afganistan sijaitsee Euraasian sydämessä. Afganistan on hyvin lähellä Itsenäisten valtioiden yhteisöä (IVY), jota ympäröivät ydinaseita sisältävät maat, kuten Kiina, Pakistan ja Intia, sekä maat, joilla on ydinohjelmia, kuten Iran. On huomattava, että Turkmenistanin, Uzbekistanin ja Tadžikistanin osuus on noin 40 prosenttia Afganistanin koko valtion rajasta;

- Geoekonomisesta näkökulmasta Afganistan on risteys alueille, joilla on maailmanlaajuisia öljy-, kaasu-, uraani- ja muiden strategisten resurssien varastoja. Tämä tekijä tarkoittaa pohjimmiltaan myös sitä, että Afganistan on liikenne- ja kauppakäytävien risteyskohde. Luonnollisesti johtavilla voimakeskuksilla, kuten Yhdysvallat ja Venäjä, sekä Kiinalla ja Intialla, jotka tunnetaan ympäri maailmaa mahdollisesta merkittävästä taloudellisesta kehityksestään, on täällä suuret geoekonomiset edut;

- Sotilaallis-strategisesta näkökulmasta Afganistan on tärkeä lenkki alueellisessa ja kansainvälisessä turvallisuudessa. Tämän maan turvallisuus- ja sotilastrategiset kysymykset ovat tärkeimpien tavoitteiden ja tavoitteiden joukossa, jotka ovat asettaneet vaikutusvaltaiset rakenteet, kuten Pohjois-Atlantin sopimusjärjestö (NATO), kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestö (CSTO), Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO) ja IVY .

Afganistanin ongelman geopoliittinen piirre on, että samanaikaisesti siihen liittyy laaja joukko kotimaisia, alueellisia ja kansainvälisiä joukkoja. Tämän vuoksi ongelma voi sisältää kaikki tekijät, joilla on päärooli geopoliittisten teorioiden ja käsitteiden pohdinnassa. On tärkeää huomata, että geopoliittiset näkemykset Afganistanin ongelmasta ja lähestymistavat sen ratkaisuun eivät ole vieläkään saavuttaneet odotettuja tuloksia. Monet näistä lähestymistavoista ja näkökulmista esittävät monimutkaisia ​​haasteita ja kuvaavat samalla Afganistanin ongelman negatiivisia puolia. Tämä itsessään osoittaa tarpeen tulkita Afganistanin ongelmaa rakentavien teorioiden ja optimististen, nykyaikaisiin lähestymistapoihin perustuvien tieteellisten näkemysten avulla yhtenä kiireellisistä tehtävistä. Seuraavassa esitettyjen teoreettisten näkemysten ja lähestymistapojen noudattaminen voi myös antaa lisää tieteellistä tietoa Afganistania koskevista teorioista:

"Afganistanin dualismi"

Meidän mielestämme teoreettinen lähestymistapa "Afganistanin dualismiin" (Buranov, 2020, s.31-32) olisi lisättävä Afganistania koskevien geopoliittisten näkemysten luetteloon. On havaittu, että "Afganistanin dualismin" teorian ydin voidaan heijastaa kahdella tavalla.

1. Afganistanin kansallinen dualismi. Afganistanin kansallisen dualismin heijastavat kiistanalaiset näkemykset Afganistanin valtiollisuuden perustamisesta valtion tai heimojen hallinnon, yhtenäisen tai liittovaltion, puhtaan islamin tai demokraattisen, itäisen tai länsimaisen mallin pohjalta. Arvokasta tietoa Afganistanin kansallisen valtiollisuuden dualistisista näkökohdista löytyy tunnettujen asiantuntijoiden, kuten Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily ja afgaanitieteilijä Nabi Misdak, tutkimuksista (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afganistanin alueellinen dualismi. Voidaan nähdä, että Afganistanin alueellinen dualismi heijastuu kahdessa eri lähestymistavassa maan maantieteelliseen kuuluvuuteen.

AfSouthAasia

Ensimmäisen lähestymistavan mukaan Afganistan on osa Etelä-Aasian aluetta, jota arvioidaan Af-Pakin teoreettisilla näkemyksillä. Tiedetään, että termiä "Af-Pak" käytetään viittaamaan siihen tosiasiaan, että amerikkalaiset tutkijat pitävät Afganistania ja Pakistania yhtenä sotilaallis-poliittisena areenana. Termiä alettiin käyttää laajalti tieteellisissä piireissä 21-luvun alkuvuosina kuvaamaan teoreettisesti Yhdysvaltojen Afganistanin politiikkaa. Raporttien mukaan "Af-Pak" -konseptin kirjoittaja on amerikkalainen diplomaatti Richard Holbrooke. Maaliskuussa 2008 Holbrooke totesi, että Afganistan ja Pakistan olisi tunnustettava yhtenä sotapoliittisena areenana seuraavista syistä:

1. Afganistanin ja Pakistanin rajalla on yhteinen sotatoimisto;

2. Ratkaisemattomat rajakysymykset Afganistanin ja Pakistanin välillä Durand-linjan puitteissa vuonna 1893;

3. Taleban-joukot ja muut terroristiverkostot käyttävät avointa rajajärjestelmää Afganistanin ja Pakistanin välillä (pääasiassa "heimoalue") (Fenenko, 2013, s. 24-25).

Lisäksi on huomionarvoista, että Afganistan on täysivaltainen jäsen SAARC: ssä, joka on Etelä-Aasian alueen yhdentymisen pääjärjestö.

AfCentAasia

Toisen lähestymistavan mukaan Afganistan on maantieteellisesti olennainen osa Keski-Aasiaa. Näkökulmastamme on tieteellisesti loogista kutsua sitä vaihtoehdoksi termille AfSouthAsia termillä AfCentAsia. Tämä käsite on termi, joka määrittelee Afganistanin ja Keski-Aasian yhtenä alueena. Arvioitaessa Afganistania keskeisenä osana Keski-Aasian aluetta on kiinnitettävä huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Maantieteellinen näkökohta. Sijaintinsa mukaan Afganistania kutsutaan "Aasian sydämeksi", koska se on Aasian keskiosa, ja se teoriassa ilmentää Mackinderin "Heartland" -teoriaa. Saksalainen tiedemies Alexandr Humboldt, joka otti tieteen käyttöön Keski-Aasia, kuvasi yksityiskohtaisesti alueen vuorijonot, ilmaston ja rakenteen, mukaan lukien Afganistan, kartallaan (Humboldt, 1843, s.581-582). Yhdysvaltalainen sotilasasiantuntija kapteeni Joseph McCarthy väittää väitöskirjassaan, että Afganistania ei tulisi nähdä vain erityisenä osana Keski-Aasiaa, vaan myös alueen kestävänä sydämenä (McCarthy, 2018).

- Historiallinen näkökohta. Nykypäivän Keski-Aasian ja Afganistanin alueet olivat toisiinsa yhteydessä olevat alueet Kreikan-Bactrian, Kushan Kingdoms, Ghaznavid, Timurid ja Baburi-dynastioiden aikana. Uzbekistanin professori Ravshan Alimov mainitsee teoksessaan esimerkkinä, että suuri osa modernista Afganistanista kuului Bukhara Khanateen useita vuosisatoja ja Balkhin kaupunki, jossa siitä tuli Bukhara Khanin (khantora) perillisten asuinpaikka. ) (Alimov, 2005, s.22). Lisäksi suurten ajattelijoiden, kuten Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab, haudat sijaitsevat modernin Afganistanin alueella. He ovat antaneet korvaamattoman panoksen sivilisaatioon sekä koko alueen ihmisten kulttuurisiin ja valaistuneisiin siteisiin. Hollantilainen historioitsija Martin McCauley vertaa Afganistania ja Keski-Aasiaa "siamilaisiin kaksosiin" ja päättelee, että ne ovat erottamattomia (McCauley, 2002, s. 19).

- Kauppa ja talous. Afganistan on sekä tie että avaamaton markkina, joka johtaa Keski-Aasian kaikilta osin suljetuilta alueilta lähimpiin merisatamiin. Kaikella tavalla tämä varmistaa Keski-Aasian valtioiden, myös Uzbekistanin, täydellisen integroitumisen maailman kauppasuhteisiin poistamalla jonkin verran taloudellista riippuvuutta ulkoisista alueista.

- Etninen näkökohta. Afganistanissa asuu kaikki Keski-Aasian kansat. Tärkeä erityistä huomiota vaativa tosiasia on, että Afganistanin uzbekit ovat suurin etninen ryhmä maailmassa Uzbekistanin ulkopuolella. Toinen merkittävä näkökohta on, että mitä enemmän tadžikit elävät Afganistanissa, sitä enemmän tadžikit asuvat Tadžikistanissa. Tämä on Tadžikistanille erittäin tärkeää ja elintärkeää. Afganistanin turkmeenit ovat myös yksi Afganistanin perustuslaissa luetelluista suurimmista etnisistä ryhmistä. Lisäksi maassa asuu tällä hetkellä yli tuhat keski-aasialaista kazakstalaista ja kirgisiaa.

- Kielellinen näkökohta. Suurin osa Afganistanin väestöstä kommunikoi turkin ja persian kielillä, joita Keski-Aasian kansat puhuvat. Afganistanin perustuslain (The Constitution of IRA, 2004) mukaan Uzbekistanin kielellä on virallisen kielen asema vain Afganistanissa, Uzbekistania lukuun ottamatta.

- Kulttuuriperinteet ja uskonnollinen puoli. Keski-Aasian ja Afganistanin kansan tavat ja perinteet ovat samanlaisia ​​ja hyvin lähellä toisiaan. Esimerkiksi Navruzia, Ramadania ja Eid al-Adhaa vietetään tasavertaisesti kaikilla alueen ihmisillä. Islam sitoo myös kansamme yhteen. Yksi tärkeimmistä syistä on se, että noin 90% alueen väestöstä tunnustaa islamin.

Tästä syystä, kun nykyiset ponnistelut Afganistanin ottamiseksi mukaan Keski-Aasian alueellisiin prosesseihin lisääntyvät, on tarkoituksenmukaista ottaa huomioon tämän termin merkitys ja sen suosiminen tieteellisissä piireissä.

Keskustelu

Vaikka erilaisilla näkemyksillä ja lähestymistavoilla Afganistanin maantieteelliseen sijaintiin on jonkin verran tieteellistä perustaa, on nykyään etusijalla tekijä, jolla tätä maata ei arvioida erityiseksi osaksi Keski- tai Etelä-Aasiaa, vaan siltana, joka yhdistää nämä kaksi aluetta. Ilman Afganistanin historiallista roolia Keski- ja Etelä-Aasiaa yhdistävänä sillana on mahdotonta kehittää alueiden välistä riippuvuutta, muinaista ja ystävällistä yhteistyötä uusilla rintamilla. Nykyään tällaisesta lähestymistavasta on tulossa ennakkoedellytys turvallisuudelle ja kestävälle kehitykselle Euraasiassa. Loppujen lopuksi Afganistanin rauha on todellinen perusta rauhalle ja kehitykselle sekä Keski- että Etelä-Aasiassa. Tässä yhteydessä on kasvava tarve koordinoida Keski- ja Etelä-Aasian maiden pyrkimyksiä käsitellä Afganistanin kohtaamia monimutkaisia ​​ja monimutkaisia ​​kysymyksiä. Tältä osin on erittäin tärkeää suorittaa seuraavat keskeiset tehtävät:

Ensinnäkin Keski- ja Etelä-Aasian alueita ovat sitoneet pitkät historialliset siteet ja yhteiset edut. Tänään pidämme yhteisten etujemme perusteella kiireellisenä tarpeena ja ensisijaisen tärkeänä luoda Keski-Aasia + Etelä-Aasia -vuoropuhelun muoto ulkoministerien tasolla, jotta keskinäisen poliittisen vuoropuhelun ja monipuolisen yhteistyön mahdollisuuksia laajennettaisiin.

Toiseksi on tarpeen vauhdittaa Trans-Afganistanin liikennekäytävän rakentamista ja toteuttamista, joka on yksi tärkeimmistä tekijöistä lähentymisen ja yhteistyön laajentamiseksi Keski- ja Etelä-Aasiassa. Tämän saavuttamiseksi meidän on pian keskusteltava monenvälisten sopimusten allekirjoittamisesta kaikkien alueemme maiden välillä ja liikennehankkeiden rahoittamisesta. Erityisesti Mazar-e-Sharif-Herat- ja Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar-rautatiehankkeet yhdistävät Keski-Aasian ja Etelä-Aasian paitsi myös konkreettisesti Afganistanin taloudelliseen ja sosiaaliseen elpymiseen. Tätä tarkoitusta varten harkitsemme Trans-Afganistanin alueellisen foorumin järjestämistä Taškentissa.

Kolmanneksi Afganistanista on potentiaalia tulla merkittävä energiaketju, joka yhdistää Keski- ja Etelä-Aasian kaikkien osapuolten kanssa. Tämä edellyttää tietysti Keski-Aasian energiahankkeiden keskinäistä koordinointia ja niiden jatkuvaa toimittamista Etelä-Aasian markkinoille Afganistanin kautta. Tältä osin on tarpeen toteuttaa yhdessä strategisia hankkeita, kuten TAPI: n Afganistanin trans-kaasuputki, CASA-1000-voimansiirtohanke ja Surkhan-Puli Khumri, joista voisi tulla osa sitä. Tästä syystä ehdotamme energiaohjelman REP13 (Keski- ja Souht-Aasian alueellinen energiaohjelma) kehittämistä yhdessä. Tätä ohjelmaa noudattamalla Afganistan toimisi siltana Keski- ja Etelä-Aasian energiayhteistyössä.

Neljänneksi, ehdotamme vuosittaisen kansainvälisen konferenssin järjestämistä aiheesta "Afganistan yhdistävässä Keski- ja Etelä-Aasiassa: historiallinen konteksti ja mahdollisuudet". Tämä vastaa kaikilta osin Afganistanin kansalaisten sekä Keski- ja Etelä-Aasian ihmisten etuja ja toiveita.

Viitteet

  1. "Heart of Asia" - torjua turvallisuusuhkia ja edistää yhteyksiä (2015) DAWN -artikkeli. Haettu osoitteesta https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Keski-Aasia: yhteiset edut. Taškent: Suunta.
  3. Buranov, S. (2020) Uzbekistanin osallistumisen Afganistanin tilanteen vakauttamisprosesseihin geopoliittiset näkökohdat. Väitös valtiotieteiden filosofian tohtorista, Taškent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, kuvaus, moeurs et coutumes, kansanperinne, fouilles, Payot, Pariisi.
  5. Fenenko, A. (2013) "AfPakin" ongelmat maailmanpolitiikassa. Journal of Moscow University, Kansainväliset suhteet ja maailmanpolitiikka, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie vertaa. Pariisi.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afganistan ja Keski-Aasia. Moderni historia. Pearson Education Limited

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa