Liity verkostomme!

Maailma

"Pieni piha, korkea aita" "iso piha, korkea aita"

SHARE:

Julkaistu

on

He Jun, Kiinan makrotalouden tutkimuskeskuksen johtaja ja Anboundin vanhempi tutkija, riippumaton ajatushautomo Pekingissä.

Jatkuvassa geopoliittisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ensimmäinen on käyttänyt erilaisia ​​strategioita hillitäkseen Kiinan teknologista kehitystä. Yksi tällainen strategia on "pieni piha, korkea aita" -lähestymistapa. Tämän strategian tavoitteena on hillitä Kiinan huipputeknologian hankkeita ja tukahduttaa Kiinan teknologinen kehitys.

Käsite "pieni piha" tarkoittaa tiettyjä teknologioita ja tutkimusalueita, joita pidetään kriittisinä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta, kun taas "korkea aita" merkitsee näiden alueiden ympärille rajattuja strategisia rajoja. "Pienellä pihalla" ehdotetaan tiukempia rajoitustoimenpiteitä ydinteknologioiden turvaamiseksi, kun taas tämän alueen ulkopuolella saattaa olla mahdollista sitoutua Kiinan kanssa. Tämän strategian katsotaan yleensä kohdistuvan ensisijaisesti Kiinan korkean teknologian kehittämiseen sen sijaan, että se puoltaisi laajaa irrottamista ja taloussuhteiden katkaisemista Kiinan kanssa.

Vuodesta 2018 lähtien Yhdysvallat on noudattanut tiukasti "pieni piha, korkea aita" -strategiaa, joka sisältää kattavia toimenpiteitä, kuten Huawein kaltaisten yritysten tukahduttamisen, Kiinan puolijohdeteollisuuden kehittämisen järjestelmälliset rajoitukset ja yhteistyötoimet liittoutuneiden maiden kanssa edistyneiden tuotteiden viennin rajoittamiseksi. litografiakoneet Kiinaan. Lisäksi kiinalaisia ​​yrityksiä koskevat rajoitukset ja paineet ovat jatkuvasti kärjistyneet useilla teknologisilla aloilla, kuten puolijohteiden, tekoälyn (AI) ja biofarmaseuttisten valmisteiden alalla. Lisäksi on otettu käyttöön lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, kuten CHIPS-laki, ohjaamaan siruyrityksiä investoimaan Yhdysvaltoihin samalla kun pyritään hillitsemään Kiinan siruteollisuuden kehitystä.

Kiina on kuitenkin maailman toiseksi suurin talous, jonka bruttokansantuote vuonna 17.89 oli 2023 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Samalla se on myös yksi maailman suurimmista kauppamaista. Vuonna 2023 sen kokonaiskauppavolyymi oli 5.94 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mukaan lukien 3.38 biljoonaa dollaria vientiä, mikä vastaa 14.2 % maailman markkinaosuudesta ja säilytti asemansa maailman suurimpana viejänä 15 peräkkäisenä vuotena. Kiina on ylläpitänyt huomattavia kauppasuhteita useiden maiden ja alueiden kanssa, mukaan lukien Yhdysvallat, EU ja ASEAN. Näin laajalle taloudelle on äärimmäisen haastavaa yrittää rajoittaa merkittävästi sen kehitystä "pieni piha, korkea aita" -strategian avulla. Kiinan puolijohdeteollisuuden viimeaikaisten läpimurtojen perusteella on selvää, että kun Kiina mobilisoi kansallisen järjestelmänsä voittaakseen teknologiset pullonkaulat, tuloksena oleva vauhti on huomattava.

Tätä taustaa vasten Yhdysvallat on alkanut mukauttaa strategiaansa Kiinan hillitsemiseksi. Strategia on siirtymässä aiemmasta "pieni piha, korkea aita" -lähestymistavasta, joka keskittyi rajoittamaan Kiinan kehitystä huipputeknologian aloilla, laajempaan "suuri piha, korkea aita" -lähestymistapaan, jossa asetetaan rajoituksia useammilla alueilla. Toisin kuin "pieni piha, korkea aita" -strategialla "iso piha, korkea aita" -strategialla on seuraavat ominaisuudet:

Mainos

Ensinnäkin seuraamusten soveltamisala on laajentunut. Vaikka "pieni piha, korkea aita" -strategia kohdistui valikoituihin ydin- ja keskeisiin teknologia-alueisiin, "suuri piha, korkea aita" -strategia laajentaa kielto- ja rajoitusalueitaan laajemmalle alueelle. Tämä laajentuminen kattaa korkean teknologian alojen lisäksi myös ei-teknologiset talouden ja kaupan alat. Sen määrittäminen, mitkä alueet kuuluvat kieltojen ja rajoitusten piiriin, riippuu Yhdysvaltain hallituksen erityisvaatimuksista ja tavoitteista.

Toiseksi, vaikka "pieni piha, korkea aita" -strategia rajoitti tavoitteitaan, se otti myös kansainvälisen kaupan säännöt jossain määrin huomioon pyrkien tasapainottamaan Kiinaa koskevia rajoituksia ja turvaten samalla Yhdysvaltojen taloudellisia etuja. Pohjimmiltaan sen tavoitteena oli hallita Kiinan teknologista kehitystä samalla kun hyödynnetään taloudellisia mahdollisuuksia Kiinan markkinoilla. "Suuri piha, korkea aita" -strategian painopiste on kuitenkin kehittynyt. Se ei enää tavoittele tasapainoa, vaan korostaa Kiinan laajaa hillitsemistä.

Kolmanneksi "pieni piha, korkea aita" -strategian toteuttamiseen liittyy ensisijaisesti USA:n pakotteiden määrääminen, usein liittolaistensa kanssa ja jotka kohdistuvat tiettyihin Kiinaan liittyviin ydinalueisiin. Pakotteiden kapeamman laajuuden vuoksi liittolaiset tukevat ja osallistuvat todennäköisemmin, mikä helpottaa yhtenäisen pakotteiden liittouman muodostumista. Sitä vastoin "suuri piha, korkea aita" -strategia laajentaa sen ulottuvuutta, mikä johtaa laajempaan vaikutukseen kaupallisiin etuihin. Vaikka Yhdysvallat pyrkii lisäämään liittoutuneiden osallistumista pakotteidensa tehostamiseen, nämä maat voivat pysähtyä omien kaupallisten etujensa ja kansainvälisten sääntöjen noudattamisen vuoksi, mikä saattaa johtaa erimielisyyksiin amerikkalaisten aloitteiden kanssa.

Lopuksi "pieni piha, korkea aita" -strategia pyrkii rajoittamaan vaikutuksen teknologia-alaan, samalla tavalla kuin hallittu ydinfuusio. Sen tarkoituksena ei ole levittää vaikutusta laajemmille talous- ja kauppa-alueille eikä laukaista laajaa "irrottamista" Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. "Suuri piha, korkea aita" -strategia on kuitenkin erilainen. Kun tämä strategia on toteutettu, sen myöhemmät vaikutukset voivat muuttua hallitsemattomiksi, mikä muuttaa sen, mikä alun perin oli tarkoitus rajoittaa Kiinan teknologista kehitystä, laajalle levinneeksi "irrotukseksi" maiden välillä. Tämä on samanlaista kuin hallitsematon ydinfuusio, joka voi lopulta kehittyä talous- ja kauppasektorin ydinräjähdykseksi.

Lopuksi "pieni piha, korkea aita" -strategia rajoittaa vaikutuksensa teknologiaan ja välttää vaikutusten leviämisen laajemmille talous- ja kauppaalueille tai käynnistämästä laajaa "irrottamista" Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Sitä vastoin "suuri piha, korkea aita" -strategia sisältää hallitsemattomien seurausten riskin. Se voi vahingossa kärjistyä laajaksi "irrotukseksi" maiden välillä.

He Jun on Kiinan makrotalouden tutkimuskeskuksen johtaja ja vanhempi tutkija Anboundissa, riippumattomassa ajatushautomossa, joka sijaitsee Pekingissä ja on erikoistunut julkisen politiikan tutkimukseen, joka kattaa geopolitiikan ja kansainväliset suhteet, kaupunkien ja sosiaalisen kehityksen, teollisuuskysymykset ja makrotalouden.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa